Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat mig-mag

dany_cta

Postări Recomandate

Tu de fapt vrei sa reinventezi roata....., i-mi pare rau dar nu te mai pot urmari si nici intelege mai departe, o sa te decurci tu pentru ca oricum nu ai nevoie de sfaturi deja ai ideile tale...

Link spre comentariu

ca sa imi arate exact viteza sarmei, estimata dupa niste masuratori,

Astea doua afirmatii se bat cap in cap, ori este estimata , ori exacta.

Vrei precizie, pune encoder.

Era bine sa aiba macar pistolet cu euroconector aparatul.

Grig

Link spre comentariu

O masor manual cu ruleta la anumite viteze setate si o estimez intre ele din soft. Nu se bate nimic cap in cap, e foarte corecta afirmatia.

Nu am nevoie de precizie de encoder desi as putea sa fac si asta daca as vrea, am cateva encodere libere si experienta in lucrul cu ele.

Repet: e 55lei mufa euro pentru aparat. O cumperi, largesti gaura la aparat daca e nevoie, o montezi, cuplezi firele in interior si furtunul si gata.

Eu personal nu dau doi bani pe ea, din contra, nu o vreau. Vreau firul cat mai intreg nu mufe care sa oxideze si sa faca contacte imperfecte si probleme sau sa piarda gazul daca nu le cureti periodic.

M-am saturat si cu cuplajele rapide la compresor care trebuiesc curatate mereu ca te trezesti ca incep sa piarda aerul desi sunt firme 100% serioase, nu chinezisme. Nu vreau astfel de probleme si la sudura.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Tu de fapt vrei sa reinventezi roata....., i-mi pare rau dar nu te mai pot urmari si nici intelege mai departe, o sa te decurci tu pentru ca oricum nu ai nevoie de sfaturi deja ai ideile tale...

Ei, si-a cumparat o roata patrata si vrea s-o mai rotunjeasca, dar se incapataneaza sa faca din ciocan, cand pe strung ar fi mai simplu si mai precis!Dany, las-l cum este, la ceea ce ai spus ca vrei de la el, te va servi.Daca vrei mai mult iti cumperi ce trebuie!
Link spre comentariu

Pana in prezent m-am convins ca nu prea are nimeni idee pe aici ce inseamna rotund sau patrat.

Cat i-am dat eu drumul s-a rostogolit frumos.

E asa mare problema ca vreau sa ii montez un senzor de viteza sa stiu cat de bine se rostogoleste si in loc sa setez viteza dintr-un encoder si niste beculete, sa vad totul frumos pe ecran la o investitie de sub 50ron ?

Sau ti-e frica ca o sa se rostogoleasca mai frumos decat super echipamentele fabricate si proiectate 100% in china recomandate pe aici la 1000euro ?

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Nu ma pricep prea mult la electronica, dar ca sudor spun ca poti impodobi cum vrei acel echipament...tot asa va suda!Daca vrei "programe" atunci poti face cateva incercari cu diferite grosimi de materiale si "zgarii" pe panou treapta de viteza si cea de tensiune!Serios, te ajuta!

Link spre comentariu

Repet a nu stiu cat-a oara: viteza nu este un potentiometru, este un encoder rotativ, se invarte vreo 5 ture de la minim la maxim. Cum o sa zgarii pozitia pe 5 ture acolo ?

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Repet a nu stiu cat-a oara: viteza nu este un potentiometru, este un encoder rotativ, se invarte vreo 5 ture de la minim la maxim. Cum o sa zgarii pozitia pe 5 ture acolo ?

Pune o poza cu panoul frontal si iti arat ce si cum.
Link spre comentariu

E treaba mult mai simpla sa fac totul frumos cu arduino si un lcd 1602, am trei posibilitati:

1. masori viteza sarmei adaugand o rola cu encoder ori direct pe sarma ori pe roata care impinge. Negativ: nu pot decat sa o masor nu sa o si setez.

2. fac un circuit de alimentare pentru motor direct cu arduino cu irf540n si pwm si estimez viteza in urma unor masuratori.

3. schimb complet motorul si pun arduino cu motor stepper cu driver si am viteza exacta pentru ca acolo controlez motorul exact.

Toate cele 3 solutii sunt sub 60-70ron, componentele le am in toate cazurile. Ca motor stepper am un motor de la o imprimanta dezmembrata si un driver de 12lei.

Nu sunt genul care sa zgarie pe tabla setarile cand pot sa automatizez cu cativa lei.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Amperajul nu este reglabil si nici nu exista vre-un modul care sa se ocupe cu asta in aparat. Amperajul este pur si simplu direct dependent de sarcina ca la orice alt consumator. Bagi sarma mai groasa sau mai rapid automat se modifica rezistenta si e sarcina mai mare pe transformator si automat foloseste mai multi amperi ca sa o topeasca.

Intre timp m-a convins ca nu este neaparat nevoie de putere mare la sarma, vad ca, chinezii folosesc motorase de masinute de jucarie:

http://i.ebayimg.com/images/g/M2oAAOSwuzRXffrU/s-l1600.jpg

Aparatul asta are motor mare, cam de 6-700g complet metalic, mult mai mare decat unul de-ala de jucarie.

Daca alea mici merg, un stepper de 2A o sa zboare.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Multumesc pentru link, ma descurc cu motorul, deja am facut mai multe proiecte cu steppere controlate cu arduino. Nu o sa folosesc tastatura pentru ca vreau totul cat se poate de simplu, o sa folosesc un encoder rotativ si probabil un afisaj un pic mai mare pentru ca vreau sa afisez frumos si voltajul si alte cateva lucruri cu bara de min-max. Am deja un lcd 1602 in stoc dar trebuie sa imi soseasca si cateva 2004 si cateva tft-uri.

Suportul principal a fost deja frezat intr-o placa de textolit si axul rolei o sa fie pe rulmenti. Mai trebuie sa frezez o roata dintata din poliamida si sa fac suportul motorului. Apoi in urma testelor o sa modific roata dintata de pe motor ca sa ajung la raportul optim cu o viteza maxima de 10-12m/sec.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări