Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu stiu cum sa leg aceste bobine de la un stator.

Faker

Postări Recomandate

Va salut. 

Am luat din dezmembrari un motor de la un radiator de Ac de pe un BMW. Motorul e Siemens de 400W. E comandat in pwm. Eu l am luat in ideea de a face un mic generator pt o mica eoliana ce tocmai am construit-o :limb: si as vrea sa io atasez. Nu vreau puteri mari, doar sa imi aprinda cateva leduri.

Dupa demontare si eliminarea controlerului am obtinut o carcasa cu un rotor cu 10 magneti ferita si un stator alcatuit din 15 bobine cu sarma de 0.5. Acum vine greul. Statorul cu cele 15 bobine era alimentat dintr un modul din care ieseau 3 ploti care se fixau pe stator. Eu am taiat toti capetii infasurarilor bobinelor dar nu pot face curent  :nerv ma rog, nu asa cum as vrea eu. 

Va spun exact ce si cum am facut si ce tensiuni am obtinut.

-le am legat in serie, sf primei bobine cu inc urmatoarei si tot asa pana la capat. Pe primul inceput al primei bobine si pe sfarsitul ultimei nu am nici o tensiune.

-am legat in felul urmator, inceputul bobinajului primei bobine cu inceputul celei de al doilea si tot asa fara sa am capeti liberi. In acest fel, am tot la cate a 5 a bobina in jur de 15V AC. Daca pun un bec de 12 V 60W (bec auto HB4) tensiunea cade la 11V dar becul se aprinde destul de tare dar la turatie relativ mare, in nici un caz eoliana nu ar invarti o in halul ala. Dupa am pus o bareta de leduri de la o lanterna ce se alimenta la un acumulator de 3.7V. Am pus o punte de diode si se aprind f tare ledurile si la turatie mica dar se aprinde in hopuri ca sa zic asa, doar la o tura face curent si se si simte cum agata parca magnetic. Practic face ca un stroboscop dar la turatie mare se aprind continuu.

Deja numai bobine am in cap, am cautat si pe gughel si tot nu imi dau seama cum sa le leg. Am gasit ceva asemanator dar nu imi dau seama cum le a legat ala.

Asta e poza cu motorul care azi mi a mancat zilele.

A, dupa cum erau legate ele de fabrica pare a fi trifazat.

Posted ImagePosted Image

Editat de Faker
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kinderu56

1

• Faker

1

• M.Adrian

1

Top autori în acest subiect

Imi aduc aminte ca acum cativa ani am facut si eu ceva asemanator. Habar nu am de la ce era motorul, stiu ca era similar cu al tau doar ca avea 7 bobine pe stator, si era mai mic. Am facut ce ai facut si tu cu puntea de diode, iar fluctuatia aceea am eliminat-o cu o baterie de condensatori in paralel cu iesirea de cc de pe puntea de diode. Daca imi aduc aminte bine, capacitatea bateriei de condensatori era undeva pe la 3000 uF, si tin minte ca am mai pus si un regulator de tensiune pentru ca atunci ma "jucam" :limb: cu motoare de 9v iar toata trasnaia aia scotea undeva pe la 20v :scarpin.

Link spre comentariu

Poti procura un angrenaj, sau il poti face dintr-un lant de bicicleta si niste foi/pinioane ca sa obtii turatie mai mare la generator de la o turatie mai mica a elicei. Trebuie sa maresti si elicea ca sa ai puterea necesara sa invarta, trebuie sa bata si vantul mai fortos, etc. Cand vei conecta o sarcina, generatorul se va frana un pic si daca vantul nu e suficient, se va bloca total.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări