oprea_m Postat Octombrie 19, 2016 Partajează Postat Octombrie 19, 2016 (editat) Buna seara, Ieri am demontat un TV Rubin 102 deoarece nu am crezut ca mai merita reparat fiind alb-negru si avand un numar de ore de functionare destul de mare. Am luat dintr-ansul ceea ce m-a interesat: transformatoare, drosele, rezistorii verzi de calitate superioara, diode cu Ge ale comparatorului de faza si detectorului de raport etc., precum si tuburile electronice. Transformatorul de alimentare m-a dezamagit profund. Daca urmezi ceea ce scrie pe eticheta risti sa distrugi nu numai tuburile ci si transformatorul ori tensiunile rezultate sa nu fie cele inscrise pe eticheta ori in schema electrica de principiu. Am gasit ca daca alimentez terminalele 0 cu 4 avand inseriate pe 5 cu 15(schema electrica, pentru 220V), rezistenta totala din primar va fi 7,2Ohm iar asta am vazut ca inseamna aproape injumatatirea valorilor tensiunilor inscrise pe eticheta trafo. O rezistenta ideala ar fi 5,5Ohm. Am masurat rezistentele infasurarilor primare si am incercat diverse combinatii pe o foaie de hartie apoi si in pracctica dar tot nu am gasit tensiunile a fi cele inscrise pe eticheta trafo. De exemplu intr-o combinatie aveam 4-16+3-5 cu capete la 4-5 iar tensiunile erau: 7-11=248V; 7-8=71V; cam astea doua m-au interesat in mod special. Nu erau chiar cele scrise pe eticheta: 7-8= 85V; 8-11=215V. Am gasit ca doer la terminalele 7-11 am IN PRIMAR tensiuni care pot fi folosite pentru alimentarea anozilor: 165V, 250V, 400V, 330V etc. Dar si aici apare o problema nu mai putin serioasa: dupa aproximativ o ora de functionare in gol, miezul feromagnetic se incinge foarte de nu poti tine mana pe dansul prea multa vreme. Care sa fie problema? Editat Octombrie 19, 2016 de oprea_m Link spre comentariu
Vizitator DumitruF Postat Octombrie 19, 2016 Partajează Postat Octombrie 19, 2016 Faci prostii. Sunteaza 3 cu 16 si alimenteaza la 0 si 4 Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 19, 2016 Partajează Postat Octombrie 19, 2016 Luati ca referinta infasurarea 9-12 de 6,3V....si faceti legaturile in primar astfel incat sa aveti aceasta tensiune in secundar...atunci aveti legaturi corecte si tensiunea retelei 'sincronizata' cu traful....un sfat bun mai sus!...urmati-l! Link spre comentariu
Florinel TV Postat Octombrie 19, 2016 Partajează Postat Octombrie 19, 2016 cel mi bine sa va duceti cu acest tv la service si se rezolva Link spre comentariu
oprea_m Postat Octombrie 19, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2016 @DumitruF Din pacate asta a cam fost prima miscare a mea de cand am desfacut aparatul.... 8,5Ohm aproximativ are primarul in felul acesta deci nu merge. Link spre comentariu
oprea_m Postat Octombrie 21, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2016 @flomar60 Intre terminalele 9-12 exista daca nu ma insel in jur de 10-11V. Nu stiu ce se intampla.... cred ca rezistenta infasurarilor de cupru a crescut cu timpulllll Este posibil asa ceva?? Este singura explicatie pe care am gasit-o legatd de tensiunile mici din secundar. Nu sunt om de stiinta si nu stiu sa fac analiza acestui aparat. La propriu am incercat tot ce zboara si se taraste! Nu mai stiu ce sa fac. Am inceraat sa inseriez o portiune a unei infasurari primare cu o portiune a inf. secundare de inalta tensiune masurand tensiunea pe cealalte portiune a primarului. Nu a mers asta. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 21, 2016 Partajează Postat Octombrie 21, 2016 Daca ati alimentat pe 0 si 4 cu punte intre 16 si 3 iar pe 9 si 12 aveti mai mult de 6,3V....va rog sa masurati curentul de mers in gol pe primar traf....normal ar trebui sa fie in jurul a 100mA....poate este doar o impresie, nu cumva aveti probleme cu multimetrul?...baterie uzata?....va rog sa nu va suparati pentru ultima supozitie....pentru ca , daca totul e in regula , atunci in primar exista un scurtcircuit pe un numar de spire...in gol traful se incinge? Link spre comentariu
oprea_m Postat Octombrie 21, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2016 (editat) Multimetrele sunt bune. Am alimentat 0-4 cu punte intre 16 si 3 si rezultatul este: 9-12 am in jur de 7V dar 7-11 am in jur de 150V ceea ce nu-i normal; acolo ar trebui sa fie in jur de 250V. Cand alimentez pe 7-11 la 230V retea, in primar am tensiuni cat de cat acceptabile dar miezul trafo se incinge mult prea rau dupa un timp scurt( cam 3 sferrturi de ora). Mentionez ca infasurarile primare si cea secundara sunt bobinate cu conductor cu grosime identica(0,59). Foarte bizar... Cred ca cel mai bine ar fi sa trimit la rebobinat. Simt ca la mijloc este ceva necurat... mana satanei. Mai bine ma duc cu el la preot... Editat Octombrie 21, 2016 de oprea_m Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 21, 2016 Partajează Postat Octombrie 21, 2016 (editat) Alimentati primarul normal , pe 0 si 4...tensiunea pe 7-11 este normala,150V....din aceasta tensiune alternativa se obtin tensiunile anodice , direct cea de 160V c.c. si prin dublor cea de 275V c.c..... Editat Octombrie 21, 2016 de flomar60 Link spre comentariu
oprea_m Postat Octombrie 21, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2016 (editat) Cu respect, dar nu inteleg unde este acest dublor. Nu vad decat un condensator electrolitic in serie cu altul..... Si oricum chiar de-ar fi cu dublor, acesta nu este pentru curenti foarte redusi? poate dublorul alimenta atatia anozi si grile ecran? Am mai facut o masuratoare, valorile din parantezele patrate sunt cele inscrise pe eticheta trafo: -legatura la pini: 0-5+15-4 7-8=[85V]=45V 8-11=[215V]=114V 9-12=[14V]=7.4V 13-1=[14V]=7,41V 1-17=[9V]=4,77V 2-6=[1V]=0,5V Cam astea sunt..... .................................................................................... Da,m-am mai uitat un pic pe schema si cred ca aveti dreptate Nu sunt 100% sigur caci nuam experienta cu astea, dar cred ca aveti dreptate. Acolo este un dublor: se alimenteaza din 8-11 si da vreo 230V dar la un curent de vreo 40-50 miliamperi maxim pentru anodul tubului final audio. In raport cu masa sunt 160V la un anumit punct in circuit. M-au indus in eroare foarte mult si datele de pe eticheta trafo. Va multumesc mult pentru ca mi-ati fost folositor. Asta e.... daca nu mai sunt in Ploiesti oameni care sa mai predea electronica la Palatul Culturii...... Multa sanatate. Editat Octombrie 21, 2016 de oprea_m Link spre comentariu
adydep Postat Octombrie 22, 2016 Partajează Postat Octombrie 22, 2016 (editat) Pute?i s? face?i si invers:alimenta?i trafo cu 6,3V-pe secundarul de filamente- si m?sura?i la celelalte secundare ?i primar! Editat Octombrie 22, 2016 de Andrei Tabacaru Link spre comentariu
oprea_m Postat Octombrie 22, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2016 Buna ziua, Si asta e drept, dar nu mai stau sa ma complic cu el.... Nu trebuia sa ma iau dupa ce scrie pe eticheta..... Asta m-a indus in eroare mult. Omul are dreptate, acolo este un dublor de tensiune format din cei doi electrolitici si diiodele redresoare D7D. Stima, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum