Vizitator Knut Postat Aprilie 20, 2007 Partajează Postat Aprilie 20, 2007 Salutare!Sunt destul de novice in electronica si am de facut un proiect in care sa comand o sursa de incalzire de la un microcontroller. Pentru aceasta trebuie sa amplific semnalul de la pinul microcontrollerului (0-5V) la gama 0-10V folosind un amplificator inversor 741. Nu am inteles de ce inversor, dar asa a zis proful. Am nevoie de ajutor, eventual de o schema va rog.Multumesc anticipat! Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 20, 2007 Partajează Postat Aprilie 20, 2007 Cred ca ceva e neclar in problema. Asa cum e postata nu are solutie.Nu ai cum sa "amplifici inversor" un semnal intre 0...+5V si sa obtii intre 0...+10V. Amplificarea este *inversoare*, deci din 0...+o_tensiune vei obtine 0...-A*o_tensiune. De ex, daca amplificarea este 2, din domeniul 0...+5V vei obtine 0...-10V, nicidecum +10V.Deci clarifica putin.CiripEDIT: Comentariul de mai sus e valabil ptr schema postata. Daca modificam un pic schema s-ar putea sa se poata. Nu vad insa rostul ptr amplificare inversoare cand cerinta sugereaza ca inversarea de faza nu este necesara. Link spre comentariu
Vizitator Knut Postat Aprilie 21, 2007 Partajează Postat Aprilie 21, 2007 Cred ca semnalul trebuie amplificat de la 0-5 V la 10-0 V, adica daca am 0 la intrare sa am 10 la iesire si daca am 5 la intrare sa am 0 la iesire. E posibil sa obtin asa ceva folosind schema postata?Multumesc. Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 21, 2007 Partajează Postat Aprilie 21, 2007 [...]daca am 0 la intrare sa am 10 la iesire si daca am 5 la intrare sa am 0 la iesire. E posibil sa obtin asa ceva folosind schema postata?Nu, nu cu schema postata. Link spre comentariu
Vizitator Knut Postat Aprilie 21, 2007 Partajează Postat Aprilie 21, 2007 dar? cum as putea face? Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 22, 2007 Partajează Postat Aprilie 22, 2007 Cel mai simplu e sa nu-l faci inversor si sa conectezi R1 la masa, iar acolo unde e masa sa aplici tensiunea de 0...5V. Daca R1=R2 amplificarea va fi +2 si iesirea va fi de 0...10V Link spre comentariu
Vizitator Knut Postat Aprilie 23, 2007 Partajează Postat Aprilie 23, 2007 multumesc cirip! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum