Kreator Postat Octombrie 16, 2016 Partajează Postat Octombrie 16, 2016 Buna ziua, Ma bate gandul sa fac un tuner UUS si m-am oprit la schema asta. Va rog, daca l-ati mai intalnit, sa-mi spuneti daca caracteristicile lui sunt bune, daca se poate realiza in regim de amator precum si orice altceva considerati d-voastra despre el. Va multumesc. Link spre comentariu
lukeme Postat Octombrie 23, 2016 Partajează Postat Octombrie 23, 2016 (editat) De ce nu incerci o varianta integrata cu LA 1185 , de exemplu. E mai simplu si mai ieftin: http://www.seekic.com/uploadfile/ic-circuit/2011630192829929.gif http://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_meridian_chassis/fm_la1185_var.jpg Editat Octombrie 23, 2016 de lukeme Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 23, 2016 Partajează Postat Octombrie 23, 2016 Cred ca e mai atras de varianta cu tranzistoare (si eu as fi), se apropie mai mult de ideea "tuner vintage". Apoi schema tranzistorizata promite performante destul de bune, avand in vedere topologia : amplificatorul RF si mixerul cu tranzistoare MOSFET, oscilator local separat cu BF195. Nu-i rau deloc. Sistemul de acord ales cu o singura tensiune continua (reglabila) ce se aplica circuitelor cu varicap de la ARF si OL e foarte comod. Eu l-as completa cu o scala digitala folosind un frecventmetru cu PIC, chiar daca nu suna prea vintage. Desigur performantele obtinute depind mult si de lantul AFI ce va prelua semnalul de la acest tuner, evident si de restul receptorului). Link spre comentariu
lukeme Postat Octombrie 23, 2016 Partajează Postat Octombrie 23, 2016 (editat) Daca nu are experienta in montaje FM, la frecvente atat de mari, e mai usor de abordat schema integrata, in "regim de amator". A doua schema propusa de mine e cu acord cu diode varicap, iar topologia interna a integratului e similara: ARF + OSC + MIX. Amplificarea in tensiune e buna, de 30 db. Ce amplificare are schema tranzistorizata? Sanyo a decedat acum cativa ani... deci se poate considera "vintage", iar daca ii mai pune in fata si un tranzistor FET cu circuit acordat in poarta, va fi si "tranzistorizata". Editat Octombrie 23, 2016 de lukeme Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 23, 2016 Partajează Postat Octombrie 23, 2016 Amplificarea in tensiune e buna, de 30 db. Ce amplificare are schema tranzistorizata? E greu de spus exact doar privind caracteristicile tranzistoarelor, in lipsa datelor concrete ale sarcinii ARF (L 305), circuitului oscilant de sarcina al mixerului etc. Dar pot estima sensibilitatea acestui tuner ca fiind buna/suficienta, in plus poate avea un factor de zgomot mai redus comparativ cu variantele pe integrat. Desigur, problema se rezolva punand in fata integratului un ARF cu FET sau MOSFET, asa cum spuneti. Pentru cei mei putin experimentati sigur ca montajul cu integrat e mai usor de executat. Link spre comentariu
Kreator Postat Octombrie 23, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2016 (editat) Multumesc pentru raspunsuri! Este adevarat, nu am mare experienta in radio, dar toate au un inceput! Am ales aceasta schema deoarece contine explicit toate blocurile unui radio, si credeam ca are caracteristici bune. El a echipat o combina Unitra Eltra CS202 care pe partea de radio avea urmatoarele caracteristici: [*]sensibilitate: FM mono 3 Editat Octombrie 23, 2016 de Kreator Link spre comentariu
lukeme Postat Octombrie 24, 2016 Partajează Postat Octombrie 24, 2016 Demodulatorul va fi integrat sau decodorul stereo? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 24, 2016 Partajează Postat Octombrie 24, 2016 Cred ca se refera la decodor. ............................. @ Kreator, performantele receptorului sunt bune, dar aceste performante sunt valabile daca "clonezi" intreg receptorul Unitra, asa cum a fost el in varianta originala. In schema prezentata e doar tunerul (un tuner bun, intr-adevar), adica doar blocul care-ti transfera toate posturile din banda FM pe 10.7 MHz (frecventa intermediara). Calitatile amplificatorului de frecventa intermediara au un rol hotarator, la fel si decodorul stereo folosit. Acestea trebuie sa fie cel putin la nivelul produsului original (sau mai bune) pentru a obtine un receptor performant. Deci la ce solutii concrete te-ai gandit pentru AFI, decodor, etc ? Link spre comentariu
lukeme Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 (editat) Tunerul e din Unitra Eltra T3015. Care are TDA 1047 ca AFI/Demodulator si TCA 4500 ca decodor stereo. TDA 1047 are sensibilitea la intrare de 30 microVolt... asa ca sensibilitatea totala, impreuna cu LA 1185, ar fi de circa 1 microVolt. Editat Octombrie 25, 2016 de lukeme Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum