The Stressmaker Postat Octombrie 23, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2016 Pana la urma cred ca acel gust este de la uleiul de presare si probabil vre-o solutie de pastrare pentru ca, dupa multe utilizari, gustul acela metalic a disparut.Asa ca, cei care cumpara castroane de inox pe cativa lei trebuie sa fiarba sau sa puna apa clocotita de cel putin cateva ori in ele ca sa dispara mirosul si gustul. Fiecare operatiune trebuie urmata de spalare cu detergent de vase. Link spre comentariu
vio2007 Postat Noiembrie 12, 2016 Partajează Postat Noiembrie 12, 2016 (editat) Inoxul nu se verifica cu magnetul. In aliajele inox cele mai folosite metale inox sunt cromul care nu este magnetic si nichelul care este magnetic.Cromul stiu ca este cam toxic(oxizii lui).Cand lucram la sculerie inoxul pentru cutite,adica lamele forjate din supape le incercam cu piatra vanata.Polizam sau smirgheluiam o suprafata mica pe lama respectiva,umezeam cu apa si frecam locul cu o bucata de piatra vanata.Suprafata de incercare se inrosea,oxida imediat daca nu era inox.Metoda cu magnetul este folosita de cei care fac achizitii de fier vechi ca sa-i tepuiasca pe nestiutori: nu este inox ca este atras de magnet!!! Editat Noiembrie 12, 2016 de vio2007 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Noiembrie 13, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2016 (editat) Un inox din seria 300 se poate magnetiza daca este deformat la rece (se transforma la suprafata din austenitic in martensitic, parca asa se numesc) si garantat se lipeste de un magnet neodim cu toate ca structura chimica nu s-a modificat. Asa cum ati scris este un aliaj iar existenta cromului face ca metalele constituente sa devina mult mai pasive decat luate separat adica eliberarea lor in mancare este mult mai redusa. Nelamurirea mea era daca, prim mijloacele uzuale pe care le avem la dispozitie, se poate determina ce fel de inox este sau daca este chiar inox, din pricina acelui gust metalic sesizabil. Am lamurit ca se poate testa cu otet (ataca inoxul), bicarbonat (elimina gusturile neplacute) si alte baze sau acizi slabi iar gustul sau mirosul se modifica in functie de aceste teste. In cazul meu a fost solutia de protectie si ungere de la matritare care nu a fost spalata corect (asta am facut-o eu cu mancarea...) si care a intrat in microfisurile aparute. Acum este ok, chiar daca este un castron ieftin la 3 lei. Concluzia este ca la castroanele ieftine trebuie spalate cu apa fiarta si detergent de vre-o 10 ori sa dispara acel ulei sau spalate cu bicarbonat. PS: nu m-am multumit cu un raspuns de genul "nu-l mai folosi ca e toxic" ci am cautat sa aflu ce se intampla in realitate si care este implicatia folosirii lui. Pana la urma nu conteaza cat de ieftin este un castron de inox atat tip cat metalul este ok. Poate au redus grosimea acestuia si nu este la fel de gros ca unul "de firma" iar tensiunile de deformare sunt foarte mari pentru ca am vazut castroane fisurate dar daca metalul este acelasi nu vad care este problema in folosirea lui. Concluzia mea este ca metalul unei linguri romanesti vechi pe care scrie "INOX" pe coada si metalul castronului difera putin pentru ca intre ele exista o diferenta de potential la masurarea diecta intr-o solutie usor salina (dupa componentele din plic nu-mi dau seama fara tester de ph daca este bazica sau acida mancarea, are ceva care ar putea fi acid dar sunt acizi organici care nu stiu cum intereactioneaza electrochimic cu metalele). LE: castronul se lipeste si de un magnet de ferita de la un difuzor. Editat Noiembrie 13, 2016 de The Stressmaker Link spre comentariu
Postări Recomandate