Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gust metalic castron chinezesc de inox


Postări Recomandate

Problema incepe cam asa. Cumparat acum cateva luni castroane inox de la un magazin pe cativa lei. Totul ok. Cumparat tot de la acelasi magazin zilele trecute inca vre-o cateva si acum am facut proba la unul cu mancare instant (mai multe sortimente). La acesta apare un gust metalic/petrolier chiar daca initial l-am spalat de vre-o 3 ori inainte de a pune mancare in el. Pare sa fie inox, este magnetic ca si celelalte si nu se deosebeste de celelalte la aspect. Dupa spalare cu detergent de vase se simte o perioada un miros metalic (aduce la miros cu fierul smirgheluit) cat timp este umed. Singura diferenta ar fi ca primele au stat in magazin mai mult timp.

Aveti idee cam ce fel de inox ar fi si cum il pot identifica fara teste complicate?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

interesant  ar  fi  de  citi  ceea  ce  spune  un  specialist  in  domeniu .  link-ul  urmator  nu  are  scop  de  reclama ,  ci  doar  de  informare  tehnica  si-atit ...

http://www.inoxsa.ro/ro/articole/73-curatarea-si-intretinerea-otelului-inoxidabil

domnul  director  tehnic  zice  in  articol  ca  proportia  cromului  poate  varia  intre  12  si  30 % .  banuiala  mea  este  ca  la  primul  lot  ati  nimerit  niste  castroane  care  aveau  un  procentaj  mai  mare  de  crom ,  iar  la  lotul  al  doilea  ati  nimerit  niste  castroane  cu  un  continut  foarte  mic  de  crom  ---  e  posibil  chiar  sub  minimul  de  12 % --- .  exista  suspiciunea  ca  dvs  sa  fi  dat  banii  pe  niste  castroane  mai  mult  dintr-un  fier  lustruit ,  care  va  vor  asigura  garantat  un  mic  aport  de  fier  in  organism  +  boala  sigura  . 

Link spre comentariu

E greu de spus ce material ai nimerit acolo...cu siguranta pot sa-ti spun ca otelul inoxidabil pt industria alimentara nu este un material magnetic.Mai departe,mergi pe riscul tau,daca ai motive sa crezi ca ceva nu e in regula si nu poti renunta la cativa firfirei dati pe acele castroane,aruncandu-le,sau folosindu-le in alte scopuri decat alimentare(de ex poti spala piese de bicicleta,sau cine stie ce alte aplicatii vei gasi).Cert e ca asiaticii ne surprind din ce in ce mai des cu solutiile gasite pt a scoate bani din rahat.Recent am cumparat o baterie pt chiuveta la servici,si apa o folosesc pt spalat pe maini iar odata pe zi pt cafea.Dupa doua saptamani inca mirosea apa din cana a cauciuc,mai ales daca nu lasam sa curga cateva zeci de secunde,dar chiar si asa,mirosul nu disparea ci doar se estompa.Numai dupa ce am schimbat racordul original din cauciuc armat (cum le stie toata lumea ca vin in dotarea bateriilor) am scapat de acel miros.Am sperat ca va dispare in timp,dar nici o sansa.Asa ca preventiv ar fi bine sa renunti la folosirea acelor castroane daca nu ti se pare in regula acel miros.Pana la urma,si din fier chior daca erau facute,nu aveau sa miroase a ceva.

Link spre comentariu

Am "prins" şi eu nişte bolurele, castroane mici, de inox, la ofertă, la Carre...fură la un leu bucata.

Le-am dat gaură pe centru, să încapă, prins cu poxipol, un mic senzor de prezenţă, luat de aici de pe forum...

Cam aşa ştiu şi eu, inoxul alimentar nu are afinităţi cu magnetu' ...

Link spre comentariu

Castronul asta era o dimensiune intermediara potrivita la supele instant. Treaba cu magnetizarea e discutabila pentru ca am luat la "magnetuit" toate ustensilele de inox (unele de-o varsta cu mine, romanesti, scrie clar pe ele "INOX") si toate se lipesc de un neodim.

Chestia cu magnetic/nemagnetic am gasit-o ca explicatie la inoxul alimentar (acela din seria 300) precum ca la prelucrarea mecanica la rece, o parte din el se transforma in inox magnetic. Adica foaia de inox este nemagnetica iar dupa presare in forma devine magnetica pentru ca se schimba structura acestuia (nu compozitia) din austenitic in martensitic. De aceea am intrebat.

Cat despre gust si cantitatea mai mica de crom cica la oalele/ceaunele din fonta se face "asezonarea" ca strat de carbon intermediar intre metal si mancare.

Am gasit un posibil test. S-ar parea ca rosiile isi schimba culoarea in castroanele de inox mai "ciudate". Pareri?

Ce ar putea sa atace inoxul chinezesc si nu ataca inoxul alimentar?

Ar mai fi testul "ruginii" dar trebuie sa fac apa sa stea pe suprafata nu sa alunece ca pe sticla.

(Eng): https://www.fastenal.com/en/75/magnetism-in-stainless-steel-fasteners

PS: avantajul la castroanele astea este ca sunt usoare si daca le scapi sau le lovesti de vre-o suprafata nu se sparg ca cele de portelan sau ceramica.

@doru3160: cauciucul ala nu era cauciuc era de fapt pvc ordinar cu plastifiant. Crede-ma, stiu despre ce vorbesti. Am cumparat de la rusii din bazar o trusa de surubelnite mici "Vorel" pentru ca aveau un design placut din plastic galben / cauciuc negru gen surubelnite de ceasornicar. Dupa cativa ani de folosire, pe unele elemente de cauciuc au incepus sa apara "broboane" de lichid care miroseau ciudat dar numai daca le lasam nefolosite mai mult timp. Le stergeam si lucram in continuare. Apoi a inceput cauciucul sa se dezintegreze devenind casant (pana la urma am curatat tot "cauciucul" ramanad plasticul galben). Aici am cautat pe internet despre problema si am aflat despre plasticizantii astia care fac pvc-ul sa arate si sa se comporte ca si cauciucul. Ca ironie am vazut intr-un magazin originalul dupa care s-au inspirat astia de la Vorel : Stanley.

Link spre comentariu

Nu mai folositi pentru gatit vase de inox cu provenienta incerta, foarte ieftine, usoare, cu pereti extrem de subtiri, mai ieftine ca echivalentul lor de platic. Pe linga faptul ca nu ai cum sa gatesti in ele, materialul poate fi periculos pe termen lung. Recipientele pentu gatit nu sunt o joaca. Trebuie alese cu maxima atentie. Mai bine cumperi o singura oala de calitate in loc de 10 oale cu provenienta incerta, la "promotie", doua la leu.

Spun asta pentru ca eu gatesc la modul serios si pasionat. Recipientele sunt deosebit de importante. O oala de inox alimentar adevarat nu are miros si gust, nu-si schimba culoarea si nu schimba culoarea alimentelor. De asemenea nu-si schimba culoarea la spalare in masina de spalat vase. (cele din material necorespunzator se innegresc)

Notiunea de inox chinezesc e oarecum exagerata. Si chinezii stiu sa faca inoxuri bune, dar fac si "inoxuri" toxice daca le impui o limita inacceptabila de pret. Practic fac orice. Ce le ceri. Daca impui pretul de 1$/oala, ei iti fac oala cu 1$, dar materialul folosit si caracteristicile oalei sunt de 1$. Mai departe, stabileste fiecare ce cale sa aleaga.

Link spre comentariu

Nu mai folositi pentru gatit vase de inox cu provenienta incerta, foarte ieftine, usoare, cu pereti extrem de subtiri, mai ieftine ca echivalentul lor de platic. Pe linga faptul ca nu ai cum sa gatesti in ele, materialul poate fi periculos pe termen lung. Recipientele pentu gatit nu sunt o joaca. Trebuie alese cu maxima atentie. Mai bine cumperi o singura oala de calitate in loc de 10 oale cu provenienta incerta, la "promotie", doua la leu.

Spun asta pentru ca eu gatesc la modul serios si pasionat. Recipientele sunt deosebit de importante. O oala de inox alimentar adevarat nu are miros si gust, nu-si schimba culoarea si nu schimba culoarea alimentelor. De asemenea nu-si schimba culoarea la spalare in masina de spalat vase. (cele din material necorespunzator se innegresc)

Notiunea de inox chinezesc e oarecum exagerata. Si chinezii stiu sa faca inoxuri bune, dar fac si "inoxuri" toxice daca le impui o limita inacceptabila de pret. Practic fac orice. Ce le ceri. Daca impui pretul de 1$/oala, ei iti fac oala cu 1$, dar materialul folosit si caracteristicile oalei sunt de 1$. Mai departe, stabileste fiecare ce cale sa aleaga.

 10+!

Sanatatea este mai presus decit orice bani cistigati din "cilipiruri" de gen.

Te bucuri ca ai cistigat niste lei cumparind ieftin, si apoi ii dai pe medicamente...

Link spre comentariu

Ar trebui să definim clar despre ce ,,chimicale,, e vorba aici. În principiu în supele instant se folosește glutamatul de sodiu, ca potențator de gust. Dar această substanță nu este cunoscută ca fiind corozivă, eu zic totuși că ar fi bine să renunțe colegul la acele tinichele de doi bani și să folosească niște vase de calitate, din tablă adevărată de inox, nu ,,spoită,, cu crom toxic......

Link spre comentariu

Prima gandire a fost ca este gustul uleiului de la presa cand a fost format castronul, ulei care a intrat in microfisurile metalului si care iese la incalzire.

Care e treaba cu innegrirea inoxului in masina de spalat vase (nu am asa ceva)? posibil sa fie reactia intre fosfatii din detergentul de vase si metal cu formare de oxid negru de fier?

Posibil ca supa aia (sau puree instant, la fel se simte) sa aiba ph-ul de asa natura incat sa atace inox-ul? ce solutie ataca inoxul?

la puree pare sa fie o solutie usor acida daca ma iau dupa compozitie.

@doru3160: problema este gustul metalic nu chimicalele. Primul il simti iar celelalte pot fi mascate.

PS: toate otelurile inoxidabile contin crom si cu cat este cantitatea mai mare cu atat e mai rezistent la coroziune. Am gasit pe net un pdf care zice ca cromul "fixeaza" atomii de fier mai bine si de aceea nu rugineste asa usor. Cu nichelul este alta poveste, ala este un alergen cunoscut. O sa mai probez cumva de cateva ori si daca gustul se mentine o sa caut alta solutie. Merg pe principiul ca primul strat este cel care provoaca acel gust si dupa uzura nu se mai simte.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări