Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa SMPS +/-75Vcc pentru audio

Postări Recomandate

• Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Maxente, sursele de putere mare au ca elemente comutatoare (in general), IGBT-uri, au unele avantaje net superioare fata de un Mos-Fet folosit in acelasi scop, desi cele din urma sint mai OK la frecvente mari in hard switching, iata ca tot IGBT-uri se folosesc preponderent si in hard si in soft switching.

N-am vazut pina acum un SMPS la un producator consacrat care sa foloseasca Mos-Fet in sursele de alimentare la peste 1500W, insa am vazut in multe boxe active gen behringer si alti producatori mai putin consacrati, boxe sub 1000W, unde culmea, defecte erau chiar sursele SMPS, mai precis Mos-Fet din SMPS, si driverele aferente sau bufferele tottem pole, explodate.

Nu-i problema ca am si niste IGBT-uri pe care as putea sa le folosesc si chiar le-am folosit la o sursa unde am scos vreo 1200w http://www.infineon.com/dgdl/irgp4063dpbf.pdf?fileId=5546d462533600a401535655ee0c2450

Link spre comentariu

@nel65 .... in orice datasheet si app-note... nu o sa se scrie totul despre un circuit, componenta...etc.... ceea ce observai despre C-boostrap, de ce sa fie mic, care e valoarea maxima ( toata lumea pune 10uF sau mai mult ), producatorul a dat o formula si a specificat modelul constructiv, cu siguranta are in spate ratiuni electronice serioase, ca altfel zicea din start sa punem un 22uF polarizat paralel cu 100nF ceramic si rezolva toata plaja de capacitati comutate pana la 2A cat are el curentul.

......................................................................................................

Eu zic ca e bine sa punem urmatoarea valoare disponibila standard fata de ce rezulta din calcule, sigur e o legatura intre frecventa - capacitate poarta mos - rezESR a Cboostrap -ton-toff -etc....

E firesc sa nu ni se explice de ce sa fie o anumita valoare, ni se da o formula, si daca o respectam, integratul va face operatiunea specificata in PDF, sigur ca putem sa cercetam si sa obtinem alte rezultate mai bune, sau nu, dar ca sa nu pierdem timp si bani e mai simplu sa aplicam ce au recomandat producatorii.

..............................................................................................................

P.S. Acum daca @djleco tot promoveaza IGBT-urile, eu zic ca putem sa sarim direct peste ele si sa folosim MOS cu carbura de siliciu, de exemplu asta e 41 lei/buc la Mouser, nu am idee cat costa un IGBT folosit de djleco, probabil tot pe acolo. C3M0065090D - MOSFET G3 SiC MOSFET 900V, 65mOhm 36A....... 

sau modele de la ST...SCT20/30/50N120....  1200V 20A/30A/50A....

post-175162-0-69880500-1476609839_thumb.jpg

Editat de andreigradu
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Pana la urma, daca tot nu am inteles exact cum se calculeaza tancul rezonant la sursa soft switching, o sa merg in continuare semipunte normala

Din cate am priceput eu, IGBT-urile merg in frecventa mai mare dar soft switching, iar eu daca o sa le pun la sursa normala am inteles ca in hard switching nu se pot folosi la frecvente mari. Ultima sursa facuta cu IRGP4063 tin minte ca a mers la 50khz.

E ok la frecventa aia daca o fac pe urmatoarea sau sa mai micsorez frecventa ?

Cam la ce frecventa ar fi bine sa fac sursa cu IGBT-uri ?

Schema

Link spre comentariu

IGBT pentru hard switching la frecventa mai mare ar fi IRG4PC50W (warp) care merg pina pe la 150kHz in hard si pe la 300kHz in soft.Daca vrei sa mergi pe IGBT si hard sw, cauta cele WARP.Iarasi unul bun ar fi HGTG30N60A4D dar numai cu terminatia A4D. Cele cu B3 sau C3 sint slabe.

Link spre comentariu

Maxente pai pana la urma timpii de comutatie te intereseaza ca sa stii daca sunt utiliozabili, si uita-te si tu in pdf la propunerea ta, timpii aia sunt comparabili cu ai mosfetilor, deci nu vad nici o problema in a fi folositi la 50khz cum vrei tu ( si intr-adevar mi se pare deajuns frecventa asta ).

Link spre comentariu

Sunt curios ce igbt-uri a folosit dj leco in sursele lui, daca nu ma insel a tras 5 kw din retea fara probleme , hgtg 30n60a 4 este foarte bun , tine la chin si se comporta bine in timp.

Daca este cineva interesat dau schema de comanda(driver) cu separare galvanica la un aparat care foloseste hgtg de peste 10 ani si fara nici o problema configurat in semipunte.

Link spre comentariu

Am spus, intiia oara am folosit IRG4PC50WPBF, am reusit 5kW cu ei (cam la limita), niste IGBT de 55A cu "doar" 27A la 100 grade.

Spun la limita, deoarece am avut si peste 5kW trasi (32A din priza) pentru scurt moment.

Daca IGBT-ul, este comandat corect si foarte rapid

Posted Image

avem avantajul unei disipatii reduse, implicit temperatura mai mica.

Link spre comentariu

Parca ai folosit ceva de 75 A, sau nu mai stiu.

Am folosit si de 160A , acum folosesc ceva de 110A/25 grade.

Foarte buni sint si

FGA60N65SMD

Pentru un SMPS serios, recomand comanda mea anterioara:

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări