Vizitator Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 (editat) Marian, inainte sa te inflamezi, nu crezi ca cel mai bine pentru forum si pentru colegii care vor sa invete ceva, sa vada cum trebuie sa arate o oscilograma in primar trafo SMPS, sa discutam cu oscilogramele in fata? Adica sa vorbim CONCRET, fara "frectii la picioare de lemn", asta nu este un termen al electronicii, este un termen total nepotrivit la fel ca si "bo$$"... Hai sa ne limitam la limbaj tehnic in domeniul SMPS, chiar daca este in Engleza sau Romana, nu cred ca intereseaza pe altcineva decit ce este esential. Le reiau: Iata o oscilograma "curata" in primar trafo, pentru care am ales foarte atent timpii de comutatie (diferenta intre ei, on si off): Iar aici ai semnalul B-E la IGBT cu un mic deadtime "pe dos" adica on mai rapid si off mai lent: Si "rezultatul" in primar trafo: Le astept pe ale tale! Editat Octombrie 4, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 N-am ce sa-ti demonstrez asa ca ai de asteptat... In regula, e clar ca nu se poate discuta cu tine decat din pozitia cuiva care sa te aprobe la orice pas, motiv pentru care renunt si imi vad de ale mele, este fix asa cum spui tu, faca fiecare fix asa cum il taie capul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 (editat) Deci au vazut toti colegii la ce rezultat se ajunge... Daca nici cu scheme in fata si nici cu oscilograme in fata ce arata exact ce face acea dioda, nu exista CURAJUL de a discuta si ne "retragem clasic", atunci "frectia la picior de lemn" este solutia demna de urmat! Succes! Se pare ca in sectiunea asta nu se poate discuta civilizat, ca in oricare alta sectiune moderata de tine, unde cind nu mai ai argumente, imediat te retragi invocind diverse motive! Nu este prima oara cind faci asta, atunci cind nu mai ai argumente, au mai fost discutii si tot la SMPS unde te-ai retras "subtil". Pai daca esti electronist si stii sa faci treaba, iti este cumva rusine sau frica sa pui oscilograma la primarul trafo al unui smps half bridge facut de tine, sau nu ai facut niciunul pina acum? Daca nu ai facut, atunci nu este nicio problema, dar nu fugi din discutie... Zici ca tu esti cel care ajuta forumul, ajuta colegii, pai arata Mariane niste oscilograme sa vada colegii, pune dioda, scoate dioda, gaseste un punct optim intre T-On si T-Off folosind o multitura de valoare mica pina cind semnalul pe primar trafo este curat, zbate-te, chinuie-te ca sa ai rezultate, ca apoi sa-l ajuti pe Maxente sau alti colegi, nu fugind... Sper sa ai onoarea sa nu "cenzurezi" postarile, printscreenurile sint deja salvate. Editat Octombrie 4, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 Termina cu insinuarile aiuristice, n-am ce sa cenzurez. Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 4, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2016 Curios e ca, in toate exemplele date de Leco, pe pagina din urma din schemele service, driverul ataca IGBT-uri si aici cred ca UDAR are dreptate ca pot fi mai diferite acele IGBT fata de mosfet Eu am pe placa loc si pentru acele diode, deci nu ma incurca cu nimic. Eram mai mult curios care e treaba cu ele Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 (editat) Pune osciloscop pe primar traf (atentie la izolatia fata de impamintare!) si vezi cum arata forma de unda , in idle si in sarcina, intii fara diode, cu rezistenta de poarta sau baza de 10 ohmi. Apoi pune si dioda, inseriata insa cu diverse valori intre 1 si 22 ohmi egale per fiecare Hi si Low side (eu am niste multiture de 10 ohmi). Te joci cu valoarea rezi serie cu dioda (vezi poza 3, Crown, cum se leaga) pina obtii pe primar trafo forma de unda cit mai curata (in sarcina in mod special). In functie de parametrii elementelor comutatoare folosite si de inductante parazite, e posibil sa nu trebuiasca rezistenta serie cu dioda (pe direct) sau da, ori poate chiar si fara dioda, dar repet totul tine de ce e bolduit, pina nu pui osc pe iesire, nu poti stii ce si cum... Editat Octombrie 4, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 Pune osciloscop pe primar traf ... In secundarul trafo smps ,forma de unda este aaaaabsolut identica cu cea din primar,ba chiar si in faza...De fapt ,in orice secundar de la orice trafo,forma de unda este identica cu cea din primar,masurarea secundarului oferind si izolarea dorita Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 (editat) Nu este riguros exact ce spui . Ar fi așa dacă nu ar exista inductanța de scăpări . Dar , de acord, în foarte multe situații putem accepta această identitate . EDIT . Ca să previn o eventuală întrebare - vîrful de tensiune de la flyback determinat tocmai de inductanța de scăpări a primarului nu se regăsește în secundar . E drept că ăla nu e tocmai un transformator și că la un forward inductanța de scăpări e mult mai mică procentual decât la flyback dar principiul rămâne valabil . Deci obiecția mea se referă doar la termenul ”absolut”. Editat Octombrie 4, 2016 de UDAR Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 ok,insa eu asa am considerat mereu Link spre comentariu
andreigradu Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 { Dupa 4 ani se reia acest calcul, desi ce spunem acum s-a discutat inainte de realizarea primului cablaj de fabrica al acestui proiect. } { A aparut o noua generatie de electronisti si se relanseaza calculele..... } ............................................... Va mai atasez inca un document, mai structurat, tot despre utilizarea si calcularea componentelor lui IR2110. ........................... http://www.infineon.com/dgdl/an-978.pdf?fileId=5546d462533600a40153559f7cf21200 ........................... Se explica clar despre calculul C boostrap, Puteri disipate in circuit, in rezistente.....etc - Cat despre dioda aceea, 1N4148, modelele de la chiosc au tendinta sa se sparga cand le lipesti pe placi cu trasee groase, e mai utila una de tip BAT85, sau ce am mai vazut pe la Leco pentru ca are terminalele mai groase. .......................... Marian a punctat foarte bine, de exemplu la un IFR840 porti pune doar rez. de 47R, sau 51R si merge foarte bine, poti duce sarcini de cateva sute de W cu perechea aceasta. La o pereche IRFP460 am gasit rez de 22R serie cu ( 22R II 1n4148 ). In cazul tau cu 30KHz nu e critic, dar marirea vitezei de descarcare are si alte avantaje . ( scrie prin pdf ) IR2110 pare sa aiba 6R rez. interna din ce am zarit ca se presupune la un calcul in acest pdf. - Rg propus e minim 10R ( parca nu as merge asa direct pe el, probabil ca asta e una din cauzele pentru care ajung sursele la reparat la colegul Leco. ) .......................... C boostrap=CBS poti sa folosesti 270nF, 330nF, 470nF , in functie de ce iti rezulta in formula de calcul. ( in pdf imi amintesc ca scria sa fie de tensiune mare si cu folie desi toti pun ce au prin cutii. ) Cond de jos se zice sa fie de 10 ori mai mare, deci un 4,7uF e suficient, tu poti pune 10uF/25V / 35V / 63V. Se recomanda Low ESR, adica deja fineturi.... Tot prin pdf-urile astea am gasit ca in serie cu dioda boostrap se pune o rez pentru a proteja IR2110. ( eu am folosit 10R 0,6W RPM ) Am mai vazut scheme cu o rez de 10R inserata pe masa-floatanta de hi-side. ( tot pentru protectie ) vezi pdf-ul urmator, http://www.irf.com/technical-info/designtp/dt92-1.pdf ........................................... Daca o sa parcurgeti documentul de la Infineon veti observa ca peste tot exista un " puneti o dioda invers pe Rg ca sa ... " ........................................... Deci pentru hobby si puteri mici merge fara.... daca vrei sa tina sursa... e cazul sa se cumuleze toate variabilele.... ( cum zicea Sesebe... ca nu ne poate divulga ce a invatat pe banii firmei .)... invatam singuri din pdf-uri... E posibil ca la sursa ta din 2013 sa nu tragi zilnic putere nominala ca sa vezi efecte nedorite. Totul e un calcul laborios initial, cu multe variabile, apoi intrii in laborator si descoperi rafinarile, sau eventuale erori fatale. ............... P... S.... La comanda capacitatii tranzistorului MOS apare o oscilatie la Toff, cam 2V... si aici se pun inele de ferita pe G, se mai pun condensatoare paralel pe G, se fac drivere cu tensiune negativa, o sa observi in acest pdf tehnicile de baza. Prin generarea unei tensiuni negative se preintampina multe neplaceri. .................................... Maxente, Daca vrei totusi sa ai o imagine corecta asupra circuitului acesta cel mai bine e sa citesti cele 3 documente pe care le-am atasat, asa te vei lamuri foarte bine si vei intelege ce ai de facut. Sa cauti datasheet si application note IR2110 si toate modelele de IR si IRS de la cat mai multi producatori posibili, fiecare spune alte lucruri si cumulate realizeaza o informatie completa. De asemenea cauta tehnici de comanda MOS vs IGBT si acolo se spun lucruri importante. ....................................... Sper sa nu dati cu pietre.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 Nel65, eu discutam de forma de unda din primar, nu ma intereseaza in secundar. Daca in primar este OK, in secundar trebuie sa fie cit de cit OK, exact cum spune radu, depinde si inductanta de scapari. La ce am bobinat eu manual, nu am mai mult de 3-4uH. Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 5, 2016 Partajează Postat Octombrie 5, 2016 (editat) ^nici eu E ca si cum ai spune ca nu te intereseaza cum arati in oglinda ci cum arati in realitate .Pai tot aia e,daca oglinda nu e defecta . Andrei,prin documentele alea zice de o valoare minima a lui Cboot ,nu si de una maxima .Eu am gasit peste tot valori de la 10u la 47u la 25-35V ,in nicun caz 0.47u sau mai mici. Tot in acele documente ,se specifica clar ,si anume, ca tensiunea vazuta de acest condensator este chiar tensiunea de alimentare a lui 2110.Nici nu trebuie sa-i cred pe cuvant ,vad ca e asa.Deci care e rationamentul pentru care ar trebui un condensator cu tensiune de lucru mare? In privinta condensatorului de jos ,el este pus in paralel cu condensatorul sursei care alimenteaza 2110 ( care oricum nu este de doar cativa microfarazi ),rolul acestuia este de decuplare locala a lui 2110,deci nici asta nu e critic.Alte fineturi cu ferite si tatonari de rezistente ,fac diferenta ,intr-adevar,intre fail si success ,cum zice si Leco. Editat Octombrie 5, 2016 de nel65 Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2016 Partajează Postat Octombrie 15, 2016 Maxente am creeat acest topic nou special pentru sursa ta, cu postari scoase din celalalt si care au legatura directa cu sursa ta, pentru a curata offtopicul de acolo, daca nu esti de acord cu titlul spune altul si se rezolva. Spor. Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 15, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2016 (editat) E foarte bine ca ai facut asa. Cand ma apuc fizic de sursa poate mai am intrebari si nelamuriri Sa scoti tu din denumirea titlului numele userului meu Multam ! Editat Octombrie 15, 2016 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2016 Partajează Postat Octombrie 15, 2016 (editat) Curios e ca, in toate exemplele date de Leco, pe pagina din urma din schemele service, driverul ataca IGBT-uri si aici cred ca UDAR are dreptate ca pot fi mai diferite acele IGBT fata de mosfet Eu am pe placa loc si pentru acele diode, deci nu ma incurca cu nimic. Eram mai mult curios care e treaba cu ele Maxente, sursele de putere mare au ca elemente comutatoare (in general), IGBT-uri, au unele avantaje net superioare fata de un Mos-Fet folosit in acelasi scop, desi cele din urma sint mai OK la frecvente mari in hard switching, iata ca tot IGBT-uri se folosesc preponderent si in hard si in soft switching. N-am vazut pina acum un SMPS la un producator consacrat care sa foloseasca Mos-Fet in sursele de alimentare la peste 1500W, insa am vazut in multe boxe active gen behringer si alti producatori mai putin consacrati, boxe sub 1000W, unde culmea, defecte erau chiar sursele SMPS, mai precis Mos-Fet din SMPS, si driverele aferente sau bufferele tottem pole, explodate. Editat Octombrie 15, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum