Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Confectionare incinte pt anumite difuzoare

Vizitator danutgalati81

Postări Recomandate

Vizitator danutgalati81

:smt006 va salut. as dori sa-mi fac niste boxe noi cu dif din niste boxe mai vechi active, din plastic :( . as avea niste intrebari1.care este frecveta unui rezonator de forma aprox dreptunghica Lxl=7x1 cm si adancimea de 5,5cm? pot folosi unul mai mare pastrand raportul dintre suprafata si adancime neschimbat?2.as vrea sa fac un filtru(pt 4 ohmi) care sa taie frecventele mai joase decat frecventa minima la care merge boxa(nu stiu care este frecv dar probabil are legatura cu frecventa rezonatorului). nu stiu schema filtrului.nu stiu sa dimensionez o bobina dupa inductanta, asa ca daca imi poate spune cineva dimensiunile fizice ale bobinei(D interior, exterior, al sarmei, nr spire) si capacitatea cond m-ar ajuta foarte mult3.daca maresc volumul"cutiei" proportional cu volumul rezonatorului va fi de rau sau va fi doar o crestere binevenita de decibeli pe frecvente mai joase? va scadea frecventa de rezonanta a boxei(scadere inutila datorita filtrului pe care vreau sa-l pun) sau se va auzi mai tare acea frecventa?mentionez ca boxele sunt cu un singur difuzorvreau sa fac aceste modificari la niste boxe modeste deoarece imi place foarte mult cum se aud filmele la ele. boxele nu vor mai fi active ci vor fi folosite la o combina philips care cred ca da vreo 2x7W curati la 4 ohmi.as prefera problema sa fie tratata punctual nu la modul general.*mentionez ca m-am informat bine inainte de a posta, dar datorita cunostintelor limitate nu am reusit sa inteleg anumiti termeni, valori, unitati de masura. :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator donpetru
care este frecveta unui rezonator de forma aprox dreptunghica Lxl=7x1 cm si adancimea de 5,5cm? pot folosi unul mai mare pastrand raportul dintre suprafata si adancime neschimbat?

Frecventa rezonatorului este dependenta de volumul incintei in care lucreaza acesta. Totusi, eu nu am vazut rezonator de dimensiunile astea pe care le spui tu, doar daca l-ai confectionat asa....

as vrea sa fac un filtru(pt 4 ohmi) care sa taie frecventele mai joase decat frecventa minima la care merge boxa(nu stiu care este frecv dar probabil are legatura cu frecventa rezonatorului).

Sa taie frecvente mai joase decat frecventa minima la care merge boxa ? Pentru ce, iti da dureri de cap sau ce ?

nu stiu schema filtrului.nu stiu sa dimensionez o bobina dupa inductanta, asa ca daca imi poate spune cineva dimensiunile fizice ale bobinei(D interior, exterior, al sarmei, nr spire) si capacitatea cond m-ar ajuta foarte mult

...schema filtrului nu este foarte greu de realizat. Filtrul se adopta in functie de impedanta difuzoarelor de care dispui si poate fi pasiv sau activ. Ramane la atitudinea ta sa decizi. Cat despre constructia bobinei am sa postez maine un tabel standard cu diferite dimesniuni practice a unor inductante utilizate in constructia filtrelor pasive din boxe. Am sa-ti arat si un filtrul, cum vrei tu de joase, de 12dB/octava.

daca maresc volumul"cutiei" proportional cu volumul rezonatorului va fi de rau sau va fi doar o crestere binevenita de decibeli pe frecvente mai joase? va scadea frecventa de rezonanta a boxei(scadere inutila datorita filtrului pe care vreau sa-l pun) sau se va auzi mai tare acea frecventa?

...va fi o crestere nesemnificativa dar coroborata cu necesitatea aplicarii unei puterii mai mari difuzorului. Eu unul nu iti recomand sa faci acest lucru. Apropo, de ce vrei sa auzi mai tare frecventa de rezonanta ?

Link spre comentariu
Vizitator danutgalati81

mersi.deci boxa are 13x20x17(latinexinaltimexadancime)-interioriar rezonatorul ala e ca o fanta,nu are forma traditionala cilindrica. ma gandesc ca afost facut asa din cauza spatiului limitat.din motive mai mult estetice, recunosc, vreau sa fac boxele putin mai mari sau cel putin mai inalte dar nu vreau sa fie mai mult late decat adanci (daca as pastra acelasi volum)nu tin neaparat sa maresc rezonatorul dar am citit ca daca se pastreaza raportul intre dimensiuni, poate fi marit, ducand la o crestere de decibeli pe frecventele joase dar la o scadere a nustiu ce presiunefiltrul acela care sa taie frecventele sub ce pot boxele este mai mult pentru ca la combina am o functie bass boost care la volum mai mare imi este sa nu strice difuzoarele(wife-ul nu prea tine cont de chestii de astea si-i da in goarna cand e vreo mel la radio si-i place :) )*pt muzica folosesc o statie si boxe sanatoaseboxele astea vor fi doar pt radio si filme

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări