Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lanterna halogen -.... led ?

Vizitator vasile1966

Postări Recomandate

Vizitator vasile1966

Am o lanterna cu halogen , acumulator 6v-4a si nu tine mai mult de 5 minute.Am luat acumulator nou aceeasi treaba, cum pot face sa o trec pe un led cree ?

Stiu raspunsul cel mai la indemana , sa-mi iau alta lanterna , dar as vrea sa stiu daca se poate face acest lucru.

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cipri_mury

8

• Dxxx

4

• validae

3

• one

2

Top autori în acest subiect

Dar ce bec halogen ai? dupa calculele mele ar consuma 30A ,lucru care mi se pare exclus ,s-ar topi tot inauntru ,am si eu o lanterna de genul asta si tine cam 1h si30min.

Link spre comentariu

vasile 1966 - in probabilitate de 99% ai o problema cu acumulatorul, desi nu  ne dai nici o data concreta, nimeni nu dimensioneaza in acest mod.

Revino cu precizari asupra tipului exact de acumulator si bec, altfel voi sterge subiectul, aici nu suntem la "mama Omida" sa umblam cu ghicitori.

Ce vrei tu, desigur ca se tot face, de ani buni...

cipri_mury - ala probabil ca este contra-exemplu - care om cu judecata nealterata se chinuie atat dar de folosit foloseste o porcarie de led??? ori un ignorant, ori mai probabil un semidoct...

Cand esti pe baterii trebuie sa fii obtuz sa nu iei in consideratie randamentul ledului/COBului. Asa ca ceva care sta pe la 50lm/W mi se pare absurd, cand poti chiar la preturi accesibile fata de restul investitiei in bani si munca sa ajungi si la de 3 ori mai mult.

Adica fie flux luminos de 3 ori mai mare / fie durata de functionare pe fix aceleasi baterii de 3 ori mai lunga...

Link spre comentariu

ala probabil ca este contra-exemplu - care om cu judecata nealterata se chinuie atat dar de folosit foloseste o porcarie de led??? ori un ignorant, ori mai probabil un semidoct...

Pai omul a recunoscut ca ledul folosit este  cam "obosit" dar proiectul este unul de luat in seama fara nicio indoiala.

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

La 55W curentul prin bec este 9,2A.

Ceea ce inseamna ca bateria ta ar tine 26 minute.

Insa nici asa nu este bine, curentul de descarcare este mult prea mare, ar trebui baterie de cel putin 10 ori mai mare (din cauza aia tine mult mai putin).

Asa ca ce spuneam eu ca nu e posibil "nimeni nu dimensioneaza in acest mod" iata ca este exact cazul... Deci lanterna este mare stift...

Insa 600-700lm cat ar scoate lanterna poti sa obtii actualmente din 5W de led/COB bun, adica cvea la care bateria existenta ar putea sa faca fata, desi cam sub limita.

Cipri

Persoana respectiva s-a muncit, adevarat.

Dar in ceva portabil/pe baterii nu pui nici driver grandios/greu, nici cadru metalic din cornier, nici..., dar cu atat mai putin COBul ala - este ca si cand echipezi Matizul cu motor de tanc din 1933 si apoi vrei sa-l faci nu masina ci ventilator portabil.

Deci inconsecventa logica ma face pe buna dreptate sa zic "fie ignorant, fie semidoct"

Oricum pentru cine citeste "prescurtat" epitetele mele nu se refereau nici pe departe la Cipri_Mury ci la autorul povestii din link.

Link spre comentariu

Oricum pentru cine citeste "prescurtat" epitetele mele nu se refereau nici pe departe la Cipri_Mury ci la autorul povestii din link.

Sunt convins ca toti cei care au citit acest topic si-au dat seama la cine ati facut referire deci nu aveti de ce sa va faceti probleme in aceasta privinta.

Link spre comentariu

Da... asa ar trebui.

Insa unii nu citesc totul, sau nu inteleg - mi s-a atras atentia de catre un coleg ca "  un moderator nu are voie   să vorbească așa"

Asa ca i-am raspuns ca ignorant si semidoct sunt cuvinte din vocabularul romanesc, si am discernamantul sa le folosesc cand si unde este necesar. 

Link spre comentariu

Lanternele astea cu halogen și puteri mari nu sunt destinate folosirii îndelungate, ci doar ocazionale, gen căutare de urgență sau pentru pază. În niciun caz nu pentru a merge cu ele prin pădure sau să-ți repari mașina la lumina lor. Înlocuirea becului halogen original cu un led nu e chiar ușor de făcut, dat fiind că ledul are alt unghi de dispersie decât becul și obții practic o lumină difuză în locul unui fascicul...  nu mai vorbesc de dificultatea răcirii unui led de măcar câțiva Wați putere. 

Link spre comentariu

Pentru o lanternă portabilă, un bec cu descărcare în Xenon e mai consumator de curent decât un led de aceeași putere.Asta fiindcă ridicarea tensiunii la 10kV se face cu pierdere de putere față de un driver în comutație pentru leduri.Avantajul Xenonului e că becul în sine nu are nevoie de răcire, doar invertorul său.

Link spre comentariu

Eu nu m-am interesat niciodata ce putere are un blitz led/dual led sau un blitz xenon de pe telefoanele mobile dar am avut de fiecare fel si am vazut ca xenonul este mai puternic chiar cu mult.Poate sunt putin off topic dar colegi de pe acest forum precum @Dxxx care  cred ca sunt experti in asa ceva poate stiu din ce motiv smartphone-urilor cu camere de pana la 20 megapixeli sau chiar mai mult nu li se ataseaza blitz xenon asa cum avea Nokia N8 si alte cateva modele din generatiile mai vechi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări