elmar Postat Octombrie 14, 2016 Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Dacă spune că becul se aprinde pentru o secundă(bănuiesc că e vorba de sarcina trafului, pe secundar) ceva ...face ca oscilaţia să se oprească...şi mosfetul( care este comandat prin tranzistor) rămâne pe ”on”(poarta(G) primeşte tensiune prin rezistenţa de 470 ohmi) Link spre comentariu
gogutu Postat Octombrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Din ce sursă alimentezi acest montaj?...e posibil ca tensiunea să scadă mult pe integrat ...şi acesta să nu mai oscileze...iar mosfetul de pe ramura aceea a trafului rămâne deschis, ducând la încălzirea întregii înfăşurări a trafului (de pe partea aia) Dacă ,totuşi... alimentezi dintr-un acumulator de putere mai mare(ex. un acumulator auto)...asigură-te că firele care alimentază invertorul pot susţine consumul acestuia..Adică, mă refer grosimea acestor fire... Că dacă ai fire subţiri şi lungi...pierzi din tensiunea necesară invertorului! am alimentat din acumulator de masina,firele sunt destul de groase,tensiune pe acumulator,13v,firele cu care alimentez invertorul,au 4mm.trebuie sa fie ceva in neregula.am sa-l mai bibilesc,ca doar nu e nava spatiala.multumesc mult de raspuns Dacă spune că becul se aprinde pentru o secundă(bănuiesc că e vorba de sarcina trafului, pe secundar) ceva ...face ca oscilaţia să se oprească...şi mosfetul( care este comandat prin tranzistor) rămâne pe ”on”(poarta(G) primeşte tensiune prin rezistenţa de 470 ohmi) am sa schimb si traful,cu unul care are infarurari 2x12v in secundar.e posibil ca una din infasurari,sa aiba vreo spira in scurt,desi cand l-am probat omajul era egal,la fel si tensiunile.multumesc pentru raspuns Link spre comentariu
Giorgian tv Postat Octombrie 14, 2016 Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Traful cu spire in scurt?nici gand,la asa o simplitate de schema(jucarie)eu personal nu as avea nici o pretentie de a obtine ceva. Link spre comentariu
gogutu Postat Octombrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Traful cu spire in scurt?nici gand,la asa o simplitate de schema(jucarie)eu personal nu as avea nici o pretentie de a obtine ceva. voi incerca schema lui Georgian tv,nu e draq asa de negru,chiar daca e prima data cand,incerc sa fac astfel de invertoare.asta e sunt un pic mai chisnovatice aceste montaje din cate am citit. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2016 Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Elmar eu unul n-am de unde sa stiu care este problema cu montajul nefunctional pana nu vad macar ceva poze clare, ideea este ca integratul ( daca este bun, ca exista si posibilitatea asta ) poate functiona fara probleme pana la tensiuni mult mai mici decat ceea ce se poate regasi la bornele unui acumulator. Ipoteza mea ramane in continuare o eroare a lui Gogutu, cel putin pana la proba contrarie. Giorgian, schema este simpla intr-adevar insa este functionala si pretabila la aplicatii nepretentioase, nu este mai "jucarie" decat invertoarele micute cu un singur NPN ce alimenteaza neoanele din plafon la microbuzuri/autobuzuri, si din alea am tot reparat, deci stiu ce spun. Gogutu pune niste poze inainte sa mai incerci altceva, poate ceva ti-a scapat, sau poate 555-ul tau este defect. Daca ai avea osciloscop ar fi super... Link spre comentariu
gogutu Postat Octombrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Elmar eu unul n-am de unde sa stiu care este problema cu montajul nefunctional pana nu vad macar ceva poze clare, ideea este ca integratul ( daca este bun, ca exista si posibilitatea asta ) poate functiona fara probleme pana la tensiuni mult mai mici decat ceea ce se poate regasi la bornele unui acumulator. Ipoteza mea ramane in continuare o eroare a lui Gogutu, cel putin pana la proba contrarie. Giorgian, schema este simpla intr-adevar insa este functionala si pretabila la aplicatii nepretentioase, nu este mai "jucarie" decat invertoarele micute cu un singur NPN ce alimenteaza neoanele din plafon la microbuzuri/autobuzuri, si din alea am tot reparat, deci stiu ce spun. Gogutu pune niste poze inainte sa mai incerci altceva, poate ceva ti-a scapat, sau poate 555-ul tau este defect. Daca ai avea osciloscop ar fi super... ok,am sa cut un utilitar,care sa convertesc pozele intr-un format mai mic,pentru ca telefonul meu le scoate la aproape 700 kb,iar pe forum nu se pot incarca decat maxim 500 kb.voi reveni,cu stima Link spre comentariu
gogutu Postat Octombrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2016 am revenit cu pozele modificate,dar sa nu radeti.e in faza de experiment,in poze se vede firul care s-a topit Link spre comentariu
Giorgian tv Postat Octombrie 14, 2016 Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Nu este de ras deloc,dar eu unul ma abtin sa mai comentez ceva........ Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 14, 2016 Partajează Postat Octombrie 14, 2016 (editat) Incearca sa pui izolator din mica sau altceva intre tranzistori si radiatoare. Posibil sa fie vreun scurt care nu il observi. PS- eu as incerca alte scheme, nu asta cu 555. Editat Octombrie 14, 2016 de dj_ando_83 Link spre comentariu
gogutu Postat Octombrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Incearca sa pui izolator din mica sau altceva intre tranzistori si radiatoare. Posibil sa fie vreun scurt care nu il observi. PS- eu as incerca alte scheme, nu asta cu 555. tranzistorii sunt pusi separat pe radiatoare.stiu ca ar trbui montati pe acelasi radiator pentru compensarea factorului termic,dar asa cum am spus totul e expierimental.k voi incerca pe cea cu cd 4047.tank you Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2016 Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Eu cred ca ar trebui sa ramai la 555, pentru un incepator fara osciloscop ( presupun ca nu ai ) este mai usor de pus in functiune, este foarte usor de experimentat cu el. Mergand pe ideea ca nu ai osciloscop iti propun un test rapid ca sa te asiguri ca integratul isi face treaba ok. Deconecteaza complet traful de la montaj, si la fel si cu tranzistorii mosfet ( inca nu ai zis ce tranzistori ai pus, sau poate mi-a scapat mie... ). In fine dupa ce deconectezi ce am zis, iei un led normal de 3 sau 5mm, rosu sau verde ( de care gasesti ), o rezistenta de 2k2 si te legi cu el de iesirea 555 asa cum este schema de mai jos: Maresti cx de la 100n la 1u pentru a reduce frecventa suficient cat oscilatiile sa fie vizibile cu ochiul liber, adica ledul va clipi intr-un ritm constant, daca asta se intampla atunci integratul functioneaza corect, si deci problema este dupa el ( si schimbandu-l cu 4047 nu rezolvi nimic ). Daca nu se intampla asta macar atunci stii unde este problema, si poti incerca sa schimbi integratul cu un alt 555, si mai poti verifica celelale componente sa fii sigur ca sunt conectate corect si ca sunt ok. Fa testul ca-i foarte simplu si informativ. Link spre comentariu
gogutu Postat Octombrie 14, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2016 Eu cred ca ar trebui sa ramai la 555, pentru un incepator fara osciloscop ( presupun ca nu ai ) este mai usor de pus in functiune, este foarte usor de experimentat cu el. Mergand pe ideea ca nu ai osciloscop iti propun un test rapid ca sa te asiguri ca integratul isi face treaba ok. Deconecteaza complet traful de la montaj, si la fel si cu tranzistorii mosfet ( inca nu ai zis ce tranzistori ai pus, sau poate mi-a scapat mie... ). In fine dupa ce deconectezi ce am zis, iei un led normal de 3 sau 5mm, rosu sau verde ( de care gasesti ), o rezistenta de 2k2 si te legi cu el de iesirea 555 asa cum este schema de mai jos: <script data-pagespeed-no-defer type="text/javascript">(function(){var g=this;function h(b,d){var a=b.split("."),c=g;a[0]in c||!c.execScript||c.execScript("var "+a[0]);for(var e;a.length&&(e=a.shift());)a.length||void 0===d?c[e]?c=c[e]:c=c[e]={}:c[e]=d};function l(b){var d=b.length;if(0=d.offsetWidth&&0>=d.offsetHeight)a=!1;else{c=d.getBoundingClientRect();var f=document.body;a=c.top+("pageYOffset"in window?window.pageYOffset:(document.documentElement||f.parentNode||f).scrollTop);c=c.left+("pageXOffset"in window?window.pageXOffset:(document.documentElement||f.parentNode||f).scrollLeft);f=a.toString()+","+c;b.b.hasOwnProperty(f)?a=!1:(b.b[f]=!0,a=a<=b.g.height&&c<=b.g.width)}a&&(b.a.push(e),b.c[e]=!0)}p.prototype.checkImageForCriticality=function(b){b.getBoundingClientRect&&q(this,b)};h("pagespeed.CriticalImages.checkImageForCriticality",function(b){n.checkImageForCriticality(b)});h("pagespeed.CriticalImages.checkCriticalImages",function(){r(n)});function r(b){b.b={};for(var d=["IMG","INPUT"],a=[],c=0;c=a.length+e.length&&(a+=e)}b.i&&(e="&rd="+encodeURIComponent(JSON.stringify(t())),131072>=a.length+e.length&&(a+=e),d=!0);u=a;if(d){c=b.h;b=b.j;var f;if(window.XMLHttpRequest)f=new XMLHttpRequest;else if(window.ActiveXObject)try{f=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP")}catch(k){try{f=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")}catch(v){}}f&&(f.open("POST",c+(-1==c.indexOf("?")?"?":"&")+"url="+encodeURIComponent(b)),f.setRequestHeader("Content-Type","application/x-www-form-urlencoded"),f.send(a))}}}function t(){var b={},d=document.getElementsByTagName("IMG");if(0==d.length)return{};var a=d[0];if(!("naturalWidth"in a&&"naturalHeight"in a))return{};for(var c=0;a=d[c];++c){var e=a.getAttribute("data-pagespeed-url-hash");e&&(!(e in b)&&0=b[e].o&&a.height>=b[e].m)&&(b[e]={rw:a.width,rh:a.height,ow:a.naturalWidth,oh:a.naturalHeight})}return b}var u="";h("pagespeed.CriticalImages.getBeaconData",function(){return u});h("pagespeed.CriticalImages.Run",function(b,d,a,c,e,f){var k=new p(b,d,a,e,f);n=k;c&&m(function(){window.setTimeout(function(){r(k)},0)})});})();pagespeed.CriticalImages.Run('/ngx_pagespeed_beacon','http://www.elforum.info/index.php?app=forums&module=ajax§ion=topics&do=quote&t=119555&p=1436443&md5check=c26a020ed1a57c51cd9fe5fc397dd4f9&isRte=1,xDD6_yBh4z,true,false,In_ZhpUf2mw');</script>&&0){for(var> Maresti cx de la 100n la 1u pentru a reduce frecventa suficient cat oscilatiile sa fie vizibile cu ochiul liber, adica ledul va clipi intr-un ritm constant, daca asta se intampla atunci integratul functioneaza corect, si deci problema este dupa el ( si schimbandu-l cu 4047 nu rezolvi nimic ). Daca nu se intampla asta macar atunci stii unde este problema, si poti incerca sa schimbi integratul cu un alt 555, si mai poti verifica celelale componente sa fii sigur ca sunt conectate corect si ca sunt ok. Fa testul ca-i foarte simplu si informativ. tranzistorii sunt irfz44.voi incerca sa fac ce ai spus si voi reveni cu stima Link spre comentariu
gogutu Postat Noiembrie 27, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 Problema rezolvata.circuitul integrat era defect.am realizat invertorul,si am inceput studiul pentru un invertor cu unda sinusoidala pura.mai am mult de studiat,asa ca anca odata ,multumiri si scuze de raspunsul intarziat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum