Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RIC...

feri.visky

Postări Recomandate

Schema domnului Victor este nefunctionala ! Primul tranzistor poate sa intre usor in saturatie (daca are beta mare), pentru ca circuitul de polarizare nu are reactie negativa in cc, care sa stabilizeze punctul static de functionare. Nu am luat in calcul curentii din celelalte tranzistoare, care tin de optimizarea valorilor rezistoarelor. Nici dupa o betie nu poti sa "proiectezi" asa ceva, cu greseli elementare. Orice student bun de la Fac. de Electronica si-ar fi dat seama (se pica examenul pentru scheme din astea).

Schema cealalta (aplificator JF) nu am simulat-o, sa vad cat sunt tensiunile pe tranzistoare. Dar in principiu, la o tensiune de alimentare de numai 1,5 V, nu este bine sa ai in circuit multe jonctiuni p-n inseriate (pe fiecare apare cadere de tensiune de 0,65-0,7 V). Tranzistoarele lucreaza si la Ucb = 0, desi nu este recomandat.

Eu am impresia ca se discuta prea mult pe tema asta, cu RIC-ul. Era bine daca cineva ne dadea schema interna a circuitului integrat. Am vazut schema circuitului integrat ROB 01 (ICCE-pentru proteza auditiva), care se alimenteaza tot la 1,5 V si are jonctiuni inseriate (etaj diferential cu sursa de cc in emitoare). Mi s-a parut putin fortata. Asa ca am dubii ca BU1014N ar fi fost proiectat cu simt de raspundere, chiar daca merge (cu distorsiuni cam mari). Este suparator faptul ca nu accepta tensiuni de alimentare mai mari de 2 V (se blocheaza).

Link spre comentariu

Schema functioneaza, cu modificarea sugerata de dvs.

Tensiunea in colectorul lui T2 e de cca. 1V, cu alimentare de 1,5V.

Cu BC 171B.

Chiar si schema initiala functioneaza daca se inlocuieste rezistorul de 15k cu 1,5K... lipseste doar o virgula.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Schema trebuie sa functioneze corect cu tranzistoare nesortate, cu dispersie mare a parametrului beta. Asa cum a dat-o domul Victor n-ar fi mers decat in situatia ca tranzistorul T1 n-ar fi avut beta prea mare. Un copil care cumpara tranzistor din magazin si il lipeste in montaj, nu isi va da seama de ce primul etaj se blocheaza si nu stie sa ajusteze valoarea rezistorului de polarizare in baza. Si chiar daca merge din intamplare (se potribeste beta), monajul este instabil, se poate satura usor.

Link spre comentariu

Eu am impresia ca se discuta prea mult pe tema asta, cu RIC-ul. Era bine daca cineva ne dadea schema interna a circuitului integrat...

Schema internă se găseşte în acest topicşi redistribuit de mai multe ori...

Aştept o fotografie şi un răspuns... ;)

Link spre comentariu

Buna ziua,

Sper sa nu fiu off topic dar vreau sa aduc in discutie un mini radio cumparat din comert acum vreo trei ani si care are performante surprinzatoare vis a vis de marime si pret (aproximatic 60RON)

cateva date:

Game de frecvente:

AM MW 550-1500 KHz

FM 88-108MHz

Alimentare 3Volti (baterii 2X AAA)

Comutator AM-FM-OFF

Acord

Volum

Auditie in casti

Pe unde medii in casa "prind" Romania 1 si 2

Pe unde ultrascurte are o selectivitate super buna, posturile nu se suprapun si receptionez aproape tot ce se pate receptiona in cartier.

Merita sa continuam discutia despre astfel de Radioreceptoare? Nu ma pricep la sheme dar la acest radio cred ca merita sa-i "ridic" schema si s-o supun atentiei dvs.

Cu stima

post-197361-0-69260600-1481968563_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Ric, un radioreceptor nedemn de atata discutie , un fiasco al ingineriei romanesti din perioada respectiva...sunt multe alte receptoare radio facute de firme serioase care ar trebui analizate ! Ne place sa batem apa in piua inutil, asa de dragul ca suntem noi sentimentali...

Editat de romicap
Link spre comentariu

..sunt multe alte receptoare radio facute de firme serioase care ar trebui analizate ! Ne place sa batem apa in piua inutil, asa de dragul ca suntem noi sentimentali...

Cine te opreste sa deschizi un subiect cu aparatul care te intereseaza,si mai ales cine te forteaza sa pierzi timpul in acest topic(daca tot consideri ca e o pierdere de timp)?

Link spre comentariu

@feri.visky

Schema bloc o stiu, am catalogul. Ma intereseaza schema interna la nivel de componente (etaj diferential, surse de curent, sarcini active, etaj final, tranzistor, dioda, etc). Numai dupa ce vezi schema detaliata poti sa tragi niste concluzii corecte.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RIC-urile sunt interesante doar pentru colectionari. Din punct de vedere tehnic nu erau grozavenii, simple jucarii pentru tineret,

Nu vad de ce se strofoaca unii sa procure circuitul BU1014N. Copiii nu invata mare lucru daca construiesc un radioreceptor cu acest circuit integrat (doar sa lipeasca niste piese). Mult mai interesante pentru copii sunt radiourile simple cu "galena" (dioda punctiforma). Au bobina de dimensiune mare, pe care o pot face impreuna cu persoana care ii indruma. Cu condensator variabil cu aer (mare, la care se vede constructia, armaturile), cu dioda, condensator de decuplare si casca (eventual cu transformator de adaptare a impedantei), cu antena babana si priza de impamantare, este mult mai intuitiv sa inteleaga cu functioneaza radioul. Adica nu este suficient sa lipeasca cateva piese, ci trebuie sa li se explice principiul de functionare. Copiii trebuie sa participe si la intinderea antenei si la saparea gropii pentru impamantare, ca orice stimul (auditiv, vizual) contribuie la formarea pasiunii pentru electronica. Singurul risc (major) este dat pe posibilitatea ca antena sa capteze fulgere si din cauza asta trebuie sa fie scos firul din casa cand este furtuna.

Dupa ce "depasesc momentul" cu galena, pot sa treaca la receptorul cu amplificare directa. Dar la variante simple, cu componente discrete, la care pot sa puna mana pe tranzistoare, diode, rezistoare, etc si la care pot sa verifice "pe teren" (direct in montaj) ce este pe schema si care sunt piesele in realitate. Sa se masoare impreuna cu copiii tensiunile din montaj (functionarea tranzistoarelor in regim activ normal, etc). Ideal ar fi sa se dispuna si de un osciloscop (stetoscopul electronistului).

Dupa depasirea momentului si cu receptorul cu amplificare directa, urmeaza la rand receptorul cu reactie, de la care au multe de invatat (cum este cu reactia pozitiva si cu pragul de intrare in oscilatie, ce este heterodinarea, cum modifica reactia pozitiva Q-ul circuitului oscilant, etc). Urmeaza receptorul cu superreactie, superheterodina,etc. Educarea copiilor ia timp si necesita si ceva dibacie, dar este cel mai importamt lucru pe care trebuie sa-l faca un parinte. Microbul trebuie sa fie inoculat la varsta frageda, inainte de zece ani. Cei care nu se pricep, sa plateasca persoane cu experienta. Scot banutul din buzunar si asta este ! Si daca stai personal langa copii sa-i inveti, piezi timp si implicit bani.

Casunarea pe montaje cu circuite integrate este daunatoare pentru incepatori, pentru ca ei nu stiu ce se afla in interiorul integratelor (etaje diferentiale, oglinzi de curent, sarcini active, etc) si doar lipesc piese. La integrate sa treaca dupa ce invata bine circuitele clasice, cu componente discrete.

Decat sa umblati cu limba scosa dupa BU1014N, mai bine sa cumparati circuite mult mai complicate (performante) cum ar fi :

TBA570, TDA1046, LA1245, TDA1220B, TDA2200, TDA1083 (A283D), TCA440 (A244D, K174XA2), etc, etc. Luati-le acum, cat timp se mai gasesc la vanzare si la pret de pomana. Faceti-va rezerva de tranzistoare cu terminale din sarma (BC-uri, BF-uri, BD-uri, etc). Cautati preturile minime (am vazut ca inca se vinde BF256B la pret sub 0,5 RON). Recuperati tot ce arunca altii (placile spalate si depozitate corect). In special placi de monitoare CRT si de televizoare, placi industriale, tot ce are componente discrete, care se vor gasi mai greu in viitor (se trece masiv la SMD-istica).

http://www.elforum.info/topic/119386-circuite-integrate-utilizabile-la-receptia-ssbcw-si-am/

Sa nu neglijati pregatirea copiilor in domeniul informaticii, care trebuie sa fie inceputa chiar de la clasa a 5-a, nu mai tarziu. In ziua de azi trebuie sa stii si programare, nu numai electronica clasica. Cautati profi buni la informatica (din pacate sunt piese rare) si ii platiti (stiu ca va vine rau de la chestia asta). Ideal ar fi sa nimeriti profesor bun de informatica la clasa, care sa lucreze moca si peste program (eu am avut norocul asta, de asta este fiul meu bun la informatica).

Si atentie mare la jocurile pe calculator ("cocaina" copiilor) si la anturaj. Accesul la calculator sa fie controlat total.

Link spre comentariu

Ric, un radioreceptor nedemn de atata discutie , un fiasco al ingineriei romanesti din perioada respectiva...sunt multe alte receptoare radio facute de firme serioase care ar trebui analizate ! Ne place sa batem apa in piua inutil, asa de dragul ca suntem noi sentimentali...

Este adevărat ce zici, eu am numit aparatul "o glumă proastă al Electronicii"... dar nu batem apa în piuă! Analizăm doar un crâmpei din istoria electronicii româneşti.

@VAX, am 5 aparate RIC din care funcţionează doar unul un MiniRic pe 153 kHz... de aceea am îndrăznit...

Buna ziua,

Sper sa nu fiu off topic dar vreau sa aduc in discutie un mini radio cumparat din comert acum vreo trei ani si care are performante surprinzatoare vis a vis de marime si pret (aproximatic 60RON)

cateva date:

Game de frecvente:

AM MW 550-1500 KHz

FM 88-108MHz

Alimentare 3Volti (baterii 2X AAA)

Comutator AM-FM-OFF

Acord

Volum

Auditie in casti

Pe unde medii in casa "prind" Romania 1 si 2

Pe unde ultrascurte are o selectivitate super buna, posturile nu se suprapun si receptionez aproape tot ce se pate receptiona in cartier.

Merita sa continuam discutia despre astfel de Radioreceptoare? Nu ma pricep la sheme dar la acest radio cred ca merita sa-i "ridic" schema si s-o supun atentiei dvs.

Cu stima

Este o altă categorie de aparat de radio. Ar trebui să deschideţi un topic separat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări