Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RIC...

feri.visky

Postări Recomandate

KIA8122 ?

Nici vorbă , Matshusita nu cumpăra din Coreea integrate , în plus KIA8122 a fost lansat pe piață în 1994 ...

Ai dreptate aveau şi ei integrate similare, chiar mai bune... Dar trebuia să fie ceva similar cu un integrat AM/FM-Decodor... O sa dau eu de el...

Iată şi motivul pentru care m-am apucat să scriu despre RIC pentru revista cu nr. 16...:

Da, smartphon-ul m-a determinat să scriu articolul despre acest radioreceptor. Căutând date despre aparat, cu ”căutătorul şef”, am dat peste un link de unde se poate descărca o variantă virtuală a acestui receptor.

Intenţionam să scriu mai pe larg despre RIC în contextul altor minireceptoare fabricate în străinătate, având însă o variantă virtuală atohtonă cu denumirea RIC@ , am decis să fac o prezentare a seriei aparatelor RIC (vezi fotografia de pe copertă).

Numele radioreceptorului sună ciudat între celelalte nume de receptoare portabile, fie că au fost fabricate la Electronica Bucureşti fie la Tehnoton Iaşi.

Link spre comentariu

Eu detin 75 de circuite BA1014N, cumparate in anii '90 la pret mic (crescuse salariul din cauza inflatiei).

M-ar interesa schema interna, sa le gasesc si alte utilizari (putin probabil). Ar fi fost bune la un club de copii, dar copiii din ziua de azi n-au astfel de preocupari.

Ar fi bine daca domnul Victor, care zicea ca a lucrat la Electronica, ne-ar povesti cum a fost falimentata intreprinderea, cum au reactionat angajatii, unde s-au angajat inginerii, etc. Si sa ne spuna si de alte intreprinderi din Bucuresti (Romcuart, Microelectronica, ICCE, etc), ca precis stie mai multe decat noi, cei din provincie.

Cand s-au facut subscriptii pentru privatizare eu am optat pentru ICCE si Microelectronica. De la ICCE nu mi-au raspuns, iar de la Microelectronica am primit o instiitare ca detin niste actiuni (nu le-am vazut la culoare). Valorau ceva actiunile alea ?

Link spre comentariu

Ar fi bine daca domnul Victor, care zicea ca a lucrat la Electronica, ne-ar povesti cum a fost falimentata intreprinderea, cum au reactionat angajatii, unde s-au angajat inginerii, etc. Si sa ne spuna si de alte intreprinderi din Bucuresti (Romcuart, Microelectronica, ICCE, etc), ca precis stie mai multe decat noi, cei din provincie.

Am lucrat acolo intre anii 1984-1986 .

Restul - nu e cazul .

Am informatii ( vechi ) despre o anumita parte a fostei industrii electronice , nu despre ansamblul ei ...

Link spre comentariu

Când le puneţi pe hârtie? Ar fi un punct de vedere obiectiv (şi nu dezinformare!) din interior....

Aţi citit lucrarea "Istoria Electronicii o istorie trăită" coordonator Nona Milea...

Link spre comentariu

Ar fi fost bune la un club de copii, dar copiii din ziua de azi n-au astfel de preocupari.

Poate n-ar trebuii sa fiti chiar atat de pesimist.Deci daca chiar doriti sa ajutati iata cateva idei.

http://www.timponline.ro/pasionatii-de-electronica-de-la-palatul-copiilor-au-construit-un-aparat-care-produce-ozon-si-sunt-gata-sa-fabrice-si-hidrogen/

http://palatulcopiilorsibiu.ro/cercuri/tehnico-aplicative-stiintifice/radioelectronica/

http://palatulcopiilorbrasov.ro/cercuri/electronica/

Link spre comentariu

@feri.visky

"M-ar interesa părerea voastră despre RIC@..."

Pentru copii erau acceptabile. Varianta cu integrat este mai putin sensibila. Din cele 80 de BA1014N cumparate initial, am gasit 75 bune, 3 bucati peste medie si doua putin mai zgomotoase. Cinci bucati le-am dat unui coleg de seviciu sa faca motaje cu fica-sa (are 10 ani). Cred ca nu va face nimic cu ele, asa ca pot sa consider ca le-am aruncat.

Integratul are distorsiuni armonice cam mari. Mai bine il faceau sa mearga la 3 V, corect si cu amplificare si cu RAA mai eficiente.

Eu am sa incerc sa fac ceva de genul telecomanda prin radio (pe distanta mica). Ar merge si la superheterodine simple, pentru AFI si detector, cu convertor inainte si cu filtru bun intre convertor si BA1014N.

La mai mult de 2 V alimentare nu merg, asa ca le trebuie stabilizare la tensiune mica.

Varianta cu JFET la intrare iar nu este corecta din punct de vedere tehnic. JFET-urile nu merg bine la Vds mai mica de 2-3 V. JFET-ul din RIC functioneaza cam aiurea (regim de rezistor controlat prin tensiune). Lumea era multumita si asa.

@ cipri_mury

In orasul in care locuiesc s-au desfiintat cercurile tehnice si copiii se inghesuie la dansuri, la pictura, la muzica. De electronica se ocupa un prof de mate, radioamator. S-a schimbat legea si nu le mai da voie sa conduca cercuri decat in domeniu scris pe diploma. Tipul a trecut la cerc de matematica aplicata.

Mai grav a fost la cercul de aeromodele. Instructor era un maistru care a lucrat in industria militara, extrem de bun si de pasionat. L-au dat afara pentru ca nu avea studii superioare si au adus in locul lui o ciuma (o tipa aeriana la tot ce tinea de domeniul respectiv). Dupa un an s-a desfiintat cercul din lipsa de copii.

Editat de VAX
Link spre comentariu

@VAX :

Schemele RIC , RIC2 si RIC3 sau EVA erau realizate dintr-un un fel de orgoliu pe linie de munca de partid ( indicatorii economici indepliniti , sprijinul conducerii de partid si de stat pentru relaxarea oamenilor muncii prin intemediul divertismentului radiodifuzat etc ) .

Puteti analiza si schema originala ( MiniRIC ) http://www.elforum.info/topic/119516-ric/page-3?do=findComment&comment=1450049 ? Asta nu a fost realizata la comanda ...

Multumesc !

Link spre comentariu

@feri.visky

"M-ar interesa părerea voastră despre RIC@..."

Pentru copii erau acceptabile. Varianta cu integrat...

Sunteti intr-o mare confuzie:

RIC@ se refera la aplicația aia rudimentara si simplista din Google Play, ce permite doar doua streamuri radio, nu la radioreceptorul despre care se discuta in acest topic

Link spre comentariu

@Victor

Am vazut schema cu 3 tranzistoare si cred ca are un mic defect de conceptie.

https://s12.postimg.org/d36bwhdyl/prototip_Mini_RIC.jpg

La primul tranzistor trebuie ca rezistena de polarizare din baza sa fie legata la colector (cu reactie negativa de tensiune si cu stabilizarea punctului static de functionare). Asa cum este data, tranzistorul poate sa intre usor in saturatie. Eventual sa se divizeze rezistorul de polarizare si punctul median sa se decupleze la masa. Se pastreaza reactia negativa in cc si se elimina cea in c.a. (RF).

Link spre comentariu

Schema etajului audio e functionala dar cu alte valori.

Rezistenta de polarizare dintre colectorul si baza T2 are o valoare prea mare, 1.2 M. La alimentarea de doar 1.5V aceasta va trimite doar fractiuni de microamper in baza tranzistorului T2, curentul de colector va fi mult prea mic, probabil de ordinul a cateva zeci de microamperi, functie de factorul de amplificare al tranzistorului.

Ca urmare, caderea de tensiune pe rezistenta din colecturul lui T2 (5k6) va fi infima iar T3 va primi aproape intreaga tensiune de alimentare intre baza si emitor (minus caderea de tensiune pe 5k6), ceea ce-l va aduce aproape de saturatie. Nu e ok, se vede cu ochiul liber.

N-am stat sa fac calcule exacte dar nu pare in regula.

Valoarea corecta ar fi in jur de 100 ... 220k.

Apoi nu sunt de acord cu trecerea componentei continue prin bobina castilor, e un mare minus.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări