Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul cu reactie "perfect" - discutie

VAX

Postări Recomandate

Instantaneu m-am gândit la alte vremuri , se împlinesc fix 40 de ani de la contactul meu cu radioamatorismul .Când am citit indicativul Dvoastra , am făcut o legătură emoțională între el și 3 Kilo Papa Alfa alaturi de inegalabilul / inconfundabilul Nicolae Bătrâneanu .Alături de domnul Vasile Ciobănița , cei doi își au locul de cinste în sufletul nostru !Scuze pentru offtopic .

Link spre comentariu
Vizitator adina3

Când am citit indicativul Dvoastra , am făcut o legătură emoțională între el și 3 Kilo Papa Alfa alaturi de inegalabilul / inconfundabilul Nicolae Bătrâneanu

Buna seara,

In tinerete, am vizitat YO3KPA, in trecere, cred ca l-am prins pe dl. Dinca senior acolo. Si ontopic, cred ca am si realizat cateva receptoare ale caror scheme mi le-a oferit !

L-am cunoscut si pe dl. Ciobanita (Dumnezeu sa-l odihneasca!) dar n-am avut placerea de a-l fi cunoscut pe dl. Batraneanu. Si wow, 40 ani de radioamatorism e ceva! In ce an ati devenit radioamator? Ah, si chiar asa, ce indicativ aveti?

73,88 -

AdinaP, YO3CPA

Editat de adina3
Link spre comentariu

Cea mai mare problema va fi carcasa.....

Absolut. eu am folosit carcasa si sistemul de acord al unui radio din comert. Inclusiv afisajul de frecventa, sunt unele care au.

On topic, pun aici schema unui receptor cu reactie, extrem de simplu si f performant. Adaptat la vremurile moderne cum se zice :)

Desi nu este un receptor cu reactie propriu zis, totusi foloseste totusi reactia in primul etaj, reactie reglabila prin semireglabilul de 10k. Este de fapt un multi Q. Reactia e constanta in toata banda si poate fi marita, fara autooscilatie, incat banda de trecere se ingusteaza mult, taind frecventele inalte ale semnalului audio. Nerecomandabil.

La terminalul 11 al integratului TA2003 este semnalul audio, care poate merge direct intr-un amplificator de putere. eu am pus direct un tranzistor, se aude f tare si f clar in casti, la alimentarea cu 3 V.

https://postimg.org/image/4u8brpyo3/

Sper ca imaginea sa fie suficient de clara, iar daca cineva chiar vrea sa il faca, astept intrebari. Daca in locul rezistentei de 1k5 marcata Rx, se pune un circuit acordat sincronizat cu cel de pe bara de ferita, receptorul devine chiar unul de clasa. De acea e bine sa se foloseasca "infrastructura" unui receptor din comert, care are deja cele 2 circuite sincronizate. Multe au deja si acel TA2003 sau CXA1019, avantajul acestuia din urma fiind ca are masurator de camp si amplificator audio de putere.

Link spre comentariu
Vizitator adina3

Sper ca imaginea sa fie suficient de clara, iar daca cineva chiar vrea sa il faca, astept intrebari. Daca in locul rezistentei de 1k5 marcata Rx, se pune un circuit acordat sincronizat cu cel de pe bara de ferita, receptorul devine chiar unul de clasa.

Buna seara,Am primit si raspunsul pe PM, pentru care va multumesc. Va fi interesant de experimentat receptorul postat, dar as vrea sa va intreb din start cum e pozitionata priza bobinei fata de masa? La 1/2 ca in schema, sau altfel?

Cu bine,

AdinaP, YO3CPA

Link spre comentariu

Buna

Priza nu e critica si se ia in principiu cam la o zecime din nr total de spire. O bara de ferita cu bobina, recuperata de la orice radio e o solutie la indemana, are deja priza. Sau, daca vrei sa o confectionati dvs, bobinati pe o bara de ferita 60 spire ptr unde medii sau 120 ptr unde lungi, cu priza la spira 5 respectiv 10.

Link spre comentariu

Buna ziua tutror,

Ma apuc de treaba sa realizez practic schema propusa de dl Mark S. Daca o sa am intrebari le postez aici pe forum.

Multumesc pentru schema.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

In schema vad simbolul unui trimer pentru condensatorul variabil. Pentru unde lungi recomand peste 200 spire cu lita de inalta frecventa (merge si CuEm 0,1mm) iar la condesatorul variabil sa se lege ambele sectiuni in paralel.(2x350 pF). Desigur ca se poate folosi si un condensator variabil mai mic dar se adauga unul de calitate (fix) in paralel cu cel variabil.Succes!

Link spre comentariu

Pentru o serie mica si un pret modest, ar trebui luate cateva masuri:

- se alege o carcasa de serie (China) in care sa incapa toate partile componente;

- se adopta componentele mecanice (comutatoare, potentiometri, antene, difuzor, scala, butoane, suruburi, etc.) aferente carcasei de serie;

- se alege o schema a carei realizare necesita o manopera minima si o calificare medie;

- se proiecteaza placa cu circuite exact la cotele placii aferente carcasei de serie;

- se comanda cele de mai sus la furnizorii lor asiatici;

- se comanda seria de placi la o firma specializata care sa le scoata in jur de 10 RON/buc.

Parerea mea!

Link spre comentariu

Pentru unde lungi recomand peste 200 spire cu lita de inalta frecventa (merge si CuEm 0,1mm)

Asa este. Cum spuneam, am folosit o bobina gata facuta, de la un radio stricat, nu am numarat cate spire are, dar asa este, ptr UL trebuie in jur de 200 spire.

Sa trec la explicarea schemei, anume de ce cam genul asta de montaj e "receptorul cu reactie perfect" :)

Prima parte, cei 2 tranzistori au rolul de amplif RF, adaptor de impedanta si multi Q

Integratul TA2003 asigura amplificare suplimentara de RF, AGC, demodulator de calitate si preamplif audio. Si costa fix 2 lei :)

Dupa cum se observa, sunt mai mult linii decat piese, realizarea montajului e usoara.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Buna seara MarkS,

As vrea sa te rog sa-mi spui daca poti, pentru ce valoare a semireglabilului de 10K (reactia) ai obtinut amplificarea maxima a circuitului format din primii 2 tranzistori, fara sa autooscileze?

Si de asemenea, ai incercat in mod practic sa inlocuiesti rezistorul de 1K5 din colectorul NPN-ului cu vreun circuit acordat, asa cum ai sugerat?

Multam frumos,

Cezar

Link spre comentariu

@yo3fhm

Schema propusa de MarkS nu este grozava, nu ca n-ar merge deloc. Tranzistorul MOS (tetroda conectata ca trioda) lucreaza la curent prea mic (uA - are sursa conectata in baza lui T2), in regim neliniar. Corect este ca elementele active din regenerator sa lucreze la curent mare, cat mai liniar. Al doilea aspect negativ este ca montajul este obsolut clasic, functioneaza instabil, cu histerezis mare. Deja discutia s-a indepartat de la ce am semnalat eu la primele postari, de analiza a cauzelor care fac ca receptoarele cu reactie clasice sa functioneze nesatisfacator.

Va recomand sa va jucati cu o schema de regenerator care este bine proiectat, data de rusi. Schema a fost gandita pentru un oscilator LC, dar se vede imediat ca merge si ca amplificator regenerator (multi-Q). R3 se mareste la 3,3 Mohm (peste 1 Mohm minim) si intre sursa tranzistorului VT2 si emitorul lui VT3 se conecteaza un rezistor reglabil (sute de ohmi, pentru reglarea reactiei). Intre baza lui VT1 si V+ se leaga un rezistor de 5,6K. Foarte important este sa stabiliti priza corecta pe bobina, pentru ca intrarea in oscilatie sa se faca la jumatatea valorii rezistorului legat intre sursa lui VT2 si emitorul lui VT3.

Daca sunteti multumit de cum merge multi-Q-ul, faceti pasul urmator si adaugati dupa multi-Q un amplificator RF aperiodic (cu un BF199, BFY90, BFR90, etc) urmat de un detector cu dioda punctiforma si un preamplificator in audiofrecventa.

Link spre comentariu

@VAX: Apreciez hint-ul rusesc si informatiile primite din comentariile dvs.! Totusi, intrebarile pe care i le-am adresat lui MarkS raman valabile:

- pentru ce valoare a semireglabilului de 10K (reactia) ai obtinut amplificarea maxima a circuitului format din primii 2 tranzistori, fara sa autooscileze? - ai incercat in mod practic sa inlocuiesti rezistorul de 1K5 din colectorul NPN-ului cu vreun circuit acordat, asa cum ai sugerat?

Cu multumiri,Cezar Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări