Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul cu reactie "perfect" - discutie

VAX

Postări Recomandate

Tot despre amplificatorul parametric si tot intr-o revista Radio din acelasi an, ceva teorie (in limba rusa) si grafice.

Acest tip de amplificator parametric se comporta (aparent) ca amplificatoarele cu reactie pozitiva. La putere de pompaj mica amplifica putin, iar la o anumita valoara a puterii de pompaj (mai mare) intra in oscilatie. Imediat sub pragul de intrare in oscilatie amplificarea tinde spre infinit (si banda de trecere spre zero). Merita sa experimentati cu astfel de circuite.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Intr-o postare mai veche am prezentat o schema de receptor cu reactie (multi-q + detector separat) cu JFET alimentat la tensiune mica, functionand in regim liniar.

Regen_JFET_Hartley.jpg

La acest circuit amplificarea (si implicit reactia) se regleaza prin modificarea tensiunii la care se alimenteaza JFET-ul. Transconductanta Gm scade cand se micsoreaza Uds. De multe ori nu este suficienta variatia amplificarii prin acest gen de reglare, cand vrem sa acoperim un domeniu de variatie mare a frecventei (se modifica mult raportul L/C al circuitului oscilant). Din fericire exista solutie practica si in astfel de situatii, cunoscuta de multa vreme. 

Va prezint o schema de regenerator de acest tip, cu trioda, luata dintr-o carte veche.

Regen_idee.thumb.jpg.27ffc224248c37845c4e44c99bcad574.jpg

Reglarea reactiei se face prin decuplarea partiala (in RF) a anodului triodei, cu condensator variabil.

La schema cu JFET se introduce un drosel (bobina RF) intre drena lui Q1 si emitorul lui Q2, iar drena lui Q1 se pune la masa, partial, prin condensator variabil. Reactia se regleaza atat din tensiunea de alimentare a lui Q1, cat si prin condensatorul variabil dintre drena si masa. Valoarea capacitatii maxime a acestui condensator este dependenta de frecventa de lucru a multi-q-ului. Este bine ca in paralel cu condensatorul variabil de reglare bruta a reactiei sa fie pus inca unul, cu capacitatea mai mica de 10-20 de ori, pentru reglare fina.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Inductanta socului trebuie sa fie astfel incat reactanta lui, la frecventa de lucru, sa fie de cel putin cateva sute de ohmi. 

================

Avantajul acestui tip de regenerator este zgomotul extrem de mic. Este utilizabil si in benzile superioare, unde zgomotul atmosferic este mic si conteaza zgomotul circuitului Q-multiplier (regen radio).

Editat de VAX
Link spre comentariu

Multumesc. 

Astazi exista multe alternative la simularea rezistentelor variabile, la tensiuni care permit implementarea lor in radiouri cu tranzistoare. Solutia cu FET fiind functionala dar depasita moral. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Pune cateva exemple, sa ne lamurim. Da schemele.

Varianta cu JFET nu are cum sa fie depasita, pentru ca lucreaza liniar si cu zgomot mic. Ma refer la Q-multiplier, nu la alte aplicatii in care sunt necesare rezistente controlate prin tensiune.

Link spre comentariu

Eu ma refeream la VCR, nu la Q-multiplier. 

Daca intereseaza, pot pune scheme, insa partea complicata este comanda. In fine, complicata daca nu ai mai facut-o. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Lipseşte un detaliu important, ce fel de ,,miez magnetic,, foloseşte bobina.Numărul de spire dat acolo poate fi irelevant dacă miezul nu e cel potrivit.Se putea spune de exemplu ,,se foloseşte carcasa şi miezul de la bobina de FI recuperată din receptorul Gloria,,.Era ceva concret, nu o informaţie generică despre un miez cu parametri necunoscuţi...

Dar era ceva obişnuit să fie prezentate scheme cu lipsuri şi greşeli evidente sau chiar intenţionate.

Am muncit o grămadă de timp la un frecvenţmetru cu opt digiţi din Tehnium, iar după ce am lipit piesele şi bineînţeles că n-a funcţionat, am luat la puricat schema şi am descoperit că pe cablaj erau câteva erori.Şi n-a fost singura schemă cu probleme.

Link spre comentariu

Lipsesc mai multe detalii probabil dar eram curios dacă l-a făcut cineva și a mers așa cum este dat în schemă.
Vreau să-l reproduc acum dar mă străduiesc și să înțeleg de ce merge dacă merge și invers

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
La 26.02.2023 la 18:35, xubi a spus:

Lipsesc mai multe detalii probabil dar eram curios dacă l-a făcut cineva și a mers așa cum este dat în schemă.
Vreau să-l reproduc acum dar mă străduiesc și să înțeleg de ce merge dacă merge și invers

EU L-AM CONSTRUIT LA ÎNCEPUTUL ANLOR 90 ȘI FUNCȚIONEAZĂ FOARTE BINE PENTRU SIMPLITATEA LUI. M-AM CHINUIT UN PIC LA REGLAREA BOBINEI DAR A FUNCȚIONAT.

Link spre comentariu

Dacă citeai Regulamentul, vedeai că nu se scrie doar cu majuscule.Nu suntem chiori, iar scrisul cu majuscule e echivalent cu a urla la interlocutor.Asta pentru cultura matale....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Referitor la carcasele bobinelor, am folosit deseori in US pe cele din caleea comuna a TV romanesti.

Se stia frecventa la care lucrau, se vedea cu ce condensator se acordau, se numarau spirele si se calcula simplu ca au x H pe spira la patrat (adica parametrul AL). Rebobinarea, astfel incat in paralel cu x pF din schema ta sa rezoneze unde vrei, era extrem de simpla.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 26.02.2023 la 19:03, antemir a spus:

Dupa mintea mea, cu 16k in colector la T1 nu cred ca va oscila.
Dar ne face repede @dumitrumyo simulare. Daca are chef.

Ba da, pentru a functiona in regim de detectie (cat mai neliniar) tranzistorul trebuie "gatuit" bine, atat prin limitarea curentului de colector, cat si prin reglarea curentului de baza, aproape de limita functionarii.

La un curent mai mare montajul tinde sa functioneze ca oscilator, nu ca detector cu reactie.

On 2/13/2024 at 4:30 PM, telefunken said:

Referitor la carcasele bobinelor, am folosit deseori in US pe cele din caleea comuna a TV romanesti.

Se stia frecventa la care lucrau, se vedea cu ce condensator se acordau, se numarau spirele si se calcula simplu ca au x H pe spira la patrat (adica parametrul AL). Rebobinarea, astfel incat in paralel cu x pF din schema ta sa rezoneze unde vrei, era extrem de simpla.

Se micsoreaza proviziu rezistenta de colector (poate fi chiar 0) si se mareste eventual curentul B-E din potentiometru. In acest caz montajul va oscila

Cu un frecventmetru se va vedea si regla frecventa de oscilatie, care coincide cu banda receptionata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări