VAX Postat Iunie 4, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2019 Idss este curentul de drena cu poarta legata la sursa (Ugs=0) si Uds>8v (ca sa lucreze in zona de curent limitat). Se masoara usor, dar sa nu gresiti terminalele, ca l-ati ars instantaneu. https://electronicspost.com/describe-the-output-characteristics-and-transfer-characteristics-of-jfet-explain-different-methods-of-biasing-of-a-jfet/ Up este tensiunea negativa aplicata pe poarta tranzistorului, pentru care se anuleaza curentul de drena. La lampi se numeste tensiune de taiere (a curentului anodic). Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 4, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2019 Simple circuit lets you characterize JFETs Cu acest circuit puteti sa masurati Vp si Idss. Este util cand vreti sa sortati multe tranzistoare. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 4, 2019 Partajează Postat Iunie 4, 2019 La nevoie, pentru masurarea parametrilor este suficient un multimetru numeric modest (suficient un DT380), o sursa de 12-15V, un soclu de CI si un comutator. Fara operational, sursa dubla, rezistoare, etc. Link spre comentariu
oroles Postat Iunie 4, 2019 Partajează Postat Iunie 4, 2019 (editat) Acum 6 ore, VAX a spus: Cu acest circuit puteti sa masurati Vp si Idss. Este util cand vreti sa sortati multe tranzistoare. Buna seara, Am vazut postarile dvs. de mai devreme, le-am citit, dar raspund abia acum, ptr ca am tot mesterit. Multumesc ptr recomandari, dar deocamdata m-am rezumat la a masura Idss conform schemei cu baterie de 9V; la un BF245B am obtinut cam 9mA (G+S la masa, D la +9V serie cu AVO). 2N3819 avea Idss mai mare. Apoi am asamblat pe un breadboard (cum a facut si V10) primul etaj. Aveam o bobina deja realizata, asa cum citisem ca a facut V10 (vreo 400 spire CuEm 0.2mm pe o bara de ferita cu sectiune rotunda, recuperata dintr-un radioreceptor - cam 180mm lungime). Am mai adaugat o bobina de reactie pe care am bobinat pur si simplu 30 spire si am alimentat montajul. A oscilat din prima, apoi am departat bobinele astfel incat sa obtin o intrare in oscilatie mai lenta. Pentru vizualizare, am rugat un amic sa vina cu osciloscopul la mine. Cu reglajul facut astfel, avand potentiometrul intr-un capat nu am oscilatii; rotind de el spre capatul opus, montajul incepe sa oscileze, cu forma sinusoidala, apoi se mareste nivelul oscilatiei, dar forma de unda se deformeaza. Intrarea in oscilatie nu e prea lina, intra cam brusc, dar la nivel mic ptr inceput. Cred ca va fi necesar un pot multitura sau ... poate ca asa e caracteristica montajului. Mi-ar fi placut sa intre mai lent, ca sa pot regla la limita oscilatiei, asa cum am tot citit si auzit. Nu am apucat sa masor tensiuni sau sa fac alte teste. De maine, in functie de timp, voi incerca sa trec la asamblarea urmatorului etaj sa vad ce pot obtine. Cam atat pentru seara asta, va tin la curent cu ce rezultate mai obtin. Numai bine! Oroles P.S.> (1:22AM): am recitit sugestiile dvs. de reglaj si ca atare, am redus nr de spire de la bobina de reactie, acum am ajuns la ... 3-4 spire. Am plasat bobina de acord pe mijlocul barei de ferita si cea de reactie spre capat. In situatia asta, reglajul intrarii in oscilatie e ceva mai lin decat inainte, iar plaja pe care forma de unda se mentine sinusoidala e mai larga. Editat Iunie 4, 2019 de oroles Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 5, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2019 (editat) Micsorati cuplajul cat mai mult, sa ramana doar cat trebuie pentru reactia pozitiva. Sa faceti "reglarea" cuplajului magnetic (numarul de spire L12 si distanta fata de L34) cu tensiunea in drena JFET-ului intre 1-1,5V. La acest circuit nu apar oscilatii de relaxare (fluieraturi), intrarea in oscilatie se face brusc. Face "poc" (in radio de dupa el) si incepe sa oscileze pe frecventa pe care este acordat. Cu bobinele pe bara de ferita (cuplaj magnetic prea strans) nu merge bine. Sa scoateti L12 de pe ferita, Carcasa lui L12 sa fie un tub care culiseaza la capatul feritei. Puneti-l la intrarea unui radio acordat pe un post slab si vedeti daca intareste semnalul. Treceti-l pe unde scurte, desi nu mai emit multe posturi de radio, sunt armonice de la tot ce lucreaza in comutatie si este cam deprimant. Cand am experimentat eu astfel de circuite (anii '80) era o placere sa cauti posturi pe US. Editat Iunie 5, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 5, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2019 Probabil ca domnul @franzm s-a referit la metoda urmatoare de masurare a JFET-urilor: Putea sa dea schema fara retinere, daca stia de ea. Varianta cu amplificator operational este "de lux", de precizie. Link spre comentariu
oroles Postat Iunie 5, 2019 Partajează Postat Iunie 5, 2019 Acum 6 ore, VAX a spus: Micsorati cuplajul cat mai mult, sa ramana doar cat trebuie pentru reactia pozitiva. Sa faceti "reglarea" cuplajului magnetic (numarul de spire L12 si distanta fata de L34) cu tensiunea in drena JFET-ului intre 1-1,5V. Cu bobinele pe bara de ferita (cuplaj magnetic prea strans) nu merge bine. Sa scoateti L12 de pe ferita, Carcasa lui L12 sa fie un tub care culiseaza la capatul feritei. Buna ziua, Exact asa am construit cele 2 bobine. Cuplajul l-am micsorat la cateva spire, dupa cum am si spus, dar reglajul distantei dintre bobine nu l-am facut masurand tensiunea de care ati amintit. Voi relua in aceasta seara. Acum 6 ore, VAX a spus: La acest circuit nu apar oscilatii de relaxare (fluieraturi), intrarea in oscilatie se face brusc. Face "poc" (in radio de dupa el) si incepe sa oscileze pe frecventa pe care este acordat. Ei, aici e buba ! M-ar interesa sa nu faca "poc" , ci sa intre treptat in regimul de oscilatie, ca sa pot avea si functionarea in pragul de dinainte de oscilatie. Imi puteti recomanda o astfel de configuratie? Si eventual, daca sunteti amabil, ati putea sa-mi explicati daca configuratia care ma intereseaza pe mine este inferioara sau nu celei discutate pana acum, dpdv al performantelor ? Multumesc si toate cele bune, Oroles Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 5, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2019 (editat) Cand se realizeaza conditia de intrare in oscilatie (beta x A = 1), amplitudinea oscilatiilor creste rapid (exponential), de asta se aude "poc" in receptor. Solutia ar fi sa construiti amplificatorul din bucla de reactie cu etaj diferential, care isi reduce amplificarea cand creste amplitudinea oscilatiilor. Cu un astfel de circuit se pot obtine oscilatii de nivel mic (mV) si pocnitura este mai putin deranjanta. Adica circuitul functioneaza foarte aproape de pragul de intrare in oscilatie, atat sub el, cat si peste. Intervin si neliniaritatile celorlalte tranzistoare din bucla de reactie si din acest motiv trebuie ca tranzistoarele respective sa lucreze cat mai liniar (la curent marit si cu schema bine aleasa), astfel incat dominanta sa fie neliniaritatea etajului diferential. Insa este o complicatie cam mare. Incercati sa puneti la punct circuitul la care lucrati. Daca se obtin cu el oscilatii de nivel mic (mV), atunci este perfect. Nu inteleg de ce lucrati la frecventa atat de scazuta (VLF), cand ar trebui sa incercati montajul in benzile de US. Puneti la L34 20-30 de spire, sa aduceti circuitul in US. Fara ferita, pe carcasa de plastic (de la seringi de unica folosinta). Functionare sub pragul de intrare in oscilatie aveti daca reglati amplificarea astfel incat beta x A <1. Nu asta ar fi necazul, ca face "poc". Bine ca nu face ca mitralera (tractorul, etc), cum fac receptoarele cu reactie clasice. Sa puneti doua potentiometre de reglare a reactiei (pentru brut si fin), cum am dat in schema descrisa in postarea anterioara. Si sa incercati si varianta Hartley, ca nu aveti multe modificari de facut. Editat Iunie 5, 2019 de VAX Link spre comentariu
oroles Postat Iunie 5, 2019 Partajează Postat Iunie 5, 2019 Acum 1 oră, VAX a spus: Nu inteleg de ce lucrati la frecventa atat de scazuta (VLF), cand ar trebui sa incercati montajul in benzile de US. Seara buna! Pai e mostenire din topicul cu receptia DCF77, pe care l-am curtat multa vreme. Am mai construit vreo 2 receptoare cu reactie, dar nu echipate cu configuratie cascod. Ambele au functionat multumitor atat in UM cat si in US (benzile de 49m, 41m si 31m). Asa ca devenisem curios si eu sa aud transmisiile din VLF ! Am retinut sugestiile dvs., va multumesc si voi reveni pentru a povesti daca am mai obtinut ceva ! O seara faina si numai bine - Oroles Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 5, 2019 Partajează Postat Iunie 5, 2019 (editat) Acum 7 ore, VAX a spus: Cand se realizeaza conditia de intrare in oscilatie (beta x A = 1), amplitudinea oscilatiilor creste rapid (exponential), de asta se aude "poc" in receptor. Solutia ar fi sa construiti amplificatorul din bucla de reactie cu etaj diferential, care isi reduce amplificarea cand creste amplitudinea oscilatiilor. Cu un astfel de circuit se pot obtine oscilatii de nivel mic (mV) si pocnitura este mai putin deranjanta. Adica circuitul functioneaza foarte aproape de pragul de intrare in oscilatie, atat sub el, cat si peste. @oroles: Iata mai jos cateva idei in acest sens. Mentionez ca nu le-am testat, dar le am in vedere de multa vreme. Daca dl. Vax sau ceilalti colegi mai cunosc si alte configuratii asemanatoare, cred ca postarea lor ar fi utila, pentru referiri ulterioare. Altfel, si eu v-as sfatui sa duceti la capat montajul inceput, sa-l ajustati astfel incat sa "stoarceti" din el maximum de performante, dupa care sa incercati (daca doriti) si ceva mai complicat. 1) TRF Receiver with Regeneration by Robert Batey (partea dinspre sfarsitul paginii; cititi cu atentie articolul, mai ales referitor la partea de detectie) De retinut ca autorul mentioneaza ca " The regen control smoothly transitions the circuit into and out of oscillatory mode. Most other designs I experimented with, had problems adjusting the regeneration. " . 2) Regenerative Receiver Design Blocks 3) Topicul "Another regenerative receiver with an interim amplifier stage" de pe TheRadioBoard, design-ul lui Dr.M + schemele aditionale. Nu am experimentat nimic de aici si nici nu am analizat cu atentie circuitele, asadar va sfatuiesc sa le priviti cu prudenta. Am mentionat topicul doar ca sursa suplimentara de informatii si inspiratie. 73 de Cezar Editat Iunie 5, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 6, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2019 @oroles Domnule, nu tot ce zboara se mananca. Singurul circuit care merge stabil la nivel mic de oscilatii este cel cu etaj diferential perfect simetric (nu asimetric !), care are caracteristica de transfer de limitator de semnal. Cele doua tranzistoare trebuie sa fie sortate, cu parametrii cat mai apropiati. Comanda etajului diferential sa se faca simetric, cu transformator pe ferita (tor sau miez binocular), cu secundar cu priza mediana. Iesirea etajului se face tot cu trafo pe ferita, cu primarul cu priza mediana. Iar cele doua tranzistoare sa fie alimentate la aceeasi tensiune, sa disipe aceeasi putere (sa se incalzeasca la fel). Am dat in postarile anterioare mai multe scheme de acest tip. Am analizat si cauzele instabilitatii in pragul intrarii in oscilatie (cu grafice si formule). Nu pierdeti timpul cu scheme dubioase, chiar cu greseli, luate de pe internet, postate de persoane care nu s-au fortat sa le inteleaga cum functioneaza. Deocamdata finalizati montajul inceput, pentru ca functioneaza bine, este simplu si mai putin zgomotos decat varianta cu etaj diferential. Si la acest montaj se poate obtine functionarea in regim de oscilatii de mica amplitudine, daca reactia este reglata corect. Este superior montajelor clasice cu reactie pozitiva. Incercati si varianta Hartley. Daca sunteti curios si va permiteti, incercati si o varianta cu etaj diferential. Limitare sigura a semnalului se obtine cu etaj diferential cu tranzistoare bipolare polarizate la curent mic (zeci de uA). Link spre comentariu
oroles Postat Iunie 6, 2019 Partajează Postat Iunie 6, 2019 Acum 13 ore, VAX a spus: @oroles Deocamdata finalizati montajul inceput, pentru ca functioneaza bine, este simplu si mai putin zgomotos decat varianta cu etaj diferential. Si la acest montaj se poate obtine functionarea in regim de oscilatii de mica amplitudine, daca reactia este reglata corect. Este superior montajelor clasice cu reactie pozitiva. Incercati si varianta Hartley. La 04.06.2019 la 1:48, VAX a spus: @oroles Circuitul functioneaza ca multi-q, nu are si partea de detectie, pe care o puteti prelua de la schema postata anterior. Q3 preia semnalul RF care apare pe droselul L1 si il amplifica. Va salut, E OK, asa si intentionam - sa finalizez mai intai varianta propusa de dvs. Voi vedea ulterior cum e si cu etaj diferential. Totusi, as fi curios sa raman in zona VLF, intrucat si pe mine ma intereseaza receptia MSF60 si DCF77. In situatia asta, explicati-mi va rog, banuiesc ca nu mai are sens sa adaug un etaj de detectie MA, intrucat semnalele respective nu sunt modulate in amplitudine. Si atunci, ce ar trebui sa fac pentru a le putea receptiona direct ? Daca as judeca printr-o asemanare cu celelalte 2 receptoare cu reactie pe care le-am mai construit, probabil ca simpla intrare in oscilatie a etajului "multi-Q" (cel cu primele doua tranzistoare) ar trebui sa fie de ajuns, astfel incat semnalul receptionat sa se combine cu oscilatia impusa de etajul adus in starea respectiva si rezultatul sa apara dupa o filtrare, sub forma de semnal audio. Ei bine, pentru montajul dvs., cum ar trebui sa efectuez filtrarea respectiva ? Ar mai fi util in aceasta situatie etajul amplificator cu Q3 si Q4 ? Multumesc anticipat! Oroles Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 6, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2019 (editat) Nu am utilizat receptoare cu reactie pentru semnale digitale. Cand experimentam eu montaje cu reactie (anii '80) nu se punea problema asta, doar AM si SSB/CW. Nici pe UM n-am folosit receptoare cu reactie, doar in US. Sub pragul de intrare in oscilatie multi-q-ul amplifica (sute, chiar mii) semnalul RF pe care este acordat. Atat stie sa faca. Peste pragul de intrare in oscilatie (cu foarte putin) amplifica semnalul, dar si genereaza semnal sinusoidal. Cand cele doua semnale ajung pe un element neliniar (dioda sau tranzistorul din detector) se produce heterodinare si daca semnalul este SSB/CW, se demoduleaza ca la receptoarele cu conversie directa. Va recomand sa-l folositi pe US pana vedeti cum merge si dupa asta sa experimentati in banda VLF. Daca aveti un radio care prinde US, il acordati pe un post care se aude slab (la limita) si cu multi-q-ul langa radio, cu o antena (sarma) de 1-2 metri, reglat pe frecventa de receptie, amplificati semnalul. Nu este necesar sa conectati direct multi-q-ul la antena radioului, este suficient cuplajul slab prin campul electromagnetic radiat de antena. Amplificatorul cu Q3 si Q4 trebuie sa-l folositi, nu atat pentru amplificare (modesta), cat pentru extragerea semnalului din multi-q. Fara conexiunea la emitorul lui Q3 nu se inchide circuitul pentru componenta RF (este blocata de drosel). Puneti-i si partea de detectie, ca nu este complicata. La receptia DCF nu ma pricep, n-am ascultat niciodata semnalul respectiv, nu am idee cum suna. Editat Iunie 6, 2019 de VAX Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 7, 2019 Partajează Postat Iunie 7, 2019 Acum 4 ore, VAX a spus: Nu am utilizat receptoare cu reactie pentru semnale digitale. Cand experimentam eu montaje cu reactie (anii '80) nu se punea problema asta, doar AM si SSB/CW. Tot pe-atunci ar mai fi fost RTTY, AMTOR, SITOR. Totusi ar fi bine sa definim ce întelegem prin "semnale digitale". Link spre comentariu
oroles Postat Iunie 7, 2019 Partajează Postat Iunie 7, 2019 Acum 7 ore, VAX a spus: Nu am utilizat receptoare cu reactie pentru semnale digitale. Cand experimentam eu montaje cu reactie (anii '80) nu se punea problema asta, doar AM si SSB/CW. Nici pe UM n-am folosit receptoare cu reactie, doar in US. La receptia DCF nu ma pricep, n-am ascultat niciodata semnalul respectiv, nu am idee cum suna. Buna dimineata! Multumesc pentru raspunsuri, incerc sa inteleg incotro trebuie sa ma indrept. Referitor la transmisia emitatorului de la DCF, am citit un pic din ceea ce este scris pe Wikipedia si pe Signal Identification Wiki : Citat "The DCF77 station signal carries an amplitude-modulated, pulse-width coded 1 bit/s data signal. The same data signal is also phase modulated onto the carrier using a 512 bit long pseudorandom sequence (direct-sequence spread spectrum modulation). " Citat "DCF uses an AM modulated carrier and phase modulation sidebands to transmit it's time signal." De asemenea, am citit si ce se mai scria despre tipul emisiunii : https://en.wikipedia.org/wiki/DCF77#Amplitude_modulation Citat The DCF77 signal uses amplitude-shift keying to transmit digitally coded time information by reducing the amplitude of the carrier to 15% of normal (−16½ dB) for 0.1 or 0.2 seconds at the beginning of each second. Si de asemenea, am vazut si poza urmatoare (tot in descrierea Wikipedia): Nu am experienta in semnale radio, dar atat cat pot intelege, am considerat ca daca purtatoarea este redusa la fiecare secunda (ca putere), atunci asta va semana cu o emisie telegrafica, oarecum asemanatoare cu modul CW - asa cum e denumit de catre radioamatori; din curiozitate, am cautat si eu sa vad ce inseamna si am descoperit ca CW = Continuous Wave . Din ce am citit, radioamatorii folosesc CW prin intreruperea purtatoarei, deci diferenta intre semnalul emis de DCF77 si unul CW standard e data de faptul ca la DCF77 nu este total intrerupta, ci doar i se reduce puterea. Am vazut ca mai are si modulatie de faza, dar aceea oricum nu o poti receptiona cu un radio AM. Urmatorul pas a fost sa ascult semnalul DCF77 intr-un receptor SDR online a carui adresa am gasit-o tot pe topicurile vehiculate pe aici: http://fsdr.duckdns.org/ . AM observat ca in mod AM se aude o "haraiala" continua, dar daca trec pe CW, se aude piuiala intrerupta, ca la semnalele telegrafice nemodulate pe care le-am mai ascultat prin benzile de unde scurte. Asadar, m-ar interesa sa folosesc montajul dvs. in postura de receptor de sine statator (nu cuplat cu un alt receptor) astfel incat sa pot asculta un semnal CW cu el. In situatia asta, ce ar trebui sa fac pentru a obtine semnalul audio de la iesirea montajului dvs. ? Am vazut si postarea lui V10 din topicul DCF77: https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/29/?tab=comments#comment-1780834 ... si de asemenea, raspunsul dvs. : https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/29/?tab=comments#comment-1780875 Citat Regeneratorul este inferior celui dat de mine, chiar daca reactia se regleaza tot prin modificarea tensiunii drena-sursa a JFET-ului. 1. Reactia se aplica din sursa JFET-ului, adica din punct cu rezistenta dinamica mica. Amortizarea circuitului LC este mare, daca reactia nu este exact sub pragul de intrare in oscilatie, Rezulta ca reglarea reactiei este "abrupta". O mica variatie a reactiei duce la variatii mari in comportarea detectorului. Avand in vedere cele pe care le-ati mentionat, asta a fost un prim motiv ptr care am incercat configuratia pe care ati propus-o, sperand ca reglajul reactiei sa fie mai lin . Dar am retinut totodata si recomandarea pe care mi-ati facut-o cateva postari mai sus : Acum 23 ore, VAX a spus: @oroles Incercati si varianta Hartley. As incerca si varianta Hartley, dar la montajul citat de V10, configuratia era chiar Hartley si ati spus ca reglarea reactiei va fi "abrupta". Asadar, cred ca m-ati ajuta mult daca m-ati ghida un pic in hatisul asta de configuratii : - cum sa folosesc configuratia dvs. astfel incat sa obtin un receptor de sine statator cu care sa pot asculta emisiuni CW ; - daca merita sau nu sa incerc si Hartley, in conditiile in care spuneti totusi ca acolo, reglajul reactiei ar fi mai abrupt; as avea vreun avantaj cu Hartley spre diferenta de configuratia sugerata de dvs. ca fiind superioara? - si o intrebare finala: intre un etaj multi-Q (asa cum il definiti dvs. in montajul pe care l-ati recomandat) si un detector cu reactie clasic, care este diferenta? (ca eu nu prea o inteleg!) Cu multumiri, Oroles Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum