Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul cu reactie "perfect" - discutie

VAX

Postări Recomandate

Solutia MultiQ-ului in intrarea unui receptor superheterodina pentru cresterea performantelor la semnale mici este cunoscuta de mult timp , uite un exemplu industrial simplu , ieftin si util :

Posted Image

Da , din pacate performantele la semnale mari ale receptorului sunt afectate negativ , de aceea trebuie sa stai cu mana pe reglajul Q-ului ... probabil ca un MultiQ compus din doua etaje ar fi ferit de pacatele astea ...

Posted Image

Posted Image

Dupa cum observati , varianta " b "  de mai sus are cele doua triode conectate in paralel , probabil pentru o comportare  imbunatatita  la semnale mari  ?

Link spre comentariu

@franzm

Tranzistoarele T4 si T5 lucreaza ca detector AM (montaj diferential). De fapt este detectie pe multiplicator analogic (adica mixer, asa il stiu radioamatorii).

Se poate face cascoda pliata daca se elimina T2 (cu tot ce tine de el) si se aduce semnalul de reactie in emitorul lui T1. Reactia se va regla din R6 (variabila). Prin T1 curentul sa fie de minim 3 mA, pentru intermodulatii reduse. In emitorul lui T1 se leaga drena unui JFET. Sursa JFET-ului este la masa in ca (prin grup RC de negativare automata). Poarta se leaga direct la circuitul LC de la intrare. Acordul se face cu condensator variabil cu doua sectiuni.

Rezistorul R1 se micsoreaza (prin el trece si curentui JFET-ului) si se inseriaza cu o inductanta (bobina cu 30-50 spire pe tor de ferita RF) Se poate opta si pentru varianta cu separare in cc a celor doua tranzistoare si cuplaj prin condensator (este mai sigur asa). Cred ca varianta optima de cuplaj intre cele doua tranzistoare este prin transformator de banda larga (pe tor de ferita). Daca transformatorul este coborator de tensiune, se poate asigura o adaptare de impedanta (creste amplificarea, dar cresc si distorsiunile de intermodulatie).

Daca legati multiq-ul la intrarea unui receptor sensibil, ca sa nu creasca nivelul intermodulatiilor trebuie sa aveti atenuator (un potentiometru) dupa multiq. Trebuie un etaj separator dupa multi-Q (cu jfet), pentru ca intrarea receptorului (sau atenuatorul) sa nu afecteze functionarea circuitului multi-Q. Cu multi-Q simplu, fara separator, puteti sa faceti cuplalul prin aer (capacitiv - 1pF). Legati la circuitul LC al multi-Q-ului un fir de 1-2m lungime, cu rol de antena. Semnalul este amplificat si radiat in spatiu, pe o distanta de 1-2 metri. Langa multi-Q puneti un radio (Gloria, Selena, etc), acordat pe frecventa regeneratorului.

Link spre comentariu

@franzm

Tranzistoarele T4 si T5 lucreaza ca detector AM (montaj diferential). De fapt este detectie pe multiplicator analogic (adica mixer, asa il stiu radioamatorii).

La scoala se invata ca fiind celula Gilbert ...

Link spre comentariu

M-am jucat si eu cu Multi-Q pe circuitul de intrare la superheterodine. Merge numai daca se pune acord fin si pe circuitul de intrare, altfel eroarea de aliniere mai mult srica, intareste semnalul altui post nedorit.

Link spre comentariu

La intrarea unui receptor de trafic in US trebuie sa existe neaparat un preamplificator-atenuator liniar cu dinamica foarte mare si circuite LC pe intrare si iesire. Aici triodele sunt imbatabile, in rest tranzistoarele sunt OK.

Si cu tranzistoare se pot construi ARF-uri liniare cu dinamica excelenta, am vazut variante cu 2 tranzistoare in contratimp si transformatoare defazoare intrare/iesire pe oale de ferita, atenuator cu diode PIN si filtre de banda comutabile la intrare.

Link spre comentariu

@puriu

Normal ca multiq-ul are acord separat si se regleaza pe frecventa de receptie. Este incomod de folosit, dar la receptoarele simple face minuni. Aceste montaje sunt ideale pentru tineri. Invata multe in domeniul electronicii (RF) jucandu-se cu ele. Sunt simple, abordabile. Un multi-Q ajuta mult si la un receptor cu conversie directa.

Link spre comentariu

@Victor

La montajul "b" s-au legat cele doua triode in paralel pentru ca se foloseste o dubla trioda de serie mare (din motive de cost redus) si era logic sa utilizeze ambele sectiuni. Se dubleaza panta si se reduce la jumatate rezistenta echivalenta de zgomot. Se poate folosi cu rezultate mai bune o trioda cu panta mare (S=35-50mA/V) si cu rezistenta de zgomot de 100 ohmi.

La montajul "a" pentoda 6J9P de la multi-Q lucreaza tot in regim de trioda. 

Specific acestor montaje date de rusi este alimentarea triodelor de la intrare la tensiune anodica mica, la care se obtine o functionare fara "ambalare". Adica amplificatorul regenerator lucreaza in punctul de maxim de amplificare (fara semnal) si nu mai sare in oscilatie la semnal puternic. Se regleaza reactia lin, fara histerezis si fara fluieraturi.

La montajul "b" din R1 se aduce trioda in punctul de functionare discutat anterior, iar din R5 se regleaza reactia in timpul exploatarii. Dar trebuie sa se stabileasca priza corecta la bobina din circuitul acordat. Este ceva de munca pana se pune la punct acest montaj. Dar merita !

Link spre comentariu

@victor

Sa nu va luati dupa toate prostiile scrise acolo. De ex. in schema asta sunt greseli grave:

https://i1.wp.com/www.pbase.com/daverichards/image/161242801/original.jpg

Tranzistorul de la intrare (primul JFET) este pus la misto, in montaj repetor pe sursa (A=1, impedanta mica la iesire) si este legat la circuitul oscilant, pe care il amortizeaza total. 

Nici detectia AM pe JFET nu este eficienta (se foloseste caracterista de transfer parabolica). In SSB/CW merge mai bine pentru ca se face mixarea pe JFET intre semnalul receptionat si oscilatia de la multi-Q. E ca la un receptor cu conversie directa, cu selectivitate marita la intrare din cauza multi-Q-ului.

Corect era ca JFET-ul al doilea sa se foloseasca ca repetor de semnal (adaptor cu impedanta mare la intrare) si detectia sa se faca pe o dioda prepolarizata. Dar un amplificator regenerator nu are amplificarea mai mare de 1000 si cu un semnal la intrare de 1uV se ajunge la 1mV (prea putin) pe detector. Detectorul cu dioda (chiar si prepolarizata) merge bine la semnale de cateva sute de mV. Asa ca dupa multi-Q si etajul separator cu JFET trebuie sa se amplifice semnalul de 10-100 ori cu un amplificator de banda larga. Dupa asta urmeaza detectorul. Adica montajul se complica putin, daca se iau in calcul toate chichitele. Tranzistoarele sunt ieftine, asa ca nu deranjeaza ca sunt utilizate mai multe.

Montajul prezentat este bun ca exemplu de receptor cu reactie, cu multi-Q si detector separat, dar nu este optimizat.

Un receptor bine proiectat are 1-2 tranzistoare in ARF, 2-3 tranzistoare in multi-Q, 1-2 tranzistoare in amplificatorul de banda larga amplasat inaintea detectorului., detectorul si un preamplificator in JF.

Si trebuie sa aiba atenuator reglabil la intrare (antena), care este folosit la semnale puternice. Chiar si semnalele puternice se pot receptiona bine cu un receptor cu reactie, daca sunt atenuate suficient pentru ca multi-Q-ul sa lucreze la maxim. 

Uitati-va la cum arata un detector prepolarizat si termocompensat:

http://www.valveradio.net/images/stories/radio/AM-detector/AM%20detector%20bias.jpg

http://www.epanorama.net/sff/Radio/Receivers/Biased%20AM%20Radio%20Detector.pdf

http://www.cappels.org/dproj/field_strength_meter/detector_schematic.gif

http://sound.whsites.net/articles/am-f4.gif

Material de citit (sunt interesante ideile, schemele nu sunt puse la punct):

http://hubpages.com/technology/Regenerative-Receiver-Design-Blocks

Link spre comentariu

Aveti aici o schema interesanta de oscilator LC care se poate folosi si la un multi-Q:

http://elektronika.rukodelkino.com/images/uzlyi/g-vch1.gif

Este necesar sa se introduca un rezistor variabil (500 ohmi sau chiar de 1 kohm) intre sursa JFET-ului si emitorul tranzistorului pnp. Cu el se regleaza reactia. In baza tranzistorului VT1 se aplica tensiune stabilizata cu dioda Zener de 12-15V (decuplata corect cu condensator ceramic de 0,1uF). In colectorul lui VT1 se mareste rezistenta, ca sa se obtina amplificare suficienta. 

Link spre comentariu

@Victor

Stiu de schema respectiva. Am vazut-o prima data la radioclubul judetean in revista Popular Electronics, in anii '70, cand eram elev.

Este circuit clasic, de tip Colpitts. Grupul RC din poarta JFET-ului face ca montajul sa fluiere ca supereactiile cand se depaseste pragul de intrare in oscilatie, sau cand este sub prag si vine un semnal puternic. Merge mai bine daca se elimina acele componente si se leaga poarta JFET-ului direct la circuitul oscilant. Si in acest caz montajul functioneaza cu histerezis, face "poc" si sare in oscilatie, dar nu fluiera. Si este bine daca reglarea tensiunii din drena se face printr-un circuit repetor de tensiune pe emitor, cu tranzistor bipolar cu beta mare (un BC...), nu direct din potentionetru. Trebuie ca alimentarea sa se faca din sursa cu rezistenta interna scazuta, sa se elimine circuitele cu constante de timp RC. 

Montajul este pe frecventa fixa, pentru utilizare la intrarea amplificatoarelor de frecventa intermediara. Merge destul de bine, dar nu este "perfect". Nu foloseste rezistoare pe bucla de reactie (exceptand rezistorul din sursa JFET-ului) si in consecinta are zgomot mic, cat permite tranzistorul. 

Cei care vor incerca acest montaj, sa inlocuiasca rezistorul din sursa JFET-ului cu o inductanta (drosel pe tor de ferita). In acest caz JFET-ul are polarizare 0V intre poarta si sursa si functioneaza mai liniar (merge cu grad mare de reactie fara sa sara in oscilatie). Dar trebuie sa se modifice prin incercari raportul capacitatilor C5, C6, prin care se stabileste grosier gradul de reactie.. 

http://www.epanorama.net/sff/Radio/Amateur_CB_and_SWL/Multiplier%20Boosts%20SW%20Selectivity%20and%20Gain.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări