Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul cu reactie "perfect" - discutie

VAX

Postări Recomandate

47 minutes ago, VAX said:

Dumneata nu stii ce vorbesti.

Stiu mai multe decit banuiesti dumneata dar is prea "obosit" sa "povestesc electronica".

@miticamy,  multumesc!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
43 minutes ago, VAX said:

Dupa atatia ani de practica ma asteptam la o intelegere mai in profunzime a modului cum functioneaza circuitele cu reactie pozitiva. Tratati lucrurile superficial, va limitati la cateva scheme clasice. Indiferent "cat de sus ati zbura" si de cati bani faceti din electronica (poate o bisnita cu ceva aparatura adusa de la altii, ca nu cred ca ati dat-o pe productie), nu trebuie sa desconsiderati circuitele elementare. Daca nu va intereseaza si considerati ca este pierdere de vreme, de ce mai comentati la acest topic ? As prefera sa discut cu mai putini forunisti, dar cat mai tehnic.

In loc sa te f...ta grija de altii , si sa aburesti obstea cu " reactii " ,  mai bine ai pune mana pe carte , ca detectorul CU REACTIE E.C.O.  e circuit elementar . Sau scrie - i aluia de - a publicat cartea , sa retracteze ... poate auzi si kestii mai colorate . Ca e impartial , nu ca noi p' aci ... Si nu te mai agita cu " forunistii " cu care vrei sa discuti , ca nu e blog . Ti - am mai spus , dar cred ca e greu de inteles ... dovada " balshoi " de profunzime !

ECO.PNG

Editat de gauss
Link spre comentariu
28 minutes ago, miticamy said:

Ce a tradus G de la nemti;
Deoarece inițial radioamatorii trebuiau să-și construiască propriile dispozitive, acesta era un circuit popular.

Inseamna ca am respectat traditia, primul generator de semnal a fost ECO cu EF80, la fel si primul emitator cu EL84 ECO si antena  in anod acordata cu filtru π,  manipularea in grila, cam fugea frecventa insa am facut cu el primele legaturi ca "pirat".

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Candva un ziar a scris despre marele Ford ca este incult. Si magnatul i-a dat in judecata pentru calomnie.

La proces ziarul a incercat sa demonstreze incultura omului prin intrebari de genul "cati soldati britanici s-au intors acasa dupa razboiul xyz ?"

Raspunsul sau a fost memorabil, s-au intors mai putini decat au plecat. Pana la urma, omul i-a spus judecatorului:

"Eu nu ma pricep la multe, dar am pe birou niste butoane. Si cand nu inteleg ceva, apas un buton si vin 10 ingineri sau economisti si imi explica".

Intelegeti ce vreti. Zic... lasati-i sa bata mingea !

Link spre comentariu

Cred ca aproape toata vechea generatie a inceput reactia cu tuburi la baterii. In US tuburile mergeau mult mai bine decat tranzistoarele vremii. Intr-adevar, oscilatorul de mai sus se numea ECO (Electron-coupled Oscillator). La tensiune anodica mica, receptorul din schema mergea cel mai bine cu pentode finale, 3V4 sau DL96. Cu 1S4, 1S5 si 1T4 mergea mai bine peste 24 V. Mai economice la filament (25 mA) erau  tuburile Tungsram 1S4T, 1S5T si 1T4T. Mai am si acum pe undeva asemenea tuburi noi, chiar si o heptoda 1H33.

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

. in timp de liceu , cu aeroclubul " in spate "

Off topic

Mi`ai amintit de tinerete, turnul de parasutism de la Ploiesti...Stupini, autobuz, Ploiesti, 5 salturi reglementare inainte de avion, autobuz inapoi la Stupini in asteptare AN2...

tinerete...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Eeeee ... trebuie sa ne amintim ( si ) de tinereti . Eu am " refuzat "  turnul ... era sa pierd " filonul " matasos . Noroc ca aveam deja brevet de pilot sportiv ( faza a III - a , atat mai era voie pentru persoane fizice ) . Se cam incheiase cu zborul ... aveau pe sponci si instructorii , angajati cu grade ( aviatia civila ) . Mai si fugea cate unu' ... economii de carburant , ca Romania n' avea hidrocarburi etc . Deci ... noroc ( mai bine lipsa ... dar asa a fost sa fie ) ca s - a intamplat un incident ( destul de grav ) la turn , si s - a renuntat . Astfel am luat cunostiinta cu AV - 28 , si vanataile ( de la chingi ) . " Botezuri " , si alte cele ... n - am servit . La un metru si un metru , si 9X kg . , puteam sa - i botez eu pe toti . Simultan ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am " sarit " o etapa , ca aveam experienta relevanta . In fine ... poate ar trebui sa revenim la " reactie " , ca e la ordinea zilei ... si sa continuam in alt loc , exista si pentru asa ceva . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da' greu pricepeti cum este cu oscilatoarele in trei puncte si cu acest ECO. Oscilator ECO se poate construi si cu tranzistoare, cu o structura cascoda. Cascoda are aceleasi proprietati ca pentoda. Denumirea de ECO vine de la faptul ca iesirea de unde se ia semnalul generat de oscilator este separata "bine de tot" de partea de oscilator si astfel se evita influentarea frecventei de oscilatie de catre sarcina. ECO este o metoda de separare, nu un tip de retea de reactie.

In orice curs de electronica la oscilatoarele in trei puncte se discuta despre Hartley, Colpitts, etc. ECO este de fapt un Hartley sau Colpitts, Clapp, etc la care se face separarea prin metoda discutata. La oscilatoarele in trei puncte denumirea este data de tipul de elemente reactive (bobine, condensatoare) care alcatuiesc reteaua de reactie. La Hartley sunt doua inductante si o capacitate, iar la Colpitts este invers, doua capacitati si o inductanta. Am sa caut cursul dupa care am predat eu, sa vad daca dau de el, si va pun tot calculul de la oscilatoarele in trei puncte.

Lasati-ma cu vrajile si cu discutiile paralele cu tema topicului.

Editat de VAX
Link spre comentariu
16 hours ago, gauss said:

P.S. - o schema cu reactie , care mi - a placut

Reactie.PNG

Asta pare a fi din Radiotehnica si Radioamatorism,  prima editie, si daca e aia inseamna ca am facut`o si eu schema.

Cred ca doar pentru medii, prindea acceptabil VOA..

1S4T, 1S5T erau la pret redus, folosite la receptorul Rodica, ala cu termogenerator.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
31 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Asta pare a fi din Radiotehnica si Radioamatorism,  prima editie, si daca e aia inseamna ca am facut`o si eu schema.

Cred ca doar pentru medii, prindea acceptabil VOA..

1S4T, 1S5T erau la pret redus, folosite la receptorul Rodica, ala cu termogenerator.

Da ... de acolo e . Cartea am primit - o cadou , am reparat ceva minor unei persoane care se procopsise cu ea " din greseala " . Dupa cum am scris , am dezvoltat - o un pic , am mai umblat pe la valori etc . Cu toata categorisirea ca inferioara , eu am fost multumit . Daca se " auzea " ca SONY dubla conversie , restul " comentariilor " sant balast . Bobinele schimbatoare ( subgame ) , C.V. cu demultiplicare , si acordul fin usurau munca . Chiar si joasa , cu corector pasiv de ton (atenuare inalte ) , echipata cu DL 96 , suna bine . Tuburi se gaseau , Tesla si chiar vestice ... De multe ori magazinele de piese faceau soldari , chestii valoroase se vindeau cu 5 lei ... mai putin de o paine jumate' . D' aia mai populara ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Daca-mi este permis si mie sa comentez nitel...o schema de receptor cu reactie care mi-am placut mult cum functioneaza si cat de sensibil e, a fost cu 12J1L alimentat cu 12V anodica. I-am pus bobine diverse si-am receptionat UL, UM si US, toate cu aceeasi sensibilitate si selectivitate. Schema e clasica, ca cea de mai sus, insa i-am pus un LM386 ca etaj final in loc de tranzistor si ceva modificari ale valorilor rezistorilor din anodul tuburilor.

12j1l.jpg

Si un mic video cu receptia pe US, ziua: https://www.youtube.com/watch?v=Qm3cq0TjIus&t=59s

Editat de Untold
Link spre comentariu
1 hour ago, VAX said:

Denumirea de ECO vine de la faptul ca iesirea de unde se ia semnalul generat de oscilator este separata "bine de tot" de partea de oscilator si astfel se evita influentarea frecventei de oscilatie de catre sarcina. ECO este o metoda de separare, nu un tip de retea de reactie.

In sfirsit!

Primul semn de intelegere a diferentei.

ECO este un tip de oscilator cu circuit de tip Colpitts, Clapp sau Hartley.

Asta trebuie sa retineti, si dumneavoastra si cei care citesc topicul.

Link spre comentariu

CITAT:     Oscilator ECO se poate construi si cu tranzistoare, cu o structura cascoda

Nemtii spun (cu rezerva traducerii G):   Din păcate, unele oscilatoare pe bază de tranzistor sunt eliberate ca oscilatoare ECO. Acest lucru este fundamental greșit (de asemenea, cu Wikipedia). Pentru un Oscilator ECO, este întotdeauna necesar un tub multi-rețea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări