gauss Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 (editat) "If the regeneration is adjusted just past the oscillation point, the device becomes a direct conversion receiver that receives CW and SSB signals." Asta spune rusul . Mie mi se pare ( mai mult sau mai putin ) fortat . Conversational vorbind . Teoretic , mai mult . Schemele de sincrodina arata altfel . Ma rog , asa le - am perceput eu . In anii '70 - '80 am avut abonament personal la revista Radio ( URSS ) , am realizat fizic mai multe scheme de sincrodine de - acolo , si cateva din Tehnium , printre care si celebra schema cu TAA 661 , si mai multe cu ROB 025 . Cateva le - am transformat , nu mai semanau cu modelul ... O parte din schemele din " Radio " apar si la cautarea cu Google : https://www.google.ro/search?q=direct+conversion+receiver+schematic&client=opera&hs=cwE&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjL8bXWy5rdAhUSaVAKHaUmBBUQ_AUICigB&biw=1600&bih=790 Ar trebui sa fiu neconditionat de acord cu rusul ? Am luat hotararea ca nu ... In fine , inteleg ca totul ( si sincrodina ... ) se poate reduce la un receptor cu reactie . Si ca asigura tot ce e nevoie in radiocomunicatii , sau receptia radiourilor comerciale . Eu nu impartasesc aceasta asertiune , e dreptul meu . Cam atat , am si altele de facut P.S. - o schema cu reactie , care mi - a placut . I - am adaugat un ARF aperiodic , si AJF ... tot cu tub la baterie . Am folosit bobine schimbatoare ... carcasa calit , si culot de tub de ebonita , in soclu ceramic . Montajul , intr - o cutie metalica de halva bulgareasca ... Cu 9-12 V anodica , si un fir de 3 metri antena , intins prin casa , mergea la fel de bine ca un SONY dubla conversie , la care ascultam posturile subversive , in acea perioada . Editat Septembrie 1, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 Acum 2 ore, Ion_Bumbu a spus: Teoretic asa suna, totusi am ceva experienta cu sincrodine, am facut si nu merg asa rau ca o reactie, este un alt nivel deja, se poate folosi acceptabil in trafic insa exact cu acea observatie, oscilatorul este tras si la sincrodina de un semnal foarte puternic, mai ales daca se foloseste un mixer cu ring de diode si colegul de trafic este cu 100W la 200m de tine. Urmarea este ca`i dai control cu.. modulatie foarte buna dar modulat in frecventa. Ca sa fii "acoperit" trebuie macar 2 repetoare, testul este simplu de tot, se pune in scurt iesirea repetorului si ca sa nu simti modularea in frecventa, deviaia de frecventa sa fie sub 10Hz. Asta o stiu toti care au construit un TRX si au luptat cu modulator echilibrat cu ring de diode la mixerul de emisie. Deci este clar peste dar grija la tras de frecventa si la sincrodina, aici este asemanarea, deosebirea este simpla, la sincrodina se scapa simplu de "modulatia" oscilatorului local in caz de semnale adiacente foarte puternice, la reactie... nu. se poate folosi un DDS, desi nu ar prea cadra cu reactia! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 In 1977-1978...?? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 Discutam deja de scheme moderne, la care incercam sa înlăturăm dezavantajele, deci se poate incerca! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 (editat) Bineinteles, DDS in quadratura 2 mixere si iasa BLU. Cind l`am incercat eu era mai greu un pic, nu imposibil. Editat Septembrie 1, 2018 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 2, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2018 (editat) 10 hours ago, gauss said: "If the regeneration is adjusted just past the oscillation point, the device becomes a direct conversion receiver that receives CW and SSB signals." Asta spune rusul . Mie mi se pare ( mai mult sau mai putin ) fortat . Conversational vorbind . Teoretic , mai mult . Schemele de sincrodina arata altfel . Ma rog , asa le - am perceput eu . In anii '70 - '80 am avut abonament personal la revista Radio ( URSS ) , am realizat fizic mai multe scheme de sincrodine de - acolo , si cateva din Tehnium , printre care si celebra schema cu TAA 661 , si mai multe cu ROB 025 . Cateva le - am transformat , nu mai semanau cu modelul ... O parte din schemele din " Radio " apar si la cautarea cu Google : https://www.google.ro/search?q=direct+conversion+receiver+schematic&client=opera&hs=cwE&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjL8bXWy5rdAhUSaVAKHaUmBBUQ_AUICigB&biw=1600&bih=790 Ar trebui sa fiu neconditionat de acord cu rusul ? Am luat hotararea ca nu ... In fine , inteleg ca totul ( si sincrodina ... ) se poate reduce la un receptor cu reactie . Si ca asigura tot ce e nevoie in radiocomunicatii , sau receptia radiourilor comerciale . Eu nu impartasesc aceasta asertiune , e dreptul meu . Cam atat , am si altele de facut P.S. - o schema cu reactie , care mi - a placut . I - am adaugat un ARF aperiodic , si AJF ... tot cu tub la baterie . Am folosit bobine schimbatoare ... carcasa calit , si culot de tub de ebonita , in soclu ceramic . Montajul , intr - o cutie metalica de halva bulgareasca ... Cu 9-12 V anodica , si un fir de 3 metri antena , intins prin casa , mergea la fel de bine ca un SONY dubla conversie , la care ascultam posturile subversive , in acea perioada . Schema asta merge bine, am construit si eu (anii '70) un receptor cu reactie de acest tip, cu DL96. Ulterior am eliminat R1 si C1 (grupul de detectie) si am trecut la multi-q, care mergea mult mai stabil. Il foloseam ca multi-q (US) legat la antena telescopica de la un radio Albatros. Principalul inconvenient la schemele de acest tip (oscilator Hartley) este acela ca circuitul oscilant este amortizat puternic prin legarea la catodul pentodei (punct cu impedanta mica), in absenta reactiei pozitive, sau daca reactia nu este cat trebuie. Din acest motiv reglajul reactiei este critic (cu variatie brusca a Q-ului). Exista scheme de regenerator la care si fara reactie circuitul LC isi pastreaza Q-ul la valoarea lui initiala (adica peste 100). Circuitul oscilant este conectat intre puncte cu impedanta mare indiferent de cat este reactia. Editat Septembrie 2, 2018 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 2, 2018 Partajează Postat Septembrie 2, 2018 Aliooo Moskva! ECO!!! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 2, 2018 Partajează Postat Septembrie 2, 2018 (editat) Mie mi - a functionat multumitor ( bine ? ... ) . Am oferit si termen de comparatie . Esentialul este receptionarea corecta a emisiunii care intereseaza . Am obtinut ... ca nu mai aduceam vorba . Teoretic , putem discuta pana ajungem iar la multi - q , ca asta e scopul ! Deja s - a ajuns . Al meu , mai putin . Adica deloc . La vremea respectiva , nu era internet . Si nici dezbateri , decat pe soptite si foarte rar . Acum ... Deci , trag eu concluzia , ma calific sa vorbesc despre receptoare cu reactie . Cu voie sau fara voie ... Ideea anilor respectivi era sa vad cu ce se mananca . Concluzia am gasit - o repede . Am mai scris despre ... a constat in superhet dubla schimbare , cu tuburi RV12P2000 . Batea SONY ... numai ca acela era mic , cu baterii , comod si alte cele . Eram adolescent ... ma mandresc si acum cu realizarea . La scoala , peste cativa ani , stiam deja cum sa pun problema . Aia inginereasca , cu letcon , caiet cu linii , simboluri si ceva calcule , si obiectul final . Mai bine ca unii lectori , care daca le luai creta si foile , deveneau tacuti si rupti de lume . Speta umana a supravietuit , exista exemple ... Ranchiunosi si razbunatori ( era inclus ) . Nu proiectasera nimic toata viata ... nici macar vreo petrecere tematica . Asta este , a fost ( mai exact ) . Nu intentionez sa repet pasii ... n - am ce sa mai aflu . Am la ce asculta ... si daca schimb un receptor pe zi , timp de 2 saptamani . 99 % din electronisti nici n - au auzit de ele , nu stiu nici cum arata . Macar din poze ... Numai ca timpul care mi - a ramas este putin ... si zilnic , si per total . Il folosesc la altele ... nu sa judec alegorii gresit desenate . Altii au alte obiective ( exact acestea ) . Si ? ... Editat Septembrie 2, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 2, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2018 16 minutes ago, gauss said: Numai ca timpul care mi - a ramas este putin ... si zilnic , si per total . Il folosesc la altele ... Am observat si la alte persoane acesta atitudine, de abandonare la batranete a hobby-ului in domeniul electronicii. Insa nici la tinerete (30+ ani), cand le-am cunoscut, nu aveau "microbul" infipt prea bine. Au avut tangenta cu electronica prin natura serviciului la care au lucrat, nu de mici copii. Cine este pasionat din copilarie moare cu gandul tot la electronica si este activ. Pe de alta parte, de la o varsta incolo, cu "resursa de zbor" epuizata, minulele valoreaza cat zilele, iar zilele cat anii. Asa zicea un cunoscut politician in fata unui reporter. Totusi, circuitele regeneratoare pot fi perfectionate si ar fi pacat ca tinerii care o apuca pe calea electronicii sa nu construiasca cateva multi-q si cateva receptoare cu reactie (superreactie). Astea fac parte din alfabetul electronicii. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 2, 2018 Partajează Postat Septembrie 2, 2018 Dragul meu, acel oscilator se numeste ECO, daca era cu trioda, FET sau tranzistor, da, era cum spui insa 1S4 e pentoda... Daca va bagati in tuburi, bagati`va dar va astept la cotitura! Daca la examenul de radioamatori ii spuneam la ala Hartley il cadeam din prima! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 2, 2018 Partajează Postat Septembrie 2, 2018 (editat) Nu am abandonat electronica . Pe moment e ( si ) profesie . Adica alimenteaza cardul , si produce sume pe facturi . Pe care le incasez . Ma rog , pe langa altele . Dar un pic peste receptoare cu reactie . Distanta e de ani - lumina . Nu va construi nimeni asa ceva , e o iluzie tragica . Topicul e o dovada ... sa invete ce ? Folosind la ? ... O referire de un minut e suficienta , pentru cine e fixist . Ma rog , fiecare cu fixurile lui . Trec si alea ... cu totul . Despre pasiunea pentru electronica ... daca am lucrat cu tuburi ( fie si la baterie ) , si nu numai , pana sa am buletin , si superhet la retea pana sa fiu major , acu' juma' de secol , cand un alimentator cu AC 18X era un vis frumos pentru majoritatea , ... in timp de liceu , cu aeroclubul " in spate " , si alte cele ... cred ca nu mai trebuie confirmari . Electronica nu inseamna desenari de scheme cu 2,3 tranzistori .. azi de - a lungul , maine de - a latul , poimaine vertical , apoi oblic ... mai punem o spira la o bobina , apoi scoatem una de la alta , le mai indepartam , le apropiem , le suprapunem , mai scadem o zecime de volt la alimentare ... Astazi trebuie un pic mai mult . Oricum , e o discutie ce ar trebui purtatat in alt cadru . Aici ... poate continua odiseea " reactiei " radio . Editat Septembrie 2, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 2, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2018 18 minutes ago, Ion_Bumbu said: Dragul meu, acel oscilator se numeste ECO, daca era cu trioda, FET sau tranzistor, da, era cum spui insa 1S4 e pentoda... Daca va bagati in tuburi, bagati`va dar va astept la cotitura! Daca la examenul de radioamatori ii spuneam la ala Hartley il cadeam din prima! Dumneata nu stii ce vorbesti. Oscilatorul ECO la care te referi este de fapt un Hartley. Denumirea de ECO vine de la faptul ca tubul oscilator, de tip pentoda, are si functie de separator. Oscileaza ca trioda dupa schema Hartley, grila ecran fiind cu rol de "anod", iar curentul electronic care ajunge la anod contine si componenta sinusoidala. Anodul este ecranat de restul prin grila supresoare si chiar prin grila ecran, care este la potential fix. http://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/radcom/1990/01/page33b/index.html http://www.kendelbacher-ms.de/eco-oscillator.html Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 2, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2018 2 minutes ago, gauss said: Nu am abandonat electronica . Pe moment e ( si ) profesie . Adica alimenteaza cardul , si produce sume pe facturi . Pe care le incasez . Ma rog , pe langa altele . Dar un pic peste receptoare cu reactie . Distanta e de ani - lumina . Nu va construi nimeni asa ceva , e o iluzie tragica . Topicul e o dovada ... sa invete ce ? Folosind la ? ... O referire de un minut e suficienta , pentru cine e fixist . Ma rog , fiecare cu fixurile lui . Trec si alea ... cu totul . Despre pasiunea pentru electronica ... daca am lucrat cu tuburi ( fie si la baterie ) , si nu numai , pana sa am buletin , si superhet la retea pana sa fiu major , in timp de liceu , cu aeroclubul " in spate " , si alte cele ... cred ca nu mai trebuie confirmari . Electronica nu inseamna desenari de scheme cu 2,3 tranzistori .. azi de - a lungul , maine de - a latul , poimaine vertical , apoi oblic ... mai punem o spira la o bobina , apoi scoatem una de la alta , le mai indepartam , le apropiem , le suprapunem , mai scadem o zecime de volt la alimentare ... Astazi trebuie un pic mai mult . Oricum , e o discutie ce ar trebui purtatat in alt cadru . Aici ... poate continua odiseea " reactiei " radio . Dupa atatia ani de practica ma asteptam la o intelegere mai in profunzime a modului cum functioneaza circuitele cu reactie pozitiva. Tratati lucrurile superficial, va limitati la cateva scheme clasice. Indiferent "cat de sus ati zbura" si de cati bani faceti din electronica (poate o bisnita cu ceva aparatura adusa de la altii, ca nu cred ca ati dat-o pe productie), nu trebuie sa desconsiderati circuitele elementare. Daca nu va intereseaza si considerati ca este pierdere de vreme, de ce mai comentati la acest topic ? As prefera sa discut cu mai putini forunisti, dar cat mai tehnic. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 2, 2018 Partajează Postat Septembrie 2, 2018 Maichia (regionalism oltenesc), cei care proiecteaza telefoane mobile, laptoape sau auto cu ECU au cea mai vaga idee de existenta receptoarelor cu reactie sau superreactie? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 2, 2018 Partajează Postat Septembrie 2, 2018 Ce a tradus G de la nemti; Oscilatorul ECO este exclusiv un scarificator de tuburi. Caracteristica specială a acestui oscilator este decuplarea energiei oscilatorului prin electronii curentului anodic. Prin urmare, denumirea ECO Oscilator (oscilator cuplat electronic). Pentru aceasta aveți nevoie de un tub cu mai multe grile, cum ar fi tetrodul sau mai bine un pentod. Funcția anodului poate fi preluată în principiu de grila de ecran. Catodul, grila de control și grila de ecran formează un sistem de triode. Astfel, un oscilator este acționat într-un circuit de bază de rețea. Rețeaua de frânare cu împământare separă anodul de oscilator. Nu există nicio conexiune galvanică cu anodul. Pentru o cuplare cu feedback redus a Oscillatorergie este posibilă. Acest circuit a fost folosit în mod obișnuit la momentul tehnologiei tubului, deoarece avea un Leistungsoscillator stabil. Actualul Oscilator poate fi executat cu un circuit în trei puncte, în conformitate cu Colpitts sau Hartley. Oscilatorul ECO nu este, prin urmare, un Oscilator independent. Deoarece inițial radioamatorii trebuiau să-și construiască propriile dispozitive, acesta era un circuit popular. Din păcate, unele oscilatoare pe bază de tranzistor sunt eliberate ca oscilatoare ECO. Acest lucru este fundamental greșit (de asemenea, cu Wikipedia). Pentru un Oscilator ECO, este întotdeauna necesar un tub multi-rețea Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum