VAX Postat August 31, 2018 Autor Partajează Postat August 31, 2018 (editat) 21 hours ago, puriu said: Trensiunea Ube la tranzistoarele cu siliciu poate fi sub 0,5 V la curent de emitor foarte mic. Un Darlington poate fi alimentat si la 1,5 V daca consuma microamperi. Nu-mi permit sa propun scheme facute din creion. Schemele pe care le-am desenat recent sunt lucrate mult la vremea lor si mergeau bine. Pe atunci aveam boala consumului foarte mic de putere. Nici acum nu ma simt foarte bine. Un "filtru dop" se amplaseaza cel mai bine intre Multi-Q si detector, acolo nu deranjeaza reactia. Se poate realiza dintr-o bobina de filtru FI in paralel cu un condensator potrivit. Se pot inseria si si doua "dopuri" daca pe aproape sunt doua posturi puternice sau unul foarte puternic. Cred ca schemele derivate din cea propusa de Polyakov se pot perfectiona. Faptul ca tranzistorul bipolar lucreaza la Ucb=0V, are si avantaje (capacitatea de bariera constanta), dar si dezavantaje (intrarea in limitare la semnale mari). Insa multiplicatorul de Q este util in special la receptionarea semnalelor slabe (uV), asa ca dezavantajul mentionat nu este suparator. Nu stiu cat zgomot de fond introduce rezistorul din emitor, cel cu care se regleaza curentul in tranzistor si amplificarea (reactia). Si n-am inteles daca montajul lucreaza cu reactie simpla sau in regim de super-reactie, pentru ca in unele articole publicate era mentionata super-reactia. Am sa simulez cu Circuit Maker schema respectiva si am sa o modific treptat, sa vad cum se comporta. Editat August 31, 2018 de VAX Link spre comentariu
franzm Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Si daca imediat lânga semnalul slab se gaseste unul puternic (cu câteva ordine de marime peste nivelul semnalului slab)? 1 Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Pai e bine ... va ramane un singur semnal , cam abstract ... care se va auzi in mai multe locuri ... pe alese ! 1 Link spre comentariu
VAX Postat August 31, 2018 Autor Partajează Postat August 31, 2018 4 hours ago, franzm said: Si daca imediat lânga semnalul slab se gaseste unul puternic (cu câteva ordine de marime peste nivelul semnalului slab)? Cu un Q de ordinul miilor banda de trecere se ingusteaza la sute de hertzi, buna pentru telegrafie. Separa semnalul util de cel care bruiaza. Unele circuite Q-multiplier pot functiona si ca rejector de semnal nedorit. In cazurile mentionate de dumneavoastra se aplica alte solutii tehnice, cum ar fi amplificator RF cu dinamica mare, urmat de superheterodina cu filtru XT. Ce v-au facut circuitele Q-Multiplier, de le purtati dusmanie ? Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Nu foloseste la nimic o latime de banda la intrare de sute de hertzi . Ar trebui si stabilitatea ( ca frecventa ) a ce o fi dupa sa fie atat de buna incat sa poata urmari semnalul . Ori , asta nu se intampla ... nici cu ordinul lui Marconi , Popov si Hertz la un loc . Cel putin la schemele in discutie . Telegrafie nemodulata , cam putina in zilele noastre . Ma rog , de dragul teoriei se poate discuta la infinit . In vremea aceasta , telecomunicatiile functioneaza tot cum stiu ele ( mai bine ) , adica cu alte abordari si tehnologii . 2 Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 Erata: Am confruntat ultima schema cu manuscrisul si lipseste rezistenta de alimentare a primului tranzistor, 10 kilo de la emitor la plus. Am postat ultima schema (nu e cea mai performanta) pentru a fi incercata pe viu. Discutiile vor avea astfel obiect. Nici manualele, nici simulatoarele nu le stiu pe toate. Sa se chinuie si altii (sunt sadic) daca vor sa afle ceva despre reactie si sa aiba ce le spune urmasilor. Este bine sa se aleaga o banda de frecvente ce poate fi acoperita cu o tura de CV, apoi sa se frece schema pana cand merge bine. Recomand o bara de ferita ruseasca de 10x200 mm si o bobina de acord de cea mai buna calitate. In MW trebuie sa se prinda ziua cateva posturi romanesti si cateva din tarile vecine. Noaptea...., cate da Dumnezeu. In LW trebuie sa se auda bine in toata tara Antena Satelor, ziua si noaptea, chiar si in locuinte cu armaturi. Intre MW si LW se vor auzi in permanenta radiobalize ale aviatiei. Acestea isi transmit indicativul Morse in AM cu 1020 Hz (la mine se aud ISI, IAS si B). In portiunea telegrafica a LF (30 - 150 kHz) se aud si ziua doua posturi FSK din Budapesta si, mai slab, doua statii Clock Radio, una langa Frankfurt si una langa Moscova. In VLF, de doua-trei ori pe an se poate auzi, cu noroc, statia SAQ din Suedia. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 On 8/30/2018 at 8:13 AM, gas2 dan said: Ndor, daca pentru tine schema cu 2 tranzistori pare ceva gospodaresc, cand ai timp, explica-mi te rog cum functioneaza primul transistor. Atat, unul sungur. Astept cu nerabdare. Stabilim ulterior daca este o discutie folositoare sau nu postarea userului puriu. Vezi acum ce bine ar fi fost sa fi lasat aerele astea de superioritate deoparte? Apropo'... cam cat de folositoare zici ca a fost discutia pe baza schemei incomplete... pe o scara de la 0 la 10, ai reusit sa stabilesti? : 2 hours ago, puriu said: Erata: Am confruntat ultima schema cu manuscrisul si lipseste rezistenta de alimentare a primului tranzistor, 10 kilo de la emitor la plus. Link spre comentariu
gas2 dan Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 4 hours ago, Traian B said: Vezi acum ce bine ar fi fost sa fi lasat aerele astea de superioritate deoparte? Apropo'... cam cat de folositoare zici ca a fost discutia pe baza schemei incomplete... pe o scara de la 0 la 10, ai reusit sa stabilesti? : Nu exista scheme 'incomplete'. User Puriu a postat ceva. Voluntar sau nu a omis o componenta. Plecand de la ACEA schema,;user Ndor a afirmat ca asa ceva este pentru gospodine. Eu eram curios cum sustine Ndor afirmatia. Traian B, care-i problema ta? Vrei tu sa explici? Eu nu pricep rolul interventiei tale. Link spre comentariu
ndor Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 (editat) Aloo ! Colegu' ....Am scris "Tranzistorul in gospodarie " nu pentru gospodine . Nu ca ar conta foarte mult pentru cazul de fata . E titlu de carte !!!! Nici macar sa citesti corect un text nu esti in stare ??! Sa sustin ce fac gospodinele cu tranzistorul ??? Habar n-am . Si nici nu ma intereseaza . Editat Septembrie 1, 2018 de ndor Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 1, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2018 (editat) 16 minutes ago, ndor said: Aloo ! Colegu' ....Am scris "Tranzistorul in gospodarie " nu pentru gospodine . Nu ca ar conta foarte mult pentru cazul de fata . E titlu de carte !!!! Nici macar sa citesti corect un text nu esti in stare ??! Sa sustin ce fac gospodinele cu tranzistorul ??? Habar n-am . Si nici nu ma intereseaza . Lasa domnule tiganeala si discuta strict pe baza schemelor. Le analizezi, le simulezi cu un program, le si experimentezi daca ai timp. Daca nu te intereseaza subiectul nu mai comenta, depaseste momentul. Pune o schema de Q-multiplier sau de receptor cu reactie obisnuit gandita de matale. Explica-ne cu ce este mai buna decat altele. Editat Septembrie 1, 2018 de VAX Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 (editat) Orice schema e mai buna ca una cu piese " lipsa " . Poate fi o idiotenie , cu startere de neon ... sau cu baretoare . In care caz e egala ca performante cu cea " amputata " . Simulata , sau nu . Mai ales laudata ... Eu as face un referendum ... as trimite fiecarui locuitor ceva scheme d' astea ... sa - si dea cu parerea . Pe verso , sa deseneze ceva propuneri de - ale lui . Apoi , centralizate etc . Poate ajungem la o concluzie ... si ne mai ridicam si noi nivelul . Adica profanii , nu cei care le plasmuiesc . Astfel sigur " vom depasi momentul " . Si poate sa abordam ( si ) altceva . Ce ziceti de sincrodine ? Ca e ( in opinia mea ) o etapa superioara ... Editat Septembrie 1, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 1, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2018 24 minutes ago, gauss said: Ce ziceti de sincrodine ? Ca e ( in opinia mea ) o etapa superioara ... Receptorul cu reactie functioneaza ca o sincrodina dupa ce intra in oscilatie. Diferenta in raport cu sincrodinele este ca frecventa de oscilatie poate fi influenta (trasa) se semnal. La sincrodine oscilatorul este separat si eventual se pune un etaj separator intre el si mixer. Discutati si despre sincrodine, dar la alt topic, nu aici. Adica sa nu faceti praf acest topic. Si nu mai comentati pe seama greselii domnului @puriu, ca mai greseste omul. Numai cine nu munceste nu greseste. Ia puneti si dvs niste scheme proprii sau adaptate dupa altele, sa le vedem. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 (editat) Pai am mai pus . In repetate randuri . Numai ca nu le vedeti . Despre ce si cum comentez , v - am mai explicat ca nu e la latitudinea dvs . sa hotarati . Mai ales daca e vorba de postari ce nu va apartin . Ca nu santem la partid sau sindicat , sa hotarasca unul pentru toti . Aici , e moderatorul si staff - ul . Oricat de greu ar fi de inteles . Daca e vreo problema , va recomand ( din nou ) sa procedati conform regulamentului . Butonul " report " etc . Nu prea ne intelegem . Haideti sa mai repet odata : In 11 august , prima postare de pe pagina . Si mai sant postari , care spun cam acelasi lucru . Eu am rabdare ... e o virtute pentru care m - am luptat mult . P.S. - mai la obiect , vad ca explicati o chestie ... " Receptorul cu reactie functioneaza ca o sincrodina dupa ce intra in oscilatie. " . V - am citat . Interesant ... mai ales in zona mixerului ( comentariul meu ) . Editat Septembrie 1, 2018 de gauss Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 1, 2018 Partajează Postat Septembrie 1, 2018 Teoretic asa suna, totusi am ceva experienta cu sincrodine, am facut si nu merg asa rau ca o reactie, este un alt nivel deja, se poate folosi acceptabil in trafic insa exact cu acea observatie, oscilatorul este tras si la sincrodina de un semnal foarte puternic, mai ales daca se foloseste un mixer cu ring de diode si colegul de trafic este cu 100W la 200m de tine. Urmarea este ca`i dai control cu.. modulatie foarte buna dar modulat in frecventa. Ca sa fii "acoperit" trebuie macar 2 repetoare, testul este simplu de tot, se pune in scurt iesirea repetorului si ca sa nu simti modularea in frecventa, deviaia de frecventa sa fie sub 10Hz. Asta o stiu toti care au construit un TRX si au luptat cu modulator echilibrat cu ring de diode la mixerul de emisie. Deci este clar peste dar grija la tras de frecventa si la sincrodina, aici este asemanarea, deosebirea este simpla, la sincrodina se scapa simplu de "modulatia" oscilatorului local in caz de semnale adiacente foarte puternice, la reactie... nu. Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 1, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2018 1 hour ago, gauss said: ...Interesant ... mai ales in zona mixerului ( comentariul meu ) . Este ca la convertoarele autooscilante de la superheterodinele simple. Dupa ce detectorul cu reactie intra in oscilatie, semnalul se mixeaza cu oscilatia de la tranzistorul respectiv (elementul neliniar) si rezulta "frecventa intermediara" in zona udio. Receptorul cu reactie functioneaza ca multi-q cu detectie chiar pe elementul activ al regeneratorului, la receptia AM. La SSB/CW este practic ca o sincrodina (selectivitatea mai mult din audio), dar are ceva selectivitate si in RF. Imediat ce se depaseste pragul de intrare in oscilatie se reduce mult eficienta ca multi-q. Probabil ca o combinatie de ARF + multi-q la intrarea unei sincrodine ar imbunatati mult receptia. Circuitul multi-q amplifica mult semnalul RF (chiar peste 1000) si se elimina necesitatea amplificarii mari la joasa frecventa. Circuitul multi-q se poate regla pe una din cele doua benzi laterale. "If the regeneration is adjusted just past the oscillation point, the device becomes a direct conversion receiver that receives CW and SSB signals." Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum