Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul cu reactie "perfect" - discutie

VAX

Postări Recomandate

Toate tranzistoarele pot fi NPN daca masa RF se leaga la plus. 

Pai , sant doua PNP si un NPN . Inseamna ca se modifica radical  schema , daca devin toate similare ( NPN ) . Ma rog , eu asa inteleg ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
29 minutes ago, puriu said:

S-a rezolvat, am desenat schema de mai jos:

1279375998_ReactieD.png.7c2c473f8aa541509169ce5d1bf54382.png             

Bobinele se pun una langa alta pe o bara de ferita lunga. Bobina L are intre 0,25 mH pentru MF si 250 mH pentru VLF pana la 15 kHz. Numarul de spire si sensul bobinei Lr trebuie sa permita oscilatia in toata banda la curentul maxim al Multi-Q. Tranzistoarele sunt pentru AF cu zgomot mic la curent mic. Toate tranzistoarele pot fi NPN daca masa RF se leaga la plus. Valorile componentelor cu steluta se pot optimiza pentru banda receptionata.

Receptorul este mai bun decat cel cu o singura bobina. Pentru semnalele telegrafice (sub 150 kHz) primul etaj trebuie sa oscileze cu o amplitudine optima, iar detectia in al doilea etaj este sincrona. Aceasta permite o sensibilitate limitata doar de zgomotul atmosferic si de semnalele parazite, chiar daca toata amplificarea in tensiune a RF are loc doar in circuitul de intrare.

Pentru semnalele AM, receptorul cu reactie permite uneori functionarea in regim de homodina (FLL). Trebuie intrunita o combinatie fericita a amplitudinii semnalului in antena, a nivelului reactiei si a acordului foarte precis. In acest caz oscilatorul se sincronizeaza pe frecventa semnalului, iar detectia devine liniara si foarte eficienta. Practic, se alege un post AM fara fading, nici prea slab si nici prea puternic (se poate roti antena). Se creste reactia pana incepe oscilatia. Se aduce acordul la "Zero Beat". Se regleaza fin reactia si acordul pana cand postul se aude tare si foarte clar. Homodinele adevarate sunt mai complicate decat superheterodinele, dar rezultatul este cam acelasi. Cu noroc si indemanare se pot asculta posturi AM la o calitate foarte buna a auditiei si la un receptor cu reactie.

Schema asta se aseamana cu cea a lui Polyakov (RA3AAE), doar ca foloseste structura darlington in loc de un singur tranzistor. Cred ca ar merge mai bine cu tranzistoare pnp de RF, cu capacitati interne reduse, cum ar fi BF450_1, BF324, BF479. Merita sa fie incercata si cu tranzistoare cu germaniu (AF106). In principiu merge orice tip de tranzistor cu Ft>100MHz, de exemplu BC-uri, 2N2907, etc.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Doua sunt PNP, dar pot fi si NPN daca se face o masa RF (CV, bobine, primul colector) la plus, decuplata bine la masa restului (reactie, detector, baterie, amplificator AF, etc.). Desigur, schema arata alfel.  Este o solutie disperata pentru cine nu are la indemana doua tranzistoare PNP pentru preamplificatoare audio.

Link spre comentariu

In fine ... pentru mine era o nelamurire cum tranzistoare fundamental diferite ca structura pot deveni la fel . Nu ca piese hardware , ci privind rolul si functionalitatea in schema . Asta am inteles ...  Daca acesta se modifica , e posibil orice . Vorbim deja de alta schema , si putem continua cu modificari la fiecare postare . Ma rog , la mine observatia a fost legata de rigoarea exprimarii ( ar trebui ?... ) , poate sant useri care vor realiza montajul , si pentru care lucrurile ( variante diferite , nedocumentate ) nu - s asa evidente ca in mintea celui care concepe o schema . Electronica ( mai ales practica ) e o stiinta exacta , nu merge in mai multe feluri . Mai ales cand se ofera altora scheme " lucrate " , gata de pus in practica . Daca e numai un concept general , la care " se lucreaza " inca , vorbim discutii .  Ma rog , eu asa cred . In acest caz  , interventia mea e inutila ... si rog moderatorul sa o stearga , spre a nu deturna atentia doritorilor ce o vor pune ( schema ) in practica , ar trebui sa stie ce au de facut , fiecare cu versiuni proprii ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

''''Mai ales cand se ofera altora scheme " lucrate " , gata de pus in practica .''''

eu tot nu am inteles, schemele propuse, au fost testate practic de colegii care le propun sau sint doar scheme didactice care ilustreaza principiul respectiv?

oricum, regret din ce in ce mai mai mult ca nu sint acasa ca sa incerc sa vad si eu cam despre ce este vorba, reactiile si superreactiile find niste capitole total neglijate de mine!

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

In fine ... pentru mine era o nelamurire cum tranzistoare fundamental diferite ca structura pot deveni la fel . Nu ca piese hardware , ci privind rolul si functionalitatea in schema . 

Nu vad ce va impiedica sa intelegeti cum ar functiona schema respectiva daca se trece la tranzistoare npn la circuitul de reactie. Singura problema care apare este aceea ca rotorul condensatorului variabil este la V+.

In ce priveste schemele "lucrate", date pentru lipitorii de sarme, consider ca nu este cazul aici. Eu, cel putin, m-am adresat celor pasionati si care vor sa experimenteze diverse variante de circuite cu reactie pozitiva. Am dat si ceva explicatii si pot sa detaliez, daca cineva are nevoie. 

Astept sa vad si alte variante, propuse de alte persoane. Decat sa criticam la modul general si sa ne exprimam dubii in privinta acestor scheme, mai bine sa discutam pe baza schemelor, tehnic, la nivel de ce face fiecare componenta. 

44 minutes ago, Marele Savant said:

''''Mai ales cand se ofera altora scheme " lucrate " , gata de pus in practica .''''

eu tot nu am inteles, schemele propuse, au fost testate practic de colegii care le propun sau sint doar scheme didactice care ilustreaza principiul respectiv?

oricum, regret din ce in ce mai mai mult ca nu sint acasa ca sa incerc sa vad si eu cam despre ce este vorba, reactiile si superreactiile find niste capitole total neglijate de mine!

Astept cu nerabdare sa reveniti in tara si sa testati toate acele scheme. Daca ceva nu va merge, cereti lamuriri suplimentare.

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza ce " vedeti " sau nu . Am exprimat o observatie privind o schema , care nu va apartine ( la fel ca postarea )  , pe care o mentin . O consider corecta , chiar daca n - ati inteles - o . Sant destui s - o aprecieze . Unii au si facut - o . In rest , ati gresit adresa . V - am explicat mai de mult ... pe 13 august . Tot in acest topic .  Am pierdut timpul degeaba , de obicei nu repet greselile . Mai ales pe cele mici , dar importante .

Editat de gauss
Link spre comentariu
11 minutes ago, gauss said:

Nu ma intereseaza ce " vedeti " sau nu . Am exprimat o observatie privind o schema , care nu va apartine ( la fel ca postarea )  , pe care o mentin . O consider corecta , chiar daca n - ati inteles - o . Sant destui s - o aprecieze . Unii au si facut - o . In rest , ati gresit adresa . V - am explicat mai de mult ... pe 13 august . Tot in acest topic .  Am pierdut timpul degeaba , de obicei nu repet greselile . Mai ales pe cele mici , dar importante .

Dati-ne niste scheme gandite de dumneavoastra, care sa mearga mai bine decat variantele clasice. Ar fi cel mai util mod de abordare a discutiei.

Link spre comentariu

Lansez eu o provocare .

Un receptor cu detector catodic + MultiQ si AGC .

Desigur , lampa din ARF va trebui sa fie cu panta variabila ( EF183 )  , pentru o receptie fara distorsiuni .

Pentru filtrul din intrare , cred ca ar trebui cuplate mecanic doua condesatoare variabile clasice .

Adica in circuitul de antena vor fi 3 circuite acordate iar al patrulea la intrarea detectorului catodic ( EF184 ) .

Factorul de cuplaj intre cele trei circuite acordate  va fi foarte mic si va fi determinat practic .

De aici am preluat ideile :

Detector_catodic_cu_ARF.jpg

Detector_catodic_cu_iesire_AGC.png

Link spre comentariu
On 8/13/2018 at 3:57 PM, gauss said:

Pai ... spor ! Am mai adresat urarea . IN primul post de pe aceasta pagina . Nu am cu ce contribui ... ma depasesc notiunile , si nu ma pricep . Am altele de studiat , mai apropiate de painea familiei si mancarea pentru motan . Adica sa le potenteze ... Altii ( probabil ) tac din alte motive . Or fi la fel de depasiti ... mai degraba neinteresati , nu stiu ... Sau nu ? ...

Uitati aici schemele ... am mai facut trimitere , acum ceva minute . E grea limba romana ? ... sau " urechea " e surda ? ... ca doar n - o fi greu de cautat in topic !

P.S. - pentru dl . VAX 

Editat de gauss
Link spre comentariu

23 de pagini ....degeaba !!

Discutii nesfarsite pe niste scheme cu 2-3 tranzistori !!

Fara nici o utilitate practica . Tipic romanesc .

Macar daca cineva  venea cu o propunere de proiect viabil , din care se poate castiga ceva concret.

PS- daca ma uit prin biblioteca , cred ca mai am ceva carti de pe vremea impuscatului :

Un tranzistor , doua tranzistoare ! Scheme

Tranzistorul in gospodarie ..sau ceva pe aici

La tranzistorul vesel !!!

Link spre comentariu
21 minutes ago, ndor said:

23 de pagini ....degeaba !!

Discutii nesfarsite pe niste scheme cu 2-3 tranzistori !!

Fara nici o utilitate practica . Tipic romanesc .

Macar daca cineva  venea cu o propunere de proiect viabil , din care se poate castiga ceva concret.

PS- daca ma uit prin biblioteca , cred ca mai am ceva carti de pe vremea impuscatului :

Un tranzistor , doua tranzistoare ! Scheme

Tranzistorul in gospodarie ..sau ceva pe aici

La tranzistorul vesel !!!

Nu vreti sa postati niste scheme mai utile decat astea pe care le desconsiderati ? Ceva tehnic, ca la critici stiu ca sunteti bun. Ce aveti dumneavoastra postat mai cu dichis, sa invatam si noi cate ceva bun ?

Editat de VAX
Link spre comentariu

Ndor, daca pentru tine schema cu 2 tranzistori pare ceva gospodaresc, cand ai timp, explica-mi te rog cum functioneaza primul transistor. Atat, unul sungur. Astept cu nerabdare. Stabilim ulterior daca este o discutie folositoare sau nu postarea userului puriu.

Editat de gas2 dan
Link spre comentariu

Trensiunea Ube la tranzistoarele cu siliciu poate fi sub 0,5 V la curent de emitor foarte mic. Un Darlington poate fi alimentat si la 1,5 V daca consuma microamperi.  Nu-mi permit sa propun scheme facute din creion. Schemele pe care le-am desenat recent sunt lucrate mult la vremea lor si mergeau bine. Pe atunci aveam boala consumului foarte mic de putere. Nici acum nu ma simt foarte bine.

Un "filtru dop" se amplaseaza cel mai bine intre Multi-Q si detector, acolo nu deranjeaza reactia. Se poate realiza dintr-o bobina de filtru FI in paralel cu un condensator potrivit. Se pot inseria si si doua "dopuri" daca pe aproape sunt doua posturi puternice sau unul foarte puternic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări