Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptorul cu reactie "perfect" - discutie

VAX

Postări Recomandate

Radio Iasi nu are armonici . Statia e la standarde profesionale , si se verifica periodic ... inclusiv de ITU . O verificare cu un analizor de spectru ( nu cu montaje indoielnice ) ofera raspunsul corect . Cine nu are , sau nu doreste sa foloseasca etc . , poate inregistra o sesizare la ANCOM . Ei au cu ce ...

http://www.ancom.org.ro/ancom_106

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu cred că mai există acele semnale ...

Toate emițătoarele naționale au fost modernizate acum câțiva ani .

Etajul final este  cu tranzistoare MOSFET .

Nu mai au armonice sesizabile .

Radio Iași 1053 KHz  ( Lețcani ) avea 1MW în antenă ... in prezent are " doar " 400KW .

Câte puncte " S " au pierdut ascultătorii :) ?

Editat de Victor
Adăugire
Link spre comentariu

Cam 4dB deci sub un punct S.

Statia radio Galbeni era Marconi, trebuia sa fie 1,2MW dar cu chiu cu vai au scos`o la aproape 1MW.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Eu o receptionez seara ... cateodata mai bine , cateodata mai putin . Pe SONY ICF-SW77 intra si ziua ... in aer liber , sau la fereastra ... alimentat de la baterii ... culmea , are si fading ! Cu R&S®EB200 Miniport Receiver , si antena activa , se schimba situatia ... completul " aude " emisiuni din trecut , si chiar din viitor !

Editat de gauss
Link spre comentariu

SONY ICF-SW77 ...dintre cele care mi - au trecut prin mana ( si ramas in posesie ) , il consider cel mai bun ( la comerciale portative ) . Altfel , la portative este R&S®EB200 Miniport Receiver . Alta liga ... nu este comercial . Nici de radioamatori . Peste cele militare ... S - au construit putine si nu s - au putut cumpara cu bani , pe PF . Eu l - am luat de pe radioamator .ro . Fara sa - l vad pe vanzator ... Ma rog , pretul a fost mare ( dar totusi rezonabil ) . Altfel , sa fi cumparat asa ceva la valoarea lui de catalog ar fi insemnat sa am probleme grave , definitive si iremediabile la scufitza ... nemaidiscutand ca nu posedam acea suma . Nu de cheltuit , ci per total !

https://www.rohde-schwarz.com/us/product/eb200-productstartpage_63493-9476.html

Editat de gauss
Link spre comentariu

Constat ca majoritatea celor care comenteaza nu au depus efortul sa inteleaga cum functioneaza schemele prezentate de mine, in special cele cu etaj diferential perfect simetric. Nu au inteles care sunt hibele fundamentale ale amplificatoarelor regeneratoare clasice si ce au nou schemele prezentate de mine. Nu au descarcat programul Circuit Maker de la adresele indicate si nu l-au instalat, sa poata sa simuleze functionarea circuitelor prezentate, sa varieze factorul de cuplaj dintre bobine, inductantele, etc si sa vada efectul asupra reactiei pozitive (amplificare si banda de trecere, intrarea in oscilatie).

Adica nu discuta tehnic, pe schema, nu pun intrebari si doar isi dau cu parerea la modul general.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Sa nu va suparati pe mine dar fiind topic de radioamatori, reactia nu mai prezinta interes dinainte de anii de gratie 50, deja se gaseau

tuburi si filtre cuart la anii aia.

Despre mine, am spus, ca trafic radio am probat unu foarte bine lucrat, rezultatul este ca am trecut pe superheterodina.

Doar pentru FI am cochetat cu ideea unei reactii, rezolvata cu in filtru din fericire.

Mult mai interesanta si adaptata pentru trafic radio este conversia directa, incercat si chiar lucrat prin anii 79-80 cu un astfel de Rx, idee buna de

transceiver dar pina la urma abandonata tot pentru superheterodina.

Incercat inclusiv TAA661 dar dezamagitor a mers, binisor cu SRA 11.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Constat ca majoritatea celor care comenteaza nu au depus efortul sa inteleaga cum functioneaza schemele prezentate de mine, in special cele cu etaj diferential perfect simetric................................

Adica nu discuta tehnic, pe schema, nu pun intrebari si doar isi dau cu parerea la modul general.

Sint curios daca schemele propuse au fost testate de dv. personal, sau sint  scheme didactice care doar evidentiaza principiul de functionare?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

In Anglia s-au gasit 17 curiosi sa stie, pe viu, cu ce se distrau bunicii lor. Vor fi dezamagiti. Bunicii nu erau atat de "electrificati", aveau antene pe casa sau in curte, iar undele scurte erau altfel decat acum. Curiosii nostri trebuie sa munceasca putin si sa incerce schema de mai sus. Am ales o banda de frecvente abordabila si cu de toate, si bune, si rele. Se pot afla multe despre receptorul cu reactie si nu numai.

Daca zgomotul retelei intra in antena si deranjeaza, nu trebuie neaparat sa fie ecranata antena. Capacitatea de cuplaj de 22 nF dintre etaje poate fi redusa drastic, chiar pana la 22 pF. Volumul audio va scadea putin, dar frecventa retelei si armonicile ei vor disparea. Cu zgomotele de comutatie si cele industriale nu se poate face nimic, fac parte din spectrul RF receptionat.

Primul etaj este foarte neconventional, luati-l ca atare. L-am pus pentru simplitatea lui, are nevoie de o singura bobina fara prize. Circuitul (cu Uc = Ub) este ceva nou, l-am descoperit la sfarsitul anilor '70 cand am pus un repetor in FI si a inceput sa oscileze de nu-l mai puteam opri. L-am studiat sporadic, mi-am facut unele idei, dar nu vreau sa-i influentez pe cei interesati sa-l teoretizeze definitiv. Pot spune ca circuitul a fost testat intre VLF si VHF cu diverse tranzistoare si regimuri de functionare, inclusiv superreactia. Tranzistorul nu se comporta ca intr-un oscilator clasic, dar nici ca o dioda tunel. Poate oscila cu Ic < 50 nA la frecvente medii-joase si daca circuitul oscilant are pierderi mici.

Link spre comentariu
21 minutes ago, Marele Savant said:

Sint curios daca schemele propuse au fost testate de dv. personal, sau sint  scheme didactice care doar evidentiaza principiul de functionare?

Pe cateva le-am experimentat cu studentii, iar altele sunt dezvoltari ale unor idei care mi-au venit atunci. 

Nu ma interesa reactia pozitiva pentru receptoare, ci trebuia sa construiesc un oscilator la care limitarea amplitudinii oscilatiilor se face la nivel mic (mV sau zeci de mV), cu care trebuia sa studiez (prin metoda rezonantei LC) cum depinde capacitatea de bariera a unei jonctiuni p-n de tensiunea inversa aplicata pe ea (lucrare de laborator la disciplina Fizica Semiconductoarelor). Cu schemele clasice dupa intrarea in oscilatie amplitudinea creste exponential in timp pana se ajunge la limitare  (la nivel de volti), prin intrarea elementului activ in regim de taiere (de deschidere a unor jonctiuni, etc). 

Este de remarcat ca cei care s-au uitat peste postarile mele nu le-au studiat cu atentie si nu au simulat circuitetele cu CM. Le-am dat fisierele create cu CM, sa nu se munceasca sa deseneze schemele. Nu trebuie decat sa le incarce in CM si sa dea comanda Run, dupa care sa schimbe valori la componente (pe bucla de reactie), sa vada ce se intampla. Cei care sunt chiar interesati de astfel de circuite, pot sa le experimenteze. Toate merg, nu trebuie decat sa se stabileasca prin incercari numarul de spire din bobina de reactie si factorul de cuplaj cu bobina principala (din circuitul rezonant LC).

Editat de VAX
Link spre comentariu

''''Toate merg, nu trebuie decat sa se stabileasca prin incercari numarul de spire din bobina de reactie si factorul de cuplaj cu bobina principala (din circuitul rezonant LC).''''

adica exact partea cea mai neplacuta, executarea si mai ales refacerea de mai multe ori a bobinelor! poate de asta au succes anumite kituri!?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări