VAX Postat August 10, 2018 Autor Partajează Postat August 10, 2018 Se poate construi Q-Multiplier cu JFET si tranzistor bipolar si in cazul in cate tranzistorul JFET are Idss foarte mare ( zeci de mA) si nu este rational sa se inserieze (in curent continuu) cu tranzistorul bipolar. Q-Multipler_JFET_7_1.zip Tranzistorul JFET lucreaza in regim de repetor de tensiune pe sursa si este alimentat la tensiune reglabila printr-un tranzistor bipolar de putere medie (BD135 sau de alt tip), cu beta cat mai mare (peste 100), pus pe radiator. Tranzistorul bipolar din bucla de reactie (in RF) este un pnp cu zgomot mic, care lucreaza la un curent de colector de ordinul 1-5 mA (determinat de R4). Circuitul oscilant LC este prins intre puncte cu impedanta foarte mare, poarta JFET-ului si colectorul lui Q3 (conectat cu baza la masa). Din acest motiv pentru cresterea Q-ului este necesar un grad mic de reactie. Inductanta bobinei L12 trebuie sa fie cat mai mica posibil (minimul necesar pentru intretinerea reactiei pozitive) si cuplajul magnetic intre L12 si L34 sa fie reglabil (si tot de valoare mica). Pe schema cele doua bobine apar ca fiind pe miez de ferita (asta are Circuit Maker in libraria de componente), dar in realitate cele doua bobine sunt pe carcasa de plastic, coaxiale, una langa cealalta (si deplasabila). Acest Q-Multiplier il puteti folosi cum am spus anterior, cu un fir de sarma, cu rol de antena, legat la circuitul oscilant. Acel fir capteaza undele radio si le reemite amplificate. Langa Q-Multiplier se pune un radioreceptor portabil, cu antena telescopica. Am sa prezint ulterior cum se poate extrage semnalul pentru aplicarea la un receptor cu intrarea la antena pe cablu coaxial, sau la un detector RF urmat de amplificator audio. Link spre comentariu
gauss Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) " in cadrul haitei se puteau realiza lejer folosind receptoare cu reacție sau cu stegulețe . " ( am citat ) . Mai ales ziua ( cu stegulete ) , cand ieseau la o barfa , plaja la soare si o tigara de tutun cu cafea naturala , in vreme ce Liberatoarele si Sunderlandurile dadeau ture si faceau semnale - sclipici cu oglinzile obligatorii la fiecare soldat . Sterse in prealabil cu omniprezentele batiste ! Dom' Victor ... ne crede lumea ! Si rau face ... " Pur și simplu dintr-un convoi doar o navă avea dotare modernă " ... Suna bine , numai ca nemtii nu prea aveau convoaie . Si daca aia " moderna " ( submarinul ) era scufundata ? ... ca se mai intampla ... se " dadeau " la fund dupa receptor ? ( glumesc , bineinteles ) . Editat August 10, 2018 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 Navele costiere tip corsar , sigur foloseau stegulețe . Ele transmiteau informații haitei ... Link spre comentariu
gauss Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Costiere ? ... pai lupta era in Atlantic ... Dom' Victor , ma puneti la incercare ? ... Informatiile veneau de la cartierul general , de la conu' Doenitz , care stia ce si cum ( cu submarinele )... incepeau cu ce vedeau filogermanii ( spionii ) pe geam , si cei care trageau cu urechea si ochiu' prin carciumi , in porturile de unde plecau convoaiele ... apoi de la Condori , si submarinele - releu , ramase fara torpile ... care pana la intoarcere ( terminarea proviziilor - apa si alimente ) transmiteau meteo si traficul navelor inamice . Mai foloseau si asa ceva ... sa vada mai departe ! Editat August 10, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Nu prea inteleg de ce m - ati citat . Sincer ... chiar deloc . Nu ma intereseaza zgomotul mediului , experimentele dvs . si restul alegatiilor . Ati citat o intrebare . " De unde atatea etc ". E vorba de marina germana . Aia din ww2 , daca ati urmarit discutia . NU e clar ? Ce treaba are cu transmisiunile spatiale ? ... Cred ca nu ati inteles propozitia . Desi e scurta , in romana . Si scrisa corect , fara echivoc . Cel putin asa cred . Ma rog , as dori sa ne pastram dreptul la opinie . Indiferent care este ea , daca e in cadrul regulamentului . Individual , nu " la comun " . Eu nu am citat ceva de la dvs . Multumesc anticipat . Editat August 10, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Pai ... ati gresit " adrisantul " . Domnul Victor va poate lamuri mai bine ... eu sant cu superheterodinele . Si m - am straduit mult sa ajung la aceasta optiune , mult peste ceea ce este pe topic si forum . Asadar ... Editat August 10, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Eu n - am intervenit decat pentru clarificarea unor afirmatii apropo de comunicatiile ww2 , care mi s - au parut ( eufemism ) incorecte . Nici macar nu apartin domnului Victor . Am prezentat viziunea mea , documentata cu link - uri . Nu mai postez pdf - uri . In rest , nu ma intereseaza receptorul cu reactie , perfect , imperfect sau cum o fi el . Sper ca nu e ceva rau ... Editat August 10, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat August 10, 2018 Autor Partajează Postat August 10, 2018 Schema promisa: Q-Multipler_JFET_7_2.zip Tranzistorul Q4 preia semnalul RF din Q-Multiplier fara sa-i influenteze functionarea. Amplifica mai mult de zece ori. Din colectorul lui Q4 semnalul este scos la iesire prin repetorul cu Q5 si potentiometrul R12. Iesirea se poate conecta la intrarea unui radioreceptor sau la un detector RF urmat de un amplificator de joasa frecventa. Acest circuit se poate utiliza si cu un receptor simplu cu conversie directa. Semnalul RF fiind de nivel mare, nu este necesara multa amplificare in etajele de joasa frecventa. Prin Q3 si Q4 curentul de colector este putin peste 1mA. Se poate creste (in Q3 pana la 10-15 mA) modificand valorile rezistoarelor R4 si R9. Daca considerati ca este necesar. Q3 poate fi un BF479, la curent de colector mare, sau BF324 la curent mai mic. Merg multe tipuri de tranzistoare, pentru ca aici functioneaza cu baza la masa. Cine are nelamuriri sa intrebe. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 Am si eu totusi o intrebare, mai este vreun radioamator care foloseste astfel de receptoare? A fost cineva care a folosit in trafic asaceva? a facut legaturi cu o reactie? Eu am ascultat unu da nu l`am folsit in trafic. Link spre comentariu
gauss Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Trebuiesc date controale catre corespondent , trecuta frecventa in log , etc . Un radioamator care se respecta nu le " genereaza " din burta . Cat de credibil se pot " identifica " cu receptoarele prezentate ... ramane la aprecierea fiecaruia . Editat August 10, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat August 10, 2018 Autor Partajează Postat August 10, 2018 @Ion_Bumbu Construiti un Q-Multiplier si conectati-l la antena unui radioreceptor obisnuit (eu am Selena), sa vedeti cat de mult ii creste sensibilitatea. Si la receptoarele de performanta (care merg cu sub 1uV la antena) un Q-multiplier aduce performante in plus. Dar trebuie sa intercalati un atenuator (un potentiometru) intre Q-Multiplier si intrarea in receptor, sa nu se blocheze receptorul. Daca ii puneti si detector il faceti receptor cu reactie. Astfel de receptoare functioneaza in SSB si CW la fel ca receptoarele cu conversie directa, fara defazaj. In AM sunt modeste, mai ales cele clasice. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Oameni buni, am intrebat daca e vreun radioamator care`l foloseste. Nu ma mai apuc si nici nu m`am apucat sa fac astfel de experiente din start ratate, am spus, am ascultat, evaluat unu apoi am cautat filtru cu cuart si am facut primul receptor de trafic simpla schimbare care apoi a fost inglobat in primul meu transceiver. Am construit receptoare simpla si dubla conversi si transceivere, stiu cum sint benzile, care`s pretentiile si clar o reactie nu face fata. Este un topic "fortat", nici un radioamator nu mai foloseste asaceva, e o antichitate! Nu sensibilitatea este problema in scurte, selectivitatea si mai ales protectia la intermodulatii si comportarea la semnala mari de receptie. Topicul este pentru radioamatori, nici unu nu mai asculta cu Selena trafic sau emisiuni radio din amplasament, eventual la pescuit! Editat August 10, 2018 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 53 minutes ago, Ion_Bumbu said: Am si eu totusi o intrebare, mai este vreun radioamator care foloseste astfel de receptoare? A fost cineva care a folosit in trafic asaceva? a facut legaturi cu o reactie? Eu am ascultat unu da nu l`am folsit in trafic. Radioamator serios ... pentru traficul radio... nu. Persoane care sa se joace cu asemenea jucarii, eventual exagerand calitatile respectiveleor aparate (mereu fiind mentionate doar 1-2 specificatii), da. Personal nu cunosc pe nimeni care sa foloseasca asa ceva, nici eu nu am folosit (desi in tinerete am construit superreactii). Cunosc radioamatori pensionari care nu au folosit niciodata asa ceva, trx-urile superheterodina cu filtre cu cuarturi sau electromecanice fiind deja ceva normal inca de acum 40 de ani. Dealtfel, accentul in ultimii 30 de ani s-a pus de exemplu pe cresterea dinamicii receptoarelor si nicidecum pe solutii ce implica reactie pozitiva care in sine are efecte contrare. Realitatea in ceea ce priveste situatia de fata o poti deduce daca cauti si compari ce anume se discuta pe aici in urma cu 10 ani de catre radioamatori adevarati si de catre electronisti adevarati (transceivere intradevar utile RA, in general superheterodine, A412... sinteze de frecventa, filtre cu cuarturi, QRO... etc.), si ceea ce se discuta azi de catre unii care in mod cert nu au nimic de-a face nici cu radioamatorismul si nici cu electronica ultimilor 30 de ani. D'aia s-a ajuns aici la aproape 20 (DOUAZECI!) de pagini despre cel mai tare receptor al planetei numit receptorul cu reactie, plus alte zeci de pagini despre antene... telescopice care se zice ca ar fi mai bune decat orice realizare industriala! Acesta este din pacate halul in care s-a ajuns aici. Mai observa te rog faptul ca multi dintre userii cu capul pe umeri si radioamatori adevarati care pe vremuri activau prin zona, nu mai participa la circul de fata. 38 minutes ago, VAX said: @Ion_Bumbu Construiti un Q-Multiplier si conectati-l la antena unui radioreceptor obisnuit (eu am Selena), sa vedeti cat de mult ii creste sensibilitatea. Si la receptoarele de performanta (care merg cu sub 1uV la antena) un Q-multiplier aduce performante in plus. Dar trebuie sa intercalati un atenuator (un potentiometru) intre Q-Multiplier si intrarea in receptor, sa nu se blocheze receptorul. Daca ii puneti si detector il faceti receptor cu reactie. Astfel de receptoare functioneaza in SSB si CW la fel ca receptoarele cu conversie directa, fara defazaj. In AM sunt modeste, mai ales cele clasice. "Receptor de performanta" este azi cu totul altceva decat va imaginati dv., iar adaugarea unui etaj minune numit Q multiplier ii compromite cele mai importante performante pentru a caror obtinere unii s-au zbatut de vreo 20 de ani, in speta pe cele legate de dinamica si intermodulatii. Nu, nu este vorba defel despre sensibilitate, care direct fie spus, chiar si la unele trx-uri cu tuburi ale anilor '70 vandute la kit deja ajunsese la 0,35 uV pt. 10 dB S/N in largimi de banda CW, dupa cum se situeaza la valori poate si mai bune chiar si la home made de azi. Din pacate "valorile" si "calitatile" circulate si puse pe tapet de la o vreme prin zona sunt puternic "defazate" fata de realitatea zilelor noastre si chiar fata de realitatile de acum 30 de ani, din simplul motiv ca multi dintre cei ce posteaza nu au nicio tangenta cu radioamatorismul sau cu radiocomunicatiile ori receptoarele "de performata", ba sunt sigur ca unii nu au vazut niciodata un receptor performant sau transceiver, si nici nu au vreo experienta cu traficul radio care sa le permita sa observe ce anume este important la un receptor de azi. De aici multimea alergarilor pe campii pe subiecte care chiar si din handbook-uri au disparut de decenii, precum si multimea aberatiilor scrise cu aere de mari practicieni descoperitori ai falsitatii teoriei, prin alte topice. ====================== Chiar nu vi se pare ciudat ca un topic precum cel pe tema uBiTx a murit repede in timp ce alergarile pe campii au ajuns la proportii apocaliptice? Link spre comentariu
VAX Postat August 10, 2018 Autor Partajează Postat August 10, 2018 (editat) Uite ca interveni autoritatea suprema a forumului, in materie de tehnica si cam de orice, sa puna capat discutiei despre cum se construieste un amplificator regenerator modern si la ce ar mai fi bun. Ati vazut schema recepturului Sangean ATS-909 ? Are el mixer echilibrat cu JFEt-uri, cu dinamica mare, dar la intrare are un banal filtru trece-jos si din cauza asta capteaza multe semnale parazite. Asa sunt construite majoritatea radioreceptoarelor "de top", pentru ca fabricantii fug ca dracu de tamaie de tot ce inseamna mecanica serioasa (variabil cu multe sectiuni, comutatoare si bobine) si de manopera (reglaje cu personal calificat). Editat August 10, 2018 de VAX Link spre comentariu
ndor Postat August 10, 2018 Partajează Postat August 10, 2018 Cine dracu mai pune acum in secolul 21 variabile cu multe sectiuni ???! Poate ati vrut sa spuneti , varicap-uri, sinteze de frecventa , , pll-uri ...etc !! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum