gauss Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Circuitele oscilante continuu acordate , in cascada , necesita componente deosebite ( C.V. , inductante , ecranaje , trimeri etc . ) , si multa munca si ceva " scule " pentru aliniere . Atentie la atenuarea echivalenta de insertie pe lantul RF ... exista riscul ca receptorul sa devina surd la soaptele semnalelor slabe . Deci , echilibru intre selectivitate si cuplajele prea slabe intre circuitele oscilante . In fine ... Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 La nivel amatoricesc , un receptor bun e greu de construit . Atenuarea de inserție a filtrelor trece banda ( cu acord continuu ) este dependenta de cuplaj . Ca urmare , unii au introdus ARF pentru a compensa acea atenuare ... Distibuția câștigului blocului ARF a fost realizată pe mai multe etaje , la care se poate regla nivelul , pentru a nu satura intrarea și a menține un nivel de zgomot cat mai scăzut . Eu sunt limitat constructiv de numărul de secțiuni ale condensatorului variabil ( de tip VEF , Selena ) , ca urmare pe intrare va fi un circuit dublu acordat având cuplaj subcritic , ARF cu gain manual , ultimul circuit acordat , etaj detector catodic + MultiQ separat , urmat de două etaje audio ce vor conține filtru audio CW / SSB . Link spre comentariu
gauss Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 (editat) Un RAA bun e comutabil , automat - manual , cu nivel reglabil , de preferat ( si ) cu constanta de timp selectabila . Foloseste la receptia semnalelor telegrafice . Poate actiona global , sau numai asupra FI . Cum inteleg ca nu se va folosi superhet , considerentele expuse nu sant relevante . Cu ARF - urile , alta discutie ... Mecanica schemei hitleriste e tragica ! P .S . - condensatorul variabil de Selena nu e cea mai buna solutie . Are joc la demultiplicare , iar sectiunile nu sant riguros ( acceptabil ) egale . Mai apar din cand in cand la vanzare pe site - ul radioamatorilor exemplare profesionale , cu 4-5 sectiuni , cu lamelele din alama etc . Unele sant la preturi modice . In fine ... Editat August 9, 2018 de gauss Link spre comentariu
ndor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 (editat) Atenuarea de insertie a unui filtru este in primul rand direct proportionala cu banda de trecere . Pentru filtre cascadate , cuplajul a doua celule face parte din banda de trecere . Asta inseamna ca pana a ajunge sa calculam cuplajul trebuie vazut ce banda reala ar trebui sa aibe acel filtru.In plus trebuie tinut cont de nivelul semalelor care trebuiesc rejectate , ceea ce determina cat de abrupt ar trebui sa fie acel filtru . Orice amplificare adaugata in lantul primar al filtrelor pe intrarea unui receptor, inseamna inevitabil si o sursa de zgomot care trebuie eliminata . De aici incolo incep sa se delimiteze receptoarele profesionale de cele de serie mare . Editat August 9, 2018 de ndor Link spre comentariu
puriu Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Mecanica este dusmanul electronicii. Pentru acord triplu se faceau si la noi varicapuri BB313, 3x500 pF. Fiind pe acelasi cip, sunt bine imperecheate. Cu doua asemenea cipuri se poate clona si un Lorenz Lo6K39 (https://www.radiomuseum.org/r/lorenz_lo6k39.html). Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Cândva , am văzut in talcioc o asemenea mecanica , dar nu am habar de la ce aparat era . Oricum era ceva sovietic . Avea un mecanism tip Cruce de Malta iar axul tamburul rotactor cu circuitele acordate era acționat cu lanț de bicicletă ... Link spre comentariu
ndor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 (editat) Chiar acum ma uitam pe la Farnell si Mouser de niste varicapuri . Slaba oferta .Aveam nevoie ce ceva intre 2 - 100 pF . Daca se putea ceva dual. Editat August 9, 2018 de ndor Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Cât despre RAA folosite in receptoarele cu reacție , am postat în celălalt subiect două scheme ( RCA și Marconi ) . Evident , există și altele ... Link spre comentariu
ndor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Acum 3 minute, Victor a spus: Avea un mecanism tip Cruce de Malta iar axul tamburul rotactor cu circuitele acordate era acționat cu lanț de bicicletă ... Avea si pedale , cumva ? Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Nu am fost prea atent la detalii , pentru acționare cred că avea o manivelă . Pe bune . Link spre comentariu
ndor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Tabelul ala mai e valabil doar pentru cazul in care mai gasesti ceva de recuperat dintr-o vechitura si nu stii ce-i cu ea . Ca IPRS-ul e o mare parcare acum . Fie vorba !!! Link spre comentariu
gauss Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 (editat) BB 313 este ( a fost ) produsa de Siemens : IPRS a produs DOAR beta B313 . P .S . - stiu , domnu' Ndor . Altul a fost sensul postarii . Diodele triple varicap produse de IPRS se gaseau in ultimele radiocasetofoane auto , gen RALLY . Nu mai aveau variometru ... dar erau la fel de proaste . Ma rog , parere personala . P.P.S. - din colectia personala : https://ibb.co/mU8Yvp Am si de IPRS ... trebuie sa le caut ! Editat August 9, 2018 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 O legătură între radioamatori nu durează prea mult , maxim 10 minute , rar mai mult timp . Nu e nevoie de reacordare , stabilitatea in frecvență este excelentă ( ține doar de compensarea termică a circuitelor acordate ) poate doar dozarea reacției si a volumului audio in cazul apariției fadingului ( schimbarea propagării ) . Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 Nu este stabil in conditiile traficului CW de radioamatori. Incerci sa lucrezi o statie Dx si vine un UA cu 1kW in coada si trage pur si simplu receptia dupa el. A fost bun in conditii de trafic lejer, nu la 1kHz statie de 1kW si tu te chinui sa lucrezi W in 7MHz. Ascultat unu facut extrem de bine de un amic prin anii 76-77 si abandonat proiectul in favoarea unei superheterodine simpla schimbare cu filtru quart. Adevarul este ca nici amicul meu nu`l mai folosea, avea un Redifon R40, pe vremea aia inca un receptor extrem de bun. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum