VAX Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Pana acum nu ati facut altceva decat sa aplicati (partial) in practica ce am spus eu in postarile anterioare. Nu ati venit cu elemente noi din punct de vedere principial. 1. Ati eliminat grupurile RC (cu constante de timp), care din cauza neliniaritatii elementelor active duc la aparitia de oscilatii de joasa frecventa (fluieraturi) peste semnalul de RF. Histerezisul nu l-ati eliminat, doar "pendularea", oscilatiile de joasa frecventa. 2. Prin utilizarea elementului activ la curent mare, adica in regim mai liniar, ati putut creste gradul de reactie inainte ca circuitul sa sara brusc in regim de oscilatie. Nu va mai spun si cum se procedeaza pentru ca circuitul sa nu se "ambaleze" si sa aiba reglarea reactiei cat mai lin. Mai sunt si alte aspecte de care trebuie sa se tina seama cand se proiecteaza un amplificator regenerator cu utilizare la intrarea unui radioreceptor. 1. Trebuie sa se evite utilizarea pe bucla de reactie a elementelor care introduc zgomot de fond (rezistoare). 2. Metoda de reglare a reactiei sa evite utilizarea de elemente reactive care duc la variatia frecventei (deplasarea maximului curbei de rezonanta). Sau daca exista astfel de elemente, ele sa fie doar pentru reglarea bruta a reactiei, reglajul final (de precizie) fiind realizat pe alta cale. Prin orice metoda s-ar face reglarea reactiei, o depasare a maximului curbei de rezonanta se produce oricum. Frecventa este maxima la pierderi minime (zero) in circuitul LC (adica la acrosarea oscilatiilor) si scade la reactie mai mica sau dupa intrarea in oscilatie. Asta am mai spus-o la o postare anterioara (am dat si formula de rezonanta la circuitul LC cu rezistor de pierderi). Cand veti proiecta un regenerator care dupa depasirea pragului de intrare in oscilatie nu sare brusc la oscilatii de nivel mare si poate sa oscileze la nivel de milivolti, nivelul oscilatiilor fiind reglabil (lin) din butonul cu care modificati reactia, atunci ati obtinut regeneratorul ideal. Doar regeneratorul (multi-Q), detectia urmand a se face cu circuit separat. Nu aveti cum sa realizati detectie (demodulare AM) eficienta pe un circuit optimizat pentru functia de amplificator regenerator. V-am spus destul si nu mai dau alte detalii. Daca va ghidez in continuare, este posibil ca cineva sa se prinda de cum s-ar realiza montajul optim si ulterior sa se dea mare inventator. Normal era sa brevetez ideea si sa nu o discut pe forumuri. Insa brevetarea este cu cheltuieli pe care momentan nu mi le permit. Sper sa nu se ajunga cu discutiile la nivel de "sofereala" si realizarile practice (incercarile) sa fie decente, ingineresti, cu explicatii clare. Editat Ianuarie 27, 2017 de VAX Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Pana acum nu ati facut altceva decat sa aplicati (partial) in practica ce am spus eu in postarile anterioare. Nu ati venit cu elemente noi din punct de vedere principial. Suna a dojana de profesor, pe cinstea mea. A venit cineva la cursul asta? S-au despre cine vorbiti? *Cine* nu a "facut altceva decat sa aplice in practica ce ati spus dvs. in postarile anterioare" ?! A fost cineva care a incercat sa puna in practica optiunile de "buna practica" din "cursul" predat de dvs. pe forum? Am revizuit toate postarile anterioare si nu mi se pare ca cineva a fost prea interesat de imbunatatirea detectorului cu reactie. Vad ca faceti apologia acestui detector, desi a fost abandonat de foarte multa vreme si doar o mana de oameni mai insista sa redescopere apa calda. Cohorte intregi de cercetatori l-au disecat, s-au scris tomuri de lucrari pe tema reactiei, dar nu s-a trecut la vreun "next step", ceea ce demonstreaza ca daca acesta ar fi existat, probabil ca nu era prea util in contextul in care tehnologiile avansasera deja mult prea mult de la superheterodina incoace ! Nu va mai spun si cum se procedeaza [...] Cand veti proiecta un regenerator [...] V-am spus destul si nu mai dau alte detalii. Daca va ghidez in continuare, este posibil ca cineva sa se prinda de cum s-ar realiza montajul optim si ulterior sa se dea mare inventator. Normal era sa brevetez ideea si sa nu o discut pe forumuri. Insa brevetarea este cu cheltuieli pe care momentan nu mi le permit. Am mai spus-o intr-o replica anterioara si o mai spun odata. Imi creati impresia ca vreti sa lansati o tema de cercetare la care v-ati cam impotmolit, poate. Cam asa suna "dojenile" dvs. si stilul pe care l-ati abordat. De unde ati tras concluzia ca o sa-si bata cineva capul sa mai proiecteze vreun regenerator ?! Cine ar mai avea nevoie de el si pentru ce ?! Daca tata mare l-ar fi avut pe vremea lui, l-am fi facut fericit. Acum e prea tarziu ! Daca sunteti atat de convins ca aveti ceva de spus, atunci puteti apela la o sponsorizare. Demonstrati ca solutia dvs. poate aduce ceva practic productiv, si se va gasi si un sponsor pentru brevetare. Si daca era normal sa "nu discutati pe forumuri" ideea dvs., atunci de ce ati mai discutat-o ?! Doar asa, ca sa pareti interesant, sa aruncati pastila si sa vedeti daca ies bule ?! Mai cunosc eu un profesor care se da in barci cu analiza Fourier, dar vine cu conceptul de "subarmonica". Tari di tăt, zău aşa ! Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Adica cum, tot cea- zis VAX e.. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Nu vreu domnule sa spun mai mult, pentru ca ideea respectiva se aplica direct si la oscilatoarele de mare stabilitate (RC, LC sau chiar cu XT) si ar putea rezulta niste bani dintr-un eventual brevet. Am punctat cauzele pentru care schemele clasice de amplificatoare regeneratoare au neajunsuri in functionare. Lumea a evoluat, apa se poate incalzi prin N metode. Acum tranzistoarele sunt ieftine si se pot aborda altfel circuitele descoperite in urma cu multi ani, cu scheme mai complicate, cu multe elemente active. Cantitatea genereaza calitate. Ati vazut si dumneavoastra ca aparent nu este mare diferenta intre tipurile clasice de oscilatoare (Hartley, Colpitts, Clapp, etc) si cu toate astea fiecare are un inventator. Asa este si cu montajul meu, este o insailare de subcircuite clasice. Dar are ceva in plus in privinta functionarii. In trecut lumea (inventatorii) a neglijat anumite aspecte negative din functionare regeneratoarelor si oscilatoarelor, nu pentru ca n-ar fi intuit care era solutia corecta, ci din motive de cost. S-a cautat sa se obtina amplificarea (oscilatia, regenerarea) cu un singur tub electronic. Dupa ce s-au standardizat schemete clasice, aproape toti au incetat sa mai studieze si alte variante. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Un punct de vedere cumva diferit , doar atat . Va rog sa respectati punctul de vedere al fiecarui user ( insotite sau nu de argumente tehnice reale ) , ca de aia e democratie ! Electronica se poate face in mai multe feluri , nu impuscati caii pentru ca au aparut tractoarele ... Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Nu vreu domnule sa spun mai mult, pentru ca ideea respectiva se aplica direct si la oscilatoarele de mare stabilitate (RC, LC sau chiar cu XT) si ar putea rezulta niste bani dintr-un eventual brevet. Poate ca ma repet, dar asta e gandirea dvs. si problema dvs. directa. Nu stiu cum sa va spun, nu vreau sa va jignesc, dar la randul dvs. provocati asistenta printr-o atitudine destul de greu digerabila chiar si de catre cunoscatori sau de unii "cocliti". Trebuie sa intelegeti ca nu puteti sa predati o lectie, fara exemple concrete. Mai ales intr-un astfel de mediu. Nu prea aveti de ales in astfel de situatii, pentru ca e normal ca auditoriul sa va ceara expunerea concreta a celor pe care doriti sa le spuneti (la fel cum si dvs. aveti cam aceleasi pretentii). Daca *nu vreti*, atunci ar fi fost util sa va ganditi de la bun inceput la acest aspect si pur si simplu sa nu mai fi deschis degeaba topicul. Priviti si dvs.: sunt 11 pagini de batut apa in piua, (repet, fara sa vreau a va jigni !) in care v-ati invartit in jurul subiectului, dar fara sa postati ceva concret, de frica ideii ca cineva o sa va saboteze si ca-si va trage un patent pe munca prestata de dvs. !!! Nu credeti ca seamana prea mult cu povestea drobului de sare? (o cadea, n-o cadea...). Si ati mai si mentionat ca "v-am dat, v-am facut, v-am dres", de parca cineva v-ar fi cerut asta... Trebuie sa constientizati faptul ca pe un forum, ori dati ceva concret, ori nu dati. Si cand oferiti ceva, nu asteptati multumiri directe (o regula veche). Acestea vor veni poate si direct, dar de multe ori, vin sub alte forme... Si inca ceva. Am observat ca ne-ati mai reprosat (asta m-a enervat direct, si nu numai pe mine! ) ca " nu ati facut altceva decat sa aplicati (partial) in practica ce am spus eu in postarile anterioare. Nu ati venit cu elemente noi din punct de vedere principial. "... Poate ma repet, dar asa ceva nu poate fi tolerat. Suna ca si cum ati fi aruncat auditoriului cine stie ce inventii de mare valoare, cand tot dvs. sunteti cel care ati mentionat ca de fapt, nu vreti sa va "divulgati" montajul. Pai chiar credeti ca avem timp sa facem cercetare fundamentala ?! S-o luam si altfel. Sa zicem ca cineva ar avea fondurile necesare brevetarii. OK. Pentru asta, investeste niste bani (singur ati spus ca ar trebui sa platiti destul de mult). Sa mai zicem ca e suficient de temerar sa investeasca, dar se pune problema cum isi recupereaza investitia... pentru ca subiectul in sine nu prea mai are loc in realitatea tehnologica actuala. Poate fi de valoare istorica si pentru hobbistii care ar dori sa imbunatateasca detectorul cu reactie clasic, dar cam atat... Si-atunci, concluzia logica ar fi ca nu prea aveti mare branza de pierdut. Presupun ca stiti ca exista si proiecte "Open Source", ati putea tinti si spre astfel de patentari ! Ganditi-va la cele de mai sus si poate veti intelege si motivele pentru care eu, cirip sau altii v-au raspuns mai dur. Daca vreti sa faceti parte din comunitatea asta si sa fiti ascultat, atunci trebuie sa va gasiti subiecte pe care sa le puteti trata deschis. Si inca ceva: e important sa va adaptati discursul la auditoriu. Asta e o tehnica pedagogica extraordinara. Nu toti studentii au aceeasi capacitate de intelegere, asa ca repet, disertatiile complicate nu prea isi au rostul. Mergeti la concret, nu e nevoie sa demonstrati teoria. Ah, si inca ceva: nu uitati ca nimeni nu le stie pe toate. Nici macar profesorii. Sunt specializati pe ceva anume. Daca ii scoti din ale lor, o pot lua prin porumbi. Poate ca vreti sa demonstrati ca sunteti un bun (inginer) electronist, dar nu aveti cum sa acoperiti tot domeniul electronicii. Nimeni n-are cum ! Nu stiu daca m-am facut inteles, dar sunt sigur ca daca ati fi postat schema respectiva, ar fi sarit mult mai multi care s-o reproduca si sa va puna intrebari, ati fi avut cu siguranta un pogon de feedback-uri care v-ar fi oferit o satisfactie adevarata. Asa va puteti construi o imagine si asa veti fi respectat de ceilalti forumisti, veti castiga popularitate: ajutand in mod real comunitatea. Cine va fi construit varianta dvs. de detector cu reactie, ar fi fost incantat cu siguranta de functionarea acestuia (daca e asa cum pretindeti) si astfel v-ati fi adaugat o multime de credite... Asadar, pe viitor, ganditi-va inainte de a lansa alte teme; daca nu vreti sa dati informatii concrete, e mai bine sa va rezervati avantul pentru alte teme in care veti putea sa va permiteti acest "lux" . Editat Ianuarie 27, 2017 de yo3fhm Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Reactia pozitiva a fost un mare pas inainte in radiotehnica, iar receptoarele cu reactie au avut vremea lor de glorie. Prin simplitatea lor, au permis unor generatii de tineri sa abordeze radioamatorismul. Receptorul cu reactie nu poate fi perfect, Se caracterizeaza prin amplificare mare, banda ingusta, selectivitate slaba fata de canalele vecine si dinamica foarte slaba (necesita atenuator la intrare, deci al treilea buton de acord). Astazi receptorul cu reactie nu mai are valoare practica, dar este o etapa abordabila si utila pentru constructorii amatori. Prima etapa ar fi in unde medii, care nu mai sunt ceea ce erau. Mai interesant este in unde lungi, aici receptoarele de fabrica lipsesc in prezent. Eventual se pot face incercari si pe 77,5 kHz sau in banda de 136 kHz (trebuie si un calculator). In US, in benzile de amatori este balamuc prea mare pentru receptoarele cu reactie, dar la posturile de radiodifuziune merge. In UUS-FM este mult loc de joaca pentru receptoare cu reactie. In toata tara sunt destule posturi ce emit 24/24, iar antena nu pune probleme. Aici se pot studia receptoare interesante si se poate invata constructia lor (tot ce nu apare pe schema) care, la 100 MHz, este la fel de importanta ca si schema electrica. Promit sa caut in arhiva personala schema unui receptor cu reactie (original si neconventional) pe UUS-FM, pe care sa-l desenez si sa-l postez pentru tinerii interesati de experimente. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Cu un singur lucru sunt de acord referitor la "dizertatia" lui VAX: Reactia pozitiva inca mai are aplicabilitate in mai multe situatii, nu insa si detectorul cu reactie. De exemplu, am construit un amplificator de FI cu reactie, care da rezultate f bune. Din pacate, pentru semnalele de nivel f mic, nu imbunatateste raportul semnal/zgomot. In rest, yo3fhm a spus ce trebuie spus. Prea multa teorie sterila nu-si are rostul. Traim "secolul vitezei" si mai mult ne intereseaza aplicatiile practice, cu rezultate imediate. In alta ordine de idei, si ptr asta trebuie deschis alt topic, intereseaza pe cineva receptia VLF? Pe mine da..si am "prins" constant niste semnale..sa le zic ciudate pe aproximativ 14 si 21 khz. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Banda UP pentru submarine ... posibil informări buletin meteo . Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Am gasit schema unui receptor deosebit pe care l-am imaginat si construit cu doua decenii in urma. L-am desenat in Word si este atasat mai jos. Reprezinta, in forma cea mai simpla, un receptor cu reactie pentru receptia FM in banda 88-108 MHz. Tranzistorul lucreaza ca rezistenta negativa comandata in curent. Circuitul oscilant este legat intre baza si colector. Intre aceste borne apare o rezistenta negativa ce compenseaza pierderile circuitului (Multi-Q), sau il duce in oscilatie, functie de curentul continuu introdus in emitor. Baza si colectorul se pot schimba intre ele, dar circuitul functioneaza mai bine asa cum este desenat. In borna emitor intra semnalul de RF, curentul de comanda a reactiei, si iese semnalul audio demodulat, dupa caz, in amplitudine sau in frecventa. Receptorul are doua moduri de lucru, functie de nivelul reactiei. Sub intrarea in oscilatie, jonctiunea emitorului demoduleaza in amplitudine pe flancul caracteristicii de frecventa. Metoda este primitiva si acest mod se recomanda pentru semnale FM slabe. Peste pragul de oscilatie, semnalul de RF (peste un anumit nivel) "captureaza" frecventa si blocheaza faza oscilatorului. Acesta devine un oscilator cu amplitudine constanta si modulat in frecventa, asemanator unui circuit PLL. Jonctiunea emitorului demoduleaza variatiile de frecventa cu o liniaritate deosebita, rezultand un sunet de calitate. Ascultatorul trebuie sa regleze cu mare finete reactia si acordul pentru a obtine o auditie optima a posturilor cu diferite intensitati ale semnalului. Desi aparatul aude posturi si fara antena, este bine ca semnalul de la intrare sa fie cat mai mare (antena buna, circuit rezonant, eventual preamplificator). Intr-o postare viitoare pot da si alte detalii. Link spre comentariu
radu42 Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Pina mai ieri rubrica asta era moarta si ingropata,ca sa zic asa.Cineva a avut dorinta de a revigora acest "domeniu " si bine a facut.Toti avem ceva de invatat si eu ii invit pe cei cu mai multa carte in domeniul asta al radioelectronicii sa vina cu subiecte noi si nu sa le faca praf pe cele existente.La fel de adevarat este ca si prelungirea la infinit a unui subiect este daunatoare.Eu astept cu interes ! Link spre comentariu
AFCtin Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 In alta ordine de idei, si ptr asta trebuie deschis alt topic, intereseaza pe cineva receptia VLF? Pe mine da..si am "prins" constant niste semnale..sa le zic ciudate pe aproximativ 14 si 21 khz. Buna ziua, Subiectul receptiei VLF ma intereseaza si pe mine. Astept topicull cu interes. Cu stima Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 28, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 @puriu Schema data de dvs aduce cu un oscilator Colpitts, la care tranzistorul lucreaza cu tensiune zero intre baza si colector. Si la Ucb = 0 tot in regim activ normal functioneaza tranzistoarele bipolare. Rusii dau frecvent scheme in care o parte din tranzistoare functioneaza la Ucb = 0, de ex. la integratele hibride К2ЖА371 sau К2ЖА375. Reactia la montajul dvs se produce prin capacitatea jonctiunii baza-emitor, de pana in 10 pF (capacitate de difuzie in paralel cu cea de bariera). Prin modificarea curentului prin tranzistor, se modifica transconductanta si implicit amplificarea. Functioneaza doar la frecventa mare, pentru ca la frecventa scazuta capacitatea respectiva este insuficienta ca sa intretina reactia. Am vazut in reviste rusesti (Radio) ceva aproape identic cu montajul dvs. @Mark S Nu ati observat o reducere a zgomotului de fond din doua motive: 1, Din cauza zgomotului excesiv din benzile de radioamatori, care a crescut enorm in ultimii 20 de ani, de la retelele de semnale prin cablu, de la tot ce are surse in comutatie, etc. Acest zgomot este mult peste cel al amplificatorului regenerator. 2. Reglarea reactiei prin rezistor (sursa de zgomot termic) nu este varianta optima. Pentru zgomot mic sunt optime regeneratoarele cu un singur element activ, ceva asemanator cu montajul din schema data de dvs, de fapt clasica (dar curatata de chestiile puse inutil). Sursa de curent constant (cu JFET) din sursa MOSFET-ului se inlocuieste cu un drosel de RF, care are rezistenta zero in cc si mentine polarizare zero intre poata si sursa MOSFET-ului. In locul tranzistorului de la "etaj", acela cu reactia negativa (la care nu-i vad rostul) se pune tot un drosel (bobina cu inductanta mare in RF) si reactia se regleaza prin decuplarea partiala a drenei cu un condensator variabil (o borna la drena si cealalta la masa). Rezistorul de cuplaj dintre sursa tranzistorului si priza mediana a bobinei de la intrare se poate inlocui cu un condensator (element lipsit de zgomot de fond) a carui valoare se stabileste experimental. Varianta imaginata de mine este mult mai stabila, dar mai zgomotoasa (are mai multe tranzistoare pe bucla de reactie pozitiva). In legatura cu "dizertatia", se cam simte putina rautate. Oricare dintre dvs v-ati fi comportat ca mine, poate nu ati fi ciripit nimic sa afle altii, daca ar fi fost o cat de mica posibilitate de brevetare. Eu bat pasul pe loc si nu depun documentatia la OSIM pentru ca nu am banii necesari. Sunt bolnav de ceva timp si recent am descoperit cauza, o infectie (actinomicoza cu complicatie pelvina) de care se scapa dupa un tratament de un an cu antibiotice. Mai mult, si baiatul meu sufera de infectia asta (a luat-o de la mine de cand era bebelus si i-a distrus copilaria - acum este student) si va trebui sa se trateze si el. Boala ete practic necunoscuta in Romania si de asta a durat atat de mult punerea diagnosticului. Am de cheltuit pe medicamente, nu sa bantui pe la OSIM. Normal era ca statul sa scuteasca de taxe orice brevetare de inventie, pentru de pe urma ei beneficiaza intreaga societate. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Multa sanatate si sa va ajute bunul Dumnezeu. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 28, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 @gica70 Multumesc. Sanatate si pentru dumneavoastra ! @AFCtin Cred ca este pierdere de timp cu VLF-ul, din cauza pertubatiilor, care au ajuns la un nivel infiorator. Nici cu demodulare sincrona nu se obtine un raport semnal/zgomot decent. Ocupati-va de microunde sau de comunicatiile prin reflexie pe Luna, de comunicatii optice (LASER), daca v-ati plictisit de benzile de unde scurte. Unii radioamatori isi fac de lucru in banda de 10m, cu scule QRP. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum