Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Pentru anii 70, o schema cu numai 4 tranzistoare suficient de sensibila si selectiva era o realizare pentru cei mai multi dintre noi! Dupa aia a fost la moda un rr portabil cu 2 tranzistoare in rf, detectie cu dublare de tensiune si 4 sau 5 tranzistori in audio, tot cu germaniu desigur, alimentat dintr-o baterie R14. Se proiectase un cablaj de intra la fix in niste cutii de carbune activ pentru frigidere, care aratau excelent chiar si pentru ziua de stazi. Se arunca continutul si se folosea cutia. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Schema concreta, proiectata de mine, ar fi ceva cu posibilitate de brevetare si nu dau. Stimate domn, unii experimenteaza si pun la dispozitie si celorlalti rezultatele. Probabil ca ei nu o breveteaza. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Omul are dreptate, cererea este mare in domeniu iar spionii misuna cautind scheme de receptoare cu conversie directa! Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 26, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 (editat) @yo9hrb Nu stiu daca Mark S experimenteaza, sau doar vrea sa râdă de fraieri cu scheme care nu sunt tocmai in regula. Mi se pare ciudat ca a comentat numai la acest topic. Alimenteaza un MOSFET dual gate (adica doua MOSFET-uri inseriate) in serie cu un JFET la o tensiune de numai 4V ? Cat ii trebuie unui tranzistor FET ca sa intre in zona de functionare normala ? Foloseste MOSFET dual gate (naravas - oscileaza in RF) in final audio ? Cati mA suporta tranzistoarele de RF ? Este normal ca schemele (ideile) cu posibilitate de brevetare sa nu fie facute publice. Am avut bunavointa si am dat suficiente explicatii in privinta deficientelor detectoarelor clasice cu reactie. De asta persoanele cu calificare peste un prag nu pierd timpul pe forumuri si isi publica ideile in reviste serioase, sau isi trag brevet de inventie. Eu ma plictisesc, stau acasa (sunt bolnav), de asta am comentat pe forum. Ati vazut ca desi am cont facut de mult timp, doar de cateva luni am comentat ceva. In curand intru "in camuflaj", o sa-mi vad de treburile mele. Daca puteam sa vad fisierele celorlalti fara sa ma inregistrez (asa era normal), nu intram niciodata in discutii pe acest forum. @Marele Savant Am sesizat de la inceput ca suntem incompatibili. Editat Ianuarie 26, 2017 de VAX Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Am ramine profund recunoscatori daca ne-ati spune si unde sint atit de necesare detectoarele cu reactie, sincer chiar nu ma prind unde mai sint utilizate. Posibil sa fie ceva chestii destepte si eu sa nu am habar de ele. In ce priveste compatibilitatea, tinind cont ca nu v-am cerut in casatorie, nu prezinta nici un fel de importanta! Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 26, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Multiplicatoarele de factor de calitate (multi-Q) se folosesc in multe domenii. Am vazut la decodoare stereo, la decodorul de crominanta de la televizoarele Telecolor, in aparatura de masura. Se mai lucreaza cu ele in aparatura de laborator (fizica). Nu sunt moarte, date uitarii. Se vor folosi si de acum inainte, inclusiv in unele aparate de radiocomunicatii. In privinta incompatibilitatii, era o referire la o anumita agresivitate pe care ati avut-o de la inceput, m-ati luat la 11 metri. Am sa evit discutiile cu dumneavoasta. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 (editat) @yo9hrb Nu stiu daca Mark S experimenteaza, sau doar vrea sa râdă de fraieri cu scheme care nu sunt tocmai in regula. Mi se pare ciudat ca a comentat numai la acest topic. Alimenteaza un MOSFET dual gate (adica doua MOSFET-uri inseriate) in serie cu un JFET la o tensiune de numai 4V ? Cat ii trebuie unui tranzistor FET ca sa intre in zona de functionare normala ? Foloseste MOSFET dual gate (naravas - oscileaza in RF) in final audio ? Cati mA suporta tranzistoarele de RF ? Sincer , nu prea inteleg la ce va referiti. Ati incercat sa il experimentati si n-a mers? Da, sunt in fapt 3 FET-uri inseriate. Incercati si...ajungeti la o concluzie. La fel cu MOS-ul in audio. Aceeasi intrebare: ati incercat si n-a mers? A oscilat? Sunt convins ca nu ati incercat App, BF963, ce am folosit eu, "suporta" 50mA, prea mult ptr o pereche de casti, de aceea am inseriat rezistenta in drena. In fine, am pozat mai clar capodopera ) Cum am spus, am conceput teoretic inainte sa ma iau de treaba, asa ca n-am mai stat de PCB-uri etc. https://postimg.org/image/f77rdpbrj/ https://postimg.org/image/jzdwdt72v/ https://postimg.org/image/3tdi84q9b/ Cam asa arata. Am 2 aparate romanesti functionale, un radio Atlantic si unul Milcov 7. Am comparat rezultatele: schema propusa aici e mult mai sensibila decat celoe 2 aparate de fabrica, iar la selectivitate ceva mai slaba, dar oricum f apropiata. Editat Ianuarie 26, 2017 de Mark S Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Si eu cum scap de RRA fara filtre dop? Am uitat sa spun, in audio am pus un BC517 (darlington) si se aude foarte bine intr-un difuzor de 8 ohmi fara sa se incalzeasca! Tranzistorul desigur, nu difuzorul! Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Doar prin reactie, care e capitala in acest montaj. Fara reactie, e ca un radio obisnuit... Am explicat in una din postarile anterioare cum se stabileste punctul optim, e vorba doar de o simpla rezistenta, usor de gasit prin tatonare. Din cate imi amintesc, ati pus acea infasurare de reactie la masa. Nu e bine, daca nu o folositi, lasati-o in aer. Da, cred ca se aude destul de tare in difuzor cu un Darlington Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Nu am pus-o la masa, in varianta respectiva am folosit-o ca bobina de cuplaj cu cea de acord, clasic, nu am scc la masa! Asa cum am spus, se comporta binisor seara cind vin si celelalte posturi puternic, ziua RRA sparge tot in jur cu mama reactiei, chiar sint curios unde este acest emitator de UM. Iar comportarea s-a schimbat mult in bine dupa inlocuirea rezistentei din colectorul bipolarului cu un soc. Oricum daca tot am pierdut timpul cu receptoare am, voi incerca sa-mi reamintesc schema noastra cea bengoasa cu eft-uri! Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 26, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 @Mark S Nu-mi place deloc stilul dumneavoastra de lucru. Si cand experimentezi ceva trebuie ca montajul sa fie realizat estetic, nu lucru nemtesc legat cu ata, ghemotoc de sarme. Sa zicem ca uneori lucrezi si asa, dar nu este in regula sa mai si afisezi. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Uite asa de kiki de mango, cind ajung acasa, daca nu se inchide topicul il pun si eu pe al meu, la fel de inestetic! Si daca cineva credea ca un CISCO 6500 nu se blocheaza, sa afle ca se insala! Am avut eu unul blocat fara explicatii acum 30 de minute! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Io-te si poza, cum am ajuns acasa nici nu am mincat si m-am repezit sa fac fotografia. Macar sa pot dovedi ca am obiectul in fata, nu vorbesc din filme! Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 (editat) Doar prin reactie, care e capitala in acest montaj. Fara reactie, e ca un radio obisnuit... Atentie, reactia se obtine doar intr-un singur sens de montare a bobinei de reactie (in cazul in care o bobinati separat, asa cum am facut eu). Daca folositi o bobina deja existenta si care are priza, atunci nu mai trebuie sa luati in considerare aceasta observatie. Deocamdata, sunt in criza de timp pentru niste evenimente care vor urma de sambata incolo, asa ca las deoparte pentru moment experimentele radio. Ca news: - am pus in functiune etajul cu TA2003, fara sa-l fi luat la puricat. M-am multumit sa constat ca maraie si ca are potential. Cand o sa mai am timp, voi reveni. Vad ca si Marele Savant a insailat ceva si consider ca are un abord corect prin folosirea planului de masa reprezentat de suprafata circuitului imprimat. Faptul ca in rest, componentele sunt lipite cu mai multa eleganta sau nu, cred ca nu prea mai conteaza la o frecventa atat de coborata ( < 1MHz ). Am cunoscut pionieri si scolari care lucrau mai elegant decat ce se gasea prin radioreceptoarele cu tuburi si sasiu metalic. - nu comentez deocamdata amplificatorul AF cu MOS, dar am observat ca are o retea in T podit la intrare, care implementeaza o caracteristica de transfer de tip notch cu f0 de aprox. 520 Hz. Probabil, s-a dorit obtinerea unui pui de filtrare, dar e un compromis care putea fi compensat cu un FTS Cebasev (pentru o panta mai abrupta). Referitor la ce s-a mai discutat pe aici. Nivelul discutiei e o chestie foarte relativa. Apropos de eleganta executiei si de rigurozitatea schemelor, mi-l amintesc pe profesorul Croitoru de la noi, care a strambat din nas la teza de doctorat a unui cunoscut, pentru simplul fapt ca n-a folosit fonturi cu o anumita dimensiune si pentru faptul ca simbolul mosfet-ului dubla poarta nu era la fel cu cel pe care il utilizase Domnia-sa la cursuri... Ei bine, pot sa va spun ca acel cunoscut a trecut cu brio mai departe si ca acum preda. Si preda bine... studentii chiar vin cu placere la cursurile sale. De asemenea, pot sa va mai spun ca mai am un foarte bun prieten care lucreaza in zona de cercetare. Stiu sigur ca in tinerete, cele mai multe montaje de test pe care le-a executat nu erau deloc elegante, in schimb functionau 100% . E adevarat totusi ca de la el am invatat sintagma "sa calculam". Hi. Parerea mea e ca trebuie un pic de moderatie in toate si ca nu trebuie sa fim intransigenti, pentru ca daca am purta discutiile doar la nivel ingineresc, am sfarsi prin disertatii care nu ar fi prea utile majoritatii. Cred ca rolul unui inginer este exact acela de a folosi stiinta pe care o detine pentru a obtine un produs finit si functional. Cand operam o statie de emisie, nu ne gandim la transformatele care guverneaza functionarea blocurilor din interiorul sau (de exemplu, modulatorul) - ci ajustam niste reglaje pentru stabilirea unor puncte corecte de functionare si ne bucuram de rezultatele obtinute. La fel, prea putini ar fi interesati de afisarea pe diagrama Smith a transformarii de impedanta in cazul unei retele de adaptare - dar vor fi extrem de multumiti daca schema pe care o vom propune in final le va rezolva problema. La cate discutii au existat pe tema zgomotului si a intermodulatiei, ce-ar fi insemnat daca ne-am fi apucat de teoretizari inutile, in care sa aducem ca argumente teoreme (precum Shannon, Nyquist) si sa aruncam in joc transformate Fourier si alte instrumente din acelasi arsenal ?! Oamenii au nevoie de solutii practice. E adevarat, e indicat ca acestea sa fie obtinute printr-un sumar de calcule, nu prin balmajeala, dar pana la final, totul se reduce la rezultate. Despre asta vorbim ! Week-end placut si receptii placute, C. Editat Ianuarie 26, 2017 de yo3fhm Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Va salut, Si ma alatur si eu celor cu montaje urate ... dar functionale, sic! Ceea ce vedeti este un modul de receptor FM luat de pe ibei cu numai 99 de centi. Este facut in jurul integratului RDA5807M, care are in el un receptor FM complet, cu sinteza, mixer cu rejectia imaginii, decodor stereo (fara multiplicator de Q ) si decodor RDS. Dupa ce m-am chinuit cateva seri sa vorbesc cu el pe I2C, in special din cauza documentatiei foarte deficitare, am aflat "de pe surse" ca e compatibil cu TEA5767 de la Philips, drept pentru care, am scos un MSP430 , care statea aruncat printr-un sertar si l-am pus sa programeze modulasul pe limba cipanului de la Philips. Mai mult, dupa ce am invatat sa il programez, am scanat din 10 in 10KHz banda FM de aici din catunul in care ma aflu si am scos niste grafice. In principiu, orice galma care o vedeti pe grafic inseamna ca modulasul a gasit un post de radio. Pot sa spun ca face toti banii (la 99 de centi bucata, transport inclus, cred si eu) si se aude foarte bine. Il voi adauga la radioul meu cu lampi home-made, ca sa aiba si ultrascurte. Am testat doua module: unul cu RDA si unul cu TEA. Sunt ceva diferente, dar nu intru in detalii. Cirip Editat Ianuarie 27, 2017 de cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum