Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistorii din SVI 3205

marius75

Postări Recomandate

Pe mine mă intereseaza de fapt să lămuresc problema dacă acei trz din SVI 3205 sunt sau nu darlington, fiind subiect deschis de mine și afirmatia făcută de mine că n-ar fi darlington, a trebuit sa vin cu o dovada.

Beta (factorul de amplificare) e 101, deci nu sunt darlington.

LE: Astept si corectura la cele spuse in postul anterior.

svi3205.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu

Etajul final face doar amplificare in curent (in 99% din cazuri), curent care se lupta cu impedanta variabila a boxei. 

Amplificarea in tensiune este realizata in etajele precedente, in special in VAS (te las pe tine sa deduci de unde vine acronimul acesta), iar cum 99.99% dintre amplificatoare sint amplificatoare cu iesirea in tensiune, amplificarea in curent a etajului final este neimportata din punct de vedere a intensitatii audio din boxe, atita timp cit tranzistoarele nu ajung in limitare de curent (boxe de impedanta mare usor de condus).

Pt @marius75

Link spre comentariu

@marius75 Aveti posibilitatea sa faceti o poza citeata cu rezolutie mare la unul dintre tranzistoarele din cauza? În asa fel încât sa vedem structura. Asa ne lamurim cel mai repede.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, alf a spus:

Din pacate, aceasta este o afirmatie TOTAL eronata... din cauza cunostiintelor insuficiente despre componentele electronice si electronica in general! Incearca sa nu mai sustii prostii de acest gen... ar putea influenta negativ pe orice incepator care este dornic sa invete si care poate lua "de bun" ceea ce spui...

O boxa "usor de condus" cu impedanta de 8 ohmi poate trage 5 amperi dintr-un amplificator de 100W. Daca tranzistorul final are factorul de amplificare  in curent de 100 si este legat direct la etajul vas, fara prefinal, ce se intampla? 5A/100=50mA. Etajul vas nu poate asigura acest curent. Marius75 are dreptate, se va auzi mai incet. Si distorsionat.

Link spre comentariu

Ce ne mai place sa ne dam rotunzi ca numai noi știe..... 

Cine a vrut sa înțeleagă ceva a înțeles, ceilalți treaba lor. 

100W/8ohm înseamnă curent de 3.53A. La un crest factor de 3-4 înseamnă putere medie de 25W ceea ce corespunde unui curent de 1.75A și implicit 17mA din VAS ceea ce un amplificator proiectat corect va putea asigura. Ramin virfurile de putere care se vor auzi mai încet și foarte distorsionat. 

In final, concluzia este ca se va auzi distorsionat mult înainte sa se audă încet. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, marius75 a spus:

Pe mine mă intereseaza de fapt să lămuresc problema dacă acei trz din SVI 3205 sunt sau nu darlington, fiind subiect deschis de mine și afirmatia făcută de mine că n-ar fi darlington, a trebuit sa vin cu o dovada.

Beta (factorul de amplificare) e 101, deci nu sunt darlington.

Această concluzie nu este neapărat corectă . Tranzistorii Darlington prezintă o scădere importantă a lui ß la curenți mici . La 5 mA cât ai acolo poate fi sau nu Darlington.

Exemplu - Am măsurat adineaori un BD901 care e Darlington și am obținut minunatele valori de mai jos pentru ß :

- 10 mA = 51, 5 mA = 27, 2mA = 13, 1mA = 7 .

Aceste valori reduse sunt în principal din cauza rezistenței BE de la primul tranzistor . Unii Darlington - i  au rezistență BE doar la al doilea tranzistor ( ”final”) . Acestea nu scad chiar atât de spectaculos dar scad și ele . Nu dispun din păcate de un asemena exemplar  ca să-l măsor dar toate DS-urile prezintă o scădere accentuată a amplificării în curent cu Ic . 

Notă. Vorbesc de tranzistori de putere . Cei de mică putere nu au întotdeauna acele rezistențe deci nu prezintă o scădere a lui ß ( sau e mult mai mică ). Ex. : BC517 

Link spre comentariu

Mie imi pare logic sa se auda mai incet daca se inlocuieste o pereche de trz darlington cu alta care nu este darlington, dar asta in comparatie cu celalalt canal (la care nu se intervine). Adica daca se inlocuiesc trz de la ambele canale e posibil sa fie necesar doar ca potul de volum sa  fie rotit mai mult si ampliful tot isi atinge potentialul maxim, chiar daca nu sunt trz darlington. Dar eu am inlocuit trz doar pe un canal si sunetul era identic pe ambele canale, nu era nevoie sa reglez din balans spre canalul cu 2SC/2SA. Totusi, canalul modificat intra in distorsiuni mai repede decat celelalt.

...........................

UDAR: Aveti dreptate, am masurat si eu un darligton si avea Beta destul de mic, am gresit cand am tras concluzia dupa factorul beta masurat la curent mic. Ramane sa fie identificat dupa poza.

........................

Poza macro cu un trz NPN din SVI 3205

svi.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu

După părerea mea ăla nu e Darlington . A se vedea pentru comparație cum arată un Darlington celebru 

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3ADarlington_transistor_MJ1000.jpg&psig=AOvVaw3J_lODySOvds24ZL0StYW9&ust=1592577744301000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjhxqFwoTCLiy5MfMi-oCFQAAAAAdAAAAABAD

File:Darlington transistor MJ1000.jpg

Editat de validae
link incorect lipit iniţial
Link spre comentariu

Si parerea mea e ca pastila din poza lui Marius75 nu e tranzistor darlington.  Am gasit o poza cu tranzistor darlington, se vede tranzistorul mai mic in coltul de jos al pastilei de siliciu

Acum 1 oră, sesebe a spus:

Ce ne mai place sa ne dam rotunzi ca numai noi știe..... 

Cine a vrut sa înțeleagă ceva a înțeles, ceilalți treaba lor. 

100W/8ohm înseamnă curent de 3.53A. La un crest factor de 3-4 înseamnă putere medie de 25W ceea ce corespunde unui curent de 1.75A și implicit 17mA din VAS ceea ce un amplificator proiectat corect va putea asigura. Ramin virfurile de putere care se vor auzi mai încet și foarte distorsionat. 

In final, concluzia este ca se va auzi distorsionat mult înainte sa se audă încet. 

Cine, ce sa inteleaga? Cine se da rotund?

5 Amperi! Asta este curentul de varf!  Majoritatea etajelor vas nu dau 17ma, mai ales cel din integratul SVI, despre care ete vorba aici!

L.E. Acuma vad ca si UDAR a postat aceeasi poza.

drl.png

Editat de Alin_cj
Link spre comentariu
Acum 3 ore, marius75 a spus:

Poza macro cu un trz NPN din SVI 3205

svi.jpg

Este Darlington. Conexiunea din stânga este baza tranzistorului driver. Cea din dreapta este emitorul tranzistorului de putere. Baza tranzistorului de putere si cea a driverului nu au legatura ohmica prin metalizare (nici în zona ascunsa sub firul bazei).

Link spre comentariu

Țin sa precizez ca Ube era 570mV la finalii de pe canalul unde SVI era intact, dacă acei trz erau darlington, nu trebuia sa fie mai mare Ube? (spre 1,2V). Știu ca nu e tocmai ok măsurarea Ube, dar totuși la alte amplifuri cu darlington am văzut ca Ube este peste 1,2V, iar la trz din SVI nici la jumătate....și de ce când am pus darlington făcut din 2trz inseriati era cât pe ce sa prăjesc al doilea trz ? (un 2sc5200 care a mers bine ulterior, când am renunțat la darlington).

Nu cred ca e darlington acolo. Se poate stabili mai exact printr-o măsurătoare cu multimetru?  

Link spre comentariu
Acum 3 ore, franzm a spus:

Este Darlington. Conexiunea din stânga este baza tranzistorului driver. Cea din dreapta este emitorul tranzistorului de putere. Baza tranzistorului de putere si cea a driverului nu au legatura ohmica prin metalizare (nici în zona ascunsa sub firul bazei).

Din poză ar putea fi și așa . Totuși înclin să cred că în stânga este chiar baza tranzistorului de putere . Demarcația aparentă cred că e de fapt doar limita unui strat tehnologic care să permită lipirea firului pe structura bazei - pe emitor se pare că s-a lipit direct deși nu e uzual ( sau nu se vede în poză )  .

Iată o poză - relativ la întâmplare - unde se văd clar zonele de lipire a firelor. E drept că e un desen nu o fotografie ca în cazul nostru . 

http://www.radioradar.net/en/datasheets_search/C/P/2/CP283_CentralSemiconductor.pdf.html

Datasheet CP283 - CP283-Power Transistor NPN - Silicon Power Transistor Chip page 1

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări