Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect licenta


Vizitator erazvan

Postări Recomandate

Vizitator erazvan

Buna ziua!

Sunt student in anul IV la Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, iar in vara voi sustine lucrarea de licenta! Tema la care m am gandit este legata destre automatizarea sistemului de ventilatie al unei hale industriale. Doresc sa fac o lucrare practica astfel: o hala in miniatura pe care voi amplasa un motoras de 12V pe care il voi pune pe post de ventilator. Am nevoie de un traductor de temperatura si o placa arduino pentru a comanda motorasul. Ideea este in felul urmator: cand temperatura este mai mare de 24 de grade Celsius sa porneasca ventilatorul automat, iar daca temperatura este prea mare motorul sa se invarta cu o turatie mai mare. Problema este ca nu pot sa imi dau seama cum sa pun senzorul in asa fel incat sa porneasca motorasul automat.

In concluzie astept parerile dumneavoastra si chiar o alta parere mult mai buna.

Multumesc frumos, o zi buna!

 

Citeste descrierea rubricii inainte de a posta!

Editat de erazvan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Stefan

    1

  • Mircea

    1

  • Vlad Mihai

    1

  • mars01

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

In primul rand cred ca trebuie sa te consulti cu profesorul indrumator, deaia ii zice indrumator. In al doilea rand cred ca e mult prea putin ce vrei sa faci, se presupune ca in 4 ani ai invatat ceva mai mult de un arduino +  driver motor + motor + senzor temperatura. Arduino-ul macar sa-l faci tu, nu pune o placuta frumos colorata facuta de fabrica.

Pai cum sa pui senzorul ? Arduino ce rol are ? Nu faci un sistem automat de reglare in bucla inchisa? Senzorul o sa-l conectezi la o intrare analogica / digitala de la microcontroler si pe o iesire pui amplificatorul pentru comanda motorasului.

 

Vorbeste totusi cu profesorul deoarece proiectul tau este din start gresit, racirea si eventul incalzirea unei hale nu se face cu un ventiltor si atat.

Daca temperatura exterioara halei este mai mica ca cea interioara atunci poti spune ca reusesti sa racesti ceva dar nu asa se procedeaza. Cauta informatii despre "air handling unit" (introducere aer proaspat, recuperare / recirculare, extractie, presiuni, jaluzele, vane, baterii, filtre, protectii, boilere, chillere s.a.m.d)  !

Link spre comentariu

Cat de mare e modelul? Daca tot insisti pe acest proiect, se poate pune si un sistem de incalzire, plus ca ventilatia o faci printr-un sistem de distributie locala (un fel de conducta cu o intrare si multiple iesiri, etc).Sper ca senzorul il lui unde nu bate curentul de aer. Daca pui si un element Peltier, apoi sigur se imbunatateste ideea ta de proiect.Daca dai dimensiunile modelului, iti fac o schita despre cum ar trebui sa arate. Evident, nu fac nici un calcul termic. Programarea Arduino iti va apartine, dar schema logica o putem dezvolta impreuna. Nu insist pe PID, o metoda cu histerezis e acceptabila.

Link spre comentariu

Salut,

 

Daca vrei sa mergi pe aceasta cale, o idee de proiect ar fi sa faci o camera in miniatura (poate fi o cutie sau o carcasa ceva) pe care sa o incalzesti controlat si sa studiezi agoritmi de auto reglare, PID. Poti dezvolta aici multe chestii, poti sa deduci inertia termica etc. Poti implica si o interfata grafica in LabVIEW.

 

Idei sunt multe dar trebuie sa iti faci timp si sa fii pasionat.

 

Ce cunostiinte tehnice/electronica ai? ca sa stim cum sa abordam problema.

 

Spor.

Link spre comentariu

Mai degraba ar trebui sa te gandesti la un numar de senzori mai mare ca unu si o metoda de a echilibra temperatura in integul volum cu multiple surse de caldura si ventilatie. Pentru Arduino ai deja librarie PID foarte bine facuta asa ca poti merge pe calea PID.

 

Asa vei arata ca stii ceva si nu doar faci adaptare la sketch-urile gasite pe Internet.

Sigur, nu este lucrare de doctorat ca sa faci pasi in necunoscut doar ca trebuie sa iti arati si tu contributia cumva.

 

Pe de alta parte, intr-un an am ajutat doua fete care facusera practica la noi, cu proiectul de diploma.

Prima fata a facut design la un audiometru (dpdv hardware i l-am facut eu :) dar software a lucrat cu dedicatie). O carcasa frumoasa din plexic transparent, PCB motherboard cu diverse altele adaugate pe langa soclul Arduino Mega, diplay color LCD 320x240, aplicatie de control de pe PC, firmware Arduino, etc. Profesorii nici nu au lasat-o sa il porneasca, si-a luat 10-le fara probleme.

 

A 2-a fata, a facut ... un mic montaj pe breadboard, cu un senzor DHT22 si un mic Arduino si un LCD. Tot ce a facut ea a fost o analiza comparativa la cum este afectata performanta sportivilor in diferite conditii de umezeala si temperatura. Factorul de comfort. A venit la mine disperata in seara de dinainte de prezentare ca nu avea LCD-ul functional :)

Si ea, la ani lumina cu proiectul sau de proiectul celeilalte fete, si-a luat un 9 ...9.5 parca.

 

Asa ca ... s-ar putea ca si idea ta cu un senzor si o mica cutie cu ventilator sa mearga.

Important este sa arati ca ai muncit la ceva si ca ai facut macar o analiza serioasa. Trebuie sa stii ca profesorii aia din comisie vor fi foarte plictisiti (ghinionul tau daca esti printrii primii care intra la prezentare) si trebuie sa ii faci cumva curiosi.

Editat de mars01
Link spre comentariu

nu stiu la tine cum e, dar la mine a trebuit sa am o parte de contributie proprie, niste calcule, niste simulari, ceva. nu doar o realizare fizica. astea cu realizarea fizica sunt la nivel de liceu, asa considerau profesorii mei. asa ca fapt divers, am studiat celula fotovoltaica si invertorul la lucrare, nimic practic, doar teorie, calcule, simulari si grafice. pai a venit unul cu o realizare practica, un panou cat masa, cu baterie, cu regulator, cu tot ce ii trebuie, tablou electric, o frumusete, ce sa mai... Mergeau ca unse, trasee noi, pozate frumos, cleme, investitie majora. Si cand l-au intrebat profesorii "si care e contributia ta la toate astea?" nu a prea avut ce spune, doar ca le-a legat. Priveste lucrarea ca pe o aprofundare a mai multor materii, completare cu "original" si testare cu realizare practica si/sau simulare pe calculator. E greu, e mult de munca, stai pe capul indrumatorului si vei realiza ce iti doresti. Ceea ce faci trebuie sa aiba si o utilitate practica. Ia vezi daca jucaria asta face exact ceea ce ti-ai propus tu sa realizezi si sa ne mai spui daca merita sa investesti atata munca intr-un produs care e asa de ieftin. https://www.olx.ro/oferta/termostat-digital-50-110c-dc-12v-ID31Ucp.html#efab01e460

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări