Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rostov 105

Lonerider

Postări Recomandate

Am facut demagnetizorul monopolar din schema de mai sus, deocamdata. Ca sa dau cu el pe la capete, trebuie sa dau infasurarile acestora la masa? Exista riscul sa prajesc ceva componente electronice? Multumesc.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Se dezlipeste unul dintre fire la bobinele capetelor.

P.S.

Magnetizarea capetelor, poate aparea si din cauza asimetriei(fata de masa) a curentului de premagnetizare/stergere.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Nu mai este desfacut, dar poate fi.

Vis-a-vis de demagnetizor..., l-am facut dupa schema din pagina precedenta, cu mentiunea ca am folosit bara de 10mm si 2000 spire, fata de ce este in schema. Nu stiu la ce tensiune trebuie conectat..., ca l-am pus in priza si in cateva secunde (vreo 5-10) este fierbinte bobina. Cu toate astea, am apropiat varful de o busola si o invarte de o trazneste..., insa mi-e frica sa-l apropiu de capete.

Cateva cuvinte despre reglaje..., dupa ce am refacut reglajul tensiunii pe placa circuitului de premagnetizare/stergere la 22V, am pus benzi sa vad cum se imprima nivelele la inregistrare (semnal din generator 440Hz si 1000Hz). Fiind diferenta mare intre canale, am scris undeva pe pagina precedenta, in urma unui sfat al unui coleg de forum, cu potentiometrii de nivel de pe panoul frontal aliniati, am ridicat nivelul din preamplificatorul de inregistrare, R19 - canalul dreapta, pana semnalul pe ambele canale era aproximativ egal indicat de acometre (pozitia monitor) pe banda. Am trecut sa verific tensiunea pe fiecare infasurare a capului de inregistrare si aici am constatat diferente, insa le-am corectat din R19 - R21 (19cm/s) si R20 - R22 (9cm/s) pe placa generatorului de stergere/inregistrare, la valori aproape egale pe fiecare viteza in parte.

Acum inregistreaza aproape egal pe ambele canale, cu diferenta ca nivelul imprimat pe benzi este mai mic (intre -3dB si -5dB) decat nivelul de intrare (0dB), pe diferite benzi cu care am testat. La viteza de 19cm/s nu sesizez diferenta la tonurile inalte, insa la cea de 9cm/s se simt usor atenuate. Sper ca am facut bine ce am facut pana acum.

Nivel intrare 0dB (440Hz/1000Hz), raspuns inregistrare diverse benzi testate, dupa indicatia acometrelor:

BASF DP26LH -5dB

BASF TP18 -5dB

RadioShack -5dB

AGFA PER528 -4dB

BASF LGS -6dB/-7dB

ORWO 114LH -5dB

ORWO 123LH -5db

Maxell UD35-90 -5dB

Diferente aproape insesizabile intre cele doua frecvente.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
Vizitator ipsihi

Poti ridica si frecventa de premagnetizare, micsorezi valoarea condensatorului de acord de la 10n la 5,6-6,8n , asa ajungi la cca 150khz, totodata poti mari si curentul prin ridicarea tensiunii la 24-25v, e destul de stabil in parametrii astia, daca vrei totusi sa traga identic egalizeaza corectiile pentru 9 si 19, pt asta faci un strap direct pe comutatorul de viteze intre pinii 10 si 11,in felul asta suporta si benzi EE.

Editat de ipsihi
Link spre comentariu

Nu il mai prostiti cu tot felul de modificari, ca il zapaciti de cap,si pe urma ajunge in colaps ! Cum sa mareasca frecventa la 150 KHz? Trebuie sa reglezi si filtrele "dop" la noua frecventa .Frecventa OSP trebuie sa fie de 4 - 5 ori mai mare decat capatul superior al benzii de AF ! La 22 KHz limita superioara,ajunge o frecventa de 100-110 KHz cat da producatorul. Alimentarea OSP se face la 22 Vcc,la cele mai multe este reglata la 21,5 V. Cititi cu atentie notitele si insemnarile de pe documentatia ruseasca.In buna parte se specifica fiecare reglaj ce face !

Link spre comentariu

Deocamdata nu mai umblu la reglaje. Am luat o banda Maxell UD35-90, de pe ebay. Desi era trecut la "item description" ca "Used" si a fost 10USD (motiv pentru care am luat numai una), am primit o banda noua, nu a vazut capete pe ea. Atat, doar, ca nu a avut folia de plastic pe ambalaj. Imi pare rau ca nu am luat vreo patru bucati, daca tot am avut pe cineva in State si mi-a adus-o. O sa incerc pe ea ceva inregistrare, sa vad cum raspunde. Apoi oi mai vedea...

Link spre comentariu

Fascinant topicul, îmi trezește amintiri plăcute. Am savurat fiecare cuvânt scris aici. Felicitări celor care mai găsesc timp pentru asemenea activități. Ma declar cunoscător al fenomenului am practicat mult timp în domeniu chiar și în zilele astea petrec timp în preajma unor A807 studer prin natura serviciului. De cca 25 de ani. Žn Radio. Posed doua buc Rostov , un 105 și un 105 s1 amândouă defecte pe care nu am conceput să fie masacrate. Cine știe când voi avea timp pentru ele dar stau cuminți și așteaptă. Și un Philips N7150. Poate de mai mult de 15 ani de când a început declinul suportului magnetic nu am mai lucrat dar experienta anilor '90 mi-a rămas întipărită. Zeci de mag.uri si cass.uri diverse mi.au trecut prin mână. Bune si rele. Cum am spus am citit atent aici și vreau să vin cu câteva adnotări. voi încerca să sprijin topicul cu cele ce le cunosc dar timpul....ž e ...puțin și alocat pentru altele din păcate. Despre Rostov pot să spun ca a suferit de multe metehne. Capetele s.au aflat printre ele. Este un mag de uz casnic nu poate oferi prea multe. Capetele tesla sunt superioare dar sunt moi. Adaptarea necesita modificări în corecții. Mecanic se adaptează ușor. O să urmăresc cu interes topicul și o să încerc să contribui cu detalii despre diversele operații de efectuat. Succes si respect pentru cei ce pun pasiune în așa ceva !

Link spre comentariu

Am luat un platou cu capete, din dezmembrari, sper sa le am maine seara. Nu pot sti cum sunt, din discutii cu vanzatorul ar fi bune, fara uzura si cu vopseaua intacta pe suruburi. Dar nu tot ce zboara se mananca, asa ca astept sa le vad. Deocamdata nu sunt prea multumit de cum inregistreaza...

Printre altele..., nu am reusit sa deslusesc, din schema, la ce tensiune trebuie reglat motorul pentru infranarea rolei debitoare, astfel incat sa exercite presiunea optima a benzii pe capul de inregistrare (cred ca este una dintre cauzele inregistrarii deficitare).

Mai sunt si diferente intre VU-metre, tensiunea pe terminalele acestora este diferita, chiar daca indica identic pe scala (acele nu revin la aceeasi pozitie, nici la decuplarea de la retea, la fel si la capatul scalei, unul are cursa mai lunga decat celalalt, banuiesc ca au suferit ceva interventii/socuri in trecut)... si mai scriu si altele. numa sa schimb capetele.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Am primit blocul cu capete. Nu pare a se fi umblat la suruburile de reglaj, insa s-a umblat la firele capului de inregistrare. Am facut o masuratoare a rezistentei ohmice pe infasurarile capetelor si au urmatoarele valori:

- 6C24 020, capul de stergere, 3,5ohm pe fiecare infasurare,

- 6A24 510, capul de inregistrare, 13,5ohm si 13,4ohm pe infasurari,

- 6B24 510, capul de redare, 386ohm si 394ohm pe infasurari

Valorile sunt mult mai apropiate decat la capetele ce le am acum pe el.

Aici sunt niste poze cu "noul" bloc de capete, poate va dati cu parerea daca au fost surubarite sau nu. Eu am privit sub lupa (prin lupa) su nu mi s-a parut.

http://postimg.org/gallery/2yspu5y8g/

Am mai luat si un alt set de acometre. La astea stau acele in pozitie identica, mai trebuie sa le verific indicatia la o anumita tensiune, sa fie cat mai identica pe scala.

Link spre comentariu

Schimbat blocul cu capetele. Le-am trecut la demagnetizor inainte de a le monta. A trebuit sa refac reglajele la preamplificatorul de inregistrare (canalul dreapta, la care am umblat) si la generatorul de stergere/premagnetizare (cei patru potentiometrii, pentru ambele viteze).Am schimbat si acometrele. Si aici a fost nevoie de o mica ajustare.

De fapt cred, ca pe vechile capete, m-ai mult l-am dereglat ca sa aduc nivelele la egalitate.

Am facut proba de inregistrare pe banda Maxell UD. Acum trage unu-la-unu cu sursa, pot comuta "Source" - "Tape" fara diferenta.

Pe alta banda (o AGFA) exista o usoara atenuare a nivelului indicat pe ace in modul "Tape" fata de "Source" si o usoara atenuare a tonurilor inalte. O sa mai testez si alte tipuri de benzi, din ce mai am, in seara asta.

Link spre comentariu

Judecand dupa imaginile cu noul bloc de capete , acesta pare a fi virgin ...adica ne-umblat la el.

Altfel din ce am vazut tot in poze am remarcat uzura pronuntata a capetelor mai ales a celui de inregistrare ...sau poate doar mizerie ....putin probabil totusi .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am stat o vreme si nu am facut nimic cu magnetofonul. Vis-a-vis de blocul de capete achizitionat, m-am chinuit cu o lupa puternica sa observ capetele de inregistrare si redare. Capul de inregistrare se vede a avea o structura "granulata", sa zic asa, a feritei pe toata suprafata ei (toata lungimea miezurilor). Banda nu calca decat pe o suprafata foarte mica (vreo 2mm), chiar pe varful acestuia, dar nu exista nicio diferenta intre varf si restul suprafetei de ferita a capului.

La capul de redare, pe suprafata activa, acolo cred ca e vorba de uzura, se vede a fi ciupita ferita.

Desi inregistreaza bine, ca nivele (am pus o banda pe rola careia scrie RadioShack si e mai groasa decat toate celelelte benzi ce le am, reda nivel mai bine decat intra), totusi canalul drept reda tonurile inalte mai atenuat decat canalul stang. Problema nu este de la inregistrare si redare. L-am legat, prin statie, pe incintele ce le am. Semnalul care intra pe surse (butonul "source" apasat) si redat pe "output" in amplificator, are aceeasi usoara atenuare a tonurilor inalte, pe canalul din dreapta. Asadar folosit doar ca si preamplificator, intre sursa de semnal si amplificator, produce acea usoara astenuare a tonurilor inalte pe canalul drept. In casti la fel, doar ca mi-a fost mai greu sa sesizez asta.

La inregistrarea pe benzi, in functie de banda, tonurile inalte sunt mai mult sau mai putin atenuate, se pierd fata de sursa. Pe Maxell si RadioShack suna cel mai bine. Am inteles ca sunt ceva filtre care se pot inlocui, adica sa pui filtrele de pe 9cm/s la 19cm/s. O fi o prostie ce spun, dar asa am citit pe undeva, insa nu stiu care sunt acele filtre, daca sunt...

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
Vizitator ipsihi

Poti ridica si frecventa de premagnetizare, micsorezi valoarea condensatorului de acord de la 10n la 5,6-6,8n , asa ajungi la cca 150khz, totodata poti mari si curentul prin ridicarea tensiunii la 24-25v, e destul de stabil in parametrii astia, daca vrei totusi sa traga identic egalizeaza corectiile pentru 9 si 19, pt asta faci un strap direct pe comutatorul de viteze intre pinii 10 si 11,in felul asta suporta si benzi EE.

...lasi magul pe 19 si faci un strap intre pinii 10 si 11 ai comutatorului de viteze, ar trebui sa fie cablati cu alb, pinul 12 este in partea superioara a comutatorului, la arc, sirul din dreapta privind magnetofonul din fata. Nu trebuie reglat nici un alt filtru suplimentar ,poate doar reajustat curentul de premagnetizare din semireglabilii aferenti.

Editat de ipsihi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări