Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rostov 105

Lonerider

Postări Recomandate

Dvs. ati scris de la Studer si am inteles fabrica, nu service-ul.

Pai da .....nici eu nu am specificat ...ma rog

Omul acesta actualmente asta face service si restaurari pe aparatele Studer si Revox toate modelele fafricate vreodata

Link spre comentariu
Nu ma ocup cu service, de aceea mi se pare scump sa investesc in asa ceva, doar pentru magnetofonul personal. Am facut alinierea optic, sub lupa.
..........................

Spune te rog aceasta cadere de nivel se observa si pe vu-metrul canalului respectiv ???

..................

Da, se observa si pe VU-metrul canalului respectiv, e vorba de canalul drept.

Link spre comentariu

Da, se observa si pe VU-metrul canalului respectiv, e vorba de canalul drept.

Ok ....masoara la ce valoare este reglat actualmente R18 si incearca o mica ajustare sa vezi daca creste nivelul ....daca nu creste atunci capetele sunt de vina .

Link spre comentariu

Am masurat R18, dar nu am putut stabili o valoare. R22 are o valoare de 5K, intre cursor si R16-8K2.

Am dat afara R18 si am constatat ca este intrerupt la unul din capete. Facea contact cand si cand, asa ca l-am inlocuit cu un altul de aceeasi valoare si l-am reglat la 5K, intre cursor si R17-8K2. Acum suna la fel ambele canale, dar acometrele tot nu indica la fel (drapta mai putin). Mi-a trecut prin cap ideea de a le scoate si inversa intre ele. S-a inversat si problema, acum stanga indica mai putin. Concluzia, problema cu indicatoarele. De fapt acum am realizat, ca la cel care indica mai mult, nu cade acul inspre minim decat dupa ceva timp, fata de celalalt, adica ramane undeva agatat. Va trebui sa vad de el.

Am verificat si frecventa la motor cabestan, la 19 cm/s am masurat 988 Hz, am tras-o la 978-979 Hz. La viteza de 9 cm/s era 467 Hz, am ridicat-o la 488-489 Hz.

La generatoru de stergere si premagnetizare tensiunea pe colectori VT1 si VT2, emitor VT4 era de 16V, am ridicat-o, conform schemei, la 22V.

Am incercat sa inregistrez ceva pe o banda (cred ca este ORWO). Se inregistreaza relativ egal pe canale, dar cu nivel scazut fata de sursa, in sensul ca daca bag un 0dB semnal, pe banda, la redare, am un -7dB, maxim -5dB, inaltele usor atenuate fata de sursa. Aici sunt curios daca se mai poate imbunatati ceva. Am benzi ORWO, AGFA, BASF, RadioShak si Maxell, Pot fi inregistrate toate astea pe Rostov?

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Am benzi ORWO, AGFA, BASF, RadioShak si Maxell, Pot fi inregistrate toate astea pe Rostov?

Pot fi inregistrate, dar cu fiecare se obtin rezulate diferite, eu cea mai performanta inregistrare am realizat-o cu banda ruseasca care a venit cu el.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Cum nu am benzi rusesti (am una ce a fost pe o rola de 18 CBEMA, cum le-am tot derulat nu mai stiu care e), am testat azi doua benzi pe record, AGFA PE46 si BASF TP18. Ambele raspund la fel. Dau in ele cu +3 dB, raspund cu -5 dB, inaltele usor atenuate fata de sursa, bass ceva mai profund decat sursa, dar la fel de curat...

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Iti faci o banda etalon pe un mag de calitate, de exemplu 1 KHz la 0 db.Calibrezi nivelul de iesire pe redare,indicatia WU-metrelor,nivelul de inregistrare si curentii de premagnetizare la inregistrare. In schema sunt notati semireglabilii pentru fiecare operatiune . Succes !

Link spre comentariu

Nu te intereseaza valoarea lor,ca ori cum nu ii poti masura.Se face prin nivele de semnal la inregistrare,la 400 Hz si 10 KHz (sau 16 Khz).Documentatia pt reglarea lor cred ca o gasesti pe net.Era intr-o vreme reglajul pt AKAI la 635,646,747,77 cum trebuia facut. Daca nu.....la ureche !!!Cum auzi de bine.

Link spre comentariu

Pai Akai-urile erau cam asociate cu benzile Maxell. Pe altele mai lasa de dorit la inregistrare. Si mai e o chestie..., degeaba aud bine (ca ma testeaza astia an de an, nu numai la audiograf) dar tonurile inalte sunt mai atenuate decat sursa, cum am zis.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Problema ta incepe cu capetele de pe mag.Sunt proaste,au cazut!!! Daca poti,fa rost de o pereche de pe un GX 4000 din dezmembrari,sau daca nu gasesti,perechea de la TESLA B115 ( ANH 200 / 210 ),sunt capete foarte bune ! Cu ele,incepeti reglajele si calibrarea magului ! Succes .

Link spre comentariu
Vizitator ipsihi

Inainte de a te arunca la alte capete ar trebui sa incerci si o demagnetizare, capetele astea suna si imprima foarte bine atat timp cat nu sunt semne evident vizibile de uzura, deasemenea trebuie recalibrat total dupa schimbarea condensatorilor ,pe toate nivelele audio si de alimentare a acestora .

Link spre comentariu

Demagnetizarea capetelor si a traseului benzii este prima operatiune cu care se începe reglajul electric al unui magnetofon/casetofon. Asa scrie în manualul injinerului de sunet începator.

Link spre comentariu

Inainte de a te arunca la alte capete ar trebui sa incerci si o demagnetizare, capetele astea suna si imprima foarte bine atat timp cat nu sunt semne evident vizibile de uzura, deasemenea trebuie recalibrat total dupa schimbarea condensatorilor ,pe toate nivelele audio si de alimentare a acestora .

Inca nu caut capete. La o examinare atenta, sub lupa de ceasornicar (dar o sa primesc, in curand, un microsop imprumut), nu sunt semne vizibile de uzura, canal lasat de banda sau ciobite. O usoara diferenta este la rezistenta ohmica a infasurarilor capului de redare. Sunt convins ca necesita o calibrare sau e posibil sa mai fie ceva picat sau devalorizat printre componente. Am verificat, aleator, tensiuni pe toate placile, in unele puncte de masura date pe schema. Nu sunt valori decalate intre canalul drept si stang, insa sunt valori intre tolerantele date de producator de +-30% fata de valorile din schema.

Demagnetizarea capetelor si a traseului benzii este prima operatiune cu care se începe reglajul electric al unui magnetofon/casetofon. Asa scrie în manualul injinerului de sunet începator.

Nu am demagnetizator, nici nu am incercat vreo metoda arhaica pana acum. Incerc, maine, sa-mi construiesc unul monopolar, asa la repezeala, urmand, ca sambata, sa incerc construirea unuia cu poli alternativi, dupa schema de mai jos (tot de pe forum luata).

post-212368-0-39536100-1478641751_thumb.jpg

Am schimbat firele capetelor de stergere si de inregistrare, intre infasurari nu intre capete (la cel de redare nu am umblat) si am incercat o inregistrare pe banda Maxell UD35-90 (inainte si dupa inversare fire). Canalul stanga intru cu 0 dB, reda cu -3/-5 dB. Canalul dreapta intru cu 0 dB, reda cu -10 dB. Tonurile inalte nu difera de sursa. Indiferent cum sunt legate infasurarile la capete mentionate.

Am testat pe mai multe tipuri de benzi: AGFA PE 46, AGFA PER 528, BASF LP 35 LH, ORWO si Maxell-ul de mai sus, cu aceeasi diferenta intre canale, usoara atenuare a tonurilor inalte (exceptie Maxell).

Cu semnal din generator si potentiometrii "LINE IN / SOURCE" in aceeasi pozitie, indicatia acometrelor este identica, pentru ambele canale, pe "SOURCE".

Tind sa cred ca, pentru inregistrare, mai exista o problema la partea electronica...

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Umbla la R19 si R 20 din preampliful de inregistrare si refaceti nivelul ( placa unde ai mufele de intrare semnal).Dai 1KHz pe intrare la -3db si reglezi pana cand ai pe iesire acelasi nivel cu cel de intrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări