Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rostov 105

Lonerider

Postări Recomandate

Vizitator ipsihi

Toate agata ,pe tine te intereseaza doar zona gap-ului, adica cei 2mm pe care calca banda, daca e ok nu trebuie schimbat, capetele astea au viata lunga daca sunt bine aliniate si nu faci exces de tensiune pe ele, cu cat sunt mai rulate cu atat suna mai bine, ca echivalent constructiv vei gasi doar gx-urile de la Akai, R-241, insa trebuie adaptata impedanta de intrare  , rezultatele sunt uimitoare !

Editat de ipsihi
Link spre comentariu

Am gasit, pe oleics, banda-test la 1000Hz, 0dB si -6dB, viteza de 19cm/sec, patru piste si ruleaza cate doua minute la fiecare nivel, pretul imi pare cam piparat. Cum nu am alta solutie, cred ca voi achizitiona una.

O alta nedumerire: derularea inapoi este mult mai lenta decat derularea inainte. Daca dau bobinele jos de pe axe si retin parghiile de decuplare astfel incat sa nu se deconecteze comenzile, la play motorul care aduna banda se roteste mai repede decat cel care elibereaza (bineinteles ca sensurile sunt contrare). La fel si pe derulare. Exista modalitate de reglare a acestora?

La motorul capstan am inteles ca se verifica/regleaza o anumita frecventa, pentru fiecare viteza in parte, ca turatia sa fie corespunzatoare. Nu am inteles din scheme, unde e acel punct si cum se efectueaza masuratoarea.

Pe toate benzile care le-am rulat pana acum pe el (de altfel destul de vechi si nefolosite de o perioada indelungata de timp), indicatoarele de nivel bat diferit, pe left bate mai tare ca right, adica indica mai mult unul ca celalalt, in audio nu sesizez diferenta de nivel ca volum, doar de ton (un canal suna ceva mai infundat ca celalalt, chiar daca am incercat miscarea azimutului la cap).

Una peste alta, as putea gasi pe undeva o documentatie, ceva mai amanuntit despre acest magnetofon (sau asemanatoare lui). Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator ipsihi

Frecventa o poti masura pe stabilizatorul de turatie intre pct de masura K1 si tresa cablului de la servoul cabestanului, aprox 1000 hz pe 19 sau 500 hz pe 9,5. Poti ajusta viteza cu ajutorul benzii de calibrare de 1khz conectand frecventmetrul la iesirea de linie, pe 19 trebuie sa ai 1khz, pe 9,5 o sa ai jumatate, in jur de 500 hz, daca vrei sa treci pe 38 reglezi pana ce ai la iesire 2khz. Reglajul vitezei de derulare se face din semireglabilul R23 pe placa rabatabila , pe aceiasi placa ,din R5 reglezi tensiunea in banda.

Nu-ti recomand benzi de calibrare autohtone, cauta Pievox pe ebay, pentru reglare azimuth te costa v-o 40 de euro si intr-o saptamana e la tine, face toti banii.

http://www.ebay.com/itm/Pievox-Calibration-tape-AZIMUTH-Alignment-7-5-ips-Messband-z-Spalteinstellung-/261557227903?hash=item3ce606917f:g:pK8AAOSwiCRUiXSF

Editat de ipsihi
Link spre comentariu

Pentru reglarea turatiei de lucru a motorului cabestan asa cum s-a spus mai sus in punctul K1 se masoara:

979 Hz pentru viteza 19 cm /s - ajustarea se face din semireglabilele R11 ( reglaj brut )  si R12 ( reglaj fin )

489 Hz pentru viteza 9 cm/s - ajustarea se face din semireglabilele R 13 ( reglaj brut ) si R14 ( reglaj fin )

Conform caiet service

Referitor la viteza de 38 cm/s merita facuta modificarea insa nu cu actualele capete pe 4 piste

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

............ Daca dau bobinele jos de pe axe si retin parghiile de decuplare astfel incat sa nu se deconecteze comenzile, la play motorul care aduna banda se roteste mai repede decat cel care elibereaza (bineinteles ca sensurile sunt contrare). La fel si pe derulare. Exista modalitate de reglare a acestora?

Cea ce descrii tu la proba functionala pe Play este perfect normal , motorul din stanga nu trebuie sa aiba aceasi turatie cu motorul din dreapta pentru ca este motorul care opune cuplu rezistent pentru intinderea benzii si primeste o tensiune mai mica (  usor variabila functie de pozitia palpatorului stang care are si o fotocelula )  decat motorul din dreapta

Sensurile de rotatie trebuie sa fie contrare pentru ca fiecare motor care NU conduce trebuie sa opuna cuplu rezistent pentru a mentine tot timbul banda intinsa indiferent de regim Redare sau Derulare , astfel incat de ex : la derularea spre stanga motorul stang primeste tensiunea nominala de lucru iar cel din dreapta o tensiune mai mica la derularea spre dreapta motorul drept primeste tensiunea nominala de lucru iar cel stang o tensiunea mai mica

P.S. am uitat sa mentionez ca pentru viteza de 38 cm /s pe langa inlocuirea capetelor mai trebuie ajustate si corectiile pramplificatoarelor de redare respectiv inregistrare

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Acum am inteles perfect functionarea ambelor motoare. Multumesc.

Cat despre viteza de 38cm/sec, nu cred ca voi face aceasta modificare (chiar daca este net superioara calitatea redarii). Ar necesita si bobine mari (de 26 probabil pentru a realiza o perioada utila de auditie) ceea ce am inteles ca nu se incadreaza. Pe de alta parte, toata investitia consider ca nu merita efortul. Mai bine pus la punct conform specificatiilor tehnice, vandut, adunati bani in plus si luat unul construit pentru acele viteze (punctul meu de vedere)

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Ceea ce am spus eu de la inceput.Rostovul pus la punct si atat.Daca vrei mai mult te costa mai muslt si nici nu e din fabrica acel mult.

Oricum ma bucur ca ,merge si mai este un amator de banda in gasca. :aplauze

Si vinderea Rostov in vederea achizitionarii unui slt magnetofon. Insa cat Poti sa iei pe el??? In Romania aproape ca nu le mai vrea nimeni unde mai pui ca este si subevaluat.

Stiu ca la un moment dat ati modificat un majak.Ati facut acelasi lucru si cu rostovul? 

Editat de blueicon
Link spre comentariu

Stiu ca la un moment dat ati modificat un majak.Ati facut acelasi lucru si cu rostovul? 

Da asa este am modificat un Majak .

Rostov a suferit ( sa zic asa ) doar infime modificari si astea s-au rezumat la usoara modificare a palpatoarelor de banda prin montarea unor ghidaje rotative si inlocuirea capetelor cu capete din a doua generatie cele cu profil mai ascutit 6B24.710 ( pe care printr-o minune le-am gasit noi ) din pacate nu am gasit si cap de stergere 6C24.710.

Altfel poate i-as mai face un contor de banda ...si cam atat ....ca mai bine adun bani pentru altceva ....am in vedere in viitorul apropiat un Revox A77.

As vinde Rostov-ul dar.....ies rau de tot in pierdere ....asa ca va ramane piesa de colectie

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Ar fi interesant un proiect pentru un contor de banda care sa se poata adapta la orice magnetofon.

A existat un astfel de proiect insa este.cu  microcontroler PIC ... si cum la  programare nu excelez , voi aborda o schema ( chiar daca este mai stufoasa ) care este fezabila pentru mine .

Scheme de contoare exista cu duiumu si se pot adapta la orice magnetofon sau casetofon .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări