Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rostov 105

Lonerider

Postări Recomandate

Acum 11 ore, Lonerider a spus:

Capul de ştergere original Rostov cu ce alt model ar putea fi

înlocuit (fără reglaje sau cu reglaje minime)? Am ceva benzi Scotch si Shamrok, care răspund chiar bine la înregistrare, dar scârţâie după ce rulează o parte de mosor.

M-am confruntat si eu cu aceasta problema cu multi ani in urma cand aveam magnetofoane, imi amintesc ca am reusit sa depistez cauza scartaitului, vinovat era capul de stergere. Experimental indeparteaza banda de capul de stergere in timpul functionarii, cu o bucatica de vata, betisor de urechi sau altceva, vei vedea ca scartaitul dispare. Imi amintesc ca am adaptat un cap de stergere de la magnetofon Tesla B115, adaptare mecanica si reglaje in oscilatorul de stergere si premagnetizare.

Editat de vidax
Link spre comentariu

Fix Scotch și Shamrock le-am trecut la rebuturi. Unele erau atât de lipicioase încât opreau derularea. Înlocuirea capului de ștergere implică teste cu tensiunea și frecvența oscilatorului. Am montat în anii de glorie a benzilor, de Uher variocord. Dacă se reglează tensiunea benzii la minimul necesar, la mine cel puțin nu a scârțâit niciuna. Am întâlnit situația în care presiunea minimă era prea mare necesitând modificarea poziției celulei foto. Nu am incercat încă șlefuirea suprafeței de plastic. Deocamdată nu supără nimic. E doar bucuria vu.metrelor.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, mannx a spus:

Dacă se reglează tensiunea benzii la minimul necesar, la mine cel puțin nu a scârțâit niciuna. Am întâlnit situația în care presiunea minimă era prea mare necesitând modificarea poziției celulei foto. Nu am incercat încă șlefuirea suprafeței de plastic. Deocamdată nu supără nimic. E doar bucuria vu.metrelor.

Am incercat slabirea tensiunii in banda, rezultatul fiind inregistrare deficitara, redare la fel.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Ia o cască telefonică, recuperată de la un telefon fix de orice tip, preferabil de la vechiul Romtelecom.

Pune-i două fire lungi, pe unul din ele înseriezi un condensator de  circa 1-10uF preferabil nu electrolitic.

Cu casca și magnetofonul rulând ceva muzică, introdu firele la pinii mufei AUX.

Ar trebui ca pinii 1 și 4 să fie de ieșire, iar 3 și 5 de intrare....pinul de masă comună  fiind 2.

Link spre comentariu

https://www.noiz.ro/magazin/sisteme-de-sonorizare/accesorii-pa/cabluri-audio/cabluri-audio-cu-conectori/cabluri-audio-video/cablu-din-5-pini-rca/

Asta daca vrei doar redare.  Daca vrei si inregistrare pe el prin selectorul stației  https://www.aliexpress.com/i/32807786357.html

Mufa DIN 41524 este comuna atât out cât și in cum scria dl Validae msi sus  ( 3, 5 iesire; 1, 4 intrare)

https://propaudio.com/what-is-5-pin-din-connector/

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu
Acum 9 ore, AAA a spus:

Salutari tuturor. Va rog, stie cineva cm se poate conecta un Rostov 105 la un amplificator exterior? Nu gasesc nicio priza OUT, toate sunt IN. Multumesc!

Mufa, cea singura, este iesirea direct din preamplificator. Grupul de mufe din cealalta parte sunt intrari.

Link spre comentariu
3 hours ago, daniels said:

Mufa, cea singura, este iesirea direct din preamplificator. Grupul de mufe din cealalta parte sunt intrari.

Multumesc! Stiti cumva si care dintre pini din poza anexata sunt « line out »? 1&4 sau 3&5? 

Editat de AAA
Link spre comentariu

Chiar nu ai o cască şi două fire ? Şi cu  o cască ordinară de 32 Ohmi, nu neapărat una de telefon fix (între 120-240 ohmi), se poate asculta semnalul de linie.

Nu va urla, dar se va auzi ceva....

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru ajutor. Se pare, insa, ca bietul Rostov, dupa 25 de ani de somn, are alte belele. Nu mai citeste nimic de pe benzi inregistrate chiar pe el odinioara, si, la playback, VUmetrul din dreapta urca intre 7-10 dB si acolo ramâne, fie ca banda merge, fie ca e pe pauza sau stop. Si VUmetrul din stânga nu se misca deloc. 

Pacat, as fi vrut sa il folosesc din nou...

In alta ordine de idei, din pura intâmplare, daca cineva m-ar putea ajuta cu un tambur, ar fi formidabil. La unul din tamburi s-a rupt sistemul de fixare a rolei (poze anexate). Daca ii repar tamburul, poate ca voi avea impulsul necesar sa il doftoricesc si pe partea electronica.

Multumesc din nou! :-)

Link spre comentariu

Verifică toți electroliticii fiindcă ruznacii aveau o slăbiciune în domeniul ăsta.Tot ce e electrolitic trebuie verificat, dacă nu ai ESR-metru cel mai simplu e să șuntezi condensatorul de verificat cu altul de valoare asemănătoare pus în paralel.Dar fără ESR-metru lucrezi practic orbește...iar schimbarea tuturor electroliticilor nu o recomand, dar în cazul că nu ai ESR-metru e ultima soluție.

Curăță și capul magnetic cu bețișor de urechi înmuiat în alcool, cu mișcări verticale, nu laterale, fiindcă praful de oxid se acumula doar în întrefier de obicei.

Acționează comutatoarele de mai multe ori, uneori se curăță singure astfel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări