Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A murit sau nu radioamatorismul ?

VAX

Postări Recomandate

Eu zic sa schimbam tilul topicului in " Cum se invata electronica pe vremea comunismului"

Altfel spus , din '89 incoace au terminat facultatea de electronica si telecomunicatii cateva generatii . Crezi ca toti astia habar nu au sa lipeasca doua fire?

Doar ca au invatat sa lucreze cu alta tehnologie fata de anii 70-80 .

Acum nu mai sta nimeni sa depaneze la nivel de componenta . Se schimba direct modulul . E mai ieftin si mai util . Asta e in toata lumea.

E mai ieftin un modul si mai sigur decat timpul care trebuie platit pentru a depista si a inlocui un tranzistor defect.

Este numai mai rapid! iar in mare parte este de vina prosta pregatire sau lipsa de pregatire a celor care fac service, multi absolventi de "stintele comunicarii" sau "relatii publice". Normal ca in lipsa oamenilor pregatiti corespunzator se inlocuiesc complet subansamble sau modul care unui tehnician cu pregatire medie i-ar lua un timp decent pentru depanarea la nivel de componenta! Iar in tarile cu apa calda, modulele se schimba pe teren dar se depanaeaza in cea mai mare parte in laborator de cei care stiu!

Pentru colegul din Craiova: se pare ca ati trecut cu ceva ani inaintea mea cind poate situatia era alta. Ca idee, eu l-am gasit pe Iulica Negrea acolo! Deci vorbim de epoci diferite! Iar piesele nu se dadeau moca precum la ajutoare ci in general se dadeau pentru a se executa montajele din programa cercului respectiv. Cei la care se observa "sclipirea" pasiunii aveau acces si la cele aflate in cantitati mai mici sau mai deosebite. Dar asa cum am spus, in anii 70-80 nu erau probleme cu cele necesare activitatii din program. Deci nu cu ce visa sau dorea fiecare!

Si de ce credeti ca ar interesa pe cineva teoria care sta la baza, cind el doreste doar sa masoare o capacitate!? Sint aparate de masura complexe acuma -nu glumele Tesla din secolul trecut- care sint folosite cu succes de mii sau zeci de mii de savanti care habar nu au cum si de ce functioneaza si nici nu-i intereseaza. Nici colegii mei nu prea stiu cum functioneaza analizoarele de spectru si le folosesc cu succes aproape zilnic!

Chichiriceala asta, pe vremea mea ( Doamne cum suna cind te apropii de groapa!) se numea "teoria chibritului!

Oricum sint cred in asentimentul tuturor colegilor de aici pentru a multumi celor care daca tot discutam despre tehnica secolului 21 au facut un pustiu de bine si informeaza cum este cu stabilitatea oscilatoarelor sau cu reactia in radioreceptoare! Si noi ca fraierii construim de peste o jumatate de secol superheterodine cu trei schimbari de frecventa!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VAX

35

• hpavictor

21

• +_Florin_+

18

• Marele Savant

14

Top autori în acest subiect

Majoritatea oamenilor fac activitati repetitive, nu sunt creativi. Prefera sa construiasca oscilatoare si amplificatoare regeneratoare dupa scheme inventate in urma cu 70 de ani si nu se forteaza sa analizeze cauzele pentru care acele circuite au deficiente, sa le imbunatateasca. De asta progresul omenirii a fost asa de lent. Chinezii stiau de praful de pusca de mii de ani, dar nu le-a dat prin cap sa faca pusti si tunuri cu care sa-i casapeasca pe mongolii care ii macelareau frecvent. Portughezii au fost isteti, imediat de au vazut cum e treaba cu praful de pusca, i-au gasit utilizarea optima.

Este din cauza sistemului de invatamant, care ii forteaza pe copii sa reproduca si nu le dezvolta gandirea si creativitatea. Si nici societatea nu-i recompenseaza suficient pe inventatori. Ba chiar mai rau, sunt puse piedici la brevetare (taxe mari). Am citit pe un forum din Anglia ca si acolo e greu sa brevetezi ceva. Iar la romani intervine raca si lipsa de respect pentru proprietatea intelectuala, de asta romanii de calitate s-au realizat in strainatate (ing. Gogu Constantinescu, Henry Coanda, Constantin Brancusi, etc).

Nu se repara la nivel de componenta pentru ca:

1. Personalul desemnat cu sarcina asta nu este prea calificat.

2. Nu sunt documentatii, piese de schimb si laboratoare bine utilate (treaba facuta romaneste, pe genunchi).

3. Se gasesc module de schimb (second hand) la pret comparabil cu componentele.

4. Exista clientela si in conditiile astea, cu costuri mai mari de service.

Prin anii '80 Romania exporta toata productia de televizoare alb-negru si asigura piata interna cu televizoare aduse de la rusi. Nu era mare diferenta in privinta schemei. Numai ca tv-urile romanesti erau pe module, usor de reparat de ciumetii care schimbau modulul si nu erau capabili sa identifice componenta defecta. Iar tv-urile de la rusi aveau toate piesele pe placa de baza si cand se stricau era belea mare, ca nu mergea fenta cu schimbarea modulului. Televizoarele rusesti erau socotite proaste, erau criticate de depanatori. Electronica de pe ele nu era proasta (MLT-uri, condensatoare destul de bune, etc). Doar tuburile cinescop erau cam slabute, mureau repede.

Mergea service-ul cu schimbarea modulelor pentru ca str. Academiei se vindeau module furate din fabrica la pret mai mic decat un circuit integrat din magazin.

Link spre comentariu

Eu zic sa schimbam tilul topicului in " Cum se invata electronica pe vremea comunismului"

Altfel spus , din '89 incoace au terminat facultatea de electronica si telecomunicatii cateva generatii . Crezi ca toti astia habar nu au sa lipeasca doua fire?

Doar ca au invatat sa lucreze cu alta tehnologie fata de anii 70-80 .

Acum nu mai sta nimeni sa depaneze la nivel de componenta . Se schimba direct modulul . E mai ieftin si mai util . Asta e in toata lumea.

E mai ieftin un modul si mai sigur decat timpul care trebuie platit pentru a depista si a inlocui un tranzistor defect.

Domnule @ndor cita electronica crezi mata ca mai stiu tinerii de azi?

Asa pe verificate nu din auzite?

Sa programezi un Pic nu-i mare sfiriiala. Iei de pe net tot felul de functii gata facute, le combini si schimbi numele variabilelor ca sa se pupe cu restul programului si ...gata esti mare programator. Si nici macar asta nu stiu sa o faca 90 % din progarmatorii actuali.

Mai stie careva sa facu un mic programel in limbaj de asamblare? Sa adune 2 numere de exemplu? Abia cei care mai stiu sa faca si asa ceva pot fi numiti programatori. Cere-i la un programator sa faca un program mai complex - ciudat pt o aplicatie mai deosebita de care nu a auzit netul (la liber) si ai sa vezi citi pot sa ti-o faca. Stiu din proprie experienta pt ca m-am lovit de o astfel de problema, am avut nevoie sa fac un program (eu nu sint programator) si desi lucrez la o firma doldora de programatori am gasit foarte greu pe cineva care sa poata sa mi-l faca.

Pe partea tehnica - electronica, 60-70% din absolventii de facutati cu profil electronic nu stiu sa calculeze un divizor rezistiv. Am participat (ca observator mai mult) la citeva interviuri pt angajat ingineri electronisti si chiar nu stiau. Acum la interviuri prima intrebare este calculul unui divizor rezistiv si daca stiu abia apoi se mai discuta si altceva. Descompunerea in modele se semnal mic la o schema ?!?! N-ai sa vezi asa ceva nici in ruptul capului la tinara generatie.

Radio-amatorismul este cam mort din pacate. Nu poti sa zici ca inca traieste fara sa ai si tinara generatie implicata. Este in agonie si se mai bazeaza numai pe generatia celor trecuti de 30 - 40 de ani.

Unul din motive este si faptul ca trebuie sa stii electronica serios ca sa faci o statie de emisie receptie iar tinara geratie nu stie mai nimic. Desi sint in legatura cu multi electronisti si mai tineri dar si mai invirsta, nu cunosc pe nimeni care sa fie radioamator (din citeva zeci poate sute de persoane) si locuiesc intr-un oras destul de mare.

Singura statie de emisie - receptie (la un radioamator) am vazut-o cind eram copil, poate inceputul liceului, intr-un orasel de 50 de ori mai mic decit cel in care locuiesc acum.

PS: pt @Marele savant: capacimetrele cu PIC sint ca si multimetrele chinezesti de 20-30 Ron (eu acasa am ca multimetru tot o chinezarie de asta). Sint relativ bine calibrate si masoara oarecum precis cel putin o perioada.

Totul e bine si frumos pt activitati de service (cum cred ca-l folosesti mata) si avind in vedere ca-i faci asa multa reclama inseamna ca nu ai piedut (inca) ore cu service-ul din cauza lor.

Nu zic ca sint un gunoi dar nici nu poti sa te bazezi numai pe ele. Daca e asa de simplu sa faci un capacimetru (cu PIC sau Atmel) de ce inca se fabrica si poti cumpara punti RLC de zeci de mii de euroi.

Cei care le proiecteaza si le fabrica sint batuti in cap si nu au vazut ce simplu este de masurat un condesator?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am discutat cu cativa ingineri din generatia mea sau mai batrani, care au lucrat la un institut de cercetare, despre care ar fi fost procentul inginerilor bine pregatiti. Au zis ca pe undeva 50%, dar in colectivul lor, adica mediu select. Probabil ca pe medie procentul era de 20% (asta in anii '60-'70). La facultatea mea, cu o grupa mica, de numa 25 de studenti, ar fi meritat sa ia diploma maxim 8 persoane. Ceilalti nu aveau ce sa caute acolo. In anii '80 situatia a fost chiar mai rea. La nevasta-mea in an (Politehnica - profil electric) erau 180 de studenti, din care erau foarte buni 5. Inca 20 erau tocilari si restul erau pamant de flori. Acum e jale mare la facultatile tehnice, mai ales la cele din provincie. Se dau diplome la analfabeti care n-au tangenta cu ce se invata acolo. Daca ii lasa repetenti raman profii fara norma didactica si nu e bine.

In anii '60 s-a incercat sa se puna la punct invatamantul (ministrul Mircea Malita), s-au dotat laboratoarele, la tehnica de atunci. A fost o gura de aer curat, dupa care atmosfera s-a imputit cand conducerea invatamantului a fost preluata de Leana (academician, doctor, inginer, protopop, etc).

De asta nu sunt radioamatori tineri, ca nu se face fizica cum trebuie si copiii nu vad laboratorul. Orele de fizica sunt o insiruire de chestii tocite, relatate de profesori plictisiti si slab pregatiti, cu foamea in gat. Pe copii ii atragi spre fizica si chimie (ulterior si spre aplicatiile tehnice) cu joaca in laborator. Mustele se prind cu miere, nu cu otet.

Link spre comentariu

Ok , am inteles .Daca generatia mea crapa , ca pana la urma asta va fi inevitabil , se duce dracu si electronica .Nimeni nu va mai sti sa schimbe un tranzistor .Ca oricum , scoala nu se mai face acum ca pe timpuri .

Propun sa mutam topicul asta pe site-ul ministerului educatiei .

Adevarul e ca daca ma uit in jur la tinerii care au un hobby sau au o meserie de genul asta nu prea mai gasesti pe vreunul sa stea sa lipeasca piese .

Se ocupa de robotica , de informatica , de programare , de o gramada de alte meserii sa le spunem , de care nici macar nu auzisem acum 30-40 de ani .

De lipit piese se ocupa sclavii de pe plantatie !!

Asta e progresul , nu ai ce sa-i faci .

Link spre comentariu

Voi uitati o chestie: radioamatorismul e un hobby. Ce are de a face cu laboratoarele de cercetare, capacimetre cu PIC, punti RLC? Deja asta intra in sfera profesionala.

Eu nu-s electronist, totusi ma consider radioamator. Chiar daca nu folosesc SMD-uri (nu de alta, dar nu prea... le mai vad). Masuratorile tot cu multimetre/ osciloscoape / etc. chinezesti sau cu PIC le fac. De construit construiesc inclusiv cu lampi si trz. cu Ge. Si nici nu scot bani din acest hobby - probabil ca daca as scoate n-ar mai fi hobby

Link spre comentariu

@YO9HRB

Este hobby, dar se ajunge la radioamatorism dupa ce se inoculeaza pasiunea pentru constructii radio. Unii au ajuns radioamatori fara sa le aiba prea tare cu tehnica (medici, ofiteri, etc), pentru placerea de a realiza legaturi prin radio. Dar si ei au invatat electronica de baza, din mers (calificare la locul de munca). Tot radioamatori sunt si cei care nu le au cu traficul prin radio si doar mesteresc montaje electronice.

@ndor

Duceti-va la o facultate sa stati de vorba cu studentii (sa-i brichisiti sa spuna ce preocupari au), sa asistati la examene si la laboratoare, O sa va cutremurati de cum se dau diplomele. Exista si exceptii, dar sunt putine.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Inteleg de ce unii cred ca numai sculele analogice de 5kg fac treaba: pentru ca ei numai aia inteleg. Ceea ce nu inteleg, este imediat categorizat ca nefiind bun. E normal, e natura omului sa-i fie frica de nou/neconventional.Microcontroller-ele actuale sunt mult mai puternice decat electronica analogica de 5kg. Nu zic ca analogicul nu mai e bun, dar ramanand in sfera exclusiv analogica a anilor 60-70 se pierde ocazia de a trage foloase de pe urma noii tehnologii.@SSB, toate echipamentele (inclusiv alea de jde mii) se decalibreaza. Nu e un proces specific noilor controllere.Restul, sunt vorbe din ciclul: nu se mai construieste cum se construia odata...

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Analogicul si circuitele digitale nu se exclud reciproc. O placa se sunet buna este scumpa pentru ca are multa electronica analogica pe ea, pe langa procesorul puternic.

Problema este ca electronistii mai batrani stiu bine electronica analogica (unii, nu toti) si nu le au decat tangential cu microcontrolerele, iar cei tineri le au partial cu programarea (aia buni sunt putini) si sunt slab pregatiti la electronica clasica (au depasit momentul din cauza timpului pierdut cu jocurile pe calculator).

Link spre comentariu

...........................................@SSB, toate echipamentele (inclusiv alea de jde mii) se decalibreaza. Nu e un proces specific noilor controllere.Restul, sunt vorbe din ciclul: nu se mai construieste cum se construia odata...

Da domnu' dar una este sa scada precizia de la 30ppm la 250ppm si alta este sa scada de la 1000ppm la 5000ppm. Am fost si responsabil cu calibrarile la mine la firma citiva ani si stiu ce vrei sa spui.

E adevarat, nu se mai construieste cum se construia odata......acum conteaza sa fie cit mai ieftin si sa se strice la 2 saptamini dupa expirarea garantiei.

Si daca tot vorbim despre radioamatorism, aici chiar conteaza cele 5Kg - 15Kg in plus cind vrei sa vorbesti cu Australia pt ca oricite procesoare ai sa pui ...nu te vor ajuta daca nu ai si acele Kg in plus.

Cum spunea si @Vax: "Analogicul si circuitele digitale nu se exclud reciproc" ci trebuie sa se imbine cit mai bine.

Problema mare este ca tinara generatie nu prea mai stie analogicul si fara analogic digitalul este degeaba in lumea reala (nu la calcule matematice pure) pt ca fenomenele reale sint analogice iar rezultatul tot analogic trebuie sa fie in final..

Link spre comentariu

Analogicul de calitate conteaza mult. Fiul meu are un laptop HP la care placa de retea wireless este de proasta calitate. Pierde sincronizarea cu routerul (fuga termica a frecventei oscilatorului, iese din banda de captura a PLL-ului) si trebuie ca periodic sa se reconecteze la router. El este soft-ist bun (le da clasa la multi - a fost olimpic national), dar este pe dinafara la electronica. A fost grav bolnav, toata perioada copilariei, si nu am putut sa-l invat nimic din cauza asa (nu avea chef de nimic). Acum ar vrea, dar n-are timp. El credea ca decuplarea laptopului de la router este din cauza driverului scris prost. Adica din driver se poate comanda reconectarea automata in caz de pierderea conexiunii. Tot schimba la drivere, pe windows si pe linux. In final s-a convins ca era vorba de hardware de cacao. Cele doua componente, hardware si software, trebuie luate ca intreg. Sculele de performanta au obligatoriu si o componenta analogica de buna calitate. De asta trebuie ca tinerii sa invete bine si electronica de baza, sa treaca prin toate calculele, sa despice firul in patru, sa lucreze mult in laborator.

Link spre comentariu

Ia folositi un program de monitorizare si vedeti pe ce canal va conectati la router si daca nu mai sint inca 5 routere pe acest canal. Daca da, setati manual canalul cel mai putin incarcat in zona dv.

""PS: pt @Marele savant: capacimetrele cu PIC sint ca si multimetrele chinezesti de 20-30 Ron (eu acasa am ca multimetru tot o chinezarie de asta). Sint relativ bine calibrate si masoara oarecum precis cel putin o perioada.

Totul e bine si frumos pt activitati de service (cum cred ca-l folosesti mata) si avind in vedere ca-i faci asa multa reclama inseamna ca nu ai piedut (inca) ore cu service-ul din cauza lor.

Nu zic ca sint un gunoi dar nici nu poti sa te bazezi numai pe ele. Daca e asa de simplu sa faci un capacimetru (cu PIC sau Atmel) de ce inca se fabrica si poti cumpara punti RLC de zeci de mii de euroi.

Cei care le proiecteaza si le fabrica sint batuti in cap si nu au vazut ce simplu este de masurat un condesator?""

Ati intuit exact! Asta e cauza principala, alaturi de rutina, snobism, elitism si asemenea. Sint proiectanti in virsta care asa cum spuneti nu mai pot invata ceva nou, cauzele sint multiple. Daca veti desface carcasele, veti observa ca o gramada de aparate moderne, au spatiul intern ocupat numai 20%, restul este pentru prezenta scenica!

Link spre comentariu

Nu se exclud, dar una e sa lucrezi cu lădoiul de 5kg si alta este sa imbini analogica moderna (cati sustinatori ai analogicii infailibile lucreaza cu chipuri analogice concepute dupa anul 2000?) cu digitalul care ofera atat de multe (inclusiv confortul atat de blamat).@Vax, sunteti insultant la adresa celor tineri cu vorbele dvs. (Aluzia cu jocul pe calculator). Cu oameni ca dvs am manca si azi radacini, daca intelegeti aluzia.Sculele de masura de azi nu se limiteaza numai la cele de 20-30 lei. E ca si cum orice aparat digital e categorisit doar studiind un DT830. Asta e stereotipul celor care nu se pot adapta contemporanului.Eu zic sa mai studiati... nu doar kilogramele conteaza. Or fi cutiile goale, dar acum masuram ce nici nu visam acum 20 de ani. Si masuram bazat tot pe principiile cunoscute, nu s-a inventat nimic nou. Doar componentele sunt altele.

Link spre comentariu

Cred ca am ajuns la niste sfere prea inalte. Nu cred ca moartea radioamatorismului tine neaparat de niste aparate foarte precise, de microcontrolere versus analogice si alte chestii. Problema este inceputul. Intrebati-va si, eventual pozestiti, cum v-a lovit pe voi damblaua asta (nu neaparat radioamatorism, ci electronica, in general).

Hai sa incep eu:

Am fost fabricat in 1969. An bun, as putea zice..

De mic copil am fost curios. Nu exista jucarie pe care o primeam sa nu fie demontata si, eventual, modificata. Imbunatatita, as putea zice. Ai mei erau disperati. Asta cand aveam 4..5 ani. Parintii, vazand asta, au inceput sa-mi cumpere diverse jocuri gen mecano. A fost si ceva de genul acesta, in versiunea electrica (avea niste motorase, sonerii, becuri, intrerupatoare si puteai face diverse montaje care se alimentau, tipic, la o baterie de 4.5V).

Prin clasa I am descoperit cercurile de la casa pionierului.

Pe vremea aceea, pentru baieti existau karting, aero/navo/rachetomodele si, bineinteles, electronica. Pentru inceput am fost la aeromodele. Prin clasa a IV-a am ajuns la cercul de radio. Primul montaj a fost un bistabil cu AC-uri si becuri (ledurile... erau pentru boieri). Piese aveam de la casa pionierului, multe piese declasate (dar le masuram/ sortam si ne faceam treaba). Asta a fost inceputul electronicii. Inceputul radioamatorismului a fost cand, vreo 2 ani mai tarziu, am construit (tot la cerc), prima sincrodina in 80m. Pe care am primit-o acasa. Mare bucurie, mi-am incropit o antena cu ce aveam si da-I si asculta banda seara de seara.

In concluzie, personal am fost atras de aceasta preocupare tehnica datorita acelei "comuniste" case a pionierului. Care azi nu mai exista - sau n-am vazut eu. Deci alti copii nu mai au sansa sa fie atrasi de asa ceva. Bine, mai exista si alte preocupari (cluburi, facebook, fitze, etc). Dar spre tehnica nu se mai indreapta nimeni, poate si din cauza scarii de valori promovata de mass-media.

Link spre comentariu

Exact, Casa Pionierilor! Dar ni s-a spus sa lasam amintirile comuniste ca subiectul discutiei este altul! Probabil ca nu da bine sa se aminteasca de faptul ca regimul de trista amintire asigura printre altele si educatia tehnica, complet gratuita a copiilor, elevilor sau studentior!

Vede lumea ca mai exista si alte variante si nu e bine, trebuie distruse si amintirile celor care au trait acele vremuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări