Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A murit sau nu radioamatorismul ?

VAX

Postări Recomandate

Asa doar un mic cutremur in Bucuresti cind nimeni nu mai poate da un telefon, fix sau mobil , cazul a fost acum citiva ani, o revolutie ca`n 89 sau ceva inundatii ca acum citiva ani cind

nimic nu a mers in zona aia , de, telefonia o fi ea mobila da mai trebuia si curent pentru situri-le ce acopera aria afectata si nici gaia n`a ajuns la ele cu generatorul.

De altceva sa nu mai amintim.

Grig

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Mi-aduc aminte... Cateva ore utilizatorii de cartele rosii V.... nu puteau sa dea un telefon reteaua fiind blocata. Tot in aceeasi perioada si verzii C... au avut ceva belele dar de mai mica amploare. Este perfect posibil ca un bug in reteaua de telefonie sa se declanseze simultan la majoritatea operatorilor facand inutilizabile retelele si nu din cauza fizice ci o simpla eroare de soft. Oricum retelele de telefonie din romania (pot spune ca se aplica si la cele de internet dar mai putin) nu sunt facute sa asigure conectivitate 100% la toti utilizatorii simultan ci undeva la 10-20%.

Link spre comentariu

Ok cutremur . Desi exemplele mi se par aiurea .Privind in mod practic situatia.Cade un operator ,cade al doilea dar nu va cadea intrega retea GSM .

Aici discutam de cateva mii de oameni. Si acum partea artizanala . Radioamatorul , unu, sau doi sau trei din ei , cu cine ia legatura ? Cu rudele , celor cateva mii de utilizatori GSM carora le-a cazut reteaua ?? Hai sa fim seriosi . Propaganda asta tinea pe vremea lui Ceasca , cand abia daca puteai visa sa-ti instaleze un post fix in casa si care a fost lansata ca sa-i mai lase in pace , sa fie priviti cu alti ochi de catre SRI , militie si alte organe de partid pe radioamatori .

M-am nascut si am trait pe vremea aia si stiu foarte bine ce spun .

Si de ce nu ar fi afectati si radioamatorii de cutremur ?

Eu zic sa priviti mai pragmatic lucrurile . Stiu, e frumos sa visezi , sa stai la o bere si sa depeni  amintiri , dar cam atat.

Link spre comentariu

Nu trebuie neaparat un cutremur... Ultimele atentate din Germania si Franta au aratat ca in caz ca se intampla ceva, retelele GSM devin suprasolicitate si practic inutilizabile, chiar si atunci cand echipamentele de telecomunicatii nu sunt afectate fizic (de ex. de un cutremur). Degeaba au investit guvernele acestor tari milioane de euro in dezvoltarea a tot fel de aplicatii pentru telefoane inteligente, prin care sa fie avertizati oamenii din zonele afectate, deoarece mesajele de avertizare au ajuns abia la 4-5 ore dupa intamplarea evenimentelor...

Link spre comentariu

Si acum hai sa o luam si pe partea cealalta.

Poti face un radioreceptor analogic fara a folosi semiconductoare, practic poti receptiona voce oriunde este semnal. Poti face acel radio si cu diode din lama de barbierit sau redresoare electrolitice din foita de aluminiu si praf de copt sau o trioda dintr-o flacara de lumanare. Ca sa receptionezi digital trebuie radioreceptor digital, punct.

Emitator analogic poti face din foi de zinc tratate termic sau emitator cu arc electric. Emitator digital se face cu dispozitive semiconductoare digitale, punct.

Concluzia este ca in conditii normale, pentru oamenii de rand, radioamatorii sunt invizibili. In conditii speciale imediat devin vizibili. De aceea, poate, radioamatorismul pierde teren in fata gadgeturilor digitale ieftine.

Link spre comentariu

Intr-adevar, reteaua de telefonie mobila e relativ nesigura are hibele ei. Functioneaza bine doar in situatii de normalitate. In rest ... mai e de lucru, de perfectionat.

Un simplu eveniment ce indeamna oamenii sa ia legatura unii cu altii in numar mare si cam in acelasi timp blocheaza reteaua.

Imi amintesc la micul cutremur din 2004, o gluma nevinovata a Vrancei (5.9 MGR), cum a cazut total reteaua de telefonie mobila, (mai multe ore) din cauza suprasolicitarii nicidecum datorita cutremurului propriu-zis.

Net-ul la fel, in anumite zone pica si daca bate vantul mai tare  :rade:

Transmisiunile radio (profi ori de amator) vor ramane, fara doar si poate, singura cale sigura de comunicare la distanta indiferent de conditii si situatii.

Cum au spus si altii, fereasca sfantu' de situatii infinit mai grave decat un amarat de cutremur ...

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Eu nu am incredere in modul in care masoara inductantele jucariile cu PIC-uri. Nu tin seama de multi factori. Am avut acces la scule serioase (Tesla BM507, BM508, BM509 si BM539). Si in plus inductanta trebuie sa o masori la frecventa la care va lucra, pentru ca la bobinele cu ferita permeabilitatea magnetica a miezului magnetic variaza puternic cu frecventa. Intervin si efectul pelicular (skin effect) si rezonantele proprii.

Iar la Casa Pionierilor nu se faceau cadou piese. Se lucra cu ele pentru proiectele profului, ca trebuia sa iasa in evidenta cu cateva lucrari pe an. Tranzistoare nemarcate (EFT-uri) ne mai dadea, dar componentele pasive erau sub restrictie.

@Florin

Nici la rusi nu mai este ca pe vremuri. De cand cu capitalismul lumea alearga besmetica dupa avere. A slabit interesul pentru hobby-uri, vechile prietenii s-au destramat. 

Da, asa este nu putem masura inductante cu montaje cu PIC (care probabil asa la misti indica exact ce scrie pe inductanta respectiva in cazul in care este marcata) pentru ca nu avem aparatele de masura cu care este dotat CERN-ul!

Draga, eu am la job aparate de masura care au costat cit un autoturism si in domeniul L/C diferentele sint aproape insesizabile. ma refer la valoare inductantei sau a capacitatii respective, faptul ca aparatul mai bengos indica si alte chestii de utilitate indoielnica in uzul comun este alta chestie.

Iar la casa pionierilor (cel putin in Craiova, plus generala unde am invatat, plus Lic. Energetic unde am urmat clasele a 9-10) se gaseau toti dracii din lumea electronicii in cantitati impresionante, pentru toata lumea. In Craiova la casa pionierilor in anii 70-80 erau 5 cercuri unde se statea cu pistolul de lipit in mina, plus radioclub si erau sute de copii, multi printre care si Je veneam aproape in fiecare zi fiind deja de-al casei la cite 2-3 cercuri. Iar ca virsta chiar si elevii de liceu erau primiti fara probleme.        Mergeam chiar si in tabere in clasa 9-10 desi nu prea mai aveam dreptul, dar erau locuri suficiente, nu se ocupau toate aproape niciodata! Iar cu profesorii de acolo am ramas ani buni prieteni si mai tinem legatura si astazi!

Apropo, se incepea cu receptor UM cu dioda si un tranzistor si astabil care se realizau pe placaj de traforaj iar trseele se faceau cu fire dezizolate dupa care urma un AAF cu 3 tranzistoare, ultimul de putere (ASZ sau EFT) cind se trecea deja la cablajul imprimat. Si lucru baietii cunii cu letcoane de 100 de w cind nu ajungeau pistoalele de lipit si corodau cu acid azotic pe rupte iar o mica arsura sau piscatura de acid nu speria pe nimeni!

Dar cele de mai sus sint chestii comuniste, deci nu trebuie sa le bagam in seama sau sa ne mai amintim de ele! Si nici sa stie lumea ca se putea si altfel!

Dupa aia am plecat in Bucuresti unde nu am mai ajuns la pionieri, eram deja mari, dar de pe Academiei, cu 100 de luam luam piese pentru o luna sau mai mult!

Va dau un exemplu: sarbatorile. Ati observat cum telefonia mobila incepe sa se balbaie cam o ora la revelion daca incercati sa sunati o cunostinta? Ganditi-va cum arata telefonia si traficul de date in telefonie in Italia, de exemplu, unde acum este haos in zonele afectate de cutremur si daca turnurile de telefonie cad nu mai ramane nimic care sa realizeze legaturile. Comunicatiile speciale si radioamatorii pot asigura acele legaturi. Doar asa acel hobby poate fi recunoscut, in situatii de urgenta.

PS: cum arata traficul de radioamator in zona italiana?

Exista de ani buni telefonie direct prin satelit! Atoritatile au deja alte sisteme paralele de comunicare. Telefonia mobila de ani buni nu mai da bilbe de sarbatori, daca se intimpla este exceptia!

iar radioamatorismul nu poate si nu are voie sa inlocuiasca telefonia. Accestl la o statie radio este permis numai celor autorizati, nu se discuta prea mult chestii private, sint interzise mesajele catre terti, deci rostul este altul. Si nici asteptarea unei catastrofe nu este scopul radioamatorismului.

Link spre comentariu

Eu zic merci pentru telefonia mobila si net-ul mobil pe care il am (dar nu prea il folosesc caci ma enerveaza sistemul de operare Android).

Vorbeam in roaming in Germania si se auzea in balarii: ecouri, intreruperi, parca cineva facea intentionat sa ma enerveze.

Net prin cablu in Germania ? O gluma, in comparatie cu ce am acum in casa in Romania.

Tehnologia avanseaza uluitor. Gratie si acestui forum incerc sa raman, oarecum, antrenat in aceasta miscare.

Ma uit la unele persoane sub 30 de ani care nu au cunostinte elementare de fizica (newton, volt, joule) dar fac in programare niste lucruri uluitoare. Si chiar castiga bani din asta. Sa castigi 1500-2000 Ron/luna din aplicatii de pe Google play, e chiar bine. Iar ei fac asta in timpul liber, ca hobby. Ce le-ar aduce radioamatorismul ? Pentru ei e o fosila vie.

Link spre comentariu

Mi-aduc aminte... Cateva ore utilizatorii de cartele rosii V.... nu puteau sa dea un telefon reteaua fiind blocata. Tot in aceeasi perioada si verzii C... au avut ceva belele dar de mai mica amploare. Este perfect posibil ca un bug in reteaua de telefonie sa se declanseze simultan la majoritatea operatorilor facand inutilizabile retelele si nu din cauza fizice ci o simpla eroare de soft. Oricum retelele de telefonie din romania (pot spune ca se aplica si la cele de internet dar mai putin) nu sunt facute sa asigure conectivitate 100% la toti utilizatorii simultan ci undeva la 10-20%.

Si credeti ca noi radioamatorii putem asigura restul de 80%? Apropo de catastrofe, sint mii de sate unde nu exista nici un radioamator, deci cu e cu zonele izolate? Iar releele de radiocomunicatii ca si centralele telefonice au baterii care asigura o perioada maricica de functionare!

Eu zic ca trebuie sa ne ocupam de aceasta activitate din pasiune, nu sa asteptam cataclismele pentru a ne arata utilitatea!

Apropo, stiti ce misto BTS-urile dau jos cu tot traficul si lasa numai pe cine trebuie in caz de???

Link spre comentariu

@Marele Savant

Domnule, am trecut pe la Casa Pionierilor din Craiova cu cativa ani inaintea dumneavoastra (asa s-ar parea), pe la Gheorghisan, Popescu, Alamita, Negrea (el a venit mai tarziu). Nu mi-a dat nimeni piese moca, cu exceptia EFT-urilor nemarcate. Primul BC l-am cumparat de la cineva de acolo, cu bani (18 lei) in anul 1972 (sau 1971, ca nu mai retin exact). Poate ca se dadeau la copiii cu parintii cu functii.

Iar referitor la jucariile cu PIC-uri, nu se explica in detaliu cum lucreaza, atat PIC-ul (cum a fost gandit programul), dar si partea analogica de langa el. Multe scheme cu PIC-uri sunt ca in revistele rusesti din anii '70-'80, unde se publicau scheme neexplicate suficient (de multe ori dubioase, concepute muncitoreste) si se atasa lista cu piese. Nu asa se procedeaza cand vrei sa formezi tinerii intr-un domeniu tehnic. Mai serioase mi s-au parut revistele din Cehoslovacia. Si revistele bulgaresti erau de nivel mai ridicat (cu ceva calcule si explicatii).

Eu masor condensatoarele si bobinele prin multe metode simple si eficace, asta cand nu apelez la scule profesionale (care si astea au limitari si erori de masurare). Bobinele de RF (ca astea ma intereseaza mai mult) le masor prin metoda rezonantei cu un condensator in paralel (sau in serie, ca la Q-metru). Este nevoie de aparatura de uz general (generator RF, osciloscop, frecventmetru, sonda activa cu C la intrare mic) si de un circuit simplu cu tranzistor de RF (BF...) in montaj cu baza la masa, folosit ca adaptor de impedanta intre cablul prin care vine semnalul RF si circuitul oscilant LC in care este introdusa bobina.

Se pot folosi si alte circuite, cum ar fi puntile clasice de c.a., sau montaje care permit masurarea RLC prin placa de sunet.

http://www.rcl-meter.strobbe.eu

http://www.rcl-meter.strobbe.eu/RCL%20meter%201_10.zip

Sunt si alte metode:

http://www.ocrg.org/documents/VA_Zmeter_REV_A02.zip

http://www.dsp4swls.de/lcrmeas/lcrmeaseng.html

http://www.marucchi.it/ZRLC_web/INTERFACCIA_ZRLC_p.pdf

Link spre comentariu

Si cu ce difera un bts trecut pe "preferential" cu lipsa conectivitate la telefon? Prin ochii mei la fel se vede, imposibilitatea de a efectua un apel. Eu nu am scris ca radioamatorii pot asigura 100% din traficul in caz de urgenta dar cand este nevoie ei sunt acolo. Ca sunt din ce in ce mai putini asta este o alta poveste. Ce ar fi daca ar fi 10% din populatie radioamatori? Cum s-ar misca lucrurile atunci? Radioamatorii sunt o rezerva, o asigurare ca exista inca o linie de comunicatie in cazul in care retelele clasice nu sunt functionale.Hai sa va mai dau inca o posibila situatie. Care sunt primele tinte in caz de razboi? Caile de comunicatii.In caz de calamitate se pot transmite si informatii personale, depinde de priceperea operatorilor.PS: in caz de supraincarcare a retelei folositi sms-uri, urmeaza o alta cale decat vocea si ajung pana la urma la destinatie.

Link spre comentariu

Chiar nu vreti sa intelegeti ce au scris si altii mai sus .

BTS-ul e trecut in preferential tocmai pentru a asigura comunicatiile de care este nevoie in caz de...diverse evenimente.

In caz de razboi , sa fim seriosi , banuiesc ca nu ai habar ce inseamna comunicatii militare criptate.

Reteaua GSM e proiectata ca in caz de forta majora sa preia doar comunicatiile necesare.

Amaratul ala de radioamator nici nu va incepe razboiul propriuzis si va avea toate sculele confiscate.

Credeti ca il va lasa cineva sa emita tot ce il taie capul ?

Aveti impresia ca fiecare face cum il taie capul in asemenea cazuri ?

Va credeti in WW2 ? Sau vreum MacGyver ?! Eu cred ca va supraestimati pasiunea pentru un asemenea nivel .

Eu cred ca da , radioamatorismul nu va muri , cam tot asa cum nici pasiunea de a colectiona timbre sau monezi sau orice altceva care e legat de hobby.

Dar e necesar sa treaca la alt nivel , in raport cu tehnologia actuala si cu secolul in care traim. Altfel nu prea o sa mai aba cu cine comunica

LE. - Ce va mai place sa o luati pe aratura cu povestile . Subiectul era daca decedeaza sau nu radioamatorismul , nu daca e bun LC-metru cu PIC si cate tranzistoare a cumparat fiecare de pe Academiei cand era mic !

De educatia generatiei noi in privinta asta nici nu se pune problema in felul asta. Ce sa vada la noi? Ce exemplu sa-i dam ? Ca ne chinuim saptamani sa construim ceva ca sa vorbim cu vecinul. . Ei sunt mai practici . Scot telefonul din buzunar si vorbesc. Sau intra pe ebay si cumpara gata facut .

Trebuie sa faceti ceva sa-i impresionati , ca sa le dati imboldul necesar . Ceva nou .

Editat de ndor
Link spre comentariu

Nu va mai contrati pe prostii ! Important este ca radioamatorismul se va schimba total din cauza tehnologiei, din lipsa de interes din partea tinerilor (dar si a autoritatilor) si a lipsei de locuri de munca in domeniul ingineriei electronice.

Nu se face practica (lucrari de laborator) la fizica in liceu si copiii nu sunt atrasi spre acest domeniu, respectiv spre tehnica. Baza materiala s-a distrus (casari facute aiurea), tehnicienii (laborantii) sunt habarnisti, angajati pe pile, profii cam la fel. La facultatile tehnice e jale mare, au casat aparatura functionala sau cu defecte minore si laboratoarele sunt goale (ransformate in sali de curs). M-am dus la o facultate de electronica sa caut o schema de impedantmetru TESLA si am constatat ca distrusesera toata aparatura mai veche, sub pretextul ca nu mai lucra nimeni cu ea. Cel mai rau mi-a parut de un caracteriscop de dispzitive semiconductoare unguresc (o bijuterie tehnica):

http://www.amplifier.cd/Test_Equipment/other/TR-4805.html

Am lucrat mult timp cu un instrument de tipul asta si ii stiu utilitatea. L-am intrebat pe prof de ce l-au casat si raspunsul a fost uluitor:

"- Cine mai lucreaza in ziua de azi cu tranzistoare si diode, ca sa le masoare parametrii ?"

Omul era paralel cu mesertia, nu lucrase in viata lui cu tranzistoare si diode. Cursul il tinea acceptabil (inspirat dupa carti scrise de americani), dar era ZERO la aplicatiile practice. Nu lucrase nimic, nu stia chestii elementare. Se apucase sa-si faca un redresor pentru incarcat acumulatoare auto, montaj cu tiristoare, si il dirija pas cu pas un asistent mult mai tanar.

Asta a fost marea hiba a ingineriei din timpul regimului comunist, ca s-a predat multa teorie si nu s-a facut practica serioasa. Se duceau la Politehnica multi absolventi de liceu care nu aveau preocupari (pasiune) in domeniul tehnic, tocilari. Invatau fortat tot felul de chestii pe care nu le foloseau niciodata. Regimul nu le da voie celor pregatiti si creativi sa iasa in fata, sa se imbogateasca din inventii si inovatii, ca sa nu se creeze diferentiere sociala si sa se revina la regimul capitalist. Orice inventie faceai, oricat de multi bani aducea economiei nationale, erai recompensat cu cateva salarii medii pe economie si cu strangerea calduroasa (tovaraseasca) a mainilor. Maistrii erau imparati in fabrici. Adica tinerii faceau facultatea fara interes pentru profesie, ca sa ajunga sefi, sa stea la birou si sa nu traga de fiare. Ce este acum, mai ales la facultatile tehnice din provincie, nici nu merita o discutie.

Link spre comentariu

Eu zic sa schimbam tilul topicului in " Cum se invata electronica pe vremea comunismului"

Altfel spus , din '89 incoace au terminat facultatea de electronica si telecomunicatii cateva generatii . Crezi ca toti astia habar nu au sa lipeasca doua fire?

Doar ca au invatat sa lucreze cu alta tehnologie fata de anii 70-80 .

Acum nu mai sta nimeni sa depaneze la nivel de componenta . Se schimba direct modulul . E mai ieftin si mai util . Asta e in toata lumea.

E mai ieftin un modul si mai sigur decat timpul care trebuie platit pentru a depista si a inlocui un tranzistor defect.

Link spre comentariu

Ar trebui definiti noi termeni. Termenul "radioamator" este in prezent prea vag. Unii sunt amatori de trafic in benzile alocate, altii sunt amatori de constructii radio, de receptie DX in orice benzi, inclusuv TV, radiodifuziune, CB si aero. Mai exista si amatori nostalgici care colectioneaza si restaureaza vechile aparate de radio. Intr-un sens mai larg, toti sunt radioamatori. Aceste activitati nu sunt prea atractive pentru tinerii grabiti din ziua de azi. Unele sunt pe moarte, altele nu. Pentru ca radiotennica sa fie mai atragatoare, cred ca ar trebui sa apara categoria radioamatorismului utilitar. Asa cum unii se pregatesc pentru apocalipsa, ar trebui sa se dea tinerilor o motivatie atractiva: sa se pregateasca pentru comunicatii radio pe distanta mica si medie in caz de nevoie. Chiar daca in realitate nu va fi nevoie, formarea lor va fi interesanta si utila. Ar trebui sa fie o initiativa sustinuta pe plan international. De exemplu, sa se elibereze o banda in UM (1600 - 1700 kHz sau pe aproape) si sa fie alocata comunicatiilor civile cu putere limitata in antena (1 - 2 W). Ar fi o activitate foarte accesibila, inclusiv minorilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări