lukeme Postat Octombrie 27, 2016 Partajează Postat Octombrie 27, 2016 Ma tem ca fenomenul se manifesta deja si in audio, nivelul real al pragului de zgomot fiind mult mai sus decat in simulari sau determinari de laborator... Si atunci la naiba cu 0,001% THD. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 27, 2016 Partajează Postat Octombrie 27, 2016 Dar de antena mea fish pole de " balcon " ?Fara sa fie gluma, poza se poate pune? Multumesc. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 27, 2016 Partajează Postat Octombrie 27, 2016 Daca folosesti antene tip Bucla cu inchidere rezistiva , receptia este curata ! Folosesc antene "magnetice" (cadru acordat). Inclusiv Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Nu . Daca folosesti antene tip Bucla cu inchidere rezistiva , receptia este curata ! Nu RFI , nu QRM , iar daca folosesti corespunzator un noise blanker deja totul devine cristal . Locuiesc in Bucuresti KN34AK , am o sarma chioara si o undita de 7 m , marginea balconului ( 6 m ) la etajul 5 / 10 si o rezistenta de 450 ohmi / 300W la un capat si un baloon de 1:9 la celalalt capat pentru adaptarea la 50 ohmi ... restul e DIY . Doar RX inca . E o eroare , de fapt este vorba de 22 de rezistente cu carbon de 10 K / 1W in paralel , adica aproximativ 450 ohmi / 22 W . Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2016 @ franzm Ati incercat sa folositi antene pe bara de ferita, urmate de amplificator RF cu zgomot mic si rezistent la intermodulatii ? Ma gandesc ca sunt directive si ajuta la eliminarea perturbatiilor. Am avut (anii '70) un radioreceptor Ukraina (Meridian) 201 care folosea antena pe ferita si in US. http://oldradio.cqham.ru/70s/Ukraina-201_in.jpg http://www.szetszedtem.hu/576meridian201/1600/19-36/034duplaferrit.jpg http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/ukraina201.html http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/ukraina201.djvu Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 Si radioreceptorul Monika , produs de polonezii de la UNITRA folose?te bara de ferit? pentru recep?ia undelor scurte .. Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2016 Stiu ca in unde scurte zgomotul din banda este mare (nu ma refer la cel actual, produs de aparatura care merge in comutatie, ci la zgomotul natural), asa ca un factor de zgomot de 9dB pentru amplificatorul RF este socotit bun. Dar factorul de zgomot al amplificatoarelor moderne poate fi sub 1dB. Asa ca ar fi posibil sa se utilizeze antene de receptie cu eficienta scazuta, dar foarte directive (ca la "vanatoare de vulpi") impreuna cu amplificatoare. N-am incercat, dar cred ca ar merge. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 (editat) Puteti incerca, insa banuiesc ca va fi o pierdere de timp. Daca mergea s-ar fi folosit de mult si in domeniul radioamatoricesc. Antena cu ferita in US are un randament extrem de scazut, s-a mai folosit prin unele receptoare domestice deoarece posturile comerciale emit cu putere foarte mare (comparativ cu cele de radioamator) si era cat de cat utilizabila. Am un receptor RDG-ist cu antena din ferita pe US (Veb-Stern-Radio), foarte slab ca sensibilitate in aceasta gama. Pe medii si lungi e bun. Am mai avut unul Sanyo a carui gama de US incepea de la 2300 kHz (!) , era aproape mut. Cand ii conectam antena exterioara prindea viata, devenea un receptor bun. Si dipolul clasic este suficient de directiv. In unde scurte dipolul e sfant. Antenele magnetice sunt variante de compromis. Singura varianta multumitoare este antena loop cu diametru (cat mai) mare. ......................................................... Pentru receptia US eu folosesc un "long wire" - e practic un cablu de 17 m lungime - ce face un unghi de 30 ...40 grade cu solul, "pilonul" din varf fiind un ... copac inalt. Se aude toata Europa in SSB, ba chiar am auzit un american anul trecut in 7MHz, care dadea cu kilowatul Editat Octombrie 29, 2016 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 (editat) Ca referinta, dipolul simetric este foarte bun,dar este de dorit sa fie monoband pentru rezultate maxime;cate un dipol pentru fiecare banda.Doar cu titlu orientativ cu un dipol monoband in 7mhz am lucrat cu 80~100mW toata Europa cu controale de 56~57,iar cu 18W statiuni din VK,totul in ssb.Dar...mare atentie o antena cu un swr de1:1 nu inseamna ca este si foarte buna!!!la fel se comporta si o rezistenta de sarcina care nu radiaza si nu receptioneaza nimic si are tot swr de 1:1... Ca se revin on-topic radioamatorismul nu cred ca a murit ci doar s-a pervertit un pic in ultima vreme;sunt convins ca va reveni la ceea ce a fost;oameni care vor sa faca ceva functional cu propriile lor maini o sa existe intotdeauna,indiferent de domeniu,la fel este si in radioamatorism.Iar o data infectat nu poti renunta,nu exista tratament! cat ar fi de plina ar fi viata fiecaruia, daca nu ai o pasiune(nu neaparat radioamatorism)esti doar o leguma si atat . Editat Octombrie 30, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
lukeme Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 (editat) O solutie simpla ar fi introducerea intre antena de ferita si intrarea de RF a unui etaj de amplificare cu un tranzistor J-FET, gen BF245 sau BF256, A sau B, care ar preamplifica de 5-10x semnalul, ar asigura o impedanta mare de intrare ( selectivitate marita) si ar reduce factorul total de zgomot la circa 1dB in UM si US. Editat Octombrie 30, 2016 de lukeme Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Singurul amplificator de RF care se poate utiliza ?i Link spre comentariu
Vizitator dimmache Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Exista cauza ?i efect. Iar efectul Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Singurul amplificator de RF care se poate utiliza ?i Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 ...mare parte din tensiunile de zgomot se anuleaza in traful de iesire la configuratia PP... Cum vine asta? Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 30, 2016 Partajează Postat Octombrie 30, 2016 Un exemplu de amplificator Norton , varianta cu tranzistoare bipolare : https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.thegleam.com/ke5fx/norton/lankford.pdf&ved=0ahUKEwiihqj7uYLQAhWKWBoKHRyKBB4QFghMMAo&usg=AFQjCNEXozydlnCENr1D9ebTkFQzSQ-o8w Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum