Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A murit sau nu radioamatorismul ?

VAX

Postări Recomandate

Radioamatorismul nu moare si nu v-a murii.Am vazut la simpo la Timisoara realizari si expuneri deosebite,unele din gama profesionala.

Daca microbul exista -si sunt multi care il au -nu e nevoie de nici o sustinere.

Nu neg avantajele unei sustineri indiferent care ar fii ele,desii in ziua de astazi,cu societatea romaneasca asa cum este,mai greu.Personal nu am beneficiat de nici o sustinere,totul a fost autodidact iar tehnologia moderna(net-ul) m-a ajutat.Sa nu fiu gresit inteles-nu sunt o somitate radio,HI,din contra...dar microbul o sa moara odata cu mine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Un efect de indepartare a copiilor de cercurile tehnice l-a avut sistemul de invatamant de dupa '89. Faptul ca mult timp s-a intrat la liceu pe baza mediilor din timpul gimnaziului, i-a determinat pe elevi sa toceasca la toate materii, sa aiba numai note mari. Nu mai aveau timp liber, nu mai ieseau din casa. Pe vremuri contau la admiterea la liceu numai notele de la examen. Eu nu invatam decat la cateva materii si in rest bantuiam pe la Casa Pionierilor, sau experimentam (cu mijloace modeste) in bucatarie.

Si a intervenit acest drog, cu jocurile pe calculator. Multe familii vor regreta faptul ca nu le-au restrictionat copiilor accesul la calculator. 

A mai fost si scaderea interesului pentru inginerie, dupa ce fabricile au fost demolate. Acum copiii se joaca de-a gestionarul, de-a doctorul, de-a avocatul. Degradarea statutului social al inginerilor s-a produs inca din anii '80, cand se marise artificial cifra de scolarizare la politehnici (cu scaderea calitatii) si multi ingineri erau in plus la locul de munca. Era la moda : "Fii destept, ca tara pute de ingineri".

Link spre comentariu

Eh, cei care-si omoara acum timpul cu jocurile pe calculator/facebou sunt urmasii celor care bateau mingea pe maidan inainte de `89, sau turnau in ei alcool pana ajungeau la spital.

Insa disparitia invatamantului tehnic profesional, inchiderea fabricilor de electronice a dus la stingerea emulatiei pentru electronica/radioamatorism, la care se adauga invazia de chinezisme si adoptarea "nedidacticei" si costisitoarei tehnologii SMD-tinerii care sunt acum radioamatori de regula au un tata radioamator, sau sunt "tocilari", putini tineri din mediul rural mai au o astfel de preocupare din cauza saraciei, iar cei de la orase sunt in dificultatea de a-si intinde o antena, apoi poluarea electromagnetica din cauza surselor in comutatie/becuri economice perturba primii pasi in radioamatorism.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Cu bruiajul permanent produs de sculele care merg in comutatie este o mare problema. Cred ca se simte efectul lor si la mare distanta de orase. Sunt sute de milioane de surse de poluare cu armonice, care insumate (in putere) dau destul sa sa strice receptia oriunde. Prin '90 masuram factorul de zgomot al tranzistoarelor (in JF) cu un montaj neecranat, pus pe masa. Acum este imposibil. Prind semnal de RF si cu varful de la sonda osciloscopului.

A incercat careva sa foloseasca la receptie anteme pe ferita, directive (aproximativ), urmate de amplificator selectiv si cu zgomot mic ? S-ar obtine o reducere a perturbatiilor, presupun.

Link spre comentariu

A incercat careva sa foloseasca la receptie anteme pe ferita, directive (aproximativ), urmate de amplificator selectiv si cu zgomot mic ? S-ar obtine o reducere a perturbatiilor, presupun.

Exista o varianta si mai buna (dar costisitoare) bazata pe principiul ca semnalul util vine dintr-o singura directie iar zgomotul din toate partile :  doua antene directive (cadre, loop, etc) montate la 90 de grade una fata de alta si doua preamplificatoare RF acordate, cu sarcina comuna. Una din antene e pe directia semnalului (culege semnal util + zgomot) cealalta culege doar zgomot.

Astfel semnalul de zgomot se poate anula in sarcina comuna (sau mare parte din el).

..............................................................

La mica distanta de oras deja zgomotul scade simtitor, desi nici aici nu mai e "linistea" de odinioara. Se poate receptiona decent, cel putin in SW, fara artificii tehnice si alte complicatii.

E suficienta montarea a unul sau doua filtre C-L-C pe alimentare, inaintea primarului transformatorului de retea sau alimentarea la baterii/acumulator.

..............................................................

Eu ascult frecvent undele scurte - pasiune din copilarie. Atunci ascultam in AM telenovele cu iz politic, acum ascult radioamatorii in SSB, in special banda de 40m.

Nu pot sa ma pronunt daca radioamatorismul e sau nu intr-un declin real, exista argumente pro si contra.

Referindu-ma strict la romani, am constatat si eu o oarece "apatie" in ultima perioada.

Daca nu apare vecinul YO3YX sa-i strige pe toti cu entuziasmul binecunoscut, e cam ... liniste. Acum cateva luni ... 1 an nu era asa, banda fiind destul de animata.

Rusii si occidentalii par a avea o activitate constanta si relativ consistenta.

La ei nu vad nici declin nici apatie, desi au beneficiat inaintea noastra de "cuceririle sec 21", adica telefonie mobila, PC, tehnica SMD etc. 

Link spre comentariu

Daca a fi radioamator inseamna a sta seara si dimineata in 80m iar ziua in 40, da, e cam pe moarte.... Aproape in fiecare noapte sunt spott-uri de radioamatori YO in 20m, unii dintre ei fac pile-up-uri masive, lucreaza VK si ZL pe long path dimineata... Cautati si voi de ex YO7MPD... 

Scaderea interesului pentru flecareala din 80 si 40 este fireasca in conditiile in care pasiunea pentru constructii tehnice scade si aceia putini care mai construiesc, cand apar in banda, se gasesc vesnic 2-3 "titani" care sa le arate ca au gresit... profund...

73 de YO6PMX

Link spre comentariu

Atata vreme cat pot avea o carte pe profil RA de citit, o pagina de web de studiat sau o revista despre RA de citit, cu un letcon pe masa si o sarma aruncata pe fereastra, si eventual unul-doi amici cu care sa pot discuta cand si cand pe tema, nu-mi fac probleme. Chiar si rasfoind batranul Tehnium sau paginile fostei reviste R&RA mi s epare interesant, cu atat mai mult multimea de pagini de internet de profil.

Lumea s-a schimbat in ultimii 25 de ani, timpul liber este tot mai dramuit si acesta tot mai solicitat de multe alte posibile activitati tentante, conditiile de antena au devenit catastrofice in orasele mari, iar radioamatorismul tot mai comercializat; si nu ma refer la trx-urile comerciale asa cum o face toata lumea, ma refer  la trafic, la "deicsurile" lucrate datorita unei expeditii ce a costat o juma' de milion de dolari, ce a implicat transportul a n vagoane de echipament, cu QRO-uri de 1,5kW, cu trx-urile cele mai peformante, cu antene peste media radioamatorilor obisnuiti infipte pe un bolovan iesit din mare, la care se sta frumos la coada pentru QSO cum la noi pe vremuri se statea la coada pentru painea pe cartela... Emotia cautarii de noapte a unui indicativ ce apare aleator o data pe saptamana timp de 30 de minute din jungla din Guineea a cam disparut.

Cu toate acestea, se construieste in domeniul RA, se construieste mult, si mai ales la un alt nivel fata de ceea ce se intampla in urma cu 25-30 de ani, se construieste de la echipamente cu tuburi si pana la SDR-uri stand alone. Diferenta este ca azi de multe ori cei care construiesc nu o fac din cauza lipsurilor materiale sau a imposibilitatii achizitionarii de aparatura comerciala, se construieste pur si simplu din pasiune. Unii (si inclusiv eu) o facem in conditiile in care deja avem cate doua sau chiar cinci trx-uri comerciale pe masa, uneori sunt atrasi de home made radioamatori cu venituri familiale de 5...10 ori peste media tarii, uneori home made azi poate insemna costuri chiar peste costul unor trx-uri comerciale second hand, insa pana la urma nu conteaza cat de scump sau de ieftin, cat de complicat sau de simplu ori cat de performant sau nu este ceea ce construim. Dupa parerea mea vor veni vremuri cand a construi si lucra cu ceva home made, facut de mana si mintea fiecaruia, nu neparat ceva foarte complicat si foarte performant, va fi ceva deosebit de apreciat, am vazut deja asta de mult timp relativ la aprecierile unor RA din afara.

"Flecareala" in 80m sau 40m nu este ceva rau, este modul radioamatoricesc de "socializare", discutii locale (uneori foarte indelungate sau cu participanti numerosi) se desfasoara in majoritatea tarilor; la urma urmei, pentru orice radioamator, este mult mai placut intr-o dimineata sau seara de iarna sa discuti cu prietenii de hobby in banda decat telefonic sau pe email... pana la urma suntem oameni si nimic din ce-i omenesc nu ar trebui sa ne fie strain... Faptul ca unele discutii devin ascutite sau incrancenate, prea stricte si lipsite de toleranta, aceasta nu este o problema specifica radioamatorilor YO ci este una generala specifica Romaniei subjugata de 25 de ani de catre TV, este de ajuns sa citesti ce se scrie pe la bodegile forumistice din zona ca sa-ti dai seama ca problema este generala pentru Ro si ca aceasta nu se va rezolva decat atunci cand o noua generatie va apare, una care sa stie a se concentra spre a-si trai cat mai frumos propria viata si a familiilor lor si nu sa traiasca vietile altora expuse in media, si nici sa traiasca incrancenati dupa influenta media. Sunt sigur ca ce au avut ocazia sa discute fata-n fata cu oameni si radioamatori "normali", civilizati, din afara, stiu ce vreau sa spun.

Repet: atata vreme cat avem un material de citit, un letcon pe masa si o sarma ca antena, restul depinde de fiecare, si mereu va exista cineva care sa citeasca si sa invete, sa lipeasca si sa construiasca, si sa utilizeze o antena...

Link spre comentariu

Traian, sunt 99% de acord cu tine. Cand folosesc termenul de "flecareala" ma refer la faptul ca s-a pierdut substratul acelor discutii, se dau "controale" (care musai sa fie cu + ca altfel se supara corespondentul), vesnic sunt informat cum e vremea la x capat al tarii desi nu intentionez sa calatoresc acolo si uneori mi se mai spune si cat e ceasul! :) Altadata se discuta despre constructii, se ofereau solutii tehnice... Rusii inca o fac, unii nemti la fel... La noi astfel de qso-uri sunt rare. In ceea ce priveste dx-urile, eu insumi sunt un vanator de asa ceva si sa stii ca nu e usor sa te faci auzit pe coasta de vest a USA trecand peste polul Sud, chiar daca W6CCP e spotat pe cluster. Omul ala e celebritate mondiala, la fel HK3C, 9K2MU... Si cu toate astea, nu ii e rusine sa raspunda la apelurile unui roman amarat. .. Asa ca eu m-am retras din benzile joase, in plus, noi avem o frecventa locala CB (ca sa poata participa si cei "in devenire") pe care se desfasoara aproape in fiecare seara discutii interminabile despre antene, propagare, transceivere si amplificatoare. M-am retras acolo oarecum...

Link spre comentariu

Ai dreptate cu ultrascurtele...am ramas placut impresionat de modurile digitale de lucru pentru EME fiind in vizita la Andrei cu ceva vreme in urma;  http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1020  totusi nu s-a prins de mine(chiar daca se poate lucra cu puteri mici) pentru simplul motiv ca ai nevoie de sincronizarea perfecta a ceasurilor iar fara internet nu se poate...deci pas, raman in unde scurte.Oricum mai sunt multe chestii de experimentat in radioamatorism,unii merg spre frecvente mari de ghz,altii din contra experimenteaza spre frecvente mici, zeci sau sute de khz;deci exista loc pentru toata lumea!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări