Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A murit sau nu radioamatorismul ?


VAX

Postări Recomandate

Aceasta intrebare a declansat o discutie aprinsa pe un forum al radioamatorilor din SUA. 

Unii ziceau ca radioamatorismul nu mai este interesant din cauza internetului. Altii puneau declinul radioamatorismului in seama telefoniei mobile, unde poti sa vorbesti fara restrictii. Mai spuneau unii ca radioamatorismul e cam la fel ca pe vremuri. Fel de fel de pareri. Cea mai interesanta a fost a unuia care lega lipsa de interes pentru radioamatorism si pentru tehnica in general, de venirea la putere a lui Ronald Reagan si a extremei drepte, care nu doreau ca masele (saracimea) sa stie prea multe si in consecinta s-a scos din orele de fizica de la scoala. Nu s-au mai facut ore de practica (laborator), care le plac mult copiilor. Mustele sunt prinse cu miere, nu cu otet. Altfel spus, daca li se toarna in cap teorie, pe care nici nu o inteleg toti, si nu calca prin laboratoare, interesul copiilor pentru disciplina respectiva scade la zero. Tinerii veniti in contact cu radioamatorismul nu mai intelegeau cum merg dracariile din domeniul radiocomunicatiilor si numai activitatea de operator de statie cumparata, fara constructii radio si fara reglaje, fara placerea de a face ceva cu mijloace proprii, nu avea suficienta forta de atractie.

 

In anii '60-'70 statul roman a sprijinit educarea tinerilor in domeniile tehnice. Tara nu avea dotare, posibilitatile erau reduse, dar vointa din partea guvernantilor era. Au fost infiintate multe cercuri de aeromodelism si navomodele, de constructii electronice. Erau emisiuni si la televizor pe tema asta. Se dadeau piese (celebrele tranzistoare nemarcate, condensatoare si rezistente, etc). Dar lucrurile s-au impotmolit in anii '80, cand Ceausestii si-o luasera in cap (niste inculti). Radiocluburile erau sprijinite si de armata, care facea donatii de aparatura uzata moral, dar buna la nivel radioamatoricesc.

 

Acum e liniste totala, "e de carbuni leganati", radiocluburile trag sa moara. Ar trebui ca la nivel de judet sa existe un laborator bine dotat cu aparatura de masura (osciloscop, punti RLC, frecventmetru, surse de alimentare, etc), cu statii de lipit, cu un mic atelier mecanic (polizor, masina de gaurit, etc), cu o instalatie de facut cablaje. Numai asa poate fi repornit motorul radioamatorismului, daca radioamatorii batrani si cu experienta ii vor ajuta pe tineri sa se doteze cu statii simple (kituri) de emisie-receptie si cu ce mai este necesar.

 

Situatia va fi agravata si de disparitia treptata a comunicatiilor analogice (inclusiv a SSB-ului) si trecerea la digital. Aparatura digitala e proiectata de un grup restrans de specialisti de elita, undeva, iar fabricarea (lipirea pieselor pe cablaje) se va face de semianalfabeti in domeniul tehnic, pe masini automate. Se incarca cu softul gandit de altii si se da drumul la jucarie. Nu vor mai fi bobine, reglaje pe vobler, chestii care se pot face si cu dotari minime. Apropo, auzisem in urma cu zece ani ca intr-un orasel (sa zic ca prin Hunedoara) cel mai mare "specialist" in decodarea telefoanelor mobile era un tamplar. Facuse bani cu tamplaria si isi cumparase din Germania tot ce trebuie pentru decodare (cabluri cu fel de fel de mufe, CD-uri cu soft-uri, etc). Tipul era afon la tehnica si la electronica.

Asta este digitalizarea, moartea radioamatorismului clasic.

 

Sanatate si numai bine !

Editat de VAX
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • VAX

    35

  • hpavictor

    21

  • +_Florin_+

    18

  • Marele Savant

    14

Top autori în acest subiect

 Mda, si formarea unei noi generatii de electronisti cum se va face? Nu tot cu radioreceptoare cu amplificare directa, construite pe o bucatica de pertinax? Sau vor studia direct pustii de 10 ani microcontrollerele, si cand se pune problema sa-si faca un preamplificator cu doi ranzistori pentru un microfon vor cauta unul de-a gata prin ofertele firmelor, si vor da 20 euro pe 7-8 componente absolut banale?

 Nu se compara internetul si telefonia mobila cu radioul, are de 1000X mai mult farmec sa receptionezi pe unde scurte o emisiune de la mii de km distanta cu un radioreceptor mesterit de tine intr-o dupa-amiaza ploioasa, decat sa dai 1000$ pe un PC si sa platesti abonamentul lunar la net, aia poate s-o faca orice tembel si lenes, dar ca sa mesteresti un mic radio trebuie vointa, pasiune, munca, studiu, te alegi cu mult mai mult decat sa-ti dea pcgarage un PC cu miliarde de tranzistori in microprocesor, si sa nu intelegi mare lucru.

 Digitalizarea nu e moartea radioamatorismului clasic, e doar moartea pasiunii pentru radioamatorism, cu pureci SMD plantati pe un PCB comandat gata corodat, gaurit, vopsit, afisaje LCD, etc,totul made in China nu te poti numi radioconstructor, ci doar montator de dispozitive microelectronice.Normal ca se duce pe copca pasiunea...

Link spre comentariu

N-a murit dar e in agonie... Celelalte moduri de comunicatie ii dauneaza destul de mult, doar cei intr-adevar pasionati mai activeaza si in special in SW. In VHF/UHF e din ce in ce mai liniste... noroc cu Rolink ca mai conecteaza repetoarele.

Sunt radioamator de aproape 20 de ani si pot sa spun ca radioamatorismul e un mod interesant si practic de a invata.

Link spre comentariu

De fapt moare ( încet , încet ) doar electronica " analogică " , este la îndemâna tuturor entuziaștilor ... În viitor , electronica se va putea face doar în mediul industrial datorită unor tehnologii inexistente acum 70 ani : strip line , smt , microcontrolere , fpga etc .Acasă se va folosi doar tehnica folosita înainte de anii '50 .

Link spre comentariu

Radioamatorismul NU moare. Acum in Romania sunt peste 3700 de radioamatori autorizati cu indicativ de emisie/receptie, cu categoriile III, II, si I.

Ca sa nu mai vorbesc de cei care sunt doar receptori.

Multi se rezuma doar la statutul de operator radio, si le ajunge doar atat, asta din cauza timpului disponibil si poate cunostintele de elctronica nu prea vaste.

Radioamatorii nu trebuie neaparat sa mai si construiasca statii, adaptoare, antene, si alte anexe.

Toate se gasesc gata facute la magazinele de specialitate din intreaga lume (inclusiv in Romania)

Si acum acasa se folosesc atat statii si aparatura AMC, din secolul XX cat si statii din secolul XXI.

Radioamatorismul este intr-o continua adaptare la tehnica existenta la un moment dat.

 

Cei mai pasionati radioamatori care au si ceva cunostinte de elctronica mai avansate si acum construiesc acasa, aparatura bazata pe tehnoligia SMD si strip line, dar si tehnologia cu componente discrete care nu o sa moara niciodata atat timp cat se mai gasesc componente discrete la multe magazine (din belsug)

 

Numarul radioamatorilor creste de la an la an, nu cu mult este drept dar creste, asa cum o indica si callbook-ul ANCOM.

http://www.ancom.org.ro/_2899

 

Atat timp cat vor exista undele radio ca principal mijloc de transport al informatiei, vor exista si radioamatorii.

Editat de cristiand02
Link spre comentariu

Acasă se va folosi doar tehnica folosita înainte de anii '50 .

Poate suna un pic off-topic, dar radioamatorii din SUA, prin anii '80 experimentau comunicatii pe 47GHz. Acum cu ata mai mult poti experimenta comunicatii pe orice spectru de frecventa permis de lege, cu conditia sa dispui de fondurile necesare pentru a achizitiona componentele necesare si sa ai acces la unele AMC-uri.

Link spre comentariu

Aveţi răbdare până la prima explozie solară de proporţii, când aproape toată tehnica ,,modernă,, va fi rasă complet, doar cei cu staţii radio ,,vintage,, vor mai putea comunica......radioamatorismul va muri probabil doar odată cu civilizaţia umană. Dacă iei un puştan sau tânăr expert în IT şi-l laşi într-o pădure mai izolată, moare de frig şi foame, fiindcă nu ştie să aprindă focul....

că nu mai are netul de unde să caute soluţii....

Link spre comentariu

Radioamatorismul nu mai este sprijinit de stat, de multa vreme. Sefii de radioclub au salariul de mizerie (ca femeia de serviciu) si stau agatati pe post pentru ca le este greu sa se apuce de altceva (mai ales daca esti trecut de o varsta). Este socotit ramura sportiva si se cer diplome. Partea cu pregatirea tehnica nu se pune. In trecut era sprijinit de armata, pentru ca in caz de razboi sa aiba personal cu cunostinte in domeniul tehnicii radio si a traficului (antene, etc). 

Si nici pe vremea lui Ceasca (un analfabet cu aere de imparat) nu era sprijinit radioamatorismul. Cereau performanta cu copiii pe la concursurile de vanatoare de vulpi, dar nu le asigurau radioreceptoare facute de fabrica (macar kit-uri). Se lucra cu improvizatii facute pe genunchi. 

Nu existau kit-uri nici pentru radioreceptoare sau statii de emisie-receptie simple, cu care sa atraga tineretul spre astfel de activitati. Nimic nu a fost facut cu ar fi trebuit. In anii '80 si cartile de electronica erau tiparite in tiraj redus si se vindeau pe sub mana, se generalizase specula. A fost mai bine in anii '60-'70. 

 

In anii '70, cand a fost ministru la invatamant domnul Mircea Malita (matematician, fost ambasador in SUA), orele de laborator (fizica, chimie) erau introduse in orar si erau obligatorii pentru profesori. Atunci s-au si facut dotari ale laboratoarelor.

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Malița 

http://adevarul.ro/cultura/istorie/mircea-malita-diplomat-onu-petru-groza-1_51715533053c7dd83f26459b/index.html 

http://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/romani-care-mai-au-de-spus-ceva/mircea-malita-maurer-este-cel-care-a-indepartat-romania-de-rusi-569273.html 

http://www.mediafax.ro/social/mircea-malita-schimbarile-in-educatie-nu-trebuie-sa-se-vada-altfel-intram-in-zazania-universala-10582993 

 

Eu am prins perioada aia, in primii ani de liceu. Am facul laborator de chimie mai ceva ca in facultate, cu colocviu, cu preparare de substante. La fizica inca n-aveau dotare buna, ne puneau filme didactice. Dar minunea nu a durat mult, pentru ca niste sabotori (de ex. Ioan Ursu - se zice ca era amantul toantei) i-au bagat in cap Elenei Ceausescu (o ciuma) ca in invatamant trebuie "sa se integreze teoria cu practica", adica sa se faca la gramada si sa nu mai existe ore de laborator.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Ursu_(fizician) 

Nu s-a mai facut nici urma de practica de atunci, ca nu aveau profii cum sa faca ora normala si sa se care cu aparatura in salile de curs. A fost sabotaj facut cu subtilitate, 

Link spre comentariu

Poate suna un pic off-topic, dar radioamatorii din SUA, prin anii '80 experimentau comunicatii pe 47GHz. Acum cu ata mai mult poti experimenta comunicatii pe orice spectru de frecventa permis de lege, cu conditia sa dispui de fondurile necesare pentru a achizitiona componentele necesare si sa ai acces la unele AMC-uri.

Nu , este evident ca nu suna offtopic , este doar adevărul .Radioamatorii au fost singurii deschizători de drumuri in RF .Este un merit incontestabil !Dar toate învățăturile privind educația AF / RF deriva doar din manualele radioamatorilor ... începând cu anii '30 Cei interesați pot căuta cu Google anumite amănunte evident pe site-urile radioamatorilor.
Link spre comentariu

Vad ca unele link-uri nu merg (sunt cu prea multe caractere). 

Cautati cu GOOGLE despre Mircea Malita. A fost cineva important pentru Romania !

 

Mircea Maliţa: Schimbările în educaţie nu trebuie să se vadă, altfel intrăm în "zâzania universală"

 

Asta sa puneti in casuta de cautare.

Link spre comentariu

Am gresit eu, am batut un spatiu la sfarsitul fiecarui link. Pe alte forumuri asa marge, ca altfel se incaleca textul. Daca nu va merge un link, mutati cursorul in caseta cu adresa si bateti un back space. 

Sunt nou pe forumul asta si nu stiu toate fentele.

Link spre comentariu

Poate suna un pic off-topic, dar radioamatorii din SUA, prin anii '80 experimentau comunicatii pe 47GHz. Acum cu ata mai mult poti experimenta comunicatii pe orice spectru de frecventa permis de lege, cu conditia sa dispui de fondurile necesare pentru a achizitiona componentele necesare si sa ai acces la unele AMC-uri.

Ai nostri experimenteaza ceva mai sus:

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1106

Link spre comentariu

Radioamtorismul nu va muri asa cum nu au murit nici navigatia cu vele, pescuitul cu bat simplu, etc.

Probabil ca din cand in cand va fi nevoie de un de-clic ge genul celui din "Tipul de la cablu".

Link spre comentariu

Pentru ca radioamatorismul clasic sa nu moara, este nevoie de un anumit microb. Cine a luat microbul in anii '60 si l-a cultivat in anii urmatori, il are si acum si ar putea sa-l dea si altora. Din pacate, majoritatea tinerilor capabili au fost imunizati de alte preocupari. Mai grav este ca progresul tehnologic indeparteaza tot mai mult oamenii obisnuiti de tehnica actuala. In majoritatea tarilor lumii nimeni nu stie sa proiecteze si sa construiasca de la zero un telefon modern. Speranta radioamatorismului este in acei tineri nostalgici, foarte putini, care simt nevoia sa parcurga drumul stramosilor si sa aiba, ca si ei, satisfactia unei legaturi dificile. Bine ca mai au inca pe cine sa intrebe.

Link spre comentariu

Radioamatorismul nu mai este sprijinit de stat, de multa vreme. Sefii de radioclub au salariul de mizerie (ca femeia de serviciu) si stau agatati pe post pentru ca le este greu sa se apuce de altceva (mai ales daca esti trecut de o varsta). Este socotit ramura sportiva si se cer diplome. Partea cu pregatirea tehnica nu se pune. In trecut era sprijinit de armata, pentru ca in caz de razboi sa aiba personal cu cunostinte in domeniul tehnicii radio si a traficului (antene, etc). 

Si nici pe vremea lui Ceasca (un analfabet cu aere de imparat) nu era sprijinit radioamatorismul. Cereau performanta cu copiii pe la concursurile de vanatoare de vulpi, dar nu le asigurau radioreceptoare facute de fabrica (macar kit-uri). Se lucra cu improvizatii facute pe genunchi. 

Nu existau kit-uri nici pentru radioreceptoare sau statii de emisie-receptie simple, cu care sa atraga tineretul spre astfel de activitati. Nimic nu a fost facut cu ar fi trebuit. In anii '80 si cartile de electronica erau tiparite in tiraj redus si se vindeau pe sub mana, se generalizase specula. A fost mai bine in anii '60-'70. 

 

In anii '70, cand a fost ministru la invatamant domnul Mircea Malita (matematician, fost ambasador in SUA), orele de laborator (fizica, chimie) erau introduse in orar si erau obligatorii pentru profesori. Atunci s-au si facut dotari ale laboratoarelor.

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Malița 

http://adevarul.ro/cultura/istorie/mircea-malita-diplomat-onu-petru-groza-1_51715533053c7dd83f26459b/index.html 

http://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/romani-care-mai-au-de-spus-ceva/mircea-malita-maurer-este-cel-care-a-indepartat-romania-de-rusi-569273.html 

http://www.mediafax.ro/social/mircea-malita-schimbarile-in-educatie-nu-trebuie-sa-se-vada-altfel-intram-in-zazania-universala-10582993 

 

Eu am prins perioada aia, in primii ani de liceu. Am facul laborator de chimie mai ceva ca in facultate, cu colocviu, cu preparare de substante. La fizica inca n-aveau dotare buna, ne puneau filme didactice. Dar minunea nu a durat mult, pentru ca niste sabotori (de ex. Ioan Ursu - se zice ca era amantul toantei) i-au bagat in cap Elenei Ceausescu (o ciuma) ca in invatamant trebuie "sa se integreze teoria cu practica", adica sa se faca la gramada si sa nu mai existe ore de laborator.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Ursu_(fizician) 

Nu s-a mai facut nici urma de practica de atunci, ca nu aveau profii cum sa faca ora normala si sa se care cu aparatura in salile de curs. A fost sabotaj facut cu subtilitate, 

 

Vax!

Pentru ca radioamatorismul clasic sa nu moara, este nevoie de un anumit microb. Cine a luat microbul in anii '60 si l-a cultivat in anii urmatori, il are si acum si ar putea sa-l dea si altora. Din pacate, majoritatea tinerilor capabili au fost imunizati de alte preocupari. Mai grav este ca progresul tehnologic indeparteaza tot mai mult oamenii obisnuiti de tehnica actuala. In majoritatea tarilor lumii nimeni nu stie sa proiecteze si sa construiasca de la zero un telefon modern. Speranta radioamatorismului este in acei tineri nostalgici, foarte putini, care simt nevoia sa parcurga drumul stramosilor si sa aiba, ca si ei, satisfactia unei legaturi dificile. Bine ca mai au inca pe cine sa intrebe.

 Si milioanele de telefoane vindute cine le-a proiectat si construit?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări