Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cand ati construit primul radio cu galena ?

VAX

Postări Recomandate

Galene se gaseau la discretie la posta,eu luam de la telefonisti care se catarau pe stalpi pentru intretinerea retelei de telefonie,primul radio l-am construit la 12ani dupa schema radio RIC1,asta in anul1987

carcasa o faceam din sapuniera

Nu te supara,dar faci confuzie,detectorul cu galena nu este acelasi lucru cu castile telefonice carora li se spuneau impropriu galene!

http://www.elforum.info/topic/28585-radioreceptorul-cu-detector-de-galena/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Giorgian tv

4

• VAX

3

• cristian_draghiescu

2

• puriu

2

Top autori în acest subiect

Apropo de supravegherea copiilor si de punerea lor "pe şine". In Germania nu ai voie, ca parinte, sa te interesezi de notele copilului, ca cica il stresezi. Si nici profii nu le dau teme la sfarsit de saptamana, tot ca sa nu-i streseze. De asta isi gasesc loc de munca in Germania absolventi din Romania, care nici nu sunt grozav de pregatiti sau de destepti.

Gresit. Asa ceva se vehiculeaza numai de catre parinti puturosi si idioti. Nu vorbesc din auzite. Ca parinte al unui elev minor, primesti spre luare la cunostinta atât rezultatele fiecarui examen scris cât si, cel putin odata pe semestru, situatia scolara a copilului. Si trebuie sa semnezi de luare la cunostinta. Exista însa diferente administrative regionale destul de mari.

Al mic al meu, desi toate activitatile sportive la care l-am îndemnat au fost însotite de experiente neplacute, practica în continuare acele sporturi (la nivel competitional). A fost continuu premiant la scoala si ne mândrim împreuna cu acest fapt (între timp studiaza sponsorizat de o binecunoscuta multinationala). A trebuit însa sa ne certam cu dascalii (acolo pâna la facultate nu ai parte de profesori), pentru ca acestora li se parea prea rapid ritmul de asimilare al materiei, de care dadeau dovada copii si ne cereau noua, parintilor, sa-i mai încetinim. A fost, cica, cea mai buna promotie din istoria scolii.

Absolventii din Europa de est, în marea lor majoritate, sunt disperati. Asa ca accepta orice, în special salarii mici si conditii de lucru mizerabile.

on topic: primul radio cu detector l-am construit pe la 5-6 ani, împreuna cu un prieten mai mare din vecini. Si desi în vara urmatoare eu m-am curentat zdravan în timpul "electrificarii" unui cort ce ni l-am ridicat în gradina, eu m-am facut electronist, iar el zugrav.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Pe la 10 ani, "radiocartof"-ul a fost primul "radioreceptor"...cred ca tot din revista "Start spre viitor", sau dintr-o carte de copii. Cu casca telefonica care avea abia vreo 65 de ohmi si dioda cu germaniu EFD108. :rade:

http://onlineradiomd.blogspot.ro/2012/08/radio-dintr-un-cartof.html

Apoi alte "jucarele" din carticica asta patratoasa:

https://www.scribd.com/doc/176348672/Electronica-ABC-pentru-incepatori

Link spre comentariu

Primul radio cu cristal de balena l-am facut la 10 ani sub indrumarea fratelui meu ,asta in anul 1969.

Fratele meu sa catarat ca casa noastra si pe a vecinului si a intins o antena de vreo 30m,era minunat mai ales seara cand era liniste.

Pe la 12 ani am primit primul meu transformator de sunerie si cateva becuri de 6v iar un vecin mi-a dat un ghemotoc de cablu de la telefoane de ala izolat cu hartie (ce viata).

Link spre comentariu

@

franzm Gresit. Asa ceva se vehiculeaza numai de catre parinti puturosi si idioti. ....

N-am fost in Germania sa vad cum sta treaba cu educatia copiilor. Ce v-am spus este din ce a povestit o doamna (prof. universitar) care are fata acolo. Si stiu de  la mai multi romani care au plecat in Canada, Australia, SUA, ca invatamantul mediu, oferit gratuit de stat, este de toata jena. Am vecin la bloc care a emigrat in Australia si dupa ceva timp si-a trimis in Romania fetitele si sotia pentru ca era nemultumit de scolile de acolo. La stat era de bataie de joc, iar la scolile particulare se face carte serioasa, dar e pe bani multi (ce iei pe mere dai pe pere).

Si m-am referit la materiile grele (mate, fizica, chimie, etc), nu la activitatile sportive.

In Anglia e la fel. Sunt serioase scolile particulare. Un coleg de scoala al fiului meu a plecat cu bursa la un colegiu din Tonbridge (comitatul Kent) si zicea ca nu pierdea timpul cu materii de umplutura (educatie antrepenoriala, religie, etc) si avea multe ore de mate, fizica, chimie. Adica la ei educatia generala se incheie la gimnaziu si la liceu sunt deja pe un domeniu ingust, conform cu inclinatiile fiecaruia. 

Si din ce povestesc colegii de pe forum, cu "galena", rezulta clar ca pasiunea pentru ceva se sadeste la varsta frageda. Nu mai pui saua pe calul batran si naravit.

Link spre comentariu

Nu cunosc (decât cel mult din auzite) si nici nu  ma intereseaza situatia din Canada, Australia, USA sau Anglia. Dar traiesc de câteva decenii bune în Germania si am crescut si trecut copii prin scoli.

Link spre comentariu

Sa ma bag si eu in vorba!  Inainte vreme, chiar se facea scoala in Romania. Dupa '89, o vreme s-a mai facut scoala,cit decit, serioasa, apoi a inceput ''relaxarea'',atit pentru profesori si mai ales pentru elevi,care au speculat momentul in care se vorbea de libertate,de democratrie. A fost inceputul sfirsitului pentru scoala romaneasca. Multi elevi(si unii parinti)au considerat ca mersul a scoala este facultativ si ca profesorii trebuiesc tratati ca pe egalul lor. Apoi, unii parinti, au inceput a contesta notele primite de odraslele lor la scoala,mergind la conducerea scolii, facind reclamatii peste reclamatii pe la inspectorate,punind intr-o situatie neplacuta,cadrele didactice care si-au ''permis'' sa noteze elevii, proportional cu gradul de pregatire al acestora. Multi au inteles gresit democratia si la fel de multi,nici nu au inteles ce inseamna democratia. Inca sint scoli in care se invata carte,dar din pacate sint foarte multe scoli, care nu se mai pot numi scoli, ci un loc unde copii se aduna si-si permit sa faca ce vor ei, nu ce le cer cadrele didactice. Rezultatele se vad. Pregatirea copiilor lasa de dorit,gradul de promovabilitate este de 100%(?????), dar gradul de pregatire este sub orice critica.Rezultatele se vad la egzamenele(nu examenele,cum am aflat de putin timp) de bacalaureat. Notele sub 5 sint ceva obisnuit si nimeni nu-si face griji. Chiar multi absolventi de studii superioare ies de pe bancile facultatilor nepregatiti sau pregatiti extrem de slab. Cind va mai fi invatamintul romanesc ce a fost cindva? Cind? Nu cred sa apuc vremurile alea! Poate doar atunci cind cineva va avea curajul sa spuna lucrurilor pe nume,care va avea curajul sa impuna niste reguli stricte in toate unitatile de invatamint si va face ''curatenie''prin scoli(scoli generale,licee, facultati) scapind de cei care nu fac performanta, mincind piinea statului de pomana,lasindu-i pe posturi doar pe cei dornici de munca si bine-nteles, platindu-i corespunzator.

Scuze pentru postul extrem de lung(din punctul meu de vedere).  Comentariul meu este o completare la cele spuse de @franzm,vizavi de scoala ce se face in Romania. Daca moderatorul considera ca,comentariul meu trebuie sters,sa-l stearga.

Primul aparat de radio pe care l-am facut,a fost cu dioda.Eram la liceu,anul II('69 -'70) si am facut rost (cu mare greutate) de un tranzistor rusesc ,un condensator variabil,un condensator fix, o casca ( nu mai stiu ce impedanta avea)si sirma de bobinaj de la atelierul electric de la mina de la noi din sat. Aveam un cristal de galena, adus de catre un prieten al tatalui meu care lucra la o mina din Cavnic(maramures) pe care nu l-am mai folosit pentru ca facusem deja rost de dioda si tranzistor, de la un coleg care frecventa cercul de radioamatorism din oras. Noi,cei interni, nu puteam sa frecventam cercul respectiv,pentru ca era strict interzis  sa parasim internatul fara aprobarea pedagogului,a dirigintelui si a directorului. Orice abatere se sanctiona drastic.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Puteți posta schema sau alte detalii ale japonezului cu 2 tranzistoarereacție reflex ( sau a unui model asemănător ) pentru aducere amintea epocii respective ?

Găsite la "repezeală" :http://www.antiqueradios.com/forums/viewtopic.php?f=4&t=212856(inclusiv schemele, parcurgeţi ambele pagini ale topicului respectiv)Şi o foarte frumoasă colecţie :http://www.tompolk.com/radios/2trans.html
Link spre comentariu

Posted Image

Multumesc @cristian draghiescu pentru sprijin , dar Futura M888 este departe de ceea ce mi-am imaginat ( nu are controlul reactiei etc )  , iar celalalt exemplu din link-ul de mai sus este un simplu receptor reflex , fara reactie .

In schimb , mi-am amintit ca in almanahul Tehnium 1982 exista un asemenea montaj : 

Posted Image

Un asemenea receptor este util incepatorilor  si astazi , cu mica modificare in ceea ce priveste etajul final audio , deoarece acel integrat se gaseste greu sau deloc .

La nevoie , se poate realiza fara etaj final audio , iar auditia sa se realizeze in boxe active pentru PC , banuiesc ca oricine are asa ceva prin casa iar etajul RF ar putea fi alimentat din baterii , pentru un zgomot minim .

Scuze pentru offtopic .

Link spre comentariu

În scopul creşterii sensibilităţii, aproape oricare schemă deradioreceptor reflex se poate completa şi cu o reacţie pozitivă(Reciproca fiind la fel de adevărată, putându-se suprima reacţia).Dar poate că pe un începător l-ar descuraja instabilitatea inerentăa unei astfel de scheme (mai ales pe US) în situaţia unui montajrealizat neîngrijit, aşadar cu tendinţe pronunţate de acroşaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări