Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cand ati construit primul radio cu galena ?


Postări Recomandate

Cineva a pus aceasta intrebare pe un forum al radioamatorilor din Vest (cred ca din SUA, nu-mi amintesc exact) si din raspunsurile date a rezultat ca cei mai multi capatasera "microbul" electronicii inainte de varsta de 10 ani (cam 60%). Alti 30% avusesera primul contact cu electronica la varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani. Doar 5% dintre radioamatori construisera galene intre 15 si 20 de ani. Procent 0% intre 20 si 50 de ani. Mai erau 5% care se apucasera de chestii din astea la pensie, cand oamenii au mai mult timp liber si vor sa faca ce n-au putut in copilarie.

 

Am adus in discutie acest subiect ca sa scot in evidenta faptul ca daca vrei ca un copil sa o apuce intr-o directie, atunci trebuie sa-l imbrancesti in directia aia de mititel. Exista un fenomen numit PRINTING (e un fel de reflex conditionat), care se produce in primii ani de viata. In creier exista zone responsabile de placere si altele de neplacere. Trebuie ca atunci cand stimulezi zona cu placerile printr-o activitate care trebuie sa devina pasiune, inainte sa o stimulezi pe cea cu neplacerile, cu ceva mai nasol. Mai concret, daca pui copilul sa faca curat prin casa (prin curte, gradina, etc), sa invete la ce nu-i place lui, etc si ii promiti ca recompensa ca vei construi cu el un aeromodel sau chiar o galena, atunci automat a doua activitate va stimula zona placerilor si poate sa devina o pasiune pe termen lung. Dar daca il lasi sa bata turca in fata blocului, sau sa se joace pe calculator pana nu mai stie de el si dupa asta il pui sa construiasca o galena, in vecii vecilor nu-i va placea. Pentru ca intai a fost stimulata zona din creier responsabila cu placerile si dupa aceea cea cu neplacerea, a doua activitate fiind mai solicitanta.

 

Reflexe conditionate se formeaza in multe directii. De exemplu ne putem explica de ce le place turcilor (si arabilor) muzica lor populara, care pentru noi pare sa fie o zanganeala (nici a noastra nu e mai breaza). E simplu, pentru ca de regula asculta muzica de sarbatori, cand mananca bine, sunt cu familia sau prietenii. Simpla ascultare a "zanganelii" le declanseaza placere, prin acociere mintala cu ce faceau de sarbatori. La fel e si cu ascultarea meciurilor la radio si cu alte reflexe din astea.

Mie imi face placere si cand ma duc la toaleta cu un catalog vechi de tuburi electronice sau semiconductoare care nu se mai fabrica si ma uit pe datele tehnice ale acelor componente. Stau cate o ora acolo, pana ma da afara sotia. Asa am printingul.

 

Concluzia ar fi ca trebuie sa tinem copiii din scurt (al meu e mare, am depasit momentul), sa-i punem la program, la munca ordonata, si sa le oferim ca bonus ce credem noi ca ar trebui sa faca in viata (sa cante la pian, sa deseneze frumos, etc). Daca ii lasam de capul lor, precis nu vor face nimic din ce am vrea noi, cand vor creste mari. Si trebuie sa se actioneze rapid, cand sunt mititei si stiu si de frica (se supun). De pe la varsta de 12-14 ani incep sa aiba personalitate (lucreaza hormonii), si-o iau in cap, vor intimitate (sa nu le citesti ce discuta pe skype cu colegii, etc). Trebuie sa bati fierul cat e cald.

 

SANATATE SI NUMAI BINE LA TOTI CITITORII !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cred ca l-am construit pe la vreo 12 ani, dar nu cu galena (ca n-aveam), ci cu o diode cu Ge si o casca de telefon de numai 56 ohm. Ca nici casca de 2000 ohm n-aveam. Oricum ascultam programul 2 (pe 855 kHz), amestecat cu alte programe - se auzeau in pauzele de emisiune.

Cam asta a fost inceputul. Se intampla prin 1980, probabil.

Link spre comentariu

Concluzia ar fi ca trebuie sa tinem copiii din scurt

 

Asta daca vrei sa ai de-a face cu autoritaile! Tu nu ai auzit de educatia nonviolenta? Cea mai mare ineptie in materie de educatie!

 

Suzati de oftopicareala si sa revenim la oile, pardon galena noastra.

Galena, in fond, este sulfura de plumb PbS, un material semiconductor. Multi spun insa galena/e la castile de mare impedanta, folosite la aparatele de radio …primordiale.

Cind am facut primul aparat de radio cu galena? Pai sa vedem, cred ca era prin anii ’56. Impreuna cu un prieten, am pilit la greu plumb, apoi am cumparat de la “chimicale” o banda de sulf pentru  ars in butoaie, de pe care am dat jos sulful, l-am pisat si apoi l-am amestecat cu pilitura de plumb, doua parti sulf, una de plumb. Amestecul l-am bagat intr-o eprubeta, care la rindul ei a fost bagata in foc, in soba. Dupa citeva ratari dezamagitoare, am reusit sa obtinem un pretios graunte de galena!!!. O montura din tabla de conserva si un ac de sigiranta, au definitivat galena.  Mai greu a fost cu condensatorul variabil, piesa destul de scumpa la acea vreme. Dupa citeva incercari, cu doua table de aluminium si o folie de hirtie uleiata, capatata de la un atelier de bobinaj, am pus mina pe un condensator variabil, recuperat de un alt amic (Kurti, sas la origine. El a a venit cu o carte de electronica, primita din Germania, carte de unde am aflat si cum se obtine pretioasa galena!), de prin podul nu stiu carei bunici sau matuse. Casti, 4000 ohm, le-a avut de la un unchi. Va mai descriu bucuria avuta atunci cind, in casti, pe linga o multime de piriituri am auzit muzica de la postul Bod?!!! Da, e mult de atunci….

Link spre comentariu

Eu am vazut prima data un radio cu "galena" (cu EFD106) cand eram in clasa a 6-a (anul 1974). M-am dus in vizita la un coleg de clasa, care era vecin pe scara blocului cu un baiat mai mare, elev la liceu. Asta isi construise un radio cu detector cu dioda. Montajul era pe coperta unui bloc de desenat, cartonata. Desenase schema si peste ea trasese fire si lipise firele. Folosea antena de la televizor si pentru impamantare legase un fir la calorifer. In anul urmator am facut si eu unul. N-am avut sprijin din partea familiei, din pacate. Recuperam piese "capiate" de la un atelier de reparatii radio-tv. La sfarsit de saptamana resposabilul unitatii intocmea documentele de casare a pieselor inlocuite si dupa asta iesea cu ele in spatele service-ului (era intre blocuri) si le dadea foc cu benzina. Caldura o lua in sus si la baza gramezii ramaneau piese nearse. Noi (ca eram mai multi copii) astepam sa plece persoana respectiva si repede stingeam flacara cu nisip. Mai gaseam si piese pe jumatate bune, cu care experimentam. 

 

Apropo de supravegherea copiilor si de punerea lor "pe şine". In Germania nu ai voie, ca parinte, sa te interesezi de notele copilului, ca cica il stresezi. Si nici profii nu le dau teme la sfarsit de saptamana, tot ca sa nu-i streseze. De asta isi gasesc loc de munca in Germania absolventi din Romania, care nici nu sunt grozav de pregatiti sau de destepti. Cunosc mai multe cazuri din astea.

Link spre comentariu

Galena...nu am mai prins-o,dar,in 1990,din cartea raposatului G.D.Oprescu am facut primul radio cu trei tranzistori.

Desii nu asta era primul montaj,mai "icropisem" chituri scoase de raposata ELECTRONICA...dar radioul acela era prima constructie din cap in coada,cu cablaj,cutie...e.t.c....aveam 15 ani.

Link spre comentariu

În 1977, chiar cu galena - aliajul , după aia de la casa pionierul am primit dioda cu Germaniu, casca nu mai știu de unde am luat și cu antena de la radioul cu lămpi și veșnicul calorifer de la bloc am încropit un radio ce prindea programul doi, după ceva timp a venit vecin un radioamator, cred ca yo7kpa,și atunci sa te ții, țipă casca aia de am demontat tot

Link spre comentariu

Prin ""55 tatăl meu meșterea ceva ce eu nu prea am înțeles ce , decît atunci cînd l-a pus în funcțiune. Un radio simplu cu galenă(asta am înțeles-o mai tîrziu)aveam doar șapte ani.A construit și un difuzor , mai tîrziu am înțeles că se numea /paletă liberă/.Deci am moștenit aceast hoby .Mi-a plăcut , am continuat ,și am ajuns și pînă azi tot cu electronica.

Primul meu receptor cu galenă, prin ..56 probabil, un fir 20m sus , jos priza de pamint, galena , casti, gata receptorul .fara acordaj, programul doi Bucuresti.

 

 

Am înțeles din ce am citit topicul  ,pînă prin ..90 mai ar fi fost atracție pentru electronică, pe urmă ......au venit alte ciume ...să nu le zic altfel...nu mai au timp copii de asa ceva ...Păcat. 

Editat de NOSTALGIC
Link spre comentariu

Primul radio si primu licurici in 1993 cand eram in clasa a10 .

Ce incantat eram eu ca ascultam pe gradina radioul in casca .

Pe urma in clasa a 12 am evoluat la un amplificator simplu care l-am facut in la multi .(20-25 variante(era un amplificator simpu fara pretenti ,”mult zgomot pentru nimic„))

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Primul radio cu galena l-am facut in anii '50. Aveam de la bunicul meu niste vechituri, un variabil, o casca nemteasca de 2000 ohmi si un detector vechi, de prin anii '20. Bunicul n-a vrut sa ma ajute deloc, zicea ca trebuie sa aflu singur totul, asa cum a facut si el la vremea lui. Aparatul nu mergea deloc, detectorul era oxidat si murdar, nu mi-a spus nimeni ca trebuia sa sparg cristalul ca sa am o suprafata proaspata. La magazin erau detectoare bune, dar scumpe, 15 lei. Au aparut altele mai simple si mai ieftine, de 5 lei. Dupa uraturile de sarbatori am adunat 5 lei si am cumparat unul cu care receptorul mergea bine. Dupa cate o jumatate de ora de cautat punctul-minune puteam prinde mai multe posturi. Pe atunci fiecare avea in curte o antena lunga si era mai simplu. Prin 1959 - 1960 au aparut diodele rusesti cu germaniu D1 si D2 (25 lei) si am renuntat la galena, apoi au aparut tranzistoarele P13 si P14 (50 lei). Mult mai tarziu m-am intors din distractie la detectoarele cu galena sintetica. Am preparat numeroase probe cu diverse dopari (Ag, Se, etc.) fara a atinge performantele cristalelor naturale selectionate.

Link spre comentariu

La galena (asa ii ziceam la casca telefonica) am ascultat la inceputul anilor '80 in pauzele de la scoala. Aveam vreo 7-8 ani. Dioda cu germaniu, de tip EFD (am aflat ca se numeste asa, cativa ani mai tarziu, la Casa Pionierului) nici nu era lipita.

Casca era a unui coleg dintr-o clasa mai mare. Am tanjit cativa ani dupa o casca telefonica. Dioda aveam, dintr-o placa TV cu lampi (sau un radio defect) aruncata si pe care eu am recuperat-o.

Link spre comentariu

prin 74, la varsta de vreo 14 ani, deabia incepuse-ra sa apara radiourile pe tranzistori...cu greu am facut rost de un ERFD115, am construit o bobina pe un tub de plastic si legand dioda la cablul de rufe  si bobina la pamant, reuseam sa prind RADIOVACANTA destul de tare si de clar...se mai auzea pe fundal si RADIO1, dar bucuria era mare...apoi am inceput sa evoluez, odata cu gasirea unor piese, facand receptoare radio reflex, care mergeau suficient de tare si erau si selective...apoi au urmat superheterodinele, amplifurile audio, diferite jocuri electronice...ce vremuri, ce de framantari... :aplauze

Link spre comentariu

Radio cu galena n-am construit, apetitul pentru constructii radio mi s-a deschis prin 1986 (eram elev). Nu mai existau cristale de galena in acea perioada.

In schimb am facut mai multe experiente cu circuite oscilante si diode EFD pe care le conectam la intrarea unor amplificatoare audio, transformandu-le in receptoare AM.  

Link spre comentariu

Receptoare portabile cu 6 - 7 tranzistoare cu germaniu, inclusiv aparate romanesti, erau multe pe la noi inca din anii '60. Cel mai interesant era unul japonez cu numai doua tranzistoare (reactie reflex) care se auzea la fel de bine ca si celelalte.

Puteți posta schema sau alte detalii ale japonezului cu 2 tranzistoare reacție reflex ( sau a unui model asemănător ) pentru aducere aminte a epocii respective ?Daca se considera offtopic , va rog să deschideți un subiect nou pe tema asta ... Bănuiesc că având etaj detector cu reacție se poate folosi și pentru recepționarea emisiunilor SSB ...
Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări