Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre oscilatoarele L-C (VFO) de mare stabilitate

VAX

Postări Recomandate

Va prezint modul in care se poate construi un oscilator Vackar utilizand un amplificator de tipul conceput de mine.

post-184170-0-71764800-1502798111_thumb.jpg

post-184170-0-83908100-1502798164_thumb.jpg

Dupa cum se observa pe schema, amplificatorul nu are etaje care sa inverseze faza semnalului si in consecinta modificarea capacitatilor ca urmare a efectului Miller nu se produce.

Pentru cei care nu stiu in ce consta efectul Miller, pun cateva adrese de pe net, de unde sa se documenteze:

http://avionics.nau.edu.ua/files/doc/Miller%20effect.doc

In schema de oscilator Vackar luata de pe Internet, de unde m-am inspirat in privinta cvadripolului de reactie, se vede ca amplificatorul cu JFET in conexiune cu sursa la masa (inverseaza faza semnalului) sufera grav din cauza efectului Miller. Capacitatea de la intrare este mare si dependenta de temperatura si de tensiunea de alimentare, prin dependenta transconductantei tranzistorului de acesti factori.

Limitarea nivelului oscilatiilor cu etaj diferential, fara intrarea tranzistoarelor in regim de taiere, adica functionarea in zona restransa de neliniaritate "indulcita" (usoara, cum vreti sa-i spuneti), impune un reglaj de precizie, pe osciloscop. Asta implica un nivel scazut al tensiunii alternative (oscilatiilor) aplicata la etajul diferential, de cel mult cateva sute de mV (varf la varf) la circuitul cu JFET-uri, respectiv de zeci de mV (adica de ordinul Vt=kT/q) la etajul diferential cu tranzistoare bipolare.

Reglarea reactiei numai prin modificarea curentului prin perechea diferentiala (implicit a transconductantei - gm) actioneaza pe un interval restrans si cerea multa munca la stabilirea exacta a factorului de transfer al circuitului de reactie. Din acest motiv am adaugat un potentiometru (R7) cu rezistenta mica (500 ohmi, variatie liniara). Astfel defazajul suplimentar produs de capacitatile din zona respectiva are valoare nesemnificativa. Amplificatorul scoate la iesire semnal in faza cu cel de la intrare si pentru functionarea cu retea de reactie de tip Vackar, care defazeaza semnalul cu 180 grade, a fost necesara inverasarea fazei semnalului de la iesire cu transformatorul T1 (are capetele bobinei L12 inversate).

Asa cum am precizat de la primele postari, am scos in evidenta crestrea stabilitatii oscilatoarelor armonice prin modificarea amplificatorului. Aspectele legate de bobinele pe suport de ceramica (calit), cu sarma lipita (turnata, depusa chimic), sa se dilate mai putin, impreuna cu carcasa, cu condensatoare de termocompensare, etc sunt clasice (istorie). Este bine ca s-au postat poze cu respectivele componente, sa le vada si radioamatorii tineri.

Inca din anii '60 am citit in revista "Sport si Tehnica" articole interesante despre cum se construiesc oscilatoarele de calitate. Se vorbea despre norul electronic (sarcina spatiala) care inconjura catodul lampilor, cum isi modifica densitatea ca urmare a variatiei tensiunilor de alimentare, cu efect direct asupra capacitatii dintre grila de comanda si catod, etc.

Editat de VAX
Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

Pun o intrebare mai mult de curiozitate.

Am tot citit prin cartile vechi "miez de ferita sau ferrocart"

Care e diferenta intre cele doua materiale?

Ce pot spune e ca in copilarie m-am jucat cu ferita la receptoare (dura si casanta).

Si m-am mai jucat  cindva cu un miex filetat de la o bobina RF. Am incercat sa-l lipesc pe un suport cu acea solutie magica "diclor-etan+PVC". Stupoare, zeama de lipit s-a facut maroniu-cenusie. Am testat si am vazut ca diclor-etanul dizolva acel miez.

Ala sa fi fost "ferrocart"?

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări