Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PLC KS 90 nu lucreaza


riciu

Postări Recomandate

Daca cunoaste cineva acest PLC, ii cer ajutorul. Trebuie sa regleze un pozitionator pt o valvula, in 4 - 20 mA. Acum trei zile, i-am simulat intrarea (tot 4-20 mA) cu un simulator de curent si functiona. Practic parametrul Y isi schimba valoarea in functie de diferenta dintre set point si valoarea de proces. La un moment dat am vazut ca nu mai scoatea nici curent, nici tensiune iar Y era 0. Iesirea era 0 deoarece minusul avea o scurgere la masa. Am rezolvat asta, Insa orice as face acum, Y-ul ramane 0, iar curentul pe iesire e 3.6 mA. Am probabat cu trei PLC-uri identice si problema ramane. Deasemeni, la niciunul nu pot sa schimb MANUAL/AUTOMAT. In documentatie spune clar ca prin apasarea butonului cu "manuta" se face trecerea AUTO / MAN. La mine nu se intampla nimic.

Deci, ca sa concluzionez, PLC-ul primeste la intrare 4-20 mA iar la iesire furnizeaza tot 4-20 mA pt a mentine set pointul in limite. Insa la mine oricare ar fi intrarea, la iesire am 3,6mA si atat. Y-ul nu variaza, trecerea de pe manual pe auto nu se face, cu niciunul din cele trei controlere ( din care 2 sint noi). Eu presupun ca e un secret care mie imi scapa. Dar care?

post-180685-0-98143100-1475739540_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • riciu

    10

  • Elison

    8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

KS90 este un controller, nu un PLC.Inainte de a fi folosit(unul nou)trebuie parametrizat conform manualului.Intrarile si iesirile sunt configurabile, daca modulul are erori sau defecte, interne, externe, ele sunt afisate pe display.

Link spre comentariu

PLC = Programable Logic Controller. Nu-i acelasi drac? :) Parametrii sint setati conform cu manualul instalatiei din care face parte. Pe display nu apare afisata nici o eroare.  Pot varia semnalul de intrare, pot varia set pointul, doar ca pe iesire e mereu 3.6 mA. 

Link spre comentariu

In manual vad ca este pe pe 1 si 2, iar input 2, pe 7 si 8.

Deoarece ultima cifra din CON.4 este 2, functionarea este doar in mod automat,doar daca se pune 1(CON.4=4001) se poate folosi butonul auto/manual.

Daca ai schimbat controller-ul cu unul nou,configurat corect, defectul poate fi cauzat numai de cablari incorecte, scurtcircuit sau intreruperi.Eu nu am intalnit controller nou care sa fie defect, am gasit anomalii in functionare atunci cand un condensator electroltic din sursa era uscat, capacitate buna, esr foarte mare.

 

L.E

Corect, intrarea de curent este pe 2 si 4, minus pe 2, plus pe 4.

Verifica si valoarea acestor parametri:integral time ,derivative time, actuator response time, cycle time heating,cycle time cooling.

Editat de Elison
Link spre comentariu

Vad ca ai toate datele legate de configurare si parametrizare.

Trebuie sa fii atent si la intrarile digitale izolate galvanic di1, di2 si sa verifici starea lor, high sau low.

Daca controllerul este nou, configurat si parametrizat corect, nefunctionarea lui este legata doar de intrari(analogice si digitale),iesiri.

Link spre comentariu

Daca in schema electrica aceste intrari nu sunt conectate extern, nu este nicio problema.

Verifica daca nu cumva sunt legate la pinul 10 cu strap sau cu un switch,pentru ca atunci este o problema.

Starea lor se poate verifica cu voltmetrul, HIGH = este orice tensiune intre 15 si 30 V, iar LOW orice tensiune intre  minus 3V si plus 5V.

Cu aceste intrari digitale se poate comanda de pe un setpoint pe altul,se poate schimba setpointul pe intern pe extern, se pot dezactiva toate iesirile, se poate trece in modul manual, se poate dezactiva afisarea parametrilor si a configuratiei, se poate dezactiva tasta auto/manual.

Sunt curios daca atunci cand variezi intarea de curent, te astepti sa ai un raspuns imediat pe iesire, pentru ca iesirea nu reactioneaza rapid.

Acest controller poate fi accesat si remote pe RS485 sau RS 422, nu stiu daca la tine se intampla asta, dar probabil ca nu, pentru ca am vazut ca nu are setata adresa (Adr = ----).

Link spre comentariu

Am reusit sa-l pun in miscare, dar nu am inteles cum si de ce. Sa va explic cum. L-am trecut in MANUAL si am vrut sa-i modific parametrul Y. Nu se modifica. L-am scos si l-am probat pe banc cu mA-metrul conectat pe iesire si fara nici o intrare. Functiona si scoatea si curent 4-20mA. L-am montat iar si am inceput sa deconectez pe rand fiecare fir, considerand ca e ceva care-l da peste cap. Am ajuns la di1 despre care ( dintr-o confuzie) eu am zis mai sus ca e libera, dar uitasem ca la ea e conectata o iesire din PLC-ul echipamentului, iesire care se cheama START WATER CONTROLLER si care eu o vazusem candva ca era HIGH. Insa am considerat ca daca pe banc functioneaza fara aia, cu ea HIGH si mai sigur ar trebui sa fucntioneze (eu inteleg comanda asta ca un consens pt ca controllerul sa porneasca). Am probat din nou reglarea manuala si functiona. Am conectat din nou di 1 si functioneaza. L-am pus in AUTO/MAN de mai multe ori si functioneaza. Deci, de ce asa si-a dat drumul si de cate ori l-am scos din instalatie si l-am pus separat pe banc, nu? Eu il scoateam din carcasa lui ( doar placile cu componente si display-ul) si il probam in alta carcasa, ( asa am vazut la un tehnic) sa nu-i deconectez toate cablurile de fiecare data. Oare cand il introduceam in carcasa, se intampla ceva in timpul alimentarii?    

 

Am mai observat ceva. Cand am deconectat di1, led-ul cu manuta nu mai pulsa asa cum o face cand e conectata di1 si e in AUTO. Ala pulseaza cand e Y2 in functie. Y2 inseamna 2nd correcting variable. Adica ce?

 

Da, eu ma astept sa reactioneze rapid, in cateva secunde cel mult. Stiu ca reglarea PID are timpi mai lungi intre doua impulsuri cand valoarea de proces este apropiata de SP, insa eu cand ma joc ma duc pana la capat de scala, deci acolo trebuie sa reactioneze rapid. 

 

Si inca o intrebare, pt ca acum mi-am dat seama de ceva. Acest SP2 este defapt un setpoint folosit daca masori ceva in doua puncte diferite? 

 

Mi-ati deschis multe curiozitati si pofta sa ma apuc sa ma joc cu regulatorul asta. Timp sa fie de studiu si de joaca. :rade:

Link spre comentariu

Este posibil ca terminalele de pe cablaj sa nu fi facut contact perfect cu lamelele elastice de pe carcasa, mai ales daca in dulapul electric patrunde umezeala.

Sp2 este un setpoint, al doilea, sunt controllere KS90 care au chiar si trei setpoint-uri(se poate vedea asta in codul care urmeaza dupa KS).

In anumite configuratii se poate schimba setpoint-ul cu ajutorul intrarilor digitale sau remote cu ajutorul unui PLC.

Acum, daca tot aveti pofta, cand aveti timp montati un controller pe bancul de lucru si simulati tot felul de scenarii, modificati configuratiile, parametrii si asa o sa va dati seama de influenta pe care o au acestia in functionare.

Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări