Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuite integrate utilizabile la receptia SSB/CW si AM

VAX

Postări Recomandate

Presupun ca multi din cei care au folosit circuitul integrat TDA1083 (ULN2204A, A283D, K174XA10, etc) nu i-au vazut schema interna la nivel de componente si nici nu cunosc particularitatile acestui circuit (mixerul, oscilatorul intern, AFI, cum lucreaza detectoarele de AM si FM - cam nestandard, etc).

Puteti sa va documentati de aici, la paragraful 6-87.

Cu acest circuit se pot construi receptoare de radioamatori (AM, SSB/CW) relativ bune. Se recomanda dubla schimbare de frecventa, integratul fiind utilizat pentru partea de dupa primul mixer.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu am folosit TCA 440 (A244D) intr-un transceiver de MF in 2m. Schema este a lui OK2PCH din revista Radioamatorul 6-7/93. De aceea, zic eu, ar fi bine de "atacat" si "MF"-ul (desigur tot cu aceste tipuri de integrate). Vreau sa informez ca acest circuit permite (printre altele) mixarea semnalelor de frecventa mare (in acest caz clasicul 134mhz cu propriul 10,7).

Iata ce scrie in Revista "Radiocomunicatii si radioamatorism" nr.2/96, pg.8:

Este vorba despre un transverter 145/27mhz.

Parca tda1083 merge si in mf.

post-180132-0-78048500-1500621338_thumb.jpg

Editat de gica70
Link spre comentariu

La MF eu am o idee care merita sa fie verificata de persoane mai tinere.

Cred ca se pot demodula semnale NBFM cu circuitele proiectate pentru radiodifuziene (FI = 10,7MHz), daca la circuitul LC de la demodulatorul in cvadratura se ataseaza un multi-Q. Cresterea Q-ului bobinei din circuitul defazor (de 10 ori sau mai mult), ar permite demodularea semnalelor NBFM. Se pot folosi circuitele clasice (TAA661, TBA120, TCA3189, etc). Multi-Q-ul trebuie sa mearga stabil la semnal mare, deci trebuie o schema mai studiata, dar nu este o problema..

Acest artificiu ar elimina necesitatea unei conversii de frecventa in plus si demodulare NBFM la frecventa joasa (sute de KHz).

Link spre comentariu

La MF eu am o idee care merita sa fie verificata de persoane mai tinere.

Cred ca se pot demodula semnale NBFM cu circuitele proiectate pentru radiodifuziene (FI = 10,7MHz), daca la circuitul LC de la demodulatorul in cvadratura se ataseaza un multi-Q. (///)

Acest artificiu ar elimina necesitatea unei conversii de frecventa in plus si demodulare NBFM la frecventa joasa (sute de KHz).

1) Din cele postate de dvs.(si in alte zone) ati zugravit Multi-Q-ul asta ca pe o solutie formidabila al carei potential a ramas insuficient exploatat si care a fost uitata pe nedrept in negura timpului, parca intentionat marginalizata de catre constructori si industrie.

Oare de ce multiQ-ul pe care il recomandati in atatea imprejurari, n-o fi fost utilizat si in productia de bunuri electronice?

Sa nu ne spuneti ca industriasii au fost atat de neatenti incat sa scape o astfel de ocazie!

Ce alte utilizari ati mai conferi dvs. acestui celebru multi-Q ? Poate sa faca si cozonaci ?

2) De ce ar trebui verificata de persoane mai tinere? Cei mai in varsta nu o pot face?

Dvs. de exemplu, de ce nu o verificati ? De ce asteptati ca altii sa va verifice ideile?

Iata mai jos alte exemple de aceasi factura, in ceea ce va priveste:

Ar fi probabil mult mai corect din partea dvs. sa le experimentati mai intai pe propria piele si abia daca veti fi obtinut vreun rezultat concret sau interesant, sa veniti si sa le recomandati.

Pentru experimentul teoretic nu este nevoie decat de o foaie si de un creion” a spus-o Einstein. Intentionati sa va comparati cu el ?

Un bun inceput ar fi fost daca ati fi putut oferi o rezolvare concreta a problemei de fizica pentru care ati "dat ideea" si ca de asemenea, ati fi experimentat personal multi-Q-urile sugerate si prezentat comunitatii niste rezultate la fel de concrete.

Editat de oroles
Link spre comentariu

Sincer, eu am presupus ca colegul nostru Vax lucreaza cu letconul mai mult ca multi dintre noi. Din moment ce in nenumarate rinduri ne-a informat ca are mii de tranzistoare si de circuite integrate achizitionate de-a lungul anilor, sortate si imperecheate, era de presupus ca le si foloseste intens! Altfel, pentru ''colectie'' sint suficiente citeva exemplare din fiecare.

In ce priveste multi-Q, am folosit cindva la un trx pe partea de recepti intr-un FI pe 455 khz. Este mai mult de un deceniu de atunci, dar intr-adevar mi-a ramas o impresir buna despre el, nu asi mai sti sa spun de ce, dar cu parerea asta am ramas!

Mi-am amintit cu ocazia asta de dl. prof. Iulian Negrea (frecventam cercul dumnealui de la C.P. din Craiova si am ramas prieteni de peste 4 decenii) care daca vroia sa verifice cum/daca functiona o anumita schema o recomanda cu caldura celor apropiati in a caror pricepere avea incredere, spunind ca a testat-o si este foarte OK! Desigur nici noi nu eram veniti cu pluta pe conducta si de multe ori ne spuneam doar parerea fara a fi testat dar afirmind ca am realizat fizic montajul respectiv.

Link spre comentariu

@oroles

Muti-Q-urile nu se folosesc in produse industriale pentru ca trebuie reglate permanent de un operator priceput. Tot ce functioneaza pe baza de reactie pozitiva este instabil in functionare. Radioamatorii stiu sa foloseasca astfel de circuite si au rabdare cu ele, mai ales ca sunt eficiente. Se utilizeaza si in fizica experimentala, acolo unde este cazul.

M-am uitat sa vad ce ati postat, ce preocupari aveti, si am constatat ca va intereseaza doar sa ma contrati. Cred ca sunteti o clona a celul care m-a facut nebun si in toate felurile. L-au lasat nervii.

@Savantul

Nu sunteti multumiti nici daca cineva va da o idee pe care singuri n-ati avut-o ? Trebuie ca sa vi se dea schema gata testata, totul mura in gura ?

Link spre comentariu

Buna dimineata dle. VAX,

M-am uitat sa vad ce ati postat, ce preocupari aveti, si am constatat ca va intereseaza doar sa ma contrati. Cred ca sunteti o clona a celul care m-a facut nebun si in toate felurile. L-au lasat nervii.

Si daca v-ati uitat in profil, ce preocupari ati descoperit ca as avea?
Considerati cumva ca informatiile din profilul cuiva sunt intotdeauna relevante ?!
In plus, nu inteleg de unde ati tras concluzia ca as dori sa polemizez cu dvs.!
Inteleg din cele pe care le-ati scris mai sus ca ati avut "meciuri" cu cineva si am incercat sa vad si eu despre ce este vorba.
Din cate vad, sunt mai multi utilizatori cu care ati avut astfel de situatii, asadar nu stiu la care anume faceti referire.
Daca eu as fi o astfel de clona si presupuneti ca respectiva clona ar fi cedat nervos, atunci logic ar fi ca starea respectiva sa fie valabila pentru oricare dintre identitatile folosite, nu?

Fiti linistit, nu-s clona nimanui. Dar nu ceilalti colegi au recomandat insistent folosirea multi-Q-ului, ci dvs., asadar pe dvs. era normal sa va intreb!
Revenind asupra multi-Q, nu i-am negat proprietatile si calitatile, dar singur ati spus ca este instabil - lucru pe care il cunoastem si noi, chiar daca nu am discutat despre el.
Si daca nu am discutat (eu, unii sau altii), nu inseamna ca nu am intelege sau nu am fi lucrat cu o astfel de solutie - ci pur si simplu, am avut alte consideratii despre el, pe marginea carora nu avem dispozitia necesara de a polemiza cu dvs.
Nu va impiedica nimeni sa deschideti un topic in care sa puneti la bataie discutia despre multi-Q... atunci poate veti reusi sa il prezentati intr-o lumina mai favorabila si sa atrageti un interes mai mare.
Vedeti, v-am oferit si eu o idee, poate n-ar strica sa incercati s-o aplicati, ce ziceti ?

Si in final, va asigur ca nu am motive pentru a va contrazice, dar de ce credeti ca ar trebui ca altii sa-si bata capul cu "temele" lansate de dvs.?

De exemplu, cu acest multi-Q, care desi e interesant ca experiment, e si instabil. Exista solutii dedicate pentru demodularea FM, nu inteleg de ce ar trebui sa-si bata cineva capul pentru a descoperi ca se poate demodula si prin reactie. Si ca veni vorba, de aia exista superreactia, cu care se poate demodula atat AM cat si FM.
Ca tot ati amintit de verisorii nostri Ivani:

http://zpostbox.ru/super_regenerator.html .
Sau, ca sa luam de exemplu si de la occidentali :

"The differential super-regenerative amplifier as a self-limiting FM demodulator"

Vad ca deja v-ati cam imflamat, eu va propun s-o luati mai incetisor, ca viata-i scurta si e mai bine sa ne bucuram de ea. Cred c-ar fi mai bine sa deschideti topic separat pe multi-Q si sa-l "tocati" acolo cu toate plusurile si minusurile aferente.

Cu stima,

Oroles

Link spre comentariu

Constat ca nu ati digerat informatia data de mine, aceea ca prin multiplicarea factorului de calitate al bobinei din circuitul defazor de la demodulatoarele cu multiplicator analogic (demodulare in cvadratura) se pot demodula atat semnale de tip NBFM cat si cele cu deviatie mare de frecventa, fara sa mai fie necesara inca o conversie de frecventa. Trecerea de la un tip de demodulare la celalalt se face prin modificarea reactiei la multi-Q (reglaj continuu) si comutarea filtrului de la intrarea amplificatorului de FI.

Circuit multi-Q am vazut si la decodorul de culoare de la televizoarele romanesti Telecolor 3007, cred ca la comutatorul PAL/SECAM. Se mai folosesc uneori si in aplicatii de firma, chiar daca rar. Am intalnit multi-Q-uri si in decodoarele stereo clasice, cu filtre LC.

Am introdus comentariul respectiv ca urmare a ceea ce a spus gica70, legat de folosirea circuitului TCA440 la demodularea semnalelor NBFM.

Link spre comentariu

fie vorba intre noi, cei care au facut depanare in acea epoca isi amintesc ca respectivul decodor mergea ca porcu' ca sa ma exprim stiintific!

Pt. dl. Vax: Daca nu eram prea batrin, va propuneam sa ma infiati!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Circuit multi-Q am vazut si la decodorul de culoare de la televizoarele romanesti Telecolor 3007, cred ca la comutatorul PAL/SECAM.

D-le VAX,

Aveti mai jos un link la o revista Tehnium in care la paginile 12 si 13 a fost publicat decodorul de culoare din Telecolor.

www.copcea.ro/files/tehnium/revista/9307.pdf

Puteti sa indicati componentele (de ex. C1, C2, R3, etc) care compun circuitul sau circuitele multi-Q ?

Va multumesc.

Cirip

Link spre comentariu

Vedeti la pinul 11 al integratului MCA640 (identificare semnal SECAM). Circuitul multi-Q actioneaza pe L26 si este dat la pagina urmatoare (pg.13), cel cu T91 in montaj Colpitts. Circuitul multi-Q a fost adaugat ulterior proiectarii schemei de baza, pe un mic modul care incapea pe decodor fara sa deranjeze (lipit cu sarme, pe verticala), pentru ca schema originala nu facea intotdeauna comutarea corecta (circuitul LC responsabil cu treaba asta nu era suficient de selectiv). Reactia pozitiva este fixa, atat cat sa salte putin Q-ul circuitului.

Link spre comentariu

"se pot demodula atat semnale de tip NBFM cat si cele cu deviatie mare de frecventa, fara sa mai fie necesara inca o conversie de frecventa."

Dar conversia de frecventa in mai multe trepte este de multe ori necesara din alt motiv.

Link spre comentariu

Nu mai cautati nod in papura si multumiti-va ca v-am dat ideea. Cine are nevoie si se pricepe sa proiecteze (construiasca) multi-Q-ul, s-o aplice. Este de domeniul hobby (radioamatori). Receptoarele profesionale vor fi construite tot cu schimbare de frecventa si demodulare NBFM la frecventa joasa (455 KHz sau alta valoare), cu circuite de genul MC3357 sau MC3371/72, etc. Solutia propusa de mine este aplicabila cand filtrarea semnalului se face la 10,7 MHz, cu filtre cu XT, si demodulatoarele obisnuite (in cvadratura, cu defazor LC) nu dau randament la frecventa respectiva.

Radioamatorii (hobby-stii) pot sa butoneze potentiometrul (condesatorul variabil) cu care se regleaza reactia in multi-Q si sa ingusteze sau sa largeasca banda de frecventa in care lucreaza demodulatorul.

Prin aceasta metoda se pot receptiona semnale AM, SSB/CW, MF banda larga si NBFM cu acelasi circuit integrat (TDA1083, TDA1220B, etc). Se pot construi receptoare de mici dimensiuni (pentru portabil), ieftine.

Editat de VAX
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Salutare

Referitor la TDA1046,eu am cnstruit un TRX cu dubla schimbare de frecventa cu acest integrat ,are si EMF500 in a doua frecventa FI, si merge in SSB,primeste in pini 2,4 semnal mic de la BFO.

73, Zorin YO5CZZ

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări