Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuite integrate utilizabile la receptia SSB/CW si AM


VAX

Postări Recomandate

Inca se mai gasesc de cumparat, la pret mic, cateva tipuri de circuite integrate cu care se pot construi receptoare performante. Este vorba de tipurile LA1245, TDA1220B, TDA2220.

 

http://electronicservice.shopmania.biz/ru/cumpara/la1245-sanyo-cz-314489

http://electronicservice.shopmania.biz/ru/cumpara/tda1220b-sgs-cz-304285

http://electronicservice.shopmania.biz/ru/cumpara/tda2220-sgs-cz-334711

 

Pentru ca un circuit integrat proiectat pentru radiourile AM sa mearga bine si la receptia SSB/CW, trebuie sa aiba iesire dupa amplificatorul de FI, de unde sa se extraga semnalul care se va aplica unui detector de produs, realizat cu componente disctrete sau chiar cu circuit integrat. 

Trebuie sa aiba si un filtru LC la iesirea din amplificatorul de FI, inainte ca semnalul sa ajunga la detectorul MA. Acest filtru LC permite trecerea semnalului de FI catre detector, dar suprima zgomotul de banda larga (inclusiv in audiofrecventa) care ar ajunge la detector si ar inrautati mult raportul semnal/zgomot. Multe tipuri de circuite integrate folosite la receptia MA nu au aceasta facilitate (de ex. TDA1046, TBA570). Ele au conexiune interna intre amplificatorul de FI (de banda larga, cu cupaj direct intre etaje) si detector. Pot fi folosite la repeptia SSB/CW doar daca se introduce semnal slab de la un BFO la intrarea amp. FI, dar asta da peste cap deglajul AGC al circuitului. 

La circuitul LA1245 iesirea din AFI este de mica impedanta (repetor de semnal pe emitor), si separarea semalului FI de joasa frecventa se face prin filtru ceramic. Nu este solutia optima, pentru ca filtrul ceramic se comporta la JF ca un condensator prin care se trimite ceva semnal de zgomot (din amplificatorul FI de banda larga, cu cuplaj in cc) spre detectorul MA, cu inrautatirea receptiei la semnale slabe. Este bine sa introduceti un filtru LC paralel, cu un capat legat la masa, care elimina complet componenta de JF. Dar cuplarea acestui filtru nu se poate face direct la iesirea din AFI, din cauza impedantei mici (in cazul LA1245). Eventual se face adaptarea cu un circuit hibrid JFET-bipolar, in conexiune drena comuna + baza la masa, cu filtrul LC legat la colectorul TB si poarta JFET-ului la iesirea din AFI. Se poate si mai simplu, ca din AFI sa se aplice semnalul pe un amplificator cu TB in conexiunea emitor comun, dar emitorul ramane nedecuplat la masa (tranzistorul va lucra cu semnal mare, cu rezistenta in emitor). Trebuie sa cam stiti electronica analogica, ca sa faceti singuri astfel de modificari (adaptari).

Alt circuit, extrem de performant, este LA1135 (DBL1019).

Nu se mai gaseste la magazine (firma SANYO a disparut, a fost absorbita de Panasonic, initial).

https://en.wikipedia.org/wiki/Sanyo

LA1135 are iesirea din AFI de mare impedanta (din colectorul unui TB), asa ca nu este o problema sa se introduca un filtru LC paralel. Asemanator este si circuitul LA1130. Aceste circuite pot sa fie recuperate din aparatura veche (scanati targurile).

Cu LA1135 am vazut scheme date pe la rusi. 

http://cqham.ru/ftp2/ut2ip_324.djvu

 

Extrem de bun este circuitul TCA440 (cu clonele lui, A244D si K174XA2). Este mult folosit de radioamatori, dar se vinde la pret de cazi din picioare. A fost retras din productie si pretul a urcat exponential, se vinde din stocuri aflate in curs de epuizare.

Se pot construi receptoare SSB/CW si cu circuitul TDA1083 (respectiv clonele lui). Este mai putin performant in privinta distorsiunilor de intermodulatie, dar are si amplificator de putere in JF si se preteaza la receptoarele portabile.

http://www.cqham.ru/rx80m.htm

Si circuitul TA7640 (+ clonele) are posibilitatea sa extragi semnal din FI pentru detector de produs. Merge la sculele portabile, pentru ca are consum mic.

http://www.unisonic.com.tw/datasheet/TA7640AP.pdf

Este clar ca aceste circuite integrate merg la receptoare cu dubla sau tripla schimbare de frecventa, cu ultima FI sub 1 MHz. Se pot folosi filtre electromecanice (500khz), sau filtre cu XT dupa prima schimbare de frecventa. 

Va recomand sa nu va apucati de astfel de constructii daca nu intelegeti bine cum lucreaza circuitele si ce trebuie sa se faca cu ele. 

Daca sunteti pasionati de electronica, sa va cumparati cateva. Sa va cumparati si socluri pentru ele. Dar sa nu zaca prin sertare pana dati coltul si urmasii le vor arunca la gunoi.

Link spre comentariu

Am incercat mai demult cu A283(TDA1083) o  strutocamila asemanatoare cu schema din link, dupa o revista Radio a anilor '80 (transceiver pentru 1,8MHz, adaptat pe 7MHz) usor modificata.

Imi doream ceva simplu si cu consum mic pentru CW ORP de buzunar, dar... nu

 

Ceva timp in urma am incercat LA1135, intr-o schema gen Miss Moskita care mi s-a parut mai putin sensibil si parca mai zgomotos ca TCA440.

Mi-a placut mai mult combinatia TCA440 si LA1185, care insa a ramas cel putin pana la pensie pe placa de test.

 

Pentru urmasi am urcat in pod cateva carti bune de inginerie, fizica si chimie.

Poate stranepotii nostri, care vor trai cu siguranta pe Planeta Maimutelor, sa le descopere si sa devina interesati - daca vor mai sti sa citeasca ...romaneste.

Link spre comentariu

LA1135 este facut sa fie rezistent la intermodulatii. Nu are amplificator de RF intern, ca TCA440. Daca va uitat pe datasheet, veti vedea ca lucreaza cu amplificator de RF extern, cu o cascoda hibrida (JFET+bipolar).

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/sanyo/ds_pdf_e/LA1135.pdf  

Multi radioamatori care au lucrat cu el nu i-au folosit toate facilitatile. Trebuie sa ai pregatire solida sa sa intelegi in detaliu cum functioneaza. Si nu i se da si schema interna, ca sa gandesti la nivel de componenta. Se da numai schema bloc. 

http://web.bxhome.org/blog/ok2bx/2015/01/cw-prijimac-na-7mhz 

Este un circuit chiar bun pentru superheterodinele cu dubla conversie. Insa discutam degeaba despre el, ca nu se mai gaseste usor (numai din recuperari). 

Am lucrat si eu cu TCA440 si cu echivalentul rusesc К174ХА2, care pare sa fie la fel de bun. Am cumparat multe TCA440 cand erau la pret mic (3 lei), nu se vindeau. Le pastrez pentru urmasi. Am lucrat si cu TDA1220B, care este foarte sensibil.

La magazinul indicat la prima postare mai sunt de vanzare cateva bucati (poate chiar cu zecile - nu stiu de unde le aduce) de LA1245, TDA1220B si TDA2220, la pret de pomana fara lumanare. Sunt fineturi. Important este ca li se poate atasa usor detector de produs. Romanii au facut TDA1046, care e performant in AM (are schema interna stufoasa), dar nu ai cum sa-i pui detectorul de produs.

LA1245 este chiar "un monstru sacru", facut pentru scule AM de performanta. Singurul inconvenient al lui este cel cu iesirea din AFI pe impedanta mica. A fost conceput pentru filtru ceramic intre AFI si detector. S-a generalizat moda cu filtrele ceramice, care se fac la stanta si se lipesc in montaj, fara reglaje (ca la LC-uri) si fara personal cu calificare mai inalta.

 

Eu am vrut sa-i indemn pe tinerii radioamatori sa incerce sa construiasca un receptor cu dubla conversie, ca au casunat toti pe receptoarele cu conversie directa si pe SDR-uri. Cunosc mai multi radioamatori tineri, cu statii si activi in benzile de US si UUS, care n-au construit "la viata lor" nici macar o superheterodina simpla. Sunt cam afoni la electronica, se limiteaza la mici adaosuri (automatizari cu relee, circuite banale, etc).

 

O problema mare e cu realizarea cablajelor, care la montajele cu circuite integrate si cu trasee fine nu se pot face manual, cu vopsea pictata pe placa de cablaj. Ar fi trebuit ca in toate orasele mari, unde exista facultati de profil electric, sa fie amenajate mici ateliere cu facilitati de fabricare a circuitelor imprimate si de bobinare a transformatoarelor, de facut parti mecanice (carcase, etc). Nu exista asa ceva. Le dau diploma si nu-i invata nimic. Nici pe vremea plumbuitului nu s-a dus pana la capat pregatirea inginerilor, nu se facea practica cu ei. Si atunci dezvoltarea industriei nationale era politica de stat.

 

Eu am destule circuite din astea, mi-am facut rezerva si pentru nepoti. Daca n-as fi trecut prin situatie financiara dificila, as fi golit magazinul, ca asa bijuterii nu se vor mai fabrica. A trecut epoca radioului analogic.

Si daca vrei performanta de varf, treci la montajele cu componente discrete, unde poti sa jonglezi cu schemele. Bagi JFET-uri multe, atenuatoare cu diode PIN sau cu fotorezistoare controlate prin flux luminos, mixere de care vrei etc.

 

Si eu am ajuns la aceeasi concluzie ca matale, ca nu se stie daca urmasii nostri se vor pasiona vreodata de electronica. Pe fiul meu nu am putut sa-l invat nimic din ale electronicii. A fost tot timpul bolnav (grav) si nu se putea (nu-i ardea de nimic). Insa i-a placut informatica, e de top (olimpic national). Este student si anul trecut a lucrat la o companie americana cu o filiala in Bucuresti. Facea drivere pentru magnetometre si accelerometre simple, care cred ca se puneau pe telefoanele mobile. Nu stiu cum reusea, fara sa stie nimic din electronica. Citea datasheet-ul componentelor ca sa vada ce trebuie sa faca si a reusit si asa. Sper sa apuc sa traiesc cat sa-i invat ceva pe nepoti. Cartile si componentele stranse, aparatura (cam veche, dar de calitate) le vor prinde bine urmasilor, daca vor fi pastrate in conditii bune. Ce bine ar fi fost daca si noi am fi mostenit biblioteci pline cu carti, maldare cu piese, sa le fi avut la tinerete !

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Un circuit integrat care merge bine la construirea receptoarelor SSB/CW si AM este TDA1048.

http://www.ic-ts-histo.de/sehenswertes_histo-datenblatt/TDA1048.pdf

A fost proiectat pentru televizoarele care merg pe sistem francez (sunetul cu modulatie in amplitudine).

Se gaseste greu, mai mult prin vechituri aduse din Franta. A fost si la vanzare (cateva bucati) intr-un magazin din Romania. Va spun despre el ca sa stiti la ce este bun, in caz ca va pica in mana. Constructiv se aseamana cu TDA440, folosit in calea comuna din televizoarele alb-negru (era fabricat si la IPRS - Baneasa). Are amplificator de banda larga (merge la peste 40 MHz) cu AGC si un demodulator AM. Important este ca iesirea AFI este accesibila (la pinii 7 si 8) si acolo se conecteaza un filtru LC de la care se preia semnalul si se poate aplica la un detector de produs, sau la detector MA (pinul 5). Este clar ca acest circuit asigura doar o parte din functiile unui receptor superheterodina.

Link spre comentariu

A reaparut oferta de TDA1048 la un magazin din tara, asa ca va recomand sa cumparati cateva circuite de acest tip pentru experimentari.

http://electronicservice.shopmania.biz/cumpara/tda1048-siemens-bb-304305

Sunt la pret atractiv (fiind scoase din fabricatie si neutilizate in mod curent). Cu ce dai pe un pachet de tigari poti sa cumperi patru bijuterii din astea.

Studiati-le bine schema interna si ganditi-va ce utilizari le-ati putea gasi, altele decat cea pentru care au fost fabricate.

Avantajul la circuitele integrate facute pe vremuri este ca in cataloage se da si schema interna si astfel se poate intelege bine cum functioneaza si la ce altceva ar putea merge.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Gama dinamica, pe ansamblu, depinde si de ce se afla inaintea circuitului respectiv, care asigura doar AFI cu AGC, demodulare AM (CW/SSB cu detector de produs extern), preamplificare audio cu reglarea volumului. Adica depinde si de mixere, de ARF, etc. Circuitul TDA1048 are amplificator de banda larga (merge bine la peste 40 MHz) cu AGC cu diode conectate intre emitoarele unor tranzistoarele care lucreaza in conexiune de etaj diferential. Nu este specificata in datasheet gama dinamica a circuitului, dar este de presupus ca este cam ca la TDA440P (din TV alb-negru - AGC range 56dB), avand structura similara pe partea de amplificator.

 

http://www.bucek.name/pdf/tda440.pdf

http://datasheet.datasheetarchive.com/originals/distributors/Databooks-3/Book602-772.pdf

http://datasheet.datasheetarchive.com/originals/distributors/Datasheets-33/DSA-640266.pdf

 

Eu zic ca pentru numai 4lei/bucata este destul de performant. Este recomandabil celor care sunt pasionati de constructii (experimentare) in domeniul electronicii. Dar si cei care le au traficul pot sa faca o jucarie buna cu circuitul asta. Este proiectat pentru televizoare si merge la 12 V, cu consum maricel. Adica este potrivit pentru echipament stationar.

Din schema interna rezulta ca se pot conecta rezistoare la iesirea AFI si atunci se poate utiliga ca amplidicator de banda larga pentru alte aplicatii (ca parte din PLL de RF, pentru comunicatii optice, in experiment de fizica, etc). Daca se pune circuit acordat LC, este bine sa se foloseasca bobina cu priza mediana (se leaga la V+) si cu capetele conectate la colectoarele tranzistoarelor de la iesire. Schema data in datasheet este simplificata (iesirea din AFI asimetrica). De la bobina respectiva se ia semnal de FI, printr-o alta bobina cuplata, care se aplica la detectorul de AM si la cel de SSB/CW.

Trebuie sa se umble la constantele de timp ale circuitului AGC, ca sa raspunda rapid (pentru CW/SSB).

Electronistii cu ceva experienta se descurca usor cu circuitul asta. Avantajul la circuitele integrate din prima generatie (mai simple) este ca se pot utiliza si in alte scopuri decat cele pentru care au fost create (de ex. TAA661, cu care se construiesc receptoare cu conversie directa sau chiar demodulatoare PLL - cu ceva componente externe).

Editat de VAX
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cu un mic efort de imaginatie, cu pricepere si bunavointa, se poate utiliza pentru receptia SSB/CW si circuitul TDA440P (sau altele asemanatoare), care era folosit in calea comuna de la televizoare. Merge ca AFI si detector de produs, plus preamplificare dupa detector.

La pinii 8 si 9 se conecteaza secundarul unui transformator (RF) pe ferita, care are primarul legat in emitorul unui repetor de semnal cu tranzistor bipolar, conectat la oscilatorul BFO. In acest mod comanda celulei Gilbert (multiplicatorul pe care se face mixarea) este fortata de BFO si ce vine la pinii respectivi prin conexiunile interne ale integratului nu mai conteza. Pentru functionarea RAA (AGC) pinul 7 se leaga la masa. Se umbla si la constantele de timp ale AGC (grupul RC de la pinul 4).

Cine are acest circuit, care a fost destul de raspandit si se poate recupera din televizoarele vechi, poate sa incerce.

Cred ca sunt multe tipuri de circuite integrate cu care se poate experimenta, chiar daca destinatia initiala a lor a fost alta. Important este sa li se stie schema interna (la cele vechi s-a publicat) si sa se studieze putin.

Link spre comentariu

Cu un mic efort de imaginatie, cu pricepere si bunavointa, se poate utiliza pentru receptia SSB/CW si circuitul TDA440P (sau altele asemanatoare), care era folosit in calea comuna de la televizoare.

______________________________________

(de ex. TAA661..........)

Vezi in revista Tehnium 3/1986 pagina 7

Editat de vio2007
Link spre comentariu

@vio2007

 

Nu am construit montaj cu TDA440P pentru SSB/CW, dar am testat (in anii '80, dupa studierea atenta a schemei interne) zeci de astfel de circuite, cumparate de la bisnitari (adica nesigure, dubioase). Le-am pus in montaj de proba, cu soclu, si le-am luat la purecat. Toate au mers, chiar mai bine decat A240D fabricat in RDG. Acum se gasesc mai greu si le-a crescut pretul. Este rentabil sa se construiasca cu ele numai daca zac prin sertare, nefolosite. Eu inca am aproape 100 de bucati, ramase de cand reparam televizoare alb-negru. La ceva inca sunt bune, ar fi pacat sa fie aruncate.

Link spre comentariu

Prin anii '80, ai nostri au facut integratul bA3054 (dupa LM3054). Contine doua grupuri de cate 3 tranzistoare conectate pentru un modulator si un demodulator SSB (transceivere), dar si pentru alte aplicatii. Merge foarte bine pana peste 100 MHz. In catalog are un nume derutant: "arie de tranzistoare bipolare".

Mai am destule. Cine doreste asa ceva moka, sa se manifeste.

Link spre comentariu

LM3054 (CA3054, uA3054) contin doua etaje diferentiale cu sursa de curent in emitoare. Merg si in montaje cascoda, cu un tranzistor neconectat. Tranzistoarele din LM3054 nu sunt cu mult mai bune decat BC-urile, in privinta Ft si capacitatilor interne. Sunt utilizabile pana pe la 20 MHz. Merg si mai sus, dar cu performante reduse. Factorul de zgomot nu este mai mic de 6 dB. Pentru receptoare de unde scurte sunt bune.

Intotdeauna circuitele simple se pot utiliza in multe scopuri.

 

Am avut la seviciu un lot de circuite bA3054 luate direct din fabrica (IPRS) in anul 1992. Cred ca erau rebutate, nu se incadrau in parametrii declarati. Tranzistoarele aveau amplificarea in curent foarte mare (beta = 900), dar nu mergeau bine la Ic mai mare de 0,5 mA (tensiune de saturatie foarte mare). Cu siguranta cipurile aveau dopaj cu impuritati prea mic in regiunea bazei tranzistoarelor. Le-am folosit la joasa frecventa (la curenti mici).

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări