Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare curent cu uC

Vizitator

Postări Recomandate

AG, Steve/Dave nu a facut ce discutam noi acum.Dar pari mai leneş decat te stiam. Vizualizeaza partea a 4-a pe YT, cam de la minutul 15 din ce-mi aduc aminte. Acolo detaliaza folosirea opamp-ului, dupa cum au sugerat colegii mai sus.Eu am continuat discutia cu rezistenta variabila pentru ca vrei sa incarci acumulatoare. Nu merita control pe n-spe biti acolo.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

4

• Depanatoru

2

• digix

2

• alcon

1

Top autori în acest subiect

Schema "clasica" arata cam asa , e destul de performanta si mai simplu de controlat cu o tensiune continua generata de microcontroler , dupa cum se vede. E un punct de plecare pentru ce se doreste .

Posted Image

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Am sa-ti descriu cum am facut eu pentru incarcarea unui acumulator auto, poate te ajuta:

-Redresare monoalternanta, incarc numai pe panta crescatoare a alternatei pozitive pana in maxim varful ei  ( 0-5 mS timp de deschidere mosfet)

-Intervalul 0-5 mS il impart in 256 de fractiuni de timp sau cate vrei.

-Detectez trecerea prin zero si in rutina de tratare intrerupere deschid mosfetul pentru o fractiune de timp si la expirarea timpului, inainte sa inchid mosfetul, masor cu un senzor din seria ACS712 valoarea de varf a curentului. Aici am facut si o protectie foarte eficienta la scurt, inainte sa deschid mosfetul masor tensiunea bateriei si daca este sub, sa zicem, 5V nu deschid mosfetul.

-Pe durata alternantei negative fac evaluarea, avand curentul de varf, perioada si timpul de deschidere pot calcula valoarea RMS a curentului. (cu un alt mosfet, pe alternanta negativa, fac si o foarte scurta descarcare cu un curent mare) 

-Compar cu valorea dorita si cresc/scad dupa caz timpul de deschidere mosfet cu o singura fractiune de timp.

-Curentul de incarcare va creste lent si va oscila in jurul valorii prestabilite aproape insesizabil.

-La fiecare 10 minute opresc incarcarea si fac evaluarea acumulatorului.

Incarcatorul este mult mai complex, respecta toate fazele de incarcare (calificare,bulk,absorbtie,flotant), se pot modifica diversi parametri, contorizeaza timpii pe fiecare faza, la final rejecteaza bateria cu motiv explicit sau o incarca cu succes.

Este inca in lucru partea de descarcare pentru evaluarea capacitatii acumulatorului.

Link spre comentariu

scuze thunderer. nu sunt lenes, dar sincer am o problema temporara cu net-ul de-abia merge pe aici, intr-adevar nu am putut sa "sap" asa cum o fac in mod normal. si da, vreau sa incarc acumulatori.

va multumesc pentru idei, si-mi cer scuze daca am parut intr-un fel..

Link spre comentariu

@Digix, solutia ta poate fi folosita si la incarcarea unor acumulatori din panouri fotovoltaice?  As vrea sa fac un "incarcator" cu Arduino. Deocamdata sunt in cautare de idei pentru realizarea unuia mai performant decat cele din comert (daca crapa, trebuie sa astepti pana vine altul...). 

Link spre comentariu

Salut,

Intervin si eu desi cred ca sunt offtopic, dar oricum colegii de mai sus au precizat foarte bine solutia.

Iti atasez o schema electrica de la o sarcina activa pe care am facut-o recent. te poti inspira pentru partea de control current (practic intre drena mos si VCC pui sarcina ta), daca e necesar  redesenez.schema.

PS: in schema mea aveam reglaj de curent in pasi de circa 10mA, daca e interesat cineva o sa il postez complet pe forum.

Spor!

dummy_load_sch.pdf

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

@Digix, solutia ta poate fi folosita si la incarcarea unor acumulatori din panouri fotovoltaice?  As vrea sa fac un "incarcator" cu Arduino. Deocamdata sunt in cautare de idei pentru realizarea unuia mai performant decat cele din comert (daca crapa, trebuie sa astepti pana vine altul...). 

De ce nu citesti pina la capat? Sau daca citesti de ce nu esti atent?

Panourile tale solare livreaza curent alternativ?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@dj_ando_83, un proiect popular pe net, de incarcator mppt cu arduino, a fost lansat prin 2009 de catre Tim Nolan.

Se bazeaza pe principiul perturba si observa, descrierea completa, pe intelesul tuturor era pe situl sau care nu mai functioneaza.

A fost sursa de inspiratie pentru multi si poate fi si pentru tine, inca se mai gasesc informatii despre el: https://hackaday.io/project/10671/logs

Am si eu in plan sa-l incerc si sa-l complic un pic. Am vazut la cei de la Linear Technology, prin note de aplicatii, o idee geniala, cand panoul fotovoltaic genereaza prea putina energie si nu poate sustine incarcarea, se opreste incarcarea si energia produsa este stocata intr-un condensator tampon.Cand s-a acumulat suficient de multa este cedata bateriei, asta merita incercata.  

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

-Curentul de incarcare va creste lent si va oscila in jurul valorii prestabilite aproape insesizabil.

curentul va scade/creste, sau tensiunea ? ...

ok, odata cu tensiunea scade si curentul, dar asta ar face si un pwm... nu ?....

Link spre comentariu

Daca ar trebui sa fac eu ceva asemanator as utiliza un DAC de exemplu MCP4822 sau orice altceva, impreuna cu un microcontroller oarecare, chiar Arduino, si cu acestea as genera o tensiune de referinta, reglabila cu encoder digital, vizualizare pe LCD, etc.

Apoi as face un alt modul, bazat pe amplificatoare operationale, care sa imi citeasca aceasta tensiune de referinta si sa actioneze tranzistorul de reglaj, bineinteles citind o valoare de feedback. Eu pentru citirea curentului prefer foarte mult senzorii hall, cum ar fi de exemplu ACS758 sau ceva asemanator, adaptat curentului de masurat. Nu as face controlul buclei de reglaj cu microcontroller desi este mai elegant, este mai greu de depanat daca nu merge corect.

Realizarea in 2 module permite reglajul partii de curent constant cu un simplu potentiometru.

Link spre comentariu

Am sa-ti descriu cum am facut eu pentru incarcarea unui acumulator auto, poate te ajuta:

-Redresare monoalternanta, incarc numai pe panta crescatoare a alternatei pozitive pana in maxim varful ei  ( 0-5 mS timp de deschidere mosfet)

-Intervalul 0-5 mS il impart in 256 de fractiuni de timp sau cate vrei.

-Detectez trecerea prin zero si in rutina de tratare intrerupere deschid mosfetul pentru o fractiune de timp si la expirarea timpului, inainte sa inchid mosfetul, masor cu un senzor din seria ACS712 valoarea de varf a curentului. Aici am facut si o protectie foarte eficienta la scurt, inainte sa deschid mosfetul masor tensiunea bateriei si daca este sub, sa zicem, 5V nu deschid mosfetul.

-Pe durata alternantei negative fac evaluarea, avand curentul de varf, perioada si timpul de deschidere pot calcula valoarea RMS a curentului. (cu un alt mosfet, pe alternanta negativa, fac si o foarte scurta descarcare cu un curent mare) 

-Compar cu valorea dorita si cresc/scad dupa caz timpul de deschidere mosfet cu o singura fractiune de timp.

-La fiecare 10 minute opresc incarcarea si fac evaluarea acumulatorului.

Incarcatorul este mult mai complex, respecta toate fazele de incarcare (calificare,bulk,absorbtie,flotant), se pot modifica diversi parametri, contorizeaza timpii pe fiecare faza, la final rejecteaza bateria cu motiv explicit sau o incarca cu succes.

Este inca in lucru partea de descarcare pentru evaluarea capacitatii acumulatorului.

@digix, cand ai timp o sa te rog sa raspunzi daca vrei, la intrebarile adresate in privat, si daca cumva nu ai primit PM...te rugam sa detailezi putin mai mult, procedura ta de "evaluare acumulator" si de ce ai ales sa te sincronizezi cu reteaua in schimbul unui pwm. redresarea mono-alternanta, nu are filtraj cu capacitor ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări