Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare curent cu uC

Vizitator

Postări Recomandate

Vreau sa limitez reglabil din uC, curentul intr-un  circuit cu mosfet(nu neaparat), undeva intre 100mA - 10A.

Cand spun limitare, nu ma refer la intreruperea tensiunii la depasirea unui prag de curent, ci la furnizarea curentului cerut.

am tot felul de comvingeri si/sau nelamuriri, dar ca sa nu complic intrebarea, o sa o las asa undeva la nivel de zero..

deci. cum ar trebuii sa fac in cazul asta ? cum ati proceda voi ?...

Citeste descrierea rubricii inainte de a posta !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

4

• Depanatoru

2

• digix

2

• alcon

1

Top autori în acest subiect

Asta e din proiectul lui Dave la 2 amperi, dar poate faci cu doua 338 in paralel. Vezi EEVblog #232 - Lab Power Supply Design, practic incepe de la #221, sunt mai multe parti.

Nu te speria de MCP-uri (ADC/DAC), eu le-am dat de cap la ambele (in Mikrobasic), pot sa-ti dau detalii.

Opinia mea, nu ca ar trebui sa si tii cont, dar daca nu vrei sa alimentezi LED-uri sau sa incarci acumulatoare, o sursa cu STOP e mai utila decat una care-ti va furniza un curent intr-o componenta in curs de explodare.

Altfel, colegii de la Alimentatoare iti pot furniza o solutie SMPS cu limitare puls-cu-puls. Poate ar fi bine sa ceri mutarea acolo.

Link spre comentariu

Tensiunea liniar reglabilă care se obține tradițional cu un potențiometru liniar în etajul de limitare curent într-o sursă clasică, poate fi obținută cu un MCU în 3 feluri (care îmi vin acum în minte):

1. semnal PWM ce atacă un integrator ce constă într-o rezistență și un condensator (posibil ceva zgomot de la PWM dar funcționează, există surse pe net cu acest procedeu).

2. folosirea mai multor ieșiri digitale ce comută practic rezistențe într-o rețea R-2R (consumator de pini).

3. folosirea unui DAC intern sau extern. DAC-urile interne sunt și cam rare și sunt și pe puțini biți, de obicei 5 (cred). La o sursă digitală ai nevoie măcar de 10biți.

LE plus potențiometrul digital de mai sus evident

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Posted Image

deci tot curentul de 5A trece la un moment prin R1. deci cu ce as putea sa-l inlocuiesc sa pot face comanda ? elementul primar care sa fie...

sau...R1 ramane, decuplez Adjust si acolo trebuie intervenit ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Teoretic pui o rezistență fixă , de valoarea cerută , paralel cu R1 care devine astfel de ordinul a sute de Ω - kΩ. Practic însă pe rezistența fixă se va disipa o putere foarte mare. 

Exemplu : vrei să reglezi înte 0.1 - 1A. Rezistența va trebui să aibă circa 1.25V/0.1A = 12.5Ω ca să poată controla 0.1A . La 1A dispația pe ea va fi 12.5W ! 

Există circuite ceva mai complexe  , cu unul sau mai multe AO , care pot să facă treaba asta folosind tot un LM317/338.

Link spre comentariu

AG, R1 poate fi un Mosfet care joaca rolul de rezistenta variabila, poate fi low-side.Nu am toate detaliile sursei lui Dave, dar e un mosfet acolo catre masa la iesire.

Link spre comentariu

o sa incerc si eu cu un mosfet N, probabil trebuie unul cu RDSon cat mai mic.

L.E: nu-mi dau seama cum vine pus.. daca ai timp fa o schita te rog

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Hai ca nu am fost clar, credeam ca ai vazut schema din postul 2.

Posted Image.

Asta e ce voiam sa spun. Evident ca dioda aia peste LOAD nu o pui. Dioda mosfetului nu face nimic.

Aia 10V sunt iesirea din 338. Am precizat ca sa fie complet mesajul, dar sigur ai inteles ce zic.

Altfel un mosfet P poate fi intre Adj si iesirea lui 338. Mai dificil de comandat, caci vei avea nevoie de o sursa flotanta.

Link spre comentariu

In nici un caz nu asa se rezolva o sursa de curent digitala ... punand un tranzistor in locul rezistentei reglabile R1 din schema stabilizatorului ca sa treaca tot curentul de sarcina prin el , nici nu se poate controla rezistenta echivalenta calumea mai ales faca se incalzeste , ci mult mai subtil , pinul Adj la iesirea unui operational , care face reactia negativa folosind o rezistenta R1 fixa de valoare convenabila si controlat de o tensiune continua obtinuta de la microcontroler pentru a fi reglabil curentul . Bineinteles e putin de lucru . Sau se face schema "clasica" de sursa de curent , fara integrat specializat , numai operational + tranzistor de putere , care e mai simplu de controlat .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

mulțumesc pentru schiță thunderer. @depanatoru: categoric nu e soluția perfecta dar daca lui Steve nu-i rușine sa faca o sursa de laborator pe ideea asta, pot măcar încerca sa vad cum e.. cum arata schema clasica dd limitare curent?

Link spre comentariu

Pentru ca singura legatura cu Arduino (daca pot spune asta) este sintagma "uC" topicul va fi mutat la Sectiunea "Cum se face".

In atentia userului AWGenetix: Daca subiectul (si predicatul) nu are legatura cu cele doua sectiuni pe care le moderez acesta va fi sters fara avertizare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări