Vizitator Postat Aprilie 24, 2007 Partajează Postat Aprilie 24, 2007 Cu un ciocan de 3 kG!Nu se poate face din nimic altceva un osciloscop ! TV-ul nu e osciloscop, PC-ul nu e osciloscop! gadgeturi exista belsug, dar nu cu prostii lucreaza ELECTRONISTII ADEVARATI! Cel mult poti sa-ti faci tu un osciloscop, dintr-un tub de osciloscop! Da.....,...... asa o fii, .....inseamna ca firmele alea de renume care fac placi de achizitie de date, de mii de dolari,pentru transformarea unui PC intr-un osciloscop performant sant niste SRL-uri ordinare, probabil din Ferentari. :axe: :axe: Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 24, 2007 Partajează Postat Aprilie 24, 2007 Dalu,Este o diferenta fundamentala intre ce vrea sa faca Boby si ce fac firmele de renume.Boby vrea sa faca o solutie pur analogica. Este o utopie. Este mult mai eficient sa pui banutz pe banutz si sa iti iei un oscilo rezonabil, decat sa investesti intr-o solutie care nu are nici o finalitate.Osciloscoapele firmelor de renume au cu totul alta functionare. Tubul functioneaza ca un simplu televizor. Frecventele de baleiaj nu se modifica, sunt constante, ceea ce nu este cazul la un osciloscop analogic. "Firmele" esantioneaza si digitizeaza intai semnalul, apoi creeaza o imagine intr-o memorie, care la randul ei (memoria) este citita constant de controlerul video.In aceste conditii comparatia nu cred ca este corecta.Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 24, 2007 Partajează Postat Aprilie 24, 2007 Dalu,Este o diferenta fundamentala intre ce vrea sa faca Boby si ce fac firmele de renume.Boby vrea sa faca o solutie pur analogica. Este o utopie. Este mult mai eficient sa pui banutz pe banutz si sa iti iei un oscilo rezonabil, decat sa investesti intr-o solutie care nu are nici o finalitate.Osciloscoapele firmelor de renume au cu totul alta functionare. Tubul functioneaza ca un simplu televizor. Frecventele de baleiaj nu se modifica, sunt constante, ceea ce nu este cazul la un osciloscop analogic. "Firmele" esantioneaza si digitizeaza intai semnalul, apoi creeaza o imagine intr-o memorie, care la randul ei (memoria) este citita constant de controlerul video.In aceste conditii comparatia nu cred ca este corecta.Cirip @Cirip, ai perfecta dreptate si cunosc principiile de functionare ale aparatelor sus-amintite, dar cand vad cu cata aroganta numitul @Golem afirma niste imbecilitati, nu ma pot abtine sa nu i-o servesc. De altfel, individul acesta m-a taxat de cateva ori fara sa-i fi gresit cu ceva ...iar acum am prins si eu ocazia. :smt006 :smt003 Link spre comentariu
pisoiu Postat Aprilie 24, 2007 Partajează Postat Aprilie 24, 2007 ....., PC-ul nu e osciloscop! gadgeturi exista belsug, dar nu cu prostii lucreaza ELECTRONISTII ADEVARATI! ......Golem, inainte de a face astfel de afirmatii iti sugerez sa citesti mai mult despre minunata lume a osciloscoapelor, poti incepe de aici:http://www.tek.com/site/ps/0,,4M-19046-INTRO_EN,00.htmlNu o sa iti vina sa crezi, dar inauntru la "gadgeturile" alea de 2 lei exista un PC. Exista si o alta categorie de electronisti adevarati, inafara de cea pe care ti-o imaginezi tu. Si ca sa fiu ontopic, subscriu la ideea ca dintr-un tub TV nu va iesi niciodata un osciloscop utilizabil atata timp cat iti propui sa folosesti deflexia electromagnetica pentru reprezentarea semnalului./pisoiu Link spre comentariu
Vizitator Boby Postat Aprilie 25, 2007 Partajează Postat Aprilie 25, 2007 sincer eu nu am vrut sa fac scandal intre voi eu nu imi ermit sa cumpar un osciloscop asa ca m-am gandit ca pot improviza multumesc tuturor de ajutor :smt006 Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2007 Partajează Postat Aprilie 25, 2007 sincer eu nu am vrut sa fac scandal intre voi eu nu imi ermit sa cumpar un osciloscop asa ca m-am gandit ca pot improviza multumesc tuturor de ajutor :smt006 N-ai facut nici un scandal, userul @Golem de mult se tot lua de viata mea , fara sa-i fi facut nimic, .... eu doar am prins prilejul sa-i raspund cu aceeasi moneda . Asa ca stai linistit si poti incerca sa-ti faci din PC , pe placa de sunet un osciloscop audio bun. Pentru softul acestuia, daca te intereseaza discutam pe PM. :goodman: :partyman: Apropos, vezi ca pe tema osciloscopului din PC am mai sus un topic ,, lipicios'' :drinkers: Link spre comentariu
Vizitator Boby Postat Aprilie 25, 2007 Partajează Postat Aprilie 25, 2007 Multumesc mult!!! :smt006 Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 28, 2007 Partajează Postat Aprilie 28, 2007 un rus a facut ceva interesant... amanunte (in engleza) aici. descarcati pdf-ul si arhiva cu fisiere pentru microcontroller... apropo: se foloseste un tv functional, fie el si alb/negru... (am citit cam cu juma' de ochi, si nu m-am prins din prima ca e un adaptor, care se baga la antena, nu o modificare radicala a unui tv obisnuit, cum sunt majoritatea schemelor pe chestia asta!!!!!...) Link spre comentariu
vsurducan Postat Mai 13, 2007 Partajează Postat Mai 13, 2007 ....., PC-ul nu e osciloscop! gadgeturi exista belsug, dar nu cu prostii lucreaza ELECTRONISTII ADEVARATI! ......Golem, inainte de a face astfel de afirmatii iti sugerez sa citesti mai mult despre minunata lume a osciloscoapelor, poti incepe de aici:http://www.tek.com/site/ps/0,,4M-19046-INTRO_EN,00.htmlNu o sa iti vina sa crezi, dar inauntru la "gadgeturile" alea de 2 lei exista un PC. Exista si o alta categorie de electronisti adevarati, inafara de cea pe care ti-o imaginezi tu. Si ca sa fiu ontopic, subscriu la ideea ca dintr-un tub TV nu va iesi niciodata un osciloscop utilizabil atata timp cat iti propui sa folosesti deflexia electromagnetica pentru reprezentarea semnalului./pisoiuIn vremurile de mai demult primele monitoare facute de Tektronix utilizau deflexie electrostatica. Tubul era o bijuterie realizata din ceramica, complet aurita la interior cu o minunatie de tun de electroni. Sistemul de afisare era oarecum similar cu cel folosit in primele osciloscoape analogice cu memorie utilizand un converter DA pentru generarea pixelilor ce formau caracterele. Era o adevarata arta stingerea spotuluiintre pixeli. Si aveau o banda de frecventa pe deflexia orizontala si verticala de ordinul zecilor de MHz.Operatia de transformare a unui TV alb negru in osciloscop are un puternic caracter didactic si eu sugerez ca autorul acestui topic sa nu se lase pagubas pana nu-l face, macar de dragul jocului. Poate o sugestie ar fi sa utilizeze un monitor analogic cu bobina de frecventa linii functionand la 32 Khz si sa pastreze amplificatoarele intacte.In batrana colectie Tehnium era un proiect la care trasa aparea vertical pe TV, deaorece realizatorul descoperise ca e mai simplu de controlat asa.Prin anii 80, monitorizarea formelor de unda in retelele electrice se facea cu oscilograful. Imaginati-va un difuzor cu bobina minuscula la care in loc de membrana se gaseste o oglinda. Pe bobina difuzorului se aplica semnalul de masurat.Un spot optic se reflecta din oglinda pe un soi de hartie fotografica care se deruleaza de pe un tambur pe altul la diverse viteze dictate de baza de timp. Desi poate Golem ar fi tentat sa zica ca este o prostie, as vrea sa-l intreb ce sistem de achizitie de azi este in stare sa afiseze pe un calculator curenti de ordinul a 5pA fara sa coste mii de dolari? Oscilograful rusesc din 1980 putea asta.Niciodata sa nu subestimati ceea ce n-ati vazut, pipait, construit sau utilizat cu mainile voastre. Link spre comentariu
Golem Postat Mai 23, 2007 Partajează Postat Mai 23, 2007 Desi poate Golem ar fi tentat sa zica ca este o prostie, as vrea sa-l intreb ce sistem de achizitie de azi este in stare sa afiseze pe un calculator curenti de ordinul a 5pA fara sa coste mii de dolari? Oscilograful rusesc din 1980 putea asta. Ala nu e o prostie, dimpotriva, exista oscilografe de tipul mentionat mai sus inca de la sf. sec. XIX, dar presupun o constructie mecanica foarte precisa, materiale scumpe, etc, parerea mea -cel mai bun osciloscop pt. depanare e un osciloscop propriu zis, costa 5-7 milioane vechi, si isi face treaba cu adevarat. Am pe la job 7-8 placi de achizitie"osciloscop digital" pe ISA, doua pe PCI, marci de prestigiu, (Beckmann Instruments, ICL, Tektronix)dar in comparatie cu osciloscopul analog pe care il am acasa , afiseaza fantezii-pure fantezii...un simplu Welleman cu doua canale pe care am dat 5.7 mil. in 1998 le bate la fund.Ma rog, a insemnat aproape 600$ atunci, dar si-a scos banii... Link spre comentariu
pisoiu Postat Mai 23, 2007 Partajează Postat Mai 23, 2007 D-le Surducan, complet de acord, pana la urma, in scopuri didactice poti construi orice, un electronist are tot timpul de invatat cate ceva. Insa aici ma refer la scopul constructiei. Am convingerea ca atat Boby cat si alti colegi interesati de aceasta metoda vor sa construiasca acest osciloscop din cauza accesibilitatii metodei de afisare si a costului (relativ) scazut pe care il implica. Insa imi mentin parerea ca nu e o idee buna tocmai din cauza faptului ca personal eu consider ca lipsa unui instrument de masura e mai buna decat un instrument de masura care minte. In cazul in care e facut cu scop didactic, merita, ai ceva de invatat, si se presupune ca asta se face intr-un laborator cat de cat dotat. Dupa ce il faci, il studiezi, il compari cu un osciloscop "cat de cat" etalonat, si da, poti sa tragi niste concluzii.Insa cei care fac asa ceva si se asteapta ca acel instrument sa spuna adevarul, s-ar putea sa aiba o surpriza, pentru ca lor le lipseste etalonul sau elementul de comparatie, in speta un osciloscop realizat de firma. In aceste conditii, este mai mult ca sigur ca osciloscopul astfel realizat nu va spune adevarul.Majoritatea celor care nu au studiat la modul practic problema, au impresia ca etajul de conditionare analogic este o joaca de copii. Nu e deloc asa, si in lipsa unor instrumente de laborator (surse de semnal, osciloscoape etalonate, vector network analyzer) este imposibil sa faci design-ul unui etaj analogic care sa aiba fie si o banda de 5MHz si sa aiba un raspuns liniar in frecventa. Mai demult am facut cateva prototipuri de amplificatoare de intrare, si intr-unul de experimente am scos afara toate partile de compensare a raspunsului in frecventa, atat de pe divizorul de intrare, cat si de pe etajele de amplificare. Stiti ce banda utila aveam? 100 Khz, masurata pe VNA. Asta in conditiile in care etajele de amplificare erau operationale cu banda de peste 1GHz. Principalul responsabil pentru o banda asa mica era divizorul de intrare necompensat.Just my 2 cents.../pisoiu Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 24, 2007 Partajează Postat Mai 24, 2007 Mai este de retinut si faptul ca viata e scurta !! Si cind va fi batrin ca mine se va gindi ca de fapt in loc sa traiasca a pierdut timp pretios din viata incarcind ( si ) sa construiasca un osciloscop dintr-un tv. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2007 Partajează Postat Mai 24, 2007 Viata e foarte lunga si foarte frumoasa. Iar el acum nu si-o iroseste ci o traieste incercand sa faca un osciloscop dintr-un TV.Pererea mea :smt003!Si sper sa nu deraiem in filozofie si sa ducem topicul la bodega... :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum