belasajgo Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Exista izolatii de diferite feluri, la fel si conductori de calitate diferita... Problema nu este neaparat ca sunt cativa amperi in plus, ci faptul ca acel curent persista pentru un timp indelungat... Cablurile si firele chiar daca rezista pana la o anumita temperatura, nu rezista la infinit... Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 (editat) Cu un amper fata de ce? Fata de 16A ? nici o problema. fata de 6A? mai discutam aici. De ce dati recomandari inafara standardelor recomandate? Vrea mai mult curent? Consumatori mai mari? Nici o problema! sa-i puna pe circuite separate cu sigurante individuale. Pt bucatarie cind ai cuptor si plita electrica iti trebuie circuit si siguranta separata. Pt masina de spalat la fel: circuit si siguranta separata. Pt aerul conditionat: circuit si siguranta separata. Pt restul prizelor: circuit si siguranta separata. Daca iti faci in felul asta reteaua de alimentare nu o sa mai sara sigurantele de la supra incarcare de aiurea. Cind lasi zugravul sa-ti faca reteaua, da atunci iti trebuie sigurante de 20A-25A, altfel, daca faci ca in exemplul de mai sus, este posibil sa te descurci si numai cu 10A ca sa nu mai zic ca una de 16A nu mai sare aiurea niciodata. Eu in felul ala am recablat apartamentul si in 8 ani de cind am facut recablarea nu mi-a sarit niciodata nici o siguranta. In "atelier" am traf de separare si siguranta categoria B de 10A care intradevar a sarit de citeva ori dar numai aia. Cauta un mester adevarat si verifica toata instalatia incepind cu cea intre siguranta generala si contor. Editat Octombrie 3, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Masina de spălat 8 A, aerul 4 A, pt informarea celor care pun sârme. Mă refer la ale mele pe care le-am măsurat.4 A pe rece la aer, pe încălzire nu am măsurat.Cuptor cu microunde 6,2 A. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 La tot ce este inainte de contor inclusiv contorul NU se intervine Cu nici un fel de mester.Ca mai schimbi o siguranta ... dar nu recomand sa te gaseasca tragand de fire sau inlocuindu-le (nici nu se poate fara desigilarea contorului). Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 La tot ce este inainte de contor inclusiv contorul NU se intervine Cu nici un fel de mester.Ca mai schimbi o siguranta ... dar nu recomand sa te gaseasca tragand de fire sau inlocuindu-le (nici nu se poate fara desigilarea contorului). Ups! You have right! .............................................................................................................. Cauta un mester adevarat si verifica toata instalatia incepind cu cea intre siguranta generala si contor. Nu ai voie sa intervii intre siguranta generala si contor. Pt asta ii chemi pe cei de la Renel sau cine e distribuitorul tau. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 (editat) Cei de la renel au externalizat de multi ani aceste servicii.Iti cauti o firma autorizata ANRE si-ti face orice fel de lucrare,inclusiv inlocuire sau relocare de contor,bransamente etc............ Iar in ceea ce priveste recomandarile unor colegi cum ca n-are nimic ca ai sigurante de 20A sau 25A acolo unde ar trebui sa ai de maxim 16A..........electro-zugravii care fac asemenea lucrari si care duc in cele din urma la accidente,se vor alege cu dosar penal pt. vatamare corporala din culpa sau...............omor din culpa.Asa ca va rog insistent sa nu mai faceti recomandari daca nu stiti exact ce prevad normativele. P.S. Rectificare........oricine face prostii si nu respecta normativele,indiferent ca este electro-zugrav sau electrician autorizat,raspunde la fel in fata legii.Faptul ca nu avea autorizatie sa intervina in acea instalatie se considera circumstanta agravanta. Alex Editat Octombrie 3, 2016 de alex.cselenyi Link spre comentariu
loleksibolek Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Poate gresesc,e adevarat ca s-au externalizat unele servicii dar n-am auzit ca in cazuri ca cel de fata sa plateasca locatarul.Pentru ca asta implica daca chemi o firma agreata,plata.Daca defectul e localizat inainte de contor chemi furnizorul si rezolva.Problema e de localizare si daca se manifesta rar e dificil ...doar pareri. Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Renel nu mai exista de mult... poate enel sau alti smecheri care stau pe scaun si taie facturi la fraieri. O firma romaneasca nu putea sa faca asta, cum a facut zeci de ani .. e tehnologie spatiala si fura mult.. acum ne fura strainii si e mult mai placut. ANRE are grija de noii stapani. Siguranta protejeaza caile de alimentare/ cablurile si nu altceva. Marele normativ e p aproximare simplificat-acoperitoare pentru diverse elemente, rezultate in urma unor calcule care tin cont de mai multe conditii (de mediu/de siguranta/preventive/etc). La scurtcircuit nu e nicio diferenta in semnificativa intre timpii de intrerupere pentru o sig de 16 sau 20A. Diferenta este la suprasarcina dar nici asta nu e prea mare. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Pai tocmai de aia ziceam de normative........pe langa valoarea nominala a sigurantei conteaza curba de sarcina,curentul maxim de scurt-circuit la care rezista......notiunea de curent maxim de scurt-circuit se estimeaza de catre proiectant,in functie de lungimea si sectiunea conductoarelor dintre sursa si locul prezumat al scurt-circuitului,de modul de pozare etc. Enel a externalizat si serviciul de interventie.Sunt firme autorizate agreate care fac aceste interventii.Intr-adevar de sunat suni la furnizor,dar interventia efectiva o face o firma care are contract cu enelul. Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Curentul maxim de scurt-circuit are relevanta doar in calculele de stabilitate termica si mecanica ca si curbele de declansare. Toate-s legate de protejarea cablurilor... pentru a nu sparge peretii sa pui altele. Instalatia de alimentare a unui apartament nu impune probleme deosebite pe zona asta. Link spre comentariu
v67 Postat Octombrie 3, 2016 Partajează Postat Octombrie 3, 2016 Punctul de delimitare a instalatiei electrice dintre consumaror si furnizor este reprezentat de bornele de esire din contorul de eenergie .Racordul electric parte dintre contor si apartament este al consumatorului ,intre doua sigurante succesive se tine cont de regula selectivitatii(timp sau curent sau ambele)-siguranta di aval cu 2 trepte mai mica.Puteti suna la deranjamente scurtcircuitul poate fi oriunde in contoar pe coloana in tabloul dumneavoastra ,ia faceti o,,vizita ,,in tabloul de apartament ceva arsuri? o siguranta bipolara in scurt(intern) sa fiti luminat Link spre comentariu
marius75 Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 (editat) Sare sau nu siguranta de 16A dupa o ora de sudura? ............. Nu toata lumea sta la bloc, unde sunt sigurante pentru fiecare camera in parte (uneori pentru fiecare priza in parte). La majoritatea caselor construite acum cateva zeci de ani este un singur circuit (sigurante faza/nul) pentru toate prizele din casa si inca unul pentru becuri. Vorbesc despre tablourile din tabla cu 4 busoane. Acel tablou este perfect legal, montat de mama electricienilor si se poate pune sigurante de 20-25A pe prize. ............ Statistic vorbind, in tara asta mai multe incendii au fost provocate de aragazele de tip vechi care nu opresc gazul in lipsa flacarii (temperaturii) decat de supraincalzirea unui conductor. Curios as fi sa aflu de cat erau sigurantele de la spitalul ala de bebelusi unde a fost nenorocirea acum cativa ani (imi scapa denumirea). Banuiesc ca acolo nu a lucrat zugravo-electricianul mult intinat, fiind institutie publica, acolo au lucrat electricieni calificati, care au respectat standardul de 16A...sau macar asa ar fi fost normal... ............ Referitor la izolatie topita...in poza e firul de nul...faza nu mai avea pic de izolatie. Alimentarea principala a casei (firul de la consola) Sunt mai multi factori periculosi pentru izolatie... pe langa consumul de curent, mai conteaza, (asa cum s-a spus) perioada de timp in care avem un consum mare, calitatea izolatiei, imbatranirea materialului izolatiei, temperatura din zona conductorului, este sau nu expus direct razelor solare (conteaza foarte mut asta, datorita radiatiilor UV)) etc. Firul din poza, (Al 4mmp) a ajuns in halul asta prin cumulul tuturor factorilor de mai sus. Consumul nu a fost exagerat (un aparat sudura), dar restul factorilor au agravat situatia. Multe din firele de alimentare generala sunt vechi...izolatia devine crocanta... Degeaba facem noi instalatie noua in casa, daca alimentarea principala este imbatranita. Am chemat o echipa sa-l inlocuiasca (au pus de 6 mmp). Editat Octombrie 4, 2016 de marius75 Link spre comentariu
v67 Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 Cit de mare era trafo-sudura? ati sudat cu electrozi 5mm ? ati sudat o balama sau ati construit ceva ,afost si un contact imperfect?in alte vremuri am construit ,,aparate de sudura,,cind sudam cu electrozi 2,5 mm consumul era 18 ...24 a, conductorul respectiv suporta acest curent in regim permanent. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 ...se poate pune sigurante de 20-25A pe prize... Pentru ideea asta am raportat mesajul tău către moderatori. Este inadmisibil să dai cu atâta nonșalanță sfaturi atât de periculoase și iresponsabile, când se vede din felul cum scrii că ești pe dinafara domeniului instalațiilor electrice. Link spre comentariu
belasajgo Postat Octombrie 4, 2016 Partajează Postat Octombrie 4, 2016 Pentru ideea asta am raportat mesajul tău către moderatori. Este inadmisibil să dai cu atâta nonșalanță sfaturi atât de periculoase și iresponsabile, când se vede din felul cum scrii că ești pe dinafara domeniului instalațiilor electrice. Chiar daca nici eu nu sunt de acord cu cele scrise de colegul de forum, nu stiu daca era chiar necesara raportarea mesajului scris de el... Colegul a descris o problema des intalnita in Romania, multe cladiri au instalatia electrica foarte veche, care in vremea respectiva alimenta doar niste becuri, un radio si eventual un televizor. Insa in ultimii 20-30 de ani tot mai multi si-au cumparat si o masina automata de spalat rufe, un cuptor electric (sau cu microunde), un calorifer electric cu ulei (sau o termosuflanta), etc. Din lipsa banilor, multi au inca instalatia electrica veche, care de multe ori are peste >50 ani. Combinand instalatia electrica veche (cu un singur circuit de prize) cu electrocasnicele noi, multi ajung sa isi puna sigurante supradimensionate pe circuitul de prize, pentru a nu ramane fara curent la utilizarea electrocasnicelor moderne. Aici insa apar problemele si pericolele amintite mai sus, prize care se topesc, conductori care iau foc prin pereti, etc. Unii pur si simplu nu vor sa inteleaga ca instalatiile electrice vechi din locuinte nu sunt facute sa reziste la curenti mari, de multe ori conductorii din pereti au o izolatie dintr-un material textil care deja si de la o simpla atingere se decojeste, nemaivorbind de ce se intampla in cazul in care un astfel de conductor ar incepe sa se incalzeasca in perete. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum