Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comportament ciudat instalatie electrica

Vizitator mangusta86

Postări Recomandate

Vizitator mangusta86

Buna ziua,

M-am mutat de 6 luni intr-un apartament unde instalatia electrica a fost refacuta. In toata perioada asta siguranta electrica centrala (cea de la panoul cu sigurante de pe scara) a sarit de 3 ori in conditii foarte suspecte. De fiecare data nu existau consumatori importanti.Ea sare la ore tarzii in noapte cand doar frigiderul era cel mai mare consumator.

Mi se pare extrem de ciudat pentru ca sigurantele de la apartament nu au sarit niciodata. Si ele nu sar atunci cand de exemplu pe aceasi priza / siguranta este si masina de spalat si asiratorul.

Astazi a sarit pentru a 3a oara. Am crezut ca cumva sigurantele din casa nu se declanseaza. Am facut un cablu in scurt si m-am dus la 2 prize care erau pe sigurante diferite. Amandoua au sarit.

Sigurantele de din casa sunt 4 x 20A pentru prize si 1 x 16A pentru lumina. Siguranta centrala este una standard de 25A (cumparata noua, deci calibrata)

Are cineva vreo idee ce se intampla si de ce tot sare siguranta centrala?

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• belasajgo

8

• loleksibolek

7

• marius75

6

• validae

3

Top autori în acest subiect

Nu cumva aveți vreun ,,prieten,, care vă face glume proaste ? Asta având în vedere că respectivul tablou este afară din locuință.....  Sau siguranța generală nu e cumva una diferențială și aveți vreo scurgere de curent din cauza izolației slabe la mașina de spălat, de exemplu ?

Link spre comentariu
Vizitator mangusta86

Nu am "prieteni" . Nu am intrat in conflict cu nimeni pana acum... 

Nu cred ca siguranta generala ar fi problema pentru ca este o siguranta fizibila clasica care se gaseste in magazinele de chestii pentru casa.

M-am uitat la panou sa nu cumva sa fie altcineva conectat la siguranta mea ..dar nu se vede nimic.

Stau la etajul 1. Am prima siguranta de sus... Cumva sa fie si alti consumatori in afara de apartamentul meu conectati la aceasta siguranta ?Poate lumina pe scara la un etaj sau liftul sau ceva de la intrarea din bloc..

Eu m-am uitat si nu se vede nimic dubios.

Link spre comentariu

Contorul arată un consum normal, raportat la consumatorii din casă ? Să nu fiți conectat cumva (din greșeală sau clandestin) cu alt apartament....

Folosiți încălzire electrică pe timpul nopții ? Poate se cumulează cu funcționarea simultană a unui boiler și de acolo și problema, aveți și siguranțe cam mari pe prize.

Link spre comentariu

Sigurantele din casa sunt cam supradimensionate, pentru prize se pun sigurante de maxim 16 A (deoarece nu rezista prizele la curent mai mare) si pentru lumina sigurante de 10 A. Nu ar fi rau sa ne spuneti ce electrocasnice aveti in casa. Contorul de curent este mecanic sau electronic? S-ar putea incerca deconectarea tuturor consumatorilor si verificarea contorului daca mai inregistreaza vreun consum sau nu, asta in diferite perioade ale zilei.

Link spre comentariu
Vizitator mangusta86

Contorul este electronic..Sunt 5 sigurante-16A - toată lumina-20A - bucătăria si holul mare.-20A - sufrageria-20A - circuit pt aer conditionat fara consumator (siguranta este jos)-20A - dormitoare si hol mic.Consumatorii sunt :Consumatorii mari - frigider , masina de spălat, aspirator, prajitor pâineConsumatorii mici (<100w) - televizor, laptop, radio.In momentul cand a sărit siguranta era doar frigiderul+ televizor.Este foarte ciudat ca sigurantele nu au sarit cand pe acelasi circuit erau masina de spălat+aspirator+televizor iar pe altul frgider.La panoul central sunt 8 sigurante , cate una pt fiecare apartament. Nu cred că sunt conectat la alt apartament deoarece fiecare este cu siguranță lui.Nu avem un consum prea mare deoarece nici consumatori prea mari nu avem.Nu avem incalzitor electricInca ceva foarte important.. Contorul este in casă, deci nu cred că are rost sa deconectează consumatorii..

Link spre comentariu

Dacă siguranța generală este fuzibilă, ești sigur că s-a topit în timpul funcționării sau poate ți-a schimbat-o vreun vecin care tot face scurtcircuite prin casă și nu vrea să dea banii pe siguranțe noi?

Link spre comentariu

Având în vedere că disjunctoarele de pe prize sunt de 20A, fiind o diferență doar de o treaptă între ele și siguranța fuzibilă generală, înclin să cred că corelarea între curba de declanșare a disjunctoarelor și caracteristica de topire a fuzibilului nu este corespunzătoare. Eu aș vedea ca o soluție înlocuirea disjunctoarelor de 20A (care sunt supradimensionate și neconforme cu normativul, după cum bine s-a subliniat în mesajele anterioare) cu unele de 16A.

Link spre comentariu

Daca vei avea sigurante de 16 A, teoretic va sari siguranta la care este conectat consumatorul cu probleme (in caz ca la un consumator ar fi problema).

Eventual ai putea sa ne spui ce sigurante ai acum (producator / model) sau sa pui o poza cu ele, asa putem afla mai multe detalii (curba de declansare, etc.) despre sigurantele actuale.

Link spre comentariu

Tind sa cred ca problema este pe traseul contor > apartament.

Nu exista om fara "prieteni" :96 Nu exclud varianta ca unul dintre "prieteni" (de care nu aveti habar) sa stie traseul firelor si sa-i arda de glume proaste. 

Eu am siguranta generala de 20A (fuzibila ) si am sudat pana la loc comanda si nu s-a ars aceea fuzibila. Sigurantele automate sunt tot de 20A pe prize.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Teoretic ,siguranta acea nu este pe ,,domeniul" dvs ci apartine de Enel sau cum i-o zice.Dvs aveti in grija instalatia de dupa contor deci ar trebui chemati ...Posibil sa mai fie cieva legat pe traseul dvs sau vreo izolatie roasa la fire si vreun soricel care se plimba pe acolo(asta cu orele tarzii imi da de banuit ).;

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări