Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wire-wrapping - arta trecutului

Mircea

Postări Recomandate

Am vizitat recent un SVC (pentru necunoscatori ). Asta era pe spatele unui panou de protectie/control. Tot backplane-ul era facut cu wire-wrapping. Functiona de mai bine de 30 de ani. Sloturile de se vad pe spate sunt conectorii releelor/placutelor electronice. Vreo 15 panouri in total, cel din poze poate cel mai complex.

Am invartit la sarme si eu, undeva pe la mijlocul anilor 90, dar era un prototip facut rapid pe genunchi. Inca mai am scula de invartit (ultima poza), iar fir de wrapping cumpar pentru corectiile facute cablajelor mele. Fir subtire, izolant de calitate, numai bun de "carpit" cate un montaj.

Detalii mai jos despre "opera de arta".

Suprafata 1.5m x 0.5m
Posted Image

Detaliu 1
Posted Image

Detaliu 2
Posted Image

Detaliu 3
Posted Image

Scula de invartit firele

Posted Image

Editat de thunderer
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alcon

4

• miron1947

3

• +_Florin_+

2

• Mircea

2

Top autori în acest subiect

Depinde unde e folosit , sa nu poti scoate simplu o mufa , un fir , pentru teste , reparatii , e un mare dezavantaj .Probabil unul din principalele motive pentru care nu s-a impus metoda .

Link spre comentariu

E ceva, dar sa vezi cum arata un registru de PC1000. (centrala pentaconta).

Firul insa era mai gros.

Sculele erau numite rulor si derulor.

Mai am si acuma unu manual.

Nu era o problema sa scoti o sirma , cu grija o puteai rerula din nou.

Grig

Link spre comentariu

@ depanatoru, cred ca nu-ti e clar ca acest wrapping este un PCB facut din fire. Grig ti-a explicat cu rulatul si derulatul. Evident, ca pe fata "PCB-ului" unde-s conectorii, poti cupla si decupla dupa nevoi.

Am folosit expresia backplane, asta spune totul despre rolul wrapping-ului.

Nu s-a consacrat pastrat dintr-un motiv simplu, te las sa-l ghicesti :). Iti dau o indicatie: motorul cu abur.

Link spre comentariu

Era cel mai rapid mod de ,,cablare" sau realizare al unui montaj electronic si de ce nu si electric/electrotehnic.

Era si cred ca inca mai este cel mai rapid mod de punere in opera sau verificare a unui prototip, exceptand

tehnologia SMD.

Era solutia optima de realizare a unui montaj electronic, pentru tehnologia THT, ce necesita cablaje PCB de tip

multistrat.

Sunt primele aduceri aminte, la aproape 30 de ani de cand nu am mai interactionat cu aceasta tehnologie.

Am folosit acest mod de interconectare a componentelor electronice si electrotehnice (relee, socluri de relee, socluri

de lampi, comutatoare, mufe, etc), utilizand o ,,scula" improvizata dintr-un corp de pix de plastic gol, la care 

am atasat la capatul opus celui care infasura firul ,,blank" o rola pe care acesta se afla depozitat.

Cand eram multumit de functionarea montajului respectiv, si nu era nevoie de reproducerea la scara mai larga

a acestuia, pentru a da o solutie de ,,long life" montajului respectiv, lipeam (cositoream) pur si simplu ,,wrappingurile"

respective.

Era si este o solutie de cablare destul de solida. Montaje de acest gen au rezistat eroic si peste 50 de ani,

fara sa fie afectate de ,,scurgerea" unui condensator electrolitic, sau patrunderea unei substante corozive, care ar fi 

afectat iremediabil un montaj clasic de tip PCB.

Amintiri frumoase, domnule!

Sa aveti o seara buna!

Link spre comentariu

Am lucrat mult pe vemuri in aceasta tehnologie. Este de o fiabilitate fantastica. Permite cablaje complicate, care nu se pot realiza pe cablaj imprimat in 4 sau mai multe straturi. Este foarte buna pentru serii mici. Am avut la dispozitie un aparat electric de rasucit firele.

Link spre comentariu

Sistemul, vazut pentru prima data intr-un analizor multicanal, 1024 canale, mi-a parut a avea un dezavantaj; firele diind de aceeasi culoare, era greu de urmarit un traseu.

Link spre comentariu

Mi-a fost adus la reparat un casetofon AKAI ce fusese tinut intr-un beci umed langa borcane cu muraturi, magiun si altele ciuperci, "suna" bestial, doar usa port caseta avea probleme.

La interior am descoperit panza de paianjeni, un cuib de viespi si ansamblul pinii+sarma de wrapping extrem de oxidat, singura interventie a fost sa curat si sa ung pistonul usii port caseta.

Poate ar trebui sa ne aplecam mai mult in a cerceta si comenta aceasta tehnica de asamblare si conectare, fabuloasa, in opinia mea.

Link spre comentariu

Metoda de conectare prin wrapare, este laborioasa si presupune multa atentie la executie, dar contactul electric realizat este mai bun si mai fiabil in timp decat cel al sudurii cu cositor.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Metoda de conectare prin wrapare, este laborioasa si presupune multa atentie la executie, dar contactul electric realizat este mai bun si mai fiabil in timp decat cel al sudurii cu cositor.

Asa este! Pinii respectivi aveau sectiunea patrata iar sarma, firul sau conductorul, cum vreti sa-i spuneti, in cazul meu era multifilar si cositorit (stanat), japonez dela mama lui.

Link spre comentariu

Pai tocmai aici e "secretul" fiabilitatii in timp, sa sti sa-l faci.

Nu am lucrat cu asa ceva dar banuiesc ca firul trebuie bobinat spira langa spira si foarte strans. Si nu cred ca se poate folosi orice sarma, trebuie un fir maleabil.

Link spre comentariu

Nu este musai spira langa spira, dar asa iese, explicatia contactului bun este faptul ca pinul taie cu muchiile in fir si in zona respectiva nu oxideaza, seamana cu sertizarea(corecta) a papucilor auto.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Hai, ca mi-am adus aminte, in cazul meu, acele sarme erau lipite clasic cu letcon-ul de potentiometrii, comutatoare, etc, si la celalalt capat, ca sa nu se foloseasca conectori, erau wrapate.

Link spre comentariu

acele sarme erau lipite clasic cu letcon-ul de potentiometrii, comutatoare, etc

Daca nu aveau pini cu muchii este normal sa nu se poata aplica metoda.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări